Класически стилове за оразмеряване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кога се създават стилове за оразмерителни линии?
Еднократно и след това ги ползваме за множество чертежи и проекти
За всеки проект на ново
За всеки чертеж на ново

Въпроси и отговори

 • Veselina Vasileva:

  Опитах да използвам алтернативни мерни единици обаче се оказа,че не показва см и инчове за съжаление. За 12,48 см алтернативните единици са трицифрено число-трябва да е някакъв стил или просто не се оправям .Искам да пише 4 7/8.Дали може да се реши това в един чертеж?

  Иван Цукев:

  @Veselina В стила за орамерителни линии се избира раздела "Alternate Units" и се включва отметката на " Display Alternate units"

  След това как точно се полказват може да се контролира с трите настройки, които са: Unit Format Precission Multiplier for alt units

 • Veselina Vasileva:

  Благодаря оттам го правих и преди,но сега разбрах ,че всъщност аз трябва да напиша коефициент ,с който да се умножават см за да се изписват в инчове. И настройката е Fractional, 0 1/8,multiplier 0,3937

  Иван Цукев:

  @Веселина

  Да, това е идеята.

 • Найден Данков Червенков:

  Може ли да създаде стил при който само изписва разстоянието, без да се показват никакви други символи и чертички. Т.е. все едно да оразмерим линия, след това да "гръмнем" самото оразмеряване и да оставим само размера.

  Иван Цукев:

  @Найден

  Разбира се, с командата dimstyle се пуска мениджъра на стилове и при всичките опции за вида на линиите има или опция "Suppress" или "none"

  Малко трябва да си поиграеш, за да го направиш, но няма да ти отнеме много време.

 • Георги Калинов:

  Защо когато изключа AutoCAD и след това го включа отново(например на другия ден)всички настрой които са направен за текст и оразмеряване(включително и мащабите от лентата за състояние)ги няма,а програмата се появява със стандартните си настройки за текст,оразмеряване и зададени мащаби. P.S. Докато работя с програмата настройките са такива каквито съм ги задал,проблема идва когато се прекрати работа с AutoCAD.Всеки път ли когато се стартира AutoCAD трябва да се правят настройки и може ли това да се коригира по някакъв начин. Поздрави.

  Иван Цукев:

  Георги,

  има два типа настройки - такива, които се помнят във файла и такива, които се помнят в програмата и са валидни за всички файлове.

  Стиловете се помнят във всеки отделен файл. Ако той се запамети, след като се отвори настройките ще са там. Доста повече информация имаме в седмица 7, където говорим за тези настройки.

  Владо Димитров:

  Значи за сега да не се опитвам да правя каквито и да било настройки от уроците за постоянно по късно ще говорим за това само когато изтегляме примерните файлове за съответният урок там вече си ги има настройките и само си ги упражняваме или......?!поне така се свалят и зареждат примерните файлове?????

 • Исмаил:

  Здравейте! При вече създадени текстове, текстови стилове и оразмерителни линии, оразмерителни стилове като променим нещо в стила примерно големината на текста или анотативността, на екрана нищо не се променя, за да се промени трябва да изберем обектите и след това отново да изберем същият стил. Няма ли друг по лесен начин, за да се реши този проблем без да използваме Quick select. Благодаря предваритлено!

  Иван Цукев:

  При промяна на текстов стил, ако променим шрифта, това променя всички текстове по чертежа. Ако променим височината - оставя тази, която си е на чертежа. Така работи Аутокад...

  Освен quick select, може да се ползва за по-бързо select similar в по-новите версии.

 • Здравейте г-н Цукев

  Марий Мирошниченко:

  И тук при Dimensions нямям иконка с стрелка за да стартирам настройките. Има ли друг начин за стартирането на настройките?

  Иван Цукев:

  Командата е dimstyle. Пише се в командния ред и ще се стартира менюто за оразмерителни линии.

  Неделина:

  При мене на Dimensions имам стрелка, но при избирането й не ми се показва прозорецът Dimension Style Manager, а Dimension Settings . Работя с AutoCAD Mechanical 2014. Има ли начин да го променя, или трябва да използвам командата dimstyle ?

  Sashko Kamenov:

  Не си съсипвай настройките, при мен е абсолютно същото с AutoCAD Mechanical 2015, възможностите на версията 2014 са с пъти по-добри от на тази от която ни демонстриран уроците. Ти сама си се убедила в това - като погледнеш палетите в рибъна за надписи. При чертане сама ще си създадеш стилове и навици, важното е да знаеш откъде да го промениш, а как?- зависи от навика които си си създала

 • Класически стилове за оразмеряване.

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Весела Димитрова Здравейте!Не ми се получава преместването от ляво и от дясно по описания от Вас начин.Може ли да ми посочите къде греша. От Properties избирам Text movement, Keep dim line with te, Dimension и с включени прилепвания избирам първата и втората точка. В зависимост коя ми е първа, коя втора точка трябва да е преместването на ляво или дясно.

  Иван Цукев:

  А какво се получава?

  Тази опция е само, когато оразмерявания елемент е прекалено къс и текстът не се събира. Тогава казваме на Аутокад къде да се премести текста.

  Иван Иванов:

  Интересен трик за изместването на текста (ляво/дясно). Браво !

 • Мария Кацарска:

  Показаното в урока важи ли за оразмерителните линии и кръговете с цифри с тях?

  Иван Цукев:

  Предполагам става въпрос за multileader

  В следващите уроци има отделен урок за това: http://aula.bg/autocad-izpolzvane-na-multileader-orazmeriavane

  Като трябва да се има в предвид, че конкретно за стиловете, които използват примерно кръг с цифра - това е блок и при прехвърлянето му между чертежи трябва да са настроени units, защото блоковете се премащабират при прехвърляне.

 • Тука за база зимаме първоначалните настройки от М 1_15 - СМ

  Илия:

  Тука за база взимаме първоначалните настройки от М 1_15 - СМ за да можем да изчислм коефициента ,тоест 25/15=1,67-отношениетонов към стар мащаб ,но ако го нямаме М 1_15 - СМ а имаме само standart и ISO-25 тогава как ще изчислим този коефициент и дали може въобще да се изчисли,ако ли не трябва да въведем ръчно тези настройки , нещо като базовите височини от таблицата ли са , ако може да ни ги дадете при ръчно въвеждане

  Илия:

  въпросът ми се обезсмисли защото то май винаги ще имам вкарани от мене някакви класически текстове )))

 • Какви да са Видовете линии

  Пантелей:

  Linetype - в урока пише, че можем да изберем за оразмерителна линия каквато си искаме линия. Тя не трябва ли да е тънка непрекъсвана??? Може би стандарта е променен? В урока е показана прекъсвана линия, тя не е ли за невидими ръбове???

  Краси Кръстев:

  Здравей, дейстивително чертеж с прекъснати оразмерителни линии не съм виждал, но според мен това е споменато в урок с цел да се покаже опцията в AutoCAD, че попринцип бихме могли да променим вида на тази линия, може би някъде някога може да ни потрябва.

 • как да си оправя настройките?

  Ивелина:

  Здравейте

  следвам всяка стъпка от видеото за настройките за оразмерителни линии, но при мен не се получава.
  Каква може да е причината?
  Краси Кръстев:

  Има доста възможности за грешка препоръката ми е да изгледате наново урока и да следвате внимателно стъпките. Така зададен въпроса е много сложен за разгадаване. 


  Ако това са 7 см  ( приели сте че 1 unit = 1 см ) използвали сте настройките от урока ( които настройки доколкото си спомням са за сантиметри ) и сте приближили ( zoom - нали ) твърде близо до котироката на мен лично от показаното на снимката нещата ми излждат доста съизмери.
 • Чертая  преди всичко в метри.Как ще се модифицират стойностите в отделните раздели  на  Dimstil  при Мащаб  1:100  в метри?

  Калинка Даракчиева:

  .В модул 5 урок 3 се разглеждат примери за промяна на мащаби в см. като за база се взимат настройките за м 1:15 в см. без промяна на настройките в разделите . Чрез коефициент за увеличение на мащаба се настройват другите избрани мащаби примерно м 1:25 с к 1.67 и с промяна на текставия стил. При запазване стойностите в разделите при модифициране в м 1:100 в метри не се получава добър изглед .Чрез налучкване може да постигна приличен вид ,но предполагам ,че не това е начинът за промяна

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Не би трябвало да се получава на база налучкване, ами на база сметки, както е показано и в урока.Какъв е начален Ви мащаб ( 1:15 см;1:25 см) и какъв е точно коефициента с който умножавате. Ако имате начален мащаб 1:15 в сантиметри и искате да го смените на 1:100 в метри, следва първо 1:15 да го направим в 1:100 за целта както е показано в урока делим 100/15 = 6,677 , обаче трябва това е пропорцията ни в саснтиметри, трябва да минем в метри - > 6,667/100 = 0,0667 , коеф. е 0,0667. Естевствено при такова преминавате от сантиметри в метри следва в моделното пространство да имаме в пъти по - малък като размер текст, оразмерителни линии и т.н. спрямо същия текст и оразмерителни линии в мащаб 1:15 и то в сантиметр, НО това е в моделното пространство при плотиране в маща 1:100 следва всичко да изглежда нормално.

  Ето същия пример само че с малко по - друга интерпретация.

  Нека видим как се изменя един текст спрямо мащабите на база познанията от модул 3 урока за класическите мащаби знаем следното :

  1:15 см ( 1 paper to 1,5 drawing unit ) - > искам 2,4 височина на текста при плотиране 2,4 1,5 = *3,6 ( 3,6 височина на текст в моделното пространство)

  1:100 м ( 1 paper to 0,1 drawing unit ) - > искам искам 2,4 височина на текста при плотиране 2,4 * 0,1= 0,24 ( 0,24 височина на текст в моделното пространство)

  Нека сега умножа височината на текста в моделното пространство ( 3,6 ) с коефициента който получихме по - горе 3,6 * 0,0667 = 0,24 - реално получих височината текста в моделното пространство при мащаб 1:100 в метри.

  Т.е. при желание за плотиране в М1:15см текста ти е с височина 3,6 в моделното, НО при М1:100 м е 0,24.

  Така че чисто визуално в моделното пространство има голяма разлика в съизмеримостта при 1:15 в см и 1:100 в метри, НО ако ползваш класически мащаби за да изглежда добре чертежа при плотиране трябва да се спазват паравила за размера при плотиране.

  Надявам се че това е бил казуса и че съм помогнал за разрешението му.

  Калинка Даракчиева:

  Благодаря Краси! . Предполагах ,че е така но не бях сигурна . Много ми помогнахте .

  Василка Цветкова:

  Трябва да се мисли! Е, винаги е по- лесно като ти го каже някой от Вас .Благодаря Ви!

 • Краси Кръстев:

  Определно използването на анотативни стилове улеснява работата ни в AutoCAD.

  На мнение съм даже че трябва да ги въведат със закон! :)

  Георги Димитров:

  Да, следващият урок даде отговора - просто съм избързал с въпроса. Благодаря!

 • Защо дименсиите стават като съставени от линии и текст? 

  Василена:

  Здравейте! Налага ми се да работя във файл от колеги. Не мога да го използвам като XREF по много причини , една от тях е, че не мога да коригирам видимостта на обектите, тъй като са чертани абсолютно безразборно по слоевете. Една от задачите е да се поставят Alternative units. До тук добре, обаче самите дименсии са "съставени" от блок линии и MTEXT . А когато опитам да извадя нов размер ме пита да въведа текст (вместо размера) и трябва да потвърдя с enter, да приеме реалната стойност. Явно е нещо в настройките на файла, защото опитах да направя нов dimention style и пак не стана. Има ли начин дименсиите да си станат пак дименсии или поне аз да ги вадя наново като такива ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Василена.

  Така както си описала проблема, а именно че когато създадеш дори нов стил за оразмерителни линии, ТО тези линии са "разпаднати" на Mtext, и отделни линии, ми изглежда че проблема идва от системна променлива.

  И по-точо системната променлива DIMASSOC.

  За да нямаш проблем за новите оразмерителни линии, които създаваш, изпиши в командния ред DIMASSOC (снимка 1 позиция 1) и промени стойността на променливата на 2 (снимка 2 позиция 1), в момента най-вероятно е със стойност 0 (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_1

  Снимка_2

  За вече създадените обаче си остава обаче проблема, т.к. така си ги получила.... вече са разпаднати.

  Василена:

  Да, точно това се оказа проблема! Между другото съм се сблъсквала и преди с тази променлива, но нямах никакъв спомен какво трябваше да се направи. А има ли логика заради която е работено по този начин? Файловете са толкова объркани откъм настройки, липсват и зададени units, на някои файлове пише милиметри, в плотирането - инчове; на места дори е чертано в мащаби директно в моделното с надписи там - поне е написан мащаба който са ползвали... и ред други от сорта ...

  Краси Кръстев:

  Ами единственото логично обяснение е че да се получи така чертежа е че е правен на друга програма и след това е направена някакво конвертиране (както се вижда не много сполучливо) в съответно някой линии и т.н. са се разпраднали.

  Друго което се сещам че може би проблема да е заради това че някой нарочно може да генерира такива чертежи с цел защита .... някой да му вземе стиловете :) :)

 • Как да задам стойност?

  Петко Петков:

  Здравейте, Защо не мога да задам стойност в посоченото поле, което при мен е неактивно? Използвам AutoCAD 2016г.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Еxtend beyond ticks настройката, контролира размера на котировката, като този размер е посочения на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Ако имаме обаче стрелка за означение (снимка 2 позиции 1 и 2 ) вместо наклонена черта, следва (снимка 3 позиция 1) позицията да не е активна, защото символа е стрелка, не наклонена черта ... т.е. нямам символ който да контролираме с тази настройка и AutoCAD се прави на умен :) прави настройката недостъпна :)

  Снимка_2

  Снимка_3

  На снимка 4 до 7 е показано как стоят вече нещата, когато имаме "архитектурно означение" - Architecture или Oblique с наклонена черта.

  Снимка_4

  Снимка_5

  Снимка_6

  Снимка_7