Бързи клавиши и кратки команди - II част

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Забележка:

IIчаст от урока за Бързи клавиши и кратки команди. Гледайте I част преди да започнете с този урок.

 

Въпроси и отговори

 • Кратък списък с команди

  Димитър:

  Под този урок не се вижда допълнения списък с кратки команди

  Иван Цукев:

  Списъкът с команди е в предишния урок - част I. Разделихме видеата на два отделни урока. Ще качим файла и под това видео, за да е по-лесен за сваляне. .

  Димитър Канелов:

  Цитат: Krasimir:Cukev ima dve kratki komandi definirani s bukvata E ednata e ERASE a drugata DDEDIT tova ne e li dublirane na byrzi komandi s edna i systa bukva niama li Autokad da se obyrkva v izbora

  Петя:

  Според мен е правописна грешка! Лично аз за DDEDIT си сложих команда - DE .

 • Диляна:

  Списъкът е същият като този в блога , или се бъркам

  Иван Цукев:

  Да, в момента са идентични.

  Тук имаше по-нова и по-добра версия, но в последствие реших да сложа същата и на блога и реално и там е качена същата като тук.

 • Problem?

  Никола Узунов:

  Получавам съобщение, че този фаил може да навреди, и затова не го свалих. Аз съм на 2009, като свалих лесно файла от предния урок

  Ivan:

  Това е PDF файл. Съобщението не е, защото конкретно този файл има проблем. Съобщението се получава в зависимост от настройките на Windows/Антивирусна/Броузера и най-вероятно го получаваш за всеки PDF, който отваряш през интернет и има линк вътре в него.

  Няма от какво да се притесняваш - всички файлове в сайта с проверени и няма нищо опасно. Отделно ако е включена антивирусна програма, тя ще блокира всяко неправомерно действие.

  Красимир:

  Krasimir:Cukev ima dve kratki komandi definirani s bukvata E ednata e ERASE a drugata DDEDIT tova ne e li dublirane na byrzi komandi s edna i systa bukva niama li Autokad da se obyrkva v izbora

  Петя:

  Според мен е правописна грешка! Лично аз за DDEDIT си сложих команда - DE .

 • Как да продължа да гледам видео урока след 1-ва минута?

  Бисер Иванов:

  Започвайки курса гледах видеото към всяка тема без проблем ,но днес то се стартира и след 1-1,5 минута се враща в изходно положение това важи и за гледани вече теми. Някаква идея за проблема?

  Мария Балева:

  Възможно компютърът ви да е кеширал видео урока до средата поради моментен проблем с интернет връзката. Пробвайте CTRL+F5 за рефреш или с друг броузър. Ако сте с Internet Explorer - задължително го сменете на най-новата версия или друг броузър като Chrome или Firefox

  Milka:

  Аз нямам подобен проблем

  Мария Балева:
  Пробвайте да оправите настройките в браузъра. Най-вероятно проблема е от там. Приложила съм снимки и описание от къде се настройва.
  Стъпките са:
  1.Отваряте Internet Explorer
  2.Отивате в най-дясно и от иконката за настройки избирате internet option
  3.Отваря се нов прозорец и в него избирате раздела security като настройвате с плъзгача да е на medium-high

  Didi:

   Вчера и аз имах подобен проблем ,но ми се рестартираше компютъра. Днес изгледах два урока  без проблем ,но какво ще се случи до края на деня не зная.

 • Как да намеря приложения pdf файл с кратките команди? 

  Еким:

  Разгледах под видеото и след въпросите, но не го открих. Бихте ли ме насочили.

  Краси Кръстев:

  Здравей, на позиция 1 в снимката е показано къде точно се намира този файл ( най - накрая под най-лявата лента )

  Lidiww:

  Този бутон при мен не реагира. File не се отваря, за да го изтегля. Имам add blocker...да е от него@?!?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ..

  С кой интернет browser използваш, когато си в Аула?

  Ако си с Mozilla пробвай да кликнеш с десен бутон върху файла и да избереш Save link as (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Lidiww:

  С Mozilla се получи. Благодаря.

 • как да го оправя?

  Nikoleta:

  видеото прекъсва и трябва да започна отначало да го гледам ?


  Краси Кръстев:

  Здравейте,
  пробвайте да инсталирате google chrome за браузър. Проблема може да се дължи на лоша интернет връзка, ако сте модем пробвайте рестартиране на модема. 
  Другия вариант е видеото да е кеширало по средата. Натиснете CTRL +F5 за рефреш това е най - вероятно проблема ако не се оправи .......... по-малко вероятно, но пробвайте, да оправите настройките в браузъра. Проблема може и да е от там: 

  Стъпките са:
  Отваряте Internet Explorer
  Отивате в най-дясно и от иконката за настройки избирате internet option
  отваря се нов прозорец и в него избирате раздела security като настройвате с плъзгача да е на medium-high.
 • Какво става, когато един бърз клавиш е зададен за две команди?

  M.lyutsanova:

  Съгласно списъка с бърз клавиш Е по Вашата табличка се стартират две команди ERASE и DDEDIT. Това проблем ли е? Честно казано не знам какво прави DDEDIT :)

  Една препоръка за табличката - може в скоби след всяка команда да има превод на БГ :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, ами може да се каже би било проблем, тъй като при настройка на различни команди с една и съща кратка команда няма как да съществува в AutoCAD.На снимка 1 съм показал какво би се случило, а именно AutoCAD ми казва че с буквата C е дефинирана командата Circle, искам ли да предефинирам с командата COPY, съответно ако дам ОК  следва с C да мога да ползвам командата COPY и само нея, по друг начин стой въпроса ако за една команда искаме да имаме повече от една кратка команда - например за Copy мога да си наглася CP CO C и каквото друго съкръщение си пожелая.Отностно DDEDIT - командата е показана в Модул 5 Урок 8, като го изгледаш и ако имаш въпрос тогава не се притеснявай пиши във форума някои ще ти помогне.Надявам се да съм бил полезен с отговор.

  Краси Кръстев:

  Само да вметна по - полезно според мен е ако например за COPY си сложиш C и Ц, така може да си спестиш превключване на квавиатурата.

  Emi Ivanova:

  Моля Ви добавете на български какво означават кратките програми,търся ги в Translate но не всички ги има ,а др. са с по 2-3 значения .Ако не знам какво означават как да ги науча  на изус .

  Краси Кръстев:
  @Emi Ivanova

  Здравей, 


  Ето на какво мнение съм :

  Според мен  за една команда трябва да се знае нейното действие, т.е. виждайки конкретен пример с нея е най - лесния начин да я усвойш, а отделиш ли две минути за да се сетиш къде може да я приложиш в практиката ти следва да си извлекла най - полезното от курса.

  Kратките команди се учат с времето и обикновено за всеки човек са индивидуални. Т.е. знаят се около 30 тина команди например, а за останалите е хубаво да се знаят че съществуват..... няма как да запомниш всички.

  Въпрос обаче на време е най - често използваните като копиране, завъртане, преместване, стартиране на полилиния и т.н. да ги изписваш в комадния ред с бърза команда защото поне според мен е по - лесно и пести време.

  Ако обаче искаш превод на някои команди, напиши ги в една нова тема няма проблем ще ги преведем.

  Александър Кесада Русков:

  Здравейте. Аз също бих искал превод на зададените от вас кратки команди, за да си настроя до колкото мога кратките команди според курса и да мога да вървя в нормални темпове с него. Аутокад-а не ми е на английски, командите също не. Благодаря

 • Краси Кръстев:

  Здрравей, както си в урока снимка 1 позиция 1, отиди малко по - надолу ( снимка 1 позиция 2 ) и кликни на Свали AutoCAD Aliases.pdf и готово имаш списък с командите.... там в това поле се качват попринцип файловете към съответния урок ( стига да има файлове съответно към урока )


  Надяавам се да съм помогнал и да съм те насочил правилно.
  Любомир:

  Благодаря, свалих си списъка.

  Антоанета Ангелова:

  Ох! Слава богу! Има по - ошашавени и от мене! Благодаря за търпенеото!

  Тъпите и глупави въпроси са не избежни, когато се учи човек.
  Аз не правя изключение.
  Краси Кръстев:

  Здравей, Антоанета .... едно клише ще кажа : има само един тъп въпрос .... незададения !

 •  Може ли да преведете на български кратките команди от PDF формата

  Emi Ivanova:

  Както споменавате в някой от видеата ,аудиториата Ви се състои и от хора който не знаят английски (включително и аз).Затова за мен и хората като мен ще е от голяма полза, ако можете да преведете кратките програми на български език. Предварително БЛАГОДАРЯ. Оставам с надежда ,че желанието ми ще се изпълни .

  арх. инж. Краси Петрова:

  Еми, много по полезно за теб ще бъде да си извадиш непознатите думи от програмата, да ги преведеш и да ги научиш. В началото ще ти бъде трудно, няма да те лъжа. Но това ще ти помогне и в други програми, защото термините са сходни. Ако чакаш винаги някой да ти превежда, при това масово навлизане на английския език във всички устройства, ще се чувстваш винаги назад и комплексирана. Ако нещо конкретно не ти е ясно пиши тук, винаги някой ще отговори и така стъпка по стъпка ще преодолееш този проблем. Желая ти успех!!!

  Николай Николов:

  И аз не знам английски затова този проблем съм го заобиколил по начина който съм показал в трикове. Моят лист с кратки команди. Най-използваните са кодирани с цифри. Ползвам и допълнително малка клавиатура само за цифрите за лявата ръка и камандите ми са винаги под ръката. Само за пример - полилиния с 1, линия с 11, дъга с 111, свободна линия с 1111 и т. н. с други цифри за другите най ползвани команди, като близките са пак с едни и същи цифри. Така че като набереш единица в падащото меню се показват всички команди започващи с 1. Мързеливо, лесно и практично...

 • Как да променя бързите клавиши?

  Alex:

  В списъка с кратки команди съществува кратка команда DDEDIT за команда TEXTEDIT. При опит да дефинирам кратка команда примерно DDE за команда DDEDIT се визуализира следното съобщение и командата не може да се създаде

  Краси Кръстев:

  Като за начало проверете дали акаунта Ви с който работите на компютъра  е със статут на администратор.


   Има голяма вероятност, ако акаунта не е администраторски, то да нямате права до файла в който се съхраняват кратките команди.
  Alex:

  Благодаря за полезното обучение, но може би не сте ме разбрали. По горе съм споменала, че командата не може да се създаде т.е. такава команда изобщо не съществува /версия 2016 както се вижда от снимката/. Не знам командата за какво се използва, но най-вероятно действията са интегрирани в друга команда.
  Това не знам дали има нещо общо със статута ми.

  Краси Кръстев:

  Това вече друг въпрос.


  Само вметка защо те попитах за статута :
  " На горния въпрос снимката показвате забранен достъп до .pgc файла, в който съответно правейки промени по кратките команди в менютата на AutoCAD реално променяме този файл .pgc , ако нямате права за редакция върху тoзи файл, следва да излезне подобно съобщение за отказване на достъп до файла който променяш ( снимаката от първия ти коментар ) "

  Сега на въпроса. От Autodesk след 2015 версия насам премахнаха командата DDEDIT, сега има само TEXTEDIT - върши същатата работа. Версията която ползвате е 2016, затова виждате и съобщението че DDEDIT  е нова команда ( тя реално не същестува ).

  Препоръката ми е да ползвате TEXTEDIT като за нея направите кратка команда от сорта ED и готово.

  Надявам да съм бил полезен с отговора и да сме разрешили казуса.
  Alex:

  Много благодаря, и аз така предположих, но трябваше да съм сигурна.

 • Защо командният ред не е активен?

  Jiji:

  Здравейте. Прегледах някои уроци, за да преценя дали е за мен това забавление. От вчера имам и програмата - най-новата версия 2016. Всичко беше наред. Днес обаче много неща не си бяха на мястото. Всичко оправих, само командният ред не е активен. Ровнах настройките, но не съм си научила добре уроците Напълно невежа съм, никога не съм се занимавала с чертане, трудничко е и се наложи да попитам.

  Краси Кръстев:

  Здравей, командния ред може да се включи или изключи посредством клавишна комбинация Ctrl + 9.

  Jiji:

  Благодаря. Ще приложа съвсем скоро.

  EЛЕНА ДИМИТРОВА:

  мисля че 12 урок е същия като 11 повтарят ли се?

 • Има ли дублиране на Урок 11 и Урок 12?

  Alexander Udvarev:

  При мен се зарежда едно и също видео, без никаква разлика.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Защо уроци 11 и 12 са с едно и също видео?

  инж. Ани Станчева:

  Здравейте, след като изгледах урок 11 за бързите клавиши и кратки команди (свалих си списъка, реших теста) и преминавам към урок 12 2-ра част и видеото е същото.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Защо видеото към уроци 11 и 12 е едно и също. Очевидно единия урок липсва. Това кореспондира и с въпроса ми от вчера (12.12.2016)

  Светозар Иванов:

  AutoCAD 2017

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Как да видя урок 11 от модул 1 на курса АутоCAD Формула?

  Кирил Георгиев:

  Здравейте! Урок 11 и урок 12 при мен са абсолютно идентични. И в двата се очаква да се е видяло видео за кратките команди в предходния урок (предполагам 11) но там си върви отново видеото от урок 12. Нещо не правя както трябва при гледането или има някакъв друг проблем? Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Как да направя кратките команди видими при задаването им!

  Мария Василева Панайотова:

  Здравейте! Поздравления за прекрасния курс. Имам проблем с лаптопа вкъщи-когато искам да ползвам кратка команда,например COPY ,натискам на клавиятурата C, но ме ми излиза спицъчето с комадите,който започват със С до курсора? Имате ли представа защо? Прошерих в Express Tools, командите са вкарани,но като чертая не излизат. С версия 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е така защото си с версия 2010.

  Опцията за която питаш (AutoComplete Command Entry) е налична от версия 2012 на AutoCAD. Изполваната за запис на курса версия на AutoCAD е 2012, затова съответно виждате появяването на предложение за команда, още при първото изписване на буква от дадена команда.

  Две предложения:

  1. Ако имате възможност инсталирайте по-нова версия на AutoCAD. Минимум 2012, макар курса да е записан на 2012, в края на курса има няколко бонус модула в които се показват последните нововъведениоя от 2012 до 2017 версия на AutoCAD. Така че колко по-нова версия инсталирате, следва да упражните повече упражнения от бонус уроците в края на курса.

  2. Не сменяйте версията :). Използвайте една дребна хитринка. Изпишете в командния ред латинската буква C и започнете да натискате бутона TAB от клавиатурата, следва да преминете през всички команди които започват с буквата C.T.e. с всяко натискане на TAB следва в командния ред да ви се появява различна команда започваща със C, може да запишете и повече символи, за да намалите броя команди измежду които търсите.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Мария Василева Панайотова:

  Адски много Ви благодаря :} инсталирах си 2012, поради всички тези пропуски в по-ранните версии!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Ето една тема която може да ви накара да си инсталирате и още по-нова версия, ако имате тази възможност разбира се.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля ?

 • Може ли да се променят клавишните комбинации?

  Антон Тонев:

  Здравейте, интересува ме може ли да се променят клавишните комбинации? По конкретно ме интересува CTRL+SHIFT+C което е Copy with Basepoint. Много често го използвам и ми се ще да го заменя само с един клавиш. Същото важи и за CTRL+SHIFT+V , CTRL+V . Ако въпроса е задаван от друг моля насочете ме към отговора.

  Краси Кръстев:

  Здравей, няма проблеми да ги размениш.

  Отиди в командния ред и изпиши CUI (снимка 1 позиция 1) следва да се отвори прозореца Customize User Interface (снимка 1 позиция 2), след това кликни на плюсчето на Shortcut Menus (снимка 1 позиция 3), след това кликни на плюсчето на Default Menu (снимка 1 позиция 4), след което на плюсчето на Clipboard (снимка 1 позиция 5), след което селектирай Copy (снимка 1 позиция 6).

  Снимка_1

  След като си селектирал Copy, в десни прозорец следва да ти се появи информация за командата Copy (снимка 1 позиция 7), ако липсва този прозорец посредством стрелката (снимка 1 позиция 8).

  Така както си селектирал Copy в десния панел Properties (снимка 2 позиция 1), в раздела Command (снимка 2 позиция 2) в полето Macro (снимка 2 позиция 3) има записан КОД (снимка 2 позиция 4 - ^C^C_copyclip), този код представлява командата COPY (без базова точка).

  Снимка_2

  Ако селектираш командата Copy with base point (снимка 3 позиция 1), и отидеш на същото място - в Properties (снимка 3 позциия 2) раздела Command (снимка 3 позиция 3) в полето Macro (снимка 3 позиция 4) има записан КОД (снимка 3 позиция 5 - ^C^C_copybase), този код представлява командата COPY (с базова точка).

  Снимка_3

  Идеята е да размениш тези кодове, т.е.

  • за Copy да сложиш ^C^C_copybase - което означава че Ctrl + C следва да копираш с базова точка. (снимка 4 позиция 1 и 2)

  Снимка_4

  • за Copy with base point да сложиш ^C^C_copyclip, така с Ctrl + Shift + C ще е обикновено копиране, без базова точка. (снимка 5 позиция 1 и 2)

  Съответно с Apply и ОК (снимка 5 позиция 3 и 4), може да потвърдиш и да запазиш промените.

  Снимка_5

  Съответно вече от тук нататък с Ctrl + C ще копираш с базова точка, а с Ctrl + Shift + C ще е без базова точка.

  Същото може да направиш и с Paste (снимка 6 позиция 1) и с Paste as Block(снимка 6 позиция 2).Съотвенто да размениш кодовете на двете.

  Снимка_6

  Макар да не е задължително ако си направил копиране с базова точка, когато тръгнеш да правиш paste, AutoCAD ти иска точка на вмъкване.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Антон Тонев:

  Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Много е полезно за мен да знам тази опция.

  Антон Тонев:

  Здравей Краси чак днес имах малко повече време да погледна и да осмисля това което си ми написал така подробно. Само че аз имах нещо друго в предвид. Искаше ми се, не да разменям клавишните комбинации една с друга а да ги заменя с кратък клавиш! Например CTRL+SHIFT+C да бъде заменено с "Q" или с "CCC" не искам да се отказвам от "C" за "COPY" а просто да заменя натискането на три клавиша едновременно с натискане на един или натискане на два последователно!

  Краси Кръстев:

  Аха разбирам, само че двете неща са различни в смисъл, едното е на системно ниво защото копираш от едно отворено положение в друго (или в едно и също но отверено в различни прозорци), а другото е в рамките на само на приложението.Когато става дума за команди на системно ниво мисля че трябва да участва някой от клавишите Ctrl, Alt, Shift, затова и предложението ми беше - размяна.

  Нека все пак помисля и поразгледам дали пък няма как да го "излъжем".

 • Как да добава "У" за бърз клавиш на командата Undo?

  Антон Тонев:

  Работя с AutoCAD 2017 и в Alias Editor не можах да открия бързия клавиш "U" за Undo - иска ми се да добавя и "У" на кирилица за тази команда, мисля че се сещате защо. Мисля че имаше и някои други команди които не намерих там. Аз ли не мога да ги открия или има нещо което пропускам?

  Константин Петров:

  Пишеш командата ALIASEDIT и там даваш add (позиция 1) в новия прозорец (позиция 2)намираш командата UNDO (позиция 3) маркираш я, и горе в (позиция 4)пишеш У и OK. По този начин си добавяш и променяш каквото ти трябва.

  Антон Тонев:

  Благодаря за отговора, и аз така действам но точно там е проблема undo просто го няма в едитора. Нито в единия (1) нито в другия (2) списък с команди.

  Антон Тонев:

  Да, така стана след още малко обяснения от инж Цукев на подобен мой въпрос. Благодаря за отговора точно така както си ми показал е, само трябваше и още малко внимание от моя страна.

 • Как да приложа кратка клавишна комбинация за командата Draw order - Bring to front/back. И има ли начин, веднъж като сме казали един обект да е пред/зад друг обект, това да остане така за винаги?

  Веселина Димитрова:

  Здравйте, бих искала да попитам има ли кратка клавишна комбинация за командата Draw order - Bring to front/back. И има ли начин, веднъж като сме казали един обект да е пред/зад друг обект, това да остане така за винаги. AutoCAD 2017

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веселина.

  Може да се получи посредством Autolisp програмка например.

  Идеята на Autolisp програмките, както ще разбереш по натам в курса, е че изпълняват няколко функции или функция и под функции ѝ вместо нас.

  Тук споделям лисп програмката:

  DB_DF.lsp

  Как работи програмката?

  Първо трябва да се зареди.

  Как се зарежда?

  Може да видш в този урок тук:

  Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти

  Или накратко: Изписваш командата Appload (снимка 1 позиция 1), след което ти се отваря прозореца посочен на снимка 1 позиция 2, след което в Look in (снимка 1 позиция 3) падащото меню избираш папката в която е програмката, селектираш самата програмка (снимка 1 позиция 4), след това избираш Load (снимка 1 позиция 5), следва да ти се изпише че програмката е заредена коректно (снимка 1 позиция 6), след това може да затвориш прозореца (снимка 1 позиция 7)

  Снимка_1

  Как да приложиш програмката?

  След като е заредена, може да селектираш обектите, които искаш да са отгоре или отдолу и след това да избереш от клавиатурата бърза клавишна комбинация

  DF и след това Space (enter) за да завършиш командата - ако искаш да изпълниш Draworder с Front

  DB и след това Space (enter) за да завършиш командата - ако искаш да изпълниш Draworder с Back


  Ако искаш да използваш програмката всеки път, т.е. да не я зареждаш всеки път може да я добавиш в Contents - така както е описано тук в тази тема:

  Как Lisp програмката да се зарежда всеки път автоматично?

  от форума на Aula. Прочети по специално въпроса на Николай Николов и виж след това отговора.


  Autolisp програмките са нещо страхотно, пестят доста време.

  Съвета ми е по натам в уроците да четеш форума в него има доста споделени Autolisp програмка, които съм сигурен че ще ти влезнат в ежедневната работа и ще ти спестят време.

  Веселина Димитрова:

  Благодаря много