Работа с правоъгълници и референтни точки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Теодора Ралева:

  Здравейте! Имам следния проблем: не мога да използвам която и да е от първите три команди - Temporary track point, From, Mid between two ponits. При натискане на командата ми излиза unknown command.

  Иван Цукев:

  Ако напишеш командата line и след това вместо да избираш точка напишеш "from" и зададеш например @100,0 какво се получава?

  Krasimir Terziyski Ing.:

  моята  версия  е   от 2013г пробвах различни  варианти един  път  става   два  не  просто  си  загубих времето.Убеден съм  ,че  ползата   не  е  особена  от  тази команда  ,а и  явно  на   различните  версии работи  по  различен  начин.Класическият  начин  е  по   удобен  и  бърз.

  Божидар:

  Пробвай _tt, това е командата Tampotaty traking point, вкарана от клавиатурата. Също може да пробваш _tk. Това е нещо като командата From, обаче може да я повтаряш до безкрайност, или докато не натиснеш Enter.

 • Евгения:

  Здравей Иван, имам проблем с командата Temporary track point, с десен клик на мишка избирам командата и в чертежа не ми се появява пунктир / както при твоя чертеж/ за да въведа разстоянието 50 , а започва да изпълнява командата правоъгълвик.Имам чувството ,че командата ве се избира.

  Стоян:

  И при мен беше така и заработи като натиснах клавиш F11

  Добрин:

  Когато натиснах F11(Object Snap Tracking on) избрах команда за правоъгълник,и беше достатъчно само да доближа курсора до средната точка на отсечката да дръпна надясно,зелен пунктир,задавам 50 enter и започва да чертае правоъгълника от исканата точка по описания начин с Temporary track Point         не ми се получи.

  Альоша Исаев:

  Здравей Евгения, включена ли е опцията Extension от настройката на прилепванията? Може да опиташ с клавиш Ctrl вместо Shift.

 • Евгения:

  Командата заработи, било е въпрос на тренинг.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че се оправи :)

  Krasimir Terziyski Ing.:

  За  се  получи  временна точка  на  2013 версия  стъпките  са  :rectangle->SHIFT+ right clik->temporary track point->прилепване  среда и  изтегляне посока->shift+ OTRACK /samo ot F18/ вкл.->пускане  клавиши->изписване  стойност->ентер    Работи  само  и  единствено  при  стриктно  спазване  на   този  ред  и  дори  с  клик  долу  на  ОТРАК  не  работи  нормално.Извода  е  ,че  тази  функция   не  е  особенно  бърза  и  прекалено  усложнена.

 • Aneta Daskalova:

  Здравейте, Имам проблем с тази команда Temporary track point,. На единия компютър ми се получава/ и то 2007/ а на другия/2012/-не. Каква би могла да бъде причината. Като посоча посоката на чертане имам пунктир /но изписвайки числото за да отбележа разтоянието/ не ми го изписва в командния ред. Ако пусна Shift изписва ми числото но си чертае на посоки.Какво бъркам? В настройките ли е? С поздрав Анета

  Иван Цукев:

  Включена ли е опцията (бърз клавиш F11) ?

  Петя:

  И аз имам същия проблем.


  Николай Тошев:

  Здравейте. Аз имам същия проблем с командата за Temporary Track point. Като посоча посока на чертане, имам пунктир, но не мога да изпиша разстоянието. Опцията F11 ми е включена.

  Николай Тошев:

  Открих си проблема :) Преди да започна да пиша цифрите трябва да пусна бутона shift.

  Anelia:

  Да, но като бусна бутона Shift, за да изпиша числото (а не знаците над цифрите) векторът ми изчезва и не се получава.


  Anelia:

  Странното е, че когато повторих същото много бавно и задържах повече около точките стана.


  Anelia:

  И при мен работи само като стартирам с Contr

  Вероятно е от настройките.
 • Здравейте.

  Румяна Филипова:

  Безброй пъти опитах командата Temporary track point но не ми се получава. Не се появява пунктира и си чертае от където реши сам компютъра.Не знам трябва ли да е включен F11 или не. При мен влючването му и изключването му нямат нищо общо с Аутокада, просто ми спира звука на компютъра.

  Румяна Филипова:

  Опитах със from и се получи

  Danica:

  С командата Temporary track point нямах проблем,но скомандата From се затрудних.Накрая изчертах подлакътниците по класическия начин и се получи доста бързо.В крайна сметка е добре че има възможност да се пробат различни начини и всеки да намери своя най-удобен.До тук всичко научено ми е от полза.

  Dory Dimitrova:

  Да.С клавиша F11 се получи. След малко тренировки...

 • Как да въведа командата ,след като въведа точка @-10,10 от която да задам координати по x и y  и въведа натискам ентер  и не се изчертава подлакътника.

  Таня Иванова:

  Версия 2010

  Таня Иванова:

  Разбрах ,че когато избирам точката от която да ми измери -10,10 натискам с левия бутон,моля да съобщавате защото тук няма как да видим кой бутон натискате.Благодаря Ви :)

 • Как да изчертая правоъгълник от средата?

  Георги :

  Здравейте, Има ли някаква възможност правоъгълника ми да започва от средата? Примерно, искам да начертая шкаф с един делител по средата. Добре, обаче когато чертая правоъгълник и избера за прилепване средна точка ( Midpoint) правоъгълника се изчертава винаги в едната страна, т.е. измества се с една дебелина, защото правоъгълник се построява по принципа :точка -срещуположна точка. При това положение моето изискване няма да е изпълнено, правоъгълникът (делителя) да е точно в средата. Ако го премстя след изчертаването се получава нужния резултат. Обаче това са две операции, отнемат по-вече време. Мога ли да го изчертая наведнъж?

  Георги Табаков:

  Има при условие, че смятате с бързината накомпютъра.
  Използвайте от Object snap "FROM" и въведетестойностите на горния ляв ъгъл и долния десен при изпълнение на командите.
  Кое е по-бързо? Преценете

  Краси Кръстев:

  Това което предлага Георги Табаков е добро като идея, и може да си го спестиш като операции, ако част от неговите действия бъдат направени в един lisp.


  От тук може да го тестваш дали би ти свършил работа lisp - a  :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeOXhfTTFrX2xzaVU/view?usp=sharing

  Lisp - a е стандартен и се стартира с командата CENRECT посочва се центъра правоъгълника и след това се нанасят половината му страни т.е. ако зададеш 10,15 означава правоъгълник със страни 20,30.

  Виж как работи и кажи дали точно това търсиш като ефект и дали ти пести време.
  Георги :

  Благодаря ви за отговорите и за помощта. С Lsp-а се изчерта правоъгълник който наистина стана по средата на точката от която започнах, нагоре и надолу. Ако посоча прилепване с Shift Среда м/у 2 точки, се получава точно това което искам. Пробвах и отговора на Георги Табаков и малко го подобрих като за мене. Сякаш  става сравнително лесно и бързо. При посочване на първата точка, началото се измества с половината дебелина на правоъгълника в едната посока, в случая с 9мм. и от там започва построяването. Края на правоъгълника е с Shift и From.

 • Как да се упражнявам допълнително?

  Ribence:

  Ще напиша си въпросът си и тук...Може ли да ми помогнете да се справя с този проблем? Аз съм напълно начинаещ в аутокад. Курсът ми харесва. Определено не ми е лесно. Необходими са ми повече практически упражнения, за да затвърдя лекционния материал. Къде мога да открия или вие да ми предложите някакви по-елементарни чертежи, с които да се упражнявам. Считам, че по 1бр. упражнение за мен лично е напълно недостатъчно. А в определен момент ще ми се наложи да редактирам истински чертежи и ми се вижда сложно.

  Димчо Димов:

  Аз също съм начинаещ с програмата.В работата ми чертая технически чертежи.Извадих стари чертежи и започнах....леко,леко да тренирам.Програмата има огромни възможности.Кефи ме!

 • Как се прави правоъгълник по още един начин

  Антон Тонев:

  Искам да добавя към този урок още един начин за изчертаване на правоъгълник. На мен лично ми е доста удобен може би защото съм свикнал с него. 1. Задаваме начална точка 2. Натискаме "D" - Dimensions - което е подопция на командата 3. Въвеждаме дължината на правоъгълника (страната която е по ос X) натискаме "enter" 4. Въвеждаме височината на правоъгълника (страната по ос Y) натискаме "enter" 5. Насочваме с курсора къде да е положението на правоъгълника спрямо началната точка.

  Пепа:

  Избираме начална точка и със shift @ дължина по X , височина по Y: Пример: Правоъгълник 60/40 см. : Shift @ 60,40

 • Как се завърта ?

  Иванка Калева Чолакова:

  Имам обект и искам да го завъртя (той ще се и премести) на ъгъл, определен от две отсечки с общ връх. Ъгълът е много малък и при измерването ми дава 0 rad. В смисъл, маркирам обекта, задавам му референтната точка (тя е върха на ъгъла между отсечките), но по-нататък нещата се склисват. Моля за помощ.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  от това коeто си описала мисля че имаш следната ситуация.

  Имаш една фигура (снимка 1 позиция 1), която искаш да завъртиш (освен завъртане фигурата ще претърпи и преместване, както си описала по-горе), съответно това завъртане трябва да стане на базата на ъгъл който е формиран от две отсечки (снимка 1 позиция 2), които отсечки реално представляват рамената на ъгъла (снимка 1 позиции 3 и 4 ).

  Снимка_1

  Как може да стане това?

  Стартираме командата за завъртане Rotate (RO - снимка 2 позиция 1),

  Снимка_2

  След което селектираме обекта, който искаме да завъртим (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  AutoCAD ни пита за базовата тока на завъртане, избираме точката на рпесичане на отсечките - върха на ъгъла.

  Снимка_4

  Следва да въведем ъгъла на завъртане (снимка 5 позиция 1) или да извършим друга опция (снимка 5 позиция 2), избираме Опцията Reference (снимка 5 позиция 3) като или кликваме върху опцията в командния ред или избираме R от клавиатурата

  Снимка_5

  Сега трябва да изберем първата точка, при върха на ъгъла , от лявото рамо на ъгъла (снимка 6 позиция 1).

  Снимка_6

  След това избираме втората точка от рамото (снимка 7 позиция 1)

  Снимка_7

  Така зададохме направлението спрямо което ще става завъртането.

  Сега за да се завъртим с ъгъл, ъгъла заключен между двете прати, трябва само да изберем края на другото рамо (снимка 8 позиция 1). И съответно виждаме как фигурата се завърта и премества спрямо ъъгъла на завъртане сформиран между двете линии (снимка 8 позиция 2,3 и 4)

  Снимка_8

  Така завъртяхме и преместихме фигурата спрямо ъгъла (снимка 9 позиция 1)

  Снимка_9

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да изчертая правоъгълник с предварително зададени размери?

  Борис Александров:

  Здравейте колеги, Интересувам се когато искам да начертая правоъгълник с определени размери и стартирам командата RECTANGLE, задавам базова точка на правоъгълника от която да започне изчертаването (също и посоката на изчертаване), след което което задавам и размерите с които да бъде правоъгълника (примерно 50 Tab 50), във версия 2007 ми винаги ми изчертава правоъгълника със зададените размери (никога не ми е правило проблеми), но при версия 2013 не се получава - правоъгълника е с размери много далеч от зададените стойности за изчертаване. Къде би могла да ми бъде грешката в случая?

  Живка Костадинова:

  Здравейте, Борис Александров! Аз съм с версия 2017. При мен също се получава така, когато е изключено динамичното въвеждане. Обаче когато е включен DYNMODE нещата са както трябва. Задавам размер по Х, Запетайка, размер по У, Интервал и се изчертава правоъгълник със зададените размери.

  Не знам дали е нормално при изключен DYNMODE да е така. Стана ми любопитно. Приятен ден.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Това дали е включен DYNMODE или не е е от значение по тачина по който го е описала Живка.

  Когато става дума за въвеждане на координати в AutoCAD, има някой специфики, за които може да разгледате тези статии теми тук:

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

  Защо при втората точка (2,2) при включен DYNMODE когато въвеждам стойностите с относителна координатна система @1 (табулация) 1 директно на чертежа, ми дава хоризонтална линия?

  Препоръчвам първата тема и първия коментар в нея, там има видео, което може би обхваща идеята на другите теми.

  Борис Александров:

  Здравейте отново колеги, Решението на моя проблем беше намерено във първата тема, която Краси препоръча. Там много добре са обяснени нещата. Просто направих правилната настройка и сега всичко е наред и при версия 2013. Но разбира се DYNMODE трябва да е включен. Много съм благодарен за съдействието. Краси - адмирации!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че нещата са ти се изяснили и са проработили и от още с първата тема.