Трикове за бързо съединяване на отделни линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Въпроси и отговори

 • Таня Димитрова Сиракова:

  Колко хитро! Би трябвало и сама да го съобразя, но не съм! Благодаря за идеята! :)

  Валентин Иванов:

  Благодарности за трика,много е полезен!

  Малин Малинов:

  Полезно!

 • Любен Маринов Коджаиванов:

  Същото става и с командата chamfer като се зададат дистанциите 1 и 2 със стойност 0 :)

  Иван Цукев:

  Любен,

  да, само че chamfer е доста по-непопулярна команда и хората си харесват fillet.

 • Цветан:

  Перфектно,най-се затрудних с щриховките,ама ще пробвам пак.Само да питам самите оразмерителни линии как се поставят,ако не е за тука предварително да бъда извинен,или ще се каже във следващите уроци?

  Иван Цукев:

  Това разглеждаме в седмица 5 :)

 • Мога ли да допълня, една хитринка за използването на Fillet?

  Елена:

  Тук има и друг интересен трик: ако при изпълнението на fillet стойността за радиус по подразбиране има стойност различна от 0 ( заради това, че сме използвали преди това заобляне за нещо), то ако все пак запазим тази стойност (за радиуса) и задържим shift по време на избора на линиите, командата ги съединява с нулево заобляне.

  Иван Цукев:

  Отново този клавиш Shift ни помага :)

  Аз рядко ползвам заобляния, така че моят радиус винаги седи на 0 и не ползвам Shift. Но наистина може да е доста удобно за хора, които ползват често заобляния и вместо да променят радиуса на 0, то просто натискане на Shift има този ефект.

  Благодаря за полезното включване.

 • Как да подравня текст по крива?

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте,
  Не мога да разбера как се подравнява текст по крива.
  Благодаря Ви предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Има няколко вариантa за подравняване на текст по крива, като затова по каква крива ще подравняваш.  Ако става дума подравняване на текст спрямо арка ( снимка 1 позиция 3 ) , много лесно и бързо това може да стане директно чрез команда от Express tool ( снимка 1 позиция 1 )  горе в Ribbon менюто след което да изберете Text Aligned (снимка 1 позиция 2 ).  За целта трябва да имате инсталиран AutoCAD пълната версия, като при инсталацията му задължително си отметнала отметката да се инсталира и Expess Tools  при инсталация на AutoCAD ( Не LT - в LT няма Express Tools )  Как работи Text Aligned командата.Най - лесно казано това става като я стартираш ( снимка 2 позиция 1 ) след което  те пита  да селектираш арката върху която искаш подравнен текст ( снимка 2 позиция 2 ).


  Селектирайки арката  ти излиза един прозорец ( снимка 3 позиция 1 ) в който може да напишеш текста и съответно да си поиграеш с опциите на който предлага прозореца така че да получиш желаното разположение, големина на буквите, разстояние между отделните букви, на какво отстояние да е този текст  и доста други опции които предлага прозореца.

  В крайна сметка на фигура 4 е показан крайния резултат на Aligned text  - а спрямо арката.Това обаче не е обикновен Mtext или Single line text тук вече имаме Arcalignedtext и за да бъде коригиран по някакъв начин следва да бъде направен пак чрез инструмента Aligned text , т.е. задаваш командата Text Aligned и избираш текста и следва да ти излезне прозореца показан на снимка 3 и съответно да направиш корекции по избрания текст.

  Естествено този Arcalignedtext може да се превърне в Mtext и съответно да се третира като такъв по натам във времето, но правейки го такъв следва да загубим динамичната връзка между него и арката докато текста е като Arcalignedtext  променяйки арката текста динамично се подравнява с нея. - снимка 5 позиция 1, така че въпрос на това какво искаш да се случва с текста.

  Това е горе долу основното ако ползваш Text Aligned.

  Ако се затрудняваш с някой от настройките пиши ще дообесним тук във форума.


  Има и един по - хитър начин за подравняване, който на мен лично ми допада доста повече имам един лисп който ще споделя в следващия отговор в тази тема и ще обесня малко повече за него, за да не стане претрупано в този отговор.


  Надявам се да съм бил полезен с разясненията по arc text aligned.

  Краси Кръстев:
  Ето го и лиспа за който писах в горния комантар.

  Зареждаме го по стандартния начин след което го стартираме с командата atc.


  Първо да уточня няколко неща за него.

  1. При него няма значение дали ще имам полилиния, заобляне с fillet, арка, полиния и арка в нея, spline или каквата и да била окръжност, част от окръжност.

  2. Ползва се mtext или пък text който вече сме създали.

  3. Има няколко опционалности с който може наистина да постигнем добри резултати на подравняване.


  На снимка 1 имам един текст този текст искам да го подравня по spline който имам.  Стартирам програмата с atc, при което което ме пита да избера текст който ще 
  подравнявам ( снимка 2 позиция 1 ) избирам го , след което ме пита за обект 
  спрямо който ще подравня текст ( снимка 3 позиция 1 ) 
   избирам го след което ми излизат долу в комадния ред  ( снимка 4 позиция 1 ) няколко опции на лиспа който се стартират посредством клавиатура избирайки от нея буквите или символите които са в скоби  ( например [ O ] избирам от клавиатурата О )

  Така тук най - важната настройка е Reabilit[y] да е в режим на Enable , това може да се види дали е така когато натиснем y от клавиатурата и съответно на долу на екрана ни се изпише Enable reability, ако ни се изпише Disable ( снимка 4 позиция 1 ) следва

  пак да натиснем y и ще ни се изпише Enable ( снимка 5 позиция 1 )

  Тази настройка е важна с оглед на това оринтацията на текста винаги да е нагоре, а не наобратно и съответно да си въртим главата за да го четем.  Другите опции за за [O]fset - в него се задава отстоянието от обекта към който се подравняваме, със <  или пък  > може да завъртаме текста който подравняваме на някакъв ъгъл спрямо подравнението.

  И на снимка 6 вече е подравнения вече текст.

  Лиспа го споделям и може да намерите тук :


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeTmVmeElZTm8yOUk/view?usp=sharing  Ако срещате някакви затруднения или не просто не се получава с ползването му пишете в тема.


  Ето и няколко случая в които може да ползвате лиспа - снимка 7.


  Лиспа може да се ползва и за прави, не само за криви, вместо стандартната команда Torient която изисква малко повече действия когато подравнявате текст и да пестите време :)


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и този лисп да влезне в употреба на повече хора тук във форума на Aula.bg.
  Незабравка Недялкова:

  Много благодаря! Имах предвид втория вариант. Не съм запозната как се работи със лисп, но ще се поразровя малко. Още веднъж благодая за бързите отговори

  Краси Кръстев:

  Здравей, отново Незабравка.


  Няма нужда да ровиш кой знае къде :), ще ти кажа къде е едно от обясненията за ползване на lips програмки  Не знам докъде точно си стигнала с курса AutoCAD 2D Формула, но в Модул 7 урок 14 " Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти " се показва как да се ползват Autolisp програми, затова или прегледай този урок или тук съвсем набързо ще ти обясня.  Първо лиспа е едно малко файлче както с разширение .lsp и представлява код благодарение на който извършваш определени действия в AutoCAD ( файла който споделих е именно такъв .lsp  За да го ползваш този файл трябва да го заредиш в AutoCAD... как става това 
  ами изписваш командата, като в комадния ред изписваш APPLOAD и ще ти се 
  отвори прозорец както този на снимка 1 позиция 1 - ти трябва просто да намериш файла ( снимка 1 позиция 2 - трябва да си избрала формата на файла от това падащо меню да е .lsp ),  да го избереш файла ( снимка 1 позиция 3 ) след което да дадеш load ( снимка 1 позиция 4 ) след което да дадеш Close ( снимка 1 позиция 5 ) и готово вече програмката е заредена , сега просто трябва да следваш стъпките за който са описал по горе за работа с нея ... спеециално лисп - акъм тази тема се стартира с команда изписана в комадния ред atc.  Има още други тънкости за това как точно да се ползват лисп програмките, част от тях ще научиш в урока който споменах малко по - горе в този отговор друга част може да потърсиш във форума на Aula.  Затова няма да навлизам в подробности за Lisp и повече тънкости за него както и за настройки свързани с  AutoCAD autolisp - овете..... тук споделих част от идеята им така че да можеш да си свършиш  работа с лисп -а който споделих горе.  Препоръката ми е изгледай курса докрай след всеки урок чети форума там има доста неща с които може да усмислиш и доразбереш нещата от урока или пък да надградиш знанията получени в него.


  Надявам се  съм бил полезен с отговора.
  Незабравка Недялкова:

  Краси, отново ти благодаря, пропуснала съм този урок... извинявам се

  Краси Кръстев:

  Няма проблеми, Имаш възможност да го изгледаш отново и то няколко пъти :)

  Незабравка Недялкова:

  Харесва ми атмосферата тук :) И курса е прекрасен!

  инж. Венета Малчева:

  Нещо не се получава, пробвах всички опции от лиспа, но така и не можах да подравня текста. Фигура: 1) текста изглежда добре, но ако е съставен от повече символи се получава 2). Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Не грешиш просто подравнението в този лисп става на база на допирателната към дадената крива колкото по изпъкнала ( вдлъбната е фигурата ) следва да не изглежда много добре. Просто така работи лисп - а.

 • Как да задам линията да е осова или прекъсната?

  Петя Божкова:

  Здравейте, проучих всичко, което ми хрумна, но не разбрах, как да начертая осова линия, съответно - пунктир. В чертежите от уроците, ако има осова линия, в properties се виждат и други линии, различни от права непрекъсната, но когато не работя върху готов чертеж, ми излиза само права непрекъсната линия. Може ли да ме насочите?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Модул 6 Урок 8 създаване на собствен тип линия - видео, ще отговори на въпроса ти.

  Петя Божкова:

  Благодаря!