Прехвърляне на стилове и палета с инструменти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Настройки за палетата с инструменти


Нормален текст:
^C^C-style;Нормален;"Arial Narrow";a;yes;no;2.4;1.0;0;;;_mtext
Голям текст:
^C^C-style;Голям;"Arial Narrow";a;yes;no;3;1.0;0;;;_mtext
Заглавие:
^C^C-style;Заглавие;"Arial Narrow";a;yes;no;4;1.0;0;;;_mtext
Стил за дименсия
^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimlinear
При първото вкарване на стила за дименсия Аутокад дава грешка и трябва да се вкара втори път. След втория път всичко работи нормално.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да ни помогне палетата с инструменти, когато искаме да вкараме наш стил в нов чертеж?
Подреждаме си нашите стилове в палети и само ги придърпваме в новия чертеж
Напомня ни, че за всеки чертеж трябва да си създадем на ново стилове
Показва ни, че е грешно да използваме чужди стилове в нови чертежи

Въпроси и отговори

 • Може ли файла да бъде на по - ниска версия ?

  Elly Marinova:

  Ще бъде голямо улеснение, ако този файл за сваляне го запишете и в по-ниска версия - 2007. Вероятно ще се загуби част от информацията.

  Краси Кръстев:

  Здравей, мога да ти помогна на колко по - ниска версия искаш файла. Напиши един email на kr_krastev@abv.bg за да ти го пратя на съответната версия.

  Не ти гарантирам за цялостта на съдържанието на файла ако версията до която искаш да се намали е наистина много ниска.

  Само ако мога да те помоля в емайла напиши и за кой урок става дума.

 • Veselina Vasileva:

  Сложих стила за дименсия в командния ред ,след като смених use flyout на No Когато показваше Yes командният ред не беше активен.

  Иван Цукев:

  @Веселина в крайна сметка всичко работи или има проблем?

 • Doncho Donchev:

  Здравейте! Всичко разработено в модула за стиловете е идеално, но има нюанси които по точно касаят архитектите. Имате ли такива препоръчителни примерни разработки и за машиностроенето, където текста по БДС, стрелките на размерните линии и др. се различават. Благодаря!

  Иван Цукев:

  @Дончо

  Всички специалности имат различни практики и/или стандарти като целта ми е да показвам принципите, а всеки да си модифицира стиловете спрямо своите нужди.

  Предлагам, да ми изпратите примерен файл или сканиран чертеж (може и на ръка) точно как искате да изглеждат оразмерителните линии. Тогава ще мога да направя едно видео в модула за специфични въпроси и отговори как се създава такъв стил.

 • Димитър Берберов:

  @Дончо Още записвайки се за курса е трябвало да разбереш, че "нюанса" няма да бъде насочен към машиностроенето (и не става дума за архитекти, а за строителни инженери). Нормално е курс на даден специалист да не може да покрие всички "нюанси". Не смяташ ли, че искането ти е само загуба на време, както за човека, правещ курса, така и за курсистите! Това са стилистични елементарни неща. Можеш и сам да се справиш.

  Иван Цукев:

  Няма да е загуба на време за мен, а напротив. Целта ми е да помогна, когато има затруднения.

  Така че призовавам тези, които имат проблеми със своите стилове и чертежи да изпращат по имейл подробно описание на проблема, за да можем да го дискутираме в бонус модула.

 • Защо анотативни текст не се вижда в layout-a?

  Nadezhda Harizanova:

  Текста и оразмерителните линии, които са анотативни не се виждат в layout. Има ли някакви допълнителни настройки?

  Иван Цукев:

  @Надежда Нека да не избързваме с лейаутите. В модула за плотиране ще кажа всички необходими настройки.

 • Георги Табаков:

  По-добрия вариант не е ли да се направи шаблон с настройките за стиловете ?

  Иван Цукев:

  @Георги

  Едното не изключва другото. Прави се и шаблон и палета с инструменти.

  Въпреки че не е препоръчително, понякога се налага да се отвори чужд файл и да се работи в него. В такъв случай шаблона не помага и е по-удобно с палета.

  За шаблони ще говорим в предпоследния модул повече.

 • Здравко Милков Хаджиев:

  Здравейте! Направих палет със текстовете, но когато се опитах да го направя анотативен със скрипта, който е под видеото се оказа, че вместо текст когато го дръпна в моделното пространство започва да чертае арка. Компютъра на, който направих опита е с версия - 2008 проблема в старата версия ли е или аз съм пропуснал някаква настройка.

  Иван Цукев:

  @Здравко,

  Пробвай да го направиш точно както е показано във видеото стъпка по стъпка и бавно. Нямам 2008 за да тествам на него, но нещо много трябва да се обърка, за да стартира командата ARC и да започне да чертае дъга. Погледни в командния ред коя команда се изписва. Това може да ти подскаже решението.

  Антоанета Ангелова:

  И при мен се получи арка. Версията ми е 2016. /Не съм сгрешила 2016 е./ Освен това изглежда "ме хвана" че се правя на хакер и блокира. Затворих програмата и я стартирах на ново. В последствие установих, че съм допуснала няколко грешки при изписване на командата. А програмирането не допуска нито една грешка. Когато въведох командата без грешка се получи анотативен текст. Вероятно и вие сте допунали грешки, но едва ли са същите като моите. По - горе още някой беше получил арка. Подозирам, че арката е един вид оплезване от Аутокад на жалките ни опити за хакерстване.

 • Пенка Йорданова Кастрева:

  Здравейте,

  За да се въведе стила за дименсия, полето пред Command string трябва да е активно. Както Веселина е забелязала, за да се активира трябва да се смени за Use flyout с No. Тогава командата се приема, но пък няма да има възможност да се сменят командите за оразмеряване. Как може да се справя с този проблем?

  Иван Цукев:

  @Penka Flyout трябва да е NO и няма възможност от една иконка да се вадят различни команди. Просто за всяка различна команда се прави различна иконка.

  Любомир:

  Здравейте, Последвах съвета предложен по-горе и си извадих за всяка команда различна икона за оразмеряване, но под видеото е предоставена само един код за "хакване" на оразмеряването така че да бъде анотативно. Като го използвах за различните икони, се оказа че всяка от тях изпълнява само оразмеряване по вертикала и хоризонтала. Може ли да предложите подобен "хакерски" код и за другите икони за дименсионно оразмеряване - например за арка, наклонена линия, окръжност. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Любомир.

  Отговор на този въпрос може да видите тук: Как да си пренеса настройките за всички дименсии? в тази тема.

  Надявам се да съм Ви препратил на правилното място и да съм бил полезен с отговора там.

  Любомир:

  Благодаря, Краси. За да настроя необходимите ми оразмерявания, в полето Command string въведох кода като промених само последната дума за всеки код да бъде името на командата и се получи. Сега всички необходими на мен оразмерявания са анотативни.

  Краси Кръстев:

  Радвам се, че по описания начин се е получило.

 • Антон Иванов:

  На какво може да се дължи да не мога да завлека таблицата в палетата? С другите стилове се получава, с таблицата - не. Опитвах с всякакви точки от таблицата, но така и не стана. Принципно по-удобен ми се вижда работата с дизайн-центъра от модул 7, но ме дразни, че не успях да разбера защо тук това не стана.

  Иван Цукев:

  @Антон

  Става по аналогичен начин, единствено може при по-стари версии да не работи за таблици.

  Мариана:

  Аз също не успях с таблицата :-(. С версия 2010съм, дано да е от това.

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Аз също не успях с таблицата :-(. С версия 2012 съм.

  Джу:

  И аз трудно се оправих с таблицата,но селектирах, после задържах десния бутон и успях да я завлека.Версия 2013 съм!

 • Полезно и практично видео.

  Христина Данкина:

  Много полезно и практично видео. Благодаря ви.

  Краси Кръстев:

  Определено пести доста време вместо да правим всичко наново.

 • Рени Микова:

  Здравейте и на мен не ми се получава, когато копирам скрипта да го приеме- просто неможе да се пейсне там където трябва

  Иван Цукев:

  @Рени Това на коя версия става?

 • Олга Илиева:

  Рени, и аз от начало не можах да го пестна в 2009. Защото го копирах от интернет. После първо прехвърлих в текстов файл и стана. Като разгледах по внимателно текстов файл, видях че в края на реда стои не знака за параграф, а друг знак със стрелкичка - забравих как се казва. При копиране, без да искам, прихващах тази стрелкичка и не можеше да се пества.Успех

  Иван Цукев:

  @Олга Благодаря за включването. Наистина трябва да се провери дали при copy/paste всички знаци като единични и двойни кавички остават същите, както е показано под видеото.

 • Delyan Braykov:

  Имам един въпрос;

  Стиловете сменят ли единиците си? Аз чертая в мм, ако си избера стил за текст ЗАГЛАВИЕ той ще се смени ли автоматично, ако му задам units/mm или трябва да го създам за мащаб в чертеж в милиметри, т.е. за 1:50 височината да не е 20 за см, а 200 за мм. Същото важи и за другите стилове. Трябва ли да се създават за чертеж в мм или след като минеш в мм от units и стиловете да минават в мм

  Иван Цукев:

  @Делян

  Това е много важен принцип, който разяснявах в началото. Ти избираш в какво чертаеш - мм или сантиметри, като решиш една чертожна единица на какво е равна.

  Промяна в units НЕ променя по никакъв начин мерните единици на чертежа, а само казва на Аутокад в какви мерни единици си избрал да чертаеш. Това афектира само блокове и външни файлове, които се копират в нашия файл.

  Units не променя един чертеж от милиметри в сантиметри.

  Разбирам те напълно защо си се объркал, защото това е интуитивният начин на мислене, но от Аутодеск понякога мислят по друг начин.

  Така че отговорът на въпроса ти е - стиловете не сменят единиците си, защото когато ползваш командата units ти не сменяш единиците. Само "подсказваш" на Аутокад как да премащабира блокове и xref, когато ги вкарваш във файла.

 • Защо не мога да завлека таблицата в палетата?

  Валентина Димитрова Христова:

  На какво може да се дължи да не мога да завлека таблицата в палетата? С другите стилове се получава, с таблицата – не. Версията ми е 2012.

  Boyan:

  маркирай таблицата и слет това с ДЕСНИЯ бутон я завличаш към тоолпалетата

  Alex:

  И при мен не става, нито с десен, нито с ляв бутон. А 2017

  Краси Кръстев:

  Здравей, Alex.

  Когато завлечеш таблицата, към плаетата какво се случва какво ти се изписва на екрана?

  Alex:

  Здравей, с десен бутон изобщо не се завлича, а с ляв се мести само из model space...

  Alex:

  левият бутон вкл. команда STRETCH, a десният TABLEDIT. Това, когато е селектирана таблицата

  Краси Кръстев:

  Добре да пробваме един малко по заобиколен начин.

  Селектирай таблицата с "пресечна" селекция (зелен екран - снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Кликни някъде повечко в страни от таблицата с десен бутон, следва да ти се покаже едно падащо меню, от което избери Clipboard (снимка 2 позиция 1) избери Copy (снимка 2 позиция 2),

  Снимка_2

  След Autocad ще те попита за базова точка с която ще копираш таблицата (снимка 3 позиция 1) избери някоя коя да е.

  Снимка_3

  След което отиди в палетата (снимка 4 позиция 1), избери си даден раздел там (снимка 4 позиция 2), след което кликни с десен бутон в раздела и избери Paste (снимка 4 позици 3).

  Снимка_4

  Таблицата ти е в палетата (снимка 5 позиция 1).

  Тук можеш да използваш Ctrl + C и след това Ctrl + V за да копираш и поставиш таблицата в палетата, вместо да минаваш през менюто Clipboard и т.н. ....


  Снимка_5

  Ако я селектираш с ляв бутон на мишката от палетата (снимка 6 позиция 1) тя се залепя за курсора (снимка 6 позиция 2) и може да я споставиш в моделното пространсто посредством ляв клик.

  Снимка_6

  На снимка 7 таблицата е поставена в моделното пространство.

  Снимка_7

  Alex:

  Много благодаря ! Получи се с пресичащия прозорец , Ctr+C, paste.

  Краси Кръстев:

  Супер, че е проработил този малко по заобиколен начин....

 • Валентина Димитрова Христова:

  Упс. Моя грешка - направих го.

  Иван Цукев:

  Валентина,

  радвам се, че се оправи

 • Красимира Христова Павлова:

  Здровейте Иван Цукев, уроците Ви са много добри, но честно казано, до тук все едно съм в курс за начинаещи, дано по-нататък има нещо което да не знам и все пак да ми бъде полезно. Да си призная в блога намерих много полезни неща.

  Иван Цукев:

  Красимира,

  нека да минат всички модули и след това, ако не си намерила полезни неща, се свържи с мен по имейл.

 • Димитър Михайлов Веселинов:

  Здравейте, и аз имам проблем с преместване на таблицата в палетата. Всичко останало е наред . Кажете къде е проблема.

  Иван Цукев:

  Димитър,

  процедурата е следната. Виж дали не изпускаш някоя стъпка:

  1. Кликваш с левия бутон на мишкат върху таблицата.
  2. Кликваш с десния бутон и задържаш
  3. Докато държиш бутона натиснат придърпваш мишката до палетата.
  4. Когато ти се появи хоризонтална черта вътре в палетата, която показва къде ще бъде сложената таближата - пускаш бутона на мишката
 • Tool Palettes Migration

  Митко:

  Здравей Иване,

  гледах едно видео в youtube а и в help-a на Autocad, четох че палетите могат да се прехвърлят между версиите, а предполагам този подход може да се ползва и за да си ги запазим ако се преинсталира ОС на компютъра или да се прехвърлят ако човек работи на различни работни места. Файловете които се създават за обикновените палетета са с разширение .xtp а за групите палетета .xpg. Проблема е обаче, че и на 3-те версии на които опитах 2009,2010,2012 в менюто customize palette няма export i import както е във видеото което гледах и информацията която четох. Някаква идея на какво се дължи това и има ли друг начин човек да си прехвърля готови направени палетета, а не да си играе да ги създава. Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  файловете могат да се преместват и използват на много компютри.

  Можеш да отидеш в Options -> Files и там в дългия списък има Tool Palettes File Locations.

  В тази папка са файловете за палетите. От нея можеш да ги копираш на друг компютър или в папката на Аутокад от друга версия и ще се появят.

  Аз съм нагласил този път да е към централен сървър и така всички в офиса ползват едни и същи палети, което е доста по-удобно при работа в екип.

  Митко:

  Супер . Благодаря много!

 • Защо само на палетата с дименсиите няма възможност за копиране на скрипта?

  Деница Янева Стефанова:

  Здравейте. Защо само на палетата с дименсиите няма възможност за копиране на скрипта? Полето за писане не е активно.

  Иван Цукев:

  Опцията "use flyout" трябва да се нагласи на "No", ако полето не е активно.

 • DIMEX и DIMIM

  Исмаил:

  Искам да споделя, че има и друг начин за експортиране и импортиране на оразмерителни стилове. Командите DIMEX за експортиране на стила и DIMIM за импортиране на стила в друг чертеж. Също и по този начин стила си губи анотативността. Експортираният стил се записва в Template папката на Auto CAD.

  Иван Цукев:

  Благодаря за включването.

  Ще се радвам да споделиш в кои ситуации използваш тези команди. Аз лично много практическо приложение не съм им намерил.

  Може би са удобни в случаи, когато има много стилове в един чертеж.

  Исмаил:

  Да, прав сте и аз не им намирам практическо приложение (не съм ги използвал много). Също и аз предпочитам начините, които вие показахте. И да добавя че при тези команди като се импортира стила в новият чертеж не показва реалното име на импортираният стил, а показва някакви числа, не знам защо. Според мене тези команди могат да се ползват за бърз export и import, но не ги препоръчвам.

 • Kiril Slavov:

  Не много по темата на урока, но забелязах, че тука използвахте "Ctrl + Shift + C - copy with base point" за прехвърляне на обекти от един файл в друг - когато за "paste" използвате Ctrl + V - се преместват обектите както са били в стария чертеж. Ако обаче за "paste" се използва "Ctrl + Shift + V", то маркираните обекти от стария файл се прехвърлят в новия като един блок. Това за мен е много удобно и често го използвам!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  благодаря за включването. Да, това са двете опции.

  Наистина, ако искаме да вземем нещо от друг чертеж и няма да го модифицираме, за да не ни се слее с настоящия чертеж може да го вкараме с CTRL + SHIFT + V като блок и тогава можем да избираме всичките елементи с един клик.

 • AutoCad Mac

  Милен Вълчев:

  Тук вече ударих на камък. Вариантите са два. Първият с клавишната комбинация да си ги прехвърля от този чертеж на всеки нов. И вторият - да заложа на фабричните настройки, където има анотативни настройки за оразмеряване и текст.

  Ivan:

  Третият да си сложиш AutoCAD за Windows през parallels ;)

  Милен Вълчев:

  Ха-ха...Тогава ще трябва да си купя и мишка ;) Но, намерих и трети вариант: направих си темплейт с твоите настройки...Дотук курсът е супер!

 • Евгения:

  Как да включа палетите, натискам ctrl и ............какво ,не се чува добре в урока

  Христина Машева:

  Клавишната комбинация Ctrl + 3 включва палетите.

 • Евгения:

  Направих палета CADTaйни със всички текстове и т.н.,по начина който ни показвате - уж успях. Започнах да чертая , пиша текстове и оразмерявам ,но всичко излиза с големи размери.Къде греша.

  Иван Цукев:

  Трябва да провериш две неща.

  1. избран ли е коректният мащаб (в долния десен ъгъл)
  2. обектът, който изписвате със стила от палетата ли е (вижда се в палетата със свойствата - ctrl+1)
 • Здравей, трябва ли да се запази файла, от който взимаме моделите на текста за tool-palets?

  Николай:

  Здравей, трябва ли да се запази файла, от който взимаме моделите на текста за tool-palets?

  Иван Цукев:

  Файлът трябва да е запазен, преди да се вкарат обектите в tool palette. Това е задължително за блокове.

  За стилове на текстове не съм сигурен, но не ти пречи да натискаш CTRL+S преди да вкараш стила. След това конкретно за стила си стои в палетата и вече няма нищо общо с първоначалния файл.

  Това не е така за блоковете - в палетата има само връзка към оригиналния файл. Блоковете не се пазят в палетите.

 • Рени:

  Не намирам втория файл за сваляне от това упражнение (urok9_uprajnenie).Качено е само първото (urok9-tool-palettes).

  Джу:

  Аз се присъединявам към Рени,аз също нямам файл за второто упражнение!

 • Йорданка Милчева:

  Здравейте, не знам дали тук е мястото да задам въпроса си, но проблема ми е следния. Чертая чертеж в който искам да прехвърля елементи от други два чертежа . От единия чертеж си ги прехвърлям без проблем с Ctrl Shift C ,но от другия нищо не мога да прехвърля .Не знам от къде идва проблема? Каквито и команди да задавам не става нищо.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Да не би слоевете на чертежа в които paste - вате да са замръзени или изключени ..... вариант е ако прехвърляте с абсолютни координати, елементите които paste - вате да са някъде в работното (моделното ) пространство и съответно да не ги виждате - при такъв случай дайте zoom extents и вижте дали найстина не са някъде в нищото paste - нати.Незнам до колко съм бил полезен, но в момента се сещам за такива грешки които изглеждат елемнтарни, но се случват.

  Йорданка Милчева:

  Много благодаря наистина бяха в нищото paste-нати

 • Неможах да пейстна стила за дименсия,както при другите стилове за текст

  Георги Дойчев:

  Работя с Autocad 2013 просто на Command string не мога да напиша нищо...Предварително Ви благодаря,курса е чудесен....Щом започна да ми харесва да работя с Autocada,преди много се мъчех и ми беше много трудно

  Иван Цукев:

  Радвам се, че съм помогнал.


  Виж опцията User Flyout и я маркирай на NO

 • Annotative Multileader

  Виолета Иванова:

  Създадох си нова палета с всички анотативни стилове за текст и дименсии ( вкл. за кръг - радиус и диаметър, дължина на арка, наклонена дименсия, ъгъл и т.н.). Забелязах, че при влаченето на multileader с текст в палетата, анотативността му се запазва и уж се запазва и за multileader с кръгче (направила съм scale=25., както е указано в урока). Поне ако чертая в същия чертеж, в който съм създала стиловете е така. Ако отворя нов, празен чертеж и използвам палетата всички стилове са анотативни и излеждат надеждно при смяната на мащабите... без multileader с кръгче. Кръгът е много малък, стрелката също е много малка. Ако от Ribbon interface-a в раздела Leader променя scale от 1 на 25,4 (там вече незнайно защо не пише 25,4, а 1)кръгът става огромен, както и текста ( нищо общо със зададения мащаб). Единственото нещо, което видях да влияе е, че при Properties в/у начертан multileader директно от палетата в scale пише 0,1. Ако го променя на 1 изглежда нормално. Но все пак това не са генерални настройки за този вид дименсия в палетата и ако имам много multileader-и с кръгче си е загуба на време да ги избирам и да сменям scale factor-a( вярно, че става със select similar, но шсе пак...). В палетата на Properties пък пише overall scale 1,0. Имате ли идея как да коригирам коректно стила в палетата, така че при изпозлването ѝ в нов чертеж този стил да е коректен и анотативен?

  Иван Цукев:

  Прилича ми да проблем с units

  Пусни командата units и виж какви са мерните единици в чертежа източник и в чертежа, в който слагаш multileder.

  Това се получава само на multileader в кръг, защото кръгът е блок и за него е важно какви мерни единици са настроени в units. Трябва да са еднакви и коректно зададени.

  Виолета Иванова:

  Проблемът не идва от разлика в зададените units. И двата чертежа ( този, в който първоначално беше създадена палетата и новият) са в сантиметри. Анотативните мащаби също са еднакви и както споменах при чертаенето на едни и същи елементи в новия чертеж оразмеряването е както в оригиналния без multileader с кръг. Единствената разлика, която виждам е, че scale фактора в Properties в Чертеж 1 е 1-ца, а в новият е 0,1. Като го променя на 1 всичко е 1:1 :)

  Виолета Иванова:

  Проблемът не идва от разлика в зададените units. И двата чертежа ( този, в който първоначално беше създадена палетата и новият) са в сантиметри. Анотативните мащаби също са еднакви и както споменах при чертаенето на едни и същи елементи в новия чертеж оразмеряването е както в оригиналния без multileader с кръг. Единствената разлика, която виждам е, че scale фактора в Properties в Чертеж 1 е 1-ца, а в новият е 0,1. Като го променя на 1 всичко е 1:1 :)

 • Марианна:

  Някой може ли да ми каже откъде да разкарам тези квадратчета. Не знам откъде се включиха

  Краси Кръстев:

  Здравей, доколкото виждам от снимката чертежът е параметрично изчертан с геометрични ограничения ( по - големи подробности за тях има в курса - AUTOCAD БИБЛИОТЕКИ динамични блокове ) ... но на въпроса : 1. Ако искаш да премахнеш тези ограничения селектирай всички обекти отиди в раздела Parametric там в Мanage цъкни на Delete Constrains - по този начин ще изтриеш ограниченията и ще се махнат квадратчетата. 2. Ако искаш само да скриеш квадратчетата които показват геометричните ограничения за всеки обект отиди на раздела Parametric и там в Geometric цъкни на Hide All. Надявам се да съм бил полезен.

 • прехвърляне на стилове

  димитър писков:

  Привет, Въпросите ми са относно прехвърлянето на стиловете: -опитах да прехвърля стиловете и да използвам „хакерския метод“- прехвърлих в свойствата на стиловете стринговете който сте показали в урока. За заглавие ,голям и нормален те се прехвърлят но за дименсия не ме допуска в прозорчето в което да пусна командата. Това трябва ли да се прави и за дименсия?“ От прехвърлените стилове за текст само „голям“ стана анатотивен, другите –не?- а свойствата се виждат прехвърлените стрингове?

  Цанко Дилов:

  Най-добре е да видиш отговора на инж. Цукев на подобен въпрос, зададен от Мариян Михайлов Русев във видео урок №1 от Модул 5 на AutoCAD Формула: "Надписи и класически текстови стилове".

  Альоша Исаев:

  Имам същият проблем като на г-н Писков за дименсия. В прозорчето само може да избираш предварително зададени стилове. Работя на 2012. Предварително благодаря.

  Альоша Исаев:

  Въпрос към инж. Цанко Дилов, за дименсията подсказка?

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Явно не четете коментарите под уроците. За дименсията виж по-горе коментара на колегата инж.М.Линдов

 • Относно скрипта за ^C^C_mtext

  Ивайло Иванов:

  След натискането на properties на заглавие от палетата CAD тайни и отварянето на прозореца Tool Properties не ми стана ясно как излезе скриптът Untitled - Notepad, от който стана замяната на ^C^C_mtext с този от скрипта? Казвате само "Ако я заменя (командата) с един скрипт, който ми създава анотативния стил...", но не се разбира как става показването на този скрипт. Моля за информация. Благодаря.

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,
  Скриптовете в Notepad са набрани предварително, за да могат лесно да се копират и поставят в реда Command string на Tool properties прозореца. Препишете си ги от видеото в Notepad и ги използвайте по предназначение.

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Направо копирайте скриптовете и .........

 • прехвърляне на стиловете от един чертеж в друг

  Теодор Димитров:

  Имам следния проблем направил съм си всичко както е показано и по подразбиране като отворя чертеж ми стоят палетите,но като натисна на тях ми изписва че прехвърлям анотативен текст и да избера мащаб какъв мащаб трябва да избера 1:1 или мащаба в който искам да се плотира след това.Като дам на оразмерителни линии ми изписва следното и какво трябва да дам предполагам restore???

  Краси Кръстев:

  Здравей, в отговор на първия въпрос за прехвърлянето на анотативния текст в какъв мащаб трябва да избереш: добре е мащаба ( позиция 1 на снимката ), когато ползваш анотативни мащаби да ти бъде нагласен спрямо мащаба в който ще плотираш чертежа съответно е хубаво да зададеш и същия този мащаб при вкарването на анотативния текст, поне според мен. Има и друг вариант просто го вкарваш в мащаб 1:1 след което ако си включил позиция 3 на снимката, когато тръгнеш да плотираш и във viewport - a избереш мащаб различен от 1:1 ( или просто избереш друг мащаб в позиция 1 в моделното пространство ), то анотативните ти обекти ще "прихванат" този мащаб ( основните идеи и трикове отностно плотирането има в Модул 8 Тайните на плотирането тогава мисля най - добре ще ти се доизяснат и мащабите ) Надявам се да съм помогнал с този малко двусмислен отговор, но насйтина не си ограничен в избора на мащаба, когато вкарваш анотативния текст.А отностно втория въпрос за оразмерителните линии : при избиране от палетата на ли ти излиза това съобщение или изписваш някаква команда .

  Теодор Димитров:

  Ясно, благодаря за отговора и относно 2-рият въпрос не изписвам никаква команда просто излиза това съобщение 

 • Проблем при прехвърляне на настройки от един чертеж в друг

  Теодор Димитров:

  Имам следният проблем направил съм си шаблон с необходимите настройки,но в момента в който започна да чертая ми се стори че нещо не е наред отворих настройките за текст и оразмерителните линии и настройките бяха много объркани.Реших да ги направя 1:1 с тези който са показани,но сега като чертая и съм задал мащаб 1:50 имам чувството че нищо няма да се вижда при плотиране текстовете са много ситни,а оразмерителните линии не се виждат изобщо.Каква може да е причината за това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, напълно нормално е в моделното пространство дименсии и текст да ти изглеждат доста по - малки ако са анотативни когато си сложил мащаб 1:50 спрямо мащаб 1:1, но все пак това е напълно нормално все пак 1:50 е доста по дребен мащаб.Ако си толкова мнителен бих те посъвевал да пуснеш на А4 един малък отрязък от чертежа в мащаб 1:50 и да се увериш. При правилно изпълнение ( следване )  на иструкциите в уроците няма да имаш проблем при плотирането.

  Теодор Димитров:

  Мерси всичко е наред 

 • Защо не мога да  прехвърля на таблицата в тоолпалета

  Теодор Димитров:

  Не мога да прехвърля таблицата в toolpaleta като маркирам таблицата не ми дава да я преместя с влачене на мишката ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, маркирай таблицата след което с задържайки ДЕСНИЯ бутон на мишката я притегли към тоолпалетата.

  Теодор Димитров:

  Благодаря за отговора стана

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ето два варианта вариантите е следния :  Варинат 1

  Отиваш на Tool Palettes и в сивата лента ( снимка 1 позиция 1 ) даваш десен 

  бутон и отиваш на customize palette (снимка 1 позиция 2 ) . След което ще ти се 

  отвори прозорец Customize там в разделя Palettes ( снимка 2 позиция 1 ) ще 

  видиш всички палети които имаш на дадения компютър. Отиди на палетата 

  която искаш да прехвърлиш на друг комютът и дай десен бутон ( снимка 3 

  позиция 1 и 2 ) след което ще ти излезне прозорец с това къде да запишеш 

  палетата ( тя е с разширение . xtp = Exported tool palette (  - снимка 4 позиция 1 ) 

  указваш папката в която да ти я запише и даваш Save ( снимка 4 позиция 2 и 3 ) 
  след което вече имаш Експортирана палетата взимаш си я на флашка или си я 

  копираш някъде в някой облак. След което .xtp файлчето си го слагаш на другия 

  компютър и повтаряш същата процедура описана по - горе само че този път 

  когато си в Прозореца Customize Palette даваш десен бутон на която и да е от 

  палетите ( снимка 5 позиция 1 ) и избираш Import. Отваря ти се пак прозорец 

  този път Import Palette ( снимка 6  позиция 1 ) намираш си палетата - снимка 6 позциия 2 ( т.е. .xtp файла там където си си 

  го сложил на втория компютър ) и даваш Open ( снимка 6 позиция 3 ), така вече в tool paletа - тата 
  ще имаш 

  дадената палета сред другите палети и на втория компютър - снимка 7 позиция 1 

  и 2, ....палетата е вече на втория компютър.
  Хубаво е палетите да не са разхвърляни т.е. ако пренасяш палета от един 

  компютър на друг да слагаш палетите там където попринцип стоят палетите.

  Къде попринцип стоя палетите. Отиди на прозореца Options ( в комадния ред 

  изпиши Options или само OP ) и следва да се отвори прозореца Options ( снимка 

  8 позиция 1 ) .След което отиди на раздела Files ( снимка 8 позиция 2 ) намери 

  Tool Palettes File Location и натисни "+ чето" така срещу стреклата ще видиш 

  папката в която се съхраняват файловете от типа .xtp ( снимка 8 позиция 3 ) .... 

  хубаво за даден компютър файловете да се намират в тази папка, АКО се 

  ползва server е хубаво да се направи една папка на Server - a  и тя да се добави 

  в Tool Palettes File Location за всички компютри които са ксвързани към  Server - a.
  Вариант 2 


  Реално виждайки КОЯ е тази папка в Tool Palettes File Location може директно 

  да се вземе дадения файл там вече файла е .atc ( atc = AutoCAD Tool Catalog ) 

  и този файл да се копира и сложи просто в папката с палети ( тук вече е 

  задължително .atc файла да се сложи в папката с палети на втория компютър ).  Попринцип е препоръчително когато става дум за прехвърляне от един 

  компютър на друг да се позлва Export и Import...тъй като шанса за грешка от 

  несъвместимост между два файла от гледна точка на използваните версии, 

  въпреки че ако в палетата има обект с характеристики които са нововъведени 

  във по - нова версия, ако втория компютър е с по - ниска версия на AutoCAD 

  следва да има проблеми.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора. 
  Пламен:

  Exporta с палетите много улеснява работният процес, най-вече когато работиш на 2 PC-та !

 • Къде точно трябва да променя command string - a на оразмерителните линии?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте ,настройките за палетата с инструменти ги вкарах
  успешно,Нормален,Голям,Заглавие ,но не разбрах къде точно трябва да
  вкарам стила за дименсия ,в оразмерителните линии таблицата или мултилидера? И другият ми въпрос е ,как точно после мога да си върна нормалните настройки , тоест да работя по първият начин които обясни г-н Цукев с копи и пейс , мерси предварително на всеки който би могъл да ми помогне . Курсът е уникален.

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно стила на дименсите трябва да ги въведеш по абсолютно същия начин както са въведени се въвеждат за текста ( показаното във видеото ) само че този път го правиш в дименсията която ти стой в палетата- ( снимка 1 ).Надявам се да съм бил полезен.

  Краси Кръстев:

  Отностно вторият ти въпрос - за да се върнеш към стария метод просто преди да напишеш кода в Command string - си запиши нормалните кодове  на създадения от теб стил - тези без анотативност и т.н. .Така ще си ползваш първия показан метод.

  инж.М.Линдов:

  Краси както винаги ,ти благодаря за скорострелния отговор ,но там кадето трябва да пейсна кодовите за дименсия ми е блокирано полето и не мога да ги сложа?

  инж.М.Линдов:

  Краси мисля че се оправих,от полето use flyout ,зададох no и вече е отключено полето за хаковете,мерси.

  инж.М.Линдов:

  Краси а нормално ли е,че след като беше в мащаб 1:1 и си вкарах хаковете ,направих няколко опита ,за текст и т. н . и като ги превърнах от долу в дясно в машаб 1:20 всичко се разхвърча а текстовите станаха огромни до неузнаваемост?

  Краси Кръстев:

  Първо едно браво, че си се усетил за use flyout - и си му дал No ( аз забравих да го подчертая когато ти дадох отговора , въпреки че на снимката ми се вижда че пише No ).Отностно големината на текста напълно е нормално кое гато си бил в мащаб 1:1 ( и да речем големинатана на текста е била 3 ) и минеш към по дребен мащаб 1:20 ( особено ако това 1 :20 е нагласено на 1 paper unit = 20 drawing unit) е нормално текста става 20 пъти по -голям :) когато си в 1 :20  ( AutoCAD го е премащабирал )

  Краси Кръстев:

  Само да отблежа в уроците също е обяснено......, но ако искаш да не се "прихваща" анотативност от текстове дименсии и т.н. за всеки мащаб през който преминаваш от scale list - a просто изключи иконката за Automatically add scale to annotative object ( позиция 1 на снимката ).

  Божидар:

  Здравейте! Ако сме прехвърлили стилове чрез палетата и съответно те са загубили анотативноста си - то може да ги направим анотативни и в съответния файл - слагаме отметка за анотативност на съответния стил.Така ще имаме анотативни и неанотативни стилове.

 • Какво да предприема?

  Владо Димитров:

  При мен няма примерният файл със плана на канапето,масата и столовете а само този със туулпалета???някакви предложения........!?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип може да ползваш файла който е в урок 6 в същия модул - там имаш план с канапето, масата и столовете.

  Владо Димитров:

  Благодаря за насоката ще го ползвам.

 • Галина Виденова:

  Съдейки по скриина, се вижда че отстрани в ляво се е отворил recovery менаджера, а той се отваря когато преди това системата се е сринала.
  В този случай аз бих изтрила файла с упражнението и бих го свалила наново за да работя "начисто".

  ЕВДОКИЯ КИРИЛОВА СТОЯНОВА:

  И при мен се получава същото. Пробвах на нов празен чертеж и пак е същото


 • Как да си пренеса настройките за всички дименсии?

  Паула:

  Здравейте! Интересува ме въвеждането на стил за дименсия. Въпросът ми е: За всеки вид дименсия ли трябва да го направим ( съответно dimlinear, след това dimangular, след това за aligned и т.н.) или просто веднъж е необходимо да въведем това по-горе ( ^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimlinear) и то се подразбира за всички останали дименсии.

  Краси Кръстев:

  Здравей, не е за всички както се вижда от кода който си показала накрая той завършва с dimlinear т.е. стила е въведен точно за  dimlinear ( все пак ти в tool палетата взимаш и придърпваш точно определено нещо - обект в случая този обект e Dimlinear ( може да имаш още доста подобни на този обект , обекти с различен стил благодарени на кода който вкарваш .. както е показано във видео с mtext ). Ако искаш да имаш обект да речем Dimaligned трябва да го вкараш в tool палетата и след това вкарвайки кода за Dimaligned кода да е (^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimaligned ), налага се да се прави и за тях отделно защото AutoCAD ги разглежда като два различни обекти именно за това и накрая в кода седи името на обекта.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Паула:

  Да. Благодаря!

 • Как да съсздаден Тоол Палета за единна работа в офис?

  Петър Димитров:

  Подобно на файла подложка *.dwt за настройки,  при работа в офис. Да се създадем обща единна палета примерно за 5 копютъра в мрежа. Палетата има ли собствен файл -  настройка, откъдето локалния компютър да чете едно и също място по мрежата?

  Петър Димитров:

  C:\Users\PC\AppData\Roaming\Autodesk\ACA 2010\enu\Support\ToolPalette

  Петър Димитров:

  Остава въпросът, къде в менюто се намира гореописания път, за да може да се насочат всички компютри? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, разширението за tool palеtte е с разширение .atc.

  Адреса който си посочил е default адреса който AutoCAD създава на всеки един компютър на който е инсталиран.
  Идеята е да се направи една отделна папка на server - a ви след което всеки един локален компютър да бъде оказана освен стандартната папка и папката която е на server - a
  На снимка 1 съм показал къде точно да се зададе този път.В командния ред изпиши OP ( options ) след което отиди на Files следвай стъпките посочени на на снимка 1 ( принципа на вкарване на палети е същия както за .dwt ( template файловете ) файловете.
 • Дали трябва да направя шаблон поотделно за различните мащаби в сантиметри, метри и милиметри?

  Мария Димова:

  Направих си шаблон с анотативни стилове за текст, оразмерителни линии, мултилидер и таблица, добавих и мащаби но за сантиметри. Сега мисля че от наученето от уроците, трябва да направя и шаблон за метри и милиметри от таблицата с мащабите, но стиловете ми се запозват и променят само мащабите, нали правилно съм разбрала?

  Краси Кръстев:

  Здравей, само мащаби в метри може да си направиш 1:1000m; 1:2000m например - те са по важни ( долу като списък с мащаби ), стиловете вече си ги имаш те ще си приемат мащаба, веднъж направила ли си ги по правилата да са анотативни и  свикнеш ли да работиш с тях, ще забравиш за обикновените мащаби.

 • Защо

  Алекс:

  направих всичко, пробвах няколко пъти и с дименсиите се оправих, но след "хакерската" намеса, и трите вида команди за текст стартират командата Арка? Видях , че и друг е имал такъв проблем, но не видях да е разрешен... 

  Алекс:

  Аутокад 2014 


  Алекс:

  Намерих проблема- аз нямам стил Ariel Narrow, затова изтрих от скрипта думата Narrow  и вече всичко е ок

  Иван Цукев:

  Радвам се, че си се оправил. Интересно за Ariel Narrow защо го нямаш.

  Мисля, че това е шрифт, който си индва с Windows.
  Аз много го използвам и го препоръчвам.
  Алекс:

  А как да си го добавя?


  Краси Кръстев:

  Виж тази тема тук : 


  http://aula.bg/question#id-113676800001
  Алекс:

  Краси, разгледах тематa-да, при мен няма в Control panel/fonts/Ariel Narrow,  а това не мога да го отворя:  https://drive.google.com/folderview?id=0B7q74PlX2UYed25pMTRDbG4zc3M&usp=sharing.

  Написал си да го добавя. Как?
  Краси Кръстев:

  Да просто е изтекла давността на линк най - вероятно, ще направя нов такъв и ще го пусна тук и в другата тема.... При Мартин Линдов както е написал той е бил точно това проблема и се е оправил със съвета който съм дал там, най - вероятно и при теб е същия проблем щом ги нямаш във Fonts така че след малко ще ги кача.

  Краси Кръстев:

  Ето и го линка към файловете ( един zip файл е изтегли го и го разархивирай всичко необходимо като файлове за font - Arial е вътре : 


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeNTVESXNzdVY5dkE/view?usp=sharing

  като следваш инструкциите, които съм дал в основната тема, следва да станат нещата :)

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Защо за Multileader няма скрипт?

  Алекс:

  При таблиците няма анотативност, а за Multileader има ли скрипт?

  Краси Кръстев:

  Здравей, при mleader - ите нещата са малко по различни ето го и properties панела тук е важен стила на самия multileader който винаги е опционален няма string за него ... задавайки стила в него вече са зададени основните параметри на това какъв вид на текста да се вземе, докато при оразмерителните линии ( каквито и да са те ... за ъгъл, завътяни и т.н. ) текст, там вече има тази възможност за string.

  Алекс:

  "винаги е опционален няма string за него" -това не го разбирам съвсем

 • Защо Copy/Paste не може да ...

  Албена Христова:

  Здравей ! Запаметих елемент и го копирах, след което вече при пейст винаги излиза той, а не това, което съм копирала и как може да се оправи ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Интересно, може ли малко по добре да опишеш случая .... искаш да кажеш че си копирала някакъв елемнт( да речем един кръг  с ctrl + C след което си го paste - нала с ctrl + V ....после обаче взимаш с ctrl + C да речем текст от друг чертеж обаче вместо текста се поставя кръга от предния ти Ctrl + C.... има голяма вероятност просто да си взела с ctrl + C просто и двата елемента ( защото си забравила да деселектираш предишния ) и поставяйки с paste просото да виждаш само единия от тях ... една често срещана неволна грешка при която се чудиш какво става.

  Пробвай да затвориш чертежите и да copy paste - неш пак.

  Има и вариант ако от един чертеж взимаш един елемент ( текст със стил, блок ) и в чертежа в който го поставяш вече съществува такъв елемет с това име, то следва елемента да приеме свойствата ( т.е. да изглежда по начина по който е в настоящия чертеж, А не от този от който го копираш ) и това съответно да те заблуждава.

  Има доста варианти за да се получи този ефект.

  Ако смяташ че проблема не е от това което изброй по - горе .....опиши малко по-  добре случая ( какви са елементите от къде взимаш даден елемнт какъв е той къде го поставяш след това ) за да сме по - полезни. 

  Пробвай се да сложиш някоя друга снимка или пък видео ( дори без да говориш просто да покажеш какво точно правиш )  доста лесно става :) опитай.
  Албена Христова:

  Здравейте ! Всичко се оправи случайно, дори не съм сигурна дали е поради това, че пробвах на нов модел, но след това се оправи и всичко е ОК. Нямам представа как е станало. 

  Малко преди да се оправят нещата дори ми пействаше в доста по голям мащаб от копирания. Аз доста отдавна си пооткрадвах стилове от чертежите / научих метода на създаване ! /  с COPY / PASTE от раздел HOME и нямаше проблем. Елемента, който постоянно ми излизаше с PASTE беше стил "  Кръг " и му бях променила големината на кръга, защото беше прекалено голям от настройките за стилове - от Leader Structure - Set landing distance на 2.8. След това по някое време исках да прехвърля някакъв стил, прехвърлих го, и нямам точен спомен веднага ли след това започна проблема - не му обърнах внимание и мислих, че ще се оправи. Това е, отдъхвам си и поздрави !
  Краси Кръстев:

  Ок, ясно оправила си се :)

 • Как да въведа скрипта за дименсии?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, срещам трудност с вкарването на скриптовете за дименсиите. Пробвах няколко пъти на нови файлове, но полето Command string, където трябва да въведа съответния скрипт изобщо не е активно и не мога да пиша нищо вътре. Работя на AutoCAD 2012. 

  Краси Кръстев:

  Здравей в прозореца който си показала смени Use flyout на NO, и ще ти стане активно полето за string.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, можете ли да поставите една снимка на която да има : маркиран текста който е в CAD тайни и същевременно с това отворена Properties палета от която да се вижда височина за да видя по подробно проблема.

  Ако текста е анотативен - Настройките на Units не играят роля при големината му, основна роля играе анотативния мащаб който при вас виждам че е настроен на 1:200, което означава че ако условно сте приел да чертаете в метри следва този мащаб да е 1 paper unit = 0.2 drawing unit, ако е така следва ако височината на текста искате да е с височина 2,5 в хартиеното пространство ( Layout - a ) то в моделното пространство следва да е 0,5 - снимка 1

  Т.е. ако зададена стойност е 2,5 анотативния мащаб превръща текста в моделното пространство в 0,5 единици, който текст на фона на един квадрат 50 / 50 единици изглежда доста малък, реално при разпечатване той ще е 2,5 мм.

  Друго което е важно да се обърне внимание е вижте КОЙ стил е записан с какъв мащаб е записан за дадения текст посредством properties палетата, каква е височината на текста за Paper size.Затова и помолих в началото на коментара за още една допълнителна снимка с която да ориетира какво точно се случва.

  Стефан:

  От днес съм на CAD 2013, но това няма отношение към проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  проблема е в анотативния мащаб в момента той е избран да е 1:200, НО този 1 : 200 е за сантиметри, какво ще рече това ?

  В момента 1:200 му е зададено да смята така 1 drawing units = 20 paper units ( снимка 1 ),

  което ако се върнете на модула с мащаби ( модул 3 от настоящия курс ) следва да видите че този мащаб е настроен за чертежи в които се чертае по правилото Едно към Едно . На снимка 2 може да видите табличката с мащабите.

  Затова съответно трябва да си създадете мащаб 1:200 който когато говорим за метри следва да отговаря на 1 drawing units = 0.2 Paper units. След като този мащаб Ви е активен ( при пусната функция Add scale to annotative objects - снимка 3 - иконката която е като светкавичка от снимката виждам че при вас точно тя е включена ), следва в анотативните текстове да се запише този мащаб.

  И когато влезнеш в Properties Палетата следва да виждаш това което е на снимка 4 за анотативния мащаб.

  И сега е ключовия момент в PAPER UNITS за дадения текст следва да запишеш стойността за височината на текст при разпечатване ... даречем 2,5 - снимка 5 съответно за Model text hieght трябва e 2.5 * 0.2 = 0.5

  Препоръката ми е въпреки отговора ми тук, който се надявам да е полезнен и да е разрешил казуса, да се върнеш на модул 3 от курса и да си припомниш нещата свързани с мащабите в AutoCAD.

  Стефан Видаркински:

  Благодаря за изчерпателния отговор.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, проблема идва от настройката на Use flyout в момента е с настройка YES, а трябва да е NO.Промени го и няма да имаш проблем с command string - a .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Камелия:

  Да така вече ми дава да пиша, благодаря много!

 •  Защо urok9-uprajnenie.dwg  липсва :)

  Николай Серафимов:

  Краси Кръстев:

  Здравей, това не е ли файла от Урок 6 ( Използване на специализирани команди за оразмерителни линии ) от същия модул ?

 • Защо няои от готовите блокове не могат да се пуснат в моделното пространство?

  Гроздан Костадинов:

  Здравейте, Когато хвана някои от готовите блокове с десния бутон на мишката и се опитам да го придърпам и пусна в моделното пространство се появява знака за забрана (кръгче с наклонена черта) и не става, докато с новите които съм направил и други които са често ползвани като Hatches и Draw няма проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, придърпването става с левия бутон на мишката. Виждам че си написал че се опитваш да го направиш с десния, точно тогава следва и да виждаш описаната от теб иконка ( кръгче с една линия през него ). Избери блока от палетата и със задържане и придърпване с левия бутон го премести към моделното пространство и следва да вкараш блока в чертежа.

  Гроздан Костадинов:

  Не става и с левия. Станото е че с някои то блоковете става а с други не.

  Краси Кръстев:

  Има вероятност да не са се инсталирали Imperial блоковете, поне това виждам от снимката която си прикачил AutoCAD изписва че не намира блока - ( "not found". Предполагам че блоковете които не искат да се вкарат в модела са в имперска система "imperial units", а тези които са направени в метрична "SI" нямат проблем да се вкарават.

  Все пак да пробваме следното :

  Може ли да ми кажеш каква е настройката в момента на тази променлива INSUNITS изпиши я в командния ред и да кажи кое число е зададено, предполагам че е 4, но все пак да видим, и другата променлива, която искам да MEASUREMENTколко показва, предполагам че е 1 но да видим.

  Гроздан Костадинов:

  Благодаря за отговора. Относно настроиките е така както предполагаш, на INSUNITS е 4, а на MEASUREMENT 1.

  Краси Кръстев:

  Ами пробвай да ги промениш съответно на INSUNITS = 1 и MEASURMENT = 0 и пробвай да ги вкараш, ако не стане, тогава съм убеден на 99 % че просто ги няма ... не са инсталирани, след това обаче задължително ! върни настройките

  INSUNITS е 4, а на MEASUREMENT 1.

  Гроздан Костадинов:

  Промених ги на INSUNITS = 1 и MEASURMENT = 0 и пак не могат да се вкарат.

 • Как мога да се справя с този проблем?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте, Направил съм си палетата, но работя предимно в метри и когато прехвърля таблицата в чертежа тя не е цяла и е огромна? Оразмерителните линии са винаги несъразмерни с чертежа както и мултилидер кръг -блок? И така направени ли са тези трите ''детайла'' само за сантиметри? Когато нагласям чертежите в лейаута съм си направил мащабите и разпечатвам безупречно, но трябва ли ако в лейаута съм 1:100 в метри и в моделното пространство да съм 1:100? Тоест в модела 1:1 ли трябва да е винаги или заради анотативните текстове си го нагласяме като в лейаута? Наново трябва ли да правим мултилидери и др за мм и метри ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марто. За много години. Здрава, мирна и плодотворна 2017 ти пожелавам.

  Ако искаш да виждаш в моделното пространство обектите със съизмеримостта, с която виждаш обектите в layout - ите, то следва настройката на мащабите да е еднаква в моделното пространство и в viewport - тите. Но не е задължително да правиш това.

  Реално в моделното пространството може да си фиксирал мащаб 1:100 за метри, а във viewport - тите в layout - a може да имаш 1:100 само че в сантиметри.Спазвайки методологията за плотиране заложена в курса, важно е какво си настроил в viewport - тите, това разпечатваш -> layout -ите.

  Това което ти препоръчвам е да ползваш поне една и съща порядъчност, т.е. да няма разлика от сорта на използвани метри в моделното пространство и след това layout - a да имаш сантиметри или метри, така много лесно може да се объркаш жестоко.

  Ето как работя аз, на един чертеж работя в сантиметри и може да имам няколко мащаба 1:25, 1:50, 1:100, но те винаги са в сантиметри и подържам в рамките на моделното пространство само тези мащаби. Ако вкарам в анотативните си обекти мащабни числа за метри и съответно долу мащаба е нагласен за метри следва да се получи наистина голяма неразбория или по - точно казано АНОМАЛИЯ :) ... същата показана от теб на снимките по - горе.

  Така че препоръката ми е подърждай една и съща порядъчност поне,


  моделно / viewport


   см   /    см
  

   м    /     м 
  

   мм   /    мм
  

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси, съжалявам за директните въпроси, беше ми малко напрегнато. За много години да сте живи и здрави ти и целият екип. Ще се опитам да спазя най вече твоите и на инж. Цукев методи на работа, защото знам, че са правилни. Въпреки всичко се надявам и тази година да ме изтърпите ако задавам нелепи въпроси. Понякога на нас учениците наистина ни е доста объркано и трудно. Лично аз се надявам от Аула тази година да направите поне един семинар на живо да се запознаем лично и да опитаме от вашият опит по от близо.

  инж.М.Линдов:

  Така или иначе в метри съм в моделното пр. 1:25 и в лейаута съм 1:25 и нито в едното нито в другото се виждат визуално коректно. Не мога да разбера къде бъркам, а от две години съм в Аула.

  Краси Кръстев:

  Благодаря за хубавите пожелания!

  Да определно и на двете места - моделно пространство и във viewport - a настройката е 1:25 в метри.

  Първо провери дали текста е анотативен (снимка 1 позиция 1).

  Текста обаче който посочваш, сигурен ли си че съдържа този мащаб първо, т.е. ако влезнеш в палетата със свойства, какво се и клинеш на мащабите AL1:25 в мащабите ли е (снимка 1 позиция 2)? Виж каква височина на текста е зададена.1: 25 в метри би следвало да е мащаб => 1 paper unit да бъде 0,025 drawing unit (снимка 2 позиция 1 и 2), което означава че ако си задавал височина за Paper text Hight 2,4 (нормална височина на текста - снимка 1 позиция 3), следва да Model text Hight да бъде 0,0625 (снимка 1 позиция 4)

  Снимка_1

  Снимка_2

  Другото, което ме кара че има нещо гнило в цялата работа е ..... сигурен ли си че сичките ти геометрични обекти (става дума за линии, окръжности и т.н.) са изчертани едно към едно т.е. има 5 метра и чертаеш 5 единици (правилото за чертане едно към едно)? Освен това 1:25 в метри мащаб .... доста подробен мащаб за метри, обикновено в мащабите за метри се използва 1:100, 1:250 ... НО 1:25 в метри това е доста подробно.

  Провери това което ти описах по - горе и отговори на въпроси по отношение на това дали чертаеш в метри.

 • Как да си оправя изгледа на палетата с инструменти

  Жеко Тонев Тонев:

  Работя с Autocad structurall detailing 2015. Имам проблем с изледа на иконите в палетата с инструменти, изрязва се част от надписа на блоковете. Как може да се оправи това според вас? Работя с Windows 10 и 4к монитор Philips 2160p

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е много неприятен проблем.

  Преди време гледах за решението му.

  Тук в темата Конфликт между високата резолюция на монитора и AutoCAD? има едно предложение за справяне с казуса.

  При Линдов не е сработило, но при теб може и да се получи.

  Другото което мога да препоръчам е за дадения AutoCAD да се инсталира последния service pack.

  Освен това задължително последния драйвер на видео картата.

  Надявам се да не те обезнадеждавам, но като цяло това което съм чел като коментари от хората от подръжката на Autodesk е че до 2016 версия на AutoCAD, те не подържат 4к. В 2017 версия с инсталирането на последния SP + няколко допълнения "fix-a" са получили някакъв резултат, но и в 2017 не всичко е както трябва при ползването на 4k monitor.

  Жеко Тонев Тонев:

  Благодаря, опитах всичко но засега безуспешно !

  Краси Кръстев:

  Ами ако имате възможност инсталирайте AutoCAD 2017, но пак няма оправите проблема напълно... поразчетох се из форумите на Autodesk, където казват че в 2018 версия, това вече няма да е проблем. Само че 2018 версия излиза тази година Март месец.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли малко уточнение на въпроса, какво точно търсиш. Файловете със създадени tool palletes или ?

  Ивелин Вълев:

  Под видеото сте дали "настройки за палетата с инструменти" под формата на скриптове,но те нали са за създадените от вас стилове (голям текст,нормален текст,заглавие),та се интересувам от къде се взимат тези скриптове,защото аз като си създам собствени стилове,следователно ще ми трябват съответните нови скриптове,чрез които ще си направя стиловете анотативни.

 • Защо при мен всичко работи както е показано, с изключение на 'Multileadar'-a. Изчертава ми линията, но не ми дава да напиша текст, когато го вземам от 'TOOL PALETTES'. Когато го правя през ribbon- а няма този проблем

  Encho Petrov:

  Защо при мен всичко работи както е показано, с изключение на 'Multileader'-a. Изчертава ми линията, но не ми дава да напиша текст, когато го вземам от TOOL PALETTES. Когато го правя през riboon-а няма проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Енчо.

  Това което виждам от снимката която си качил е че AutoCAD те пита дали да запази текста по подразбиране или да запишеш друг такъв (снимка 1 позиция 1).Съответно може да избереш No и да запазиш текста по подразбиране или да избереш Yes и да запишеш друг текст.

  Снимка_1

  Ако избреш No, следва мултилидера да ти изглежда по начина по показан на снимка 2.

  Снимка_2

  Ако пък избереш Yes, следва да ти се появи поле в което може да запишеш текста, който искаш (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  За да не ти се появява постоянно това съобщение, може да направиш следното:

  Отиди във Tool палетата (снимка 4 позиция 1), след което отиди на мултилидера и кликни върху него с десен бутона на мишката (снимка 4 позиция 2), след което избери Properties (снимка 4 позиция 3).

  Снимка_4

  Следва да ти се появи прозорец Tool Properties (снимка 5 позиция 1), в този прозорец на полето Default Text (снимка 5 позиция 2) маркирай и изтрии текста който е записан срещу него (снимка 5 позиция 3).

  Снимка_5

  След като изтриеш текста (снимка 6 позиция 1), кликни на ОК (снимка 6 позиция 2) за да запазиш направените промени.

  Снимка_6

  Сега вече стартирайки този мултилидер, за който изтрихме Default text полето, следва след изчертаване на стрелката, директно да въведем текст (снимка 7 позиция 1 ) без AutoCAD да ни пита каквото и да било.

  Encho Petrov:

  Здравейте! Благодаря за отговора! Всичко е точно така. Извинявам се за 'детския' въпрос. Курса е супер