Използване на multileader оразмеряване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задачи


1. Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

2. Създайте еднократно свои собствени стилове, които ще ползвате за всичките си чертежи от тук нататък.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как е коректно да създаваме описателен текст със стрелка към обект?
Създаваме обект multileader
Рисуваме си линията с командата за линия и добавяме стандартен текст
Дефинираме стил за текст

Въпроси и отговори

 • Може ли да се използват multileader-a?

  Ангел Тодоров:

  Номерацията и съответно кръгчетата на основните оси в един чертеж с тази команда ли ги правиш?
  Освен размерните линии и текстовете, тези елементи също трябва да се премащабират.

  Иван Цукев:

  @angel

  Не. За основните оси е подходящо да се направи само блок. Вече ако искаме да се променя в зависимост от мащаба, можем да го направим анотативен блок.

  Елисавета Иванова:

  Здравейте.С версия 2014 съм.Като искам да сложа мултилидър ( аз я наричам показна линия) хоризонталната част на линията е много къса и не мога да я настроя да е произволна т.е. аз чрез кликване да определя размера и и тогава да следва текста.Как става това?

  Galina Hineva:

  Ако Ви разбирам правилно, искате да коригирате дължината на хоризонталната линия, това става от: Multileader Style --> Leader Structure --> Set landing distance (слагате отметка) и в полето изписвате какъв искате да е размера на хоризонталната линийка.


 • Григор Христов Груев:

  Здрасти! Може да съм го пропуснал аз така или иначе ще ги преглеждам на ново, ама да попитам тези стилове за всеки отделен чертеж ли се правят или като се създадът веднъж ги има в базата на acad и не е необходимо пак да се създават. И следващия въпрос на друг комп може ли да се копират или пак се създават наново. Благодаря за отговора предварително :).

  Иван Цукев:

  @Григор

  Идеята е да се създадат веднъж и да се ползват многократно. Има няколко метода, които показвам в Модул 7.

 • Олга Илиева:

  мисля, че думата multileader се превежда как мултифункционално означение

  Иван Цукев:

  @Олга Не знам дали буквалният превод ще ни помогне.

  Едва ли има проектант, който като му кажеш "мултифункционално означение" да си представи текст със стрелкичка..

 • Ивайло Венциславов Димитров:

  Здравейте, имам едно питане свързано с ползването нa собствени блокове в multileader. Създадох си блок, който е анотативен, след което очаквах да го открия в source block/user block обаче там го няма. Да не би да има нещо специфично, което да пропускам.

  Иван Цукев:

  Когато напишеш командата INSERT за вкарване на блокове, има ли го блока в списъка?

  Riko:

  AutoCAD Блокове НЕ-анотативен блок с анотативни надписи?

 • Ивайло Венциславов Димитров:

  Забравих да отбележа, че съм с 2009.

  Иван Цукев:

  Там трябва да е.

  А ако се направи някакъв друг, съвсем произволен блок, той вижда ли се в списъка?

 • Ивайло Венциславов Димитров:

  Мисля, че разбрах какъв е проблема. Блокът не трябва да бъде анотативен, а моят беше.

  Иван Цукев:

  Да, от това е. Анотативните блокове не се появяват в списъка на Multileader.

  Ако искаме да имаме анотативен multileader, се прави обикновен блок и в раздела Leader Structure се включва отметката annotative

 • Диляна:

  Искам да ползвам командата tcount за номерация на позиции на армировка. Това може ли да се направи когато използвам Multileader?

  Иван Цукев:

  Tcount не работи за multileader.

  Но ако разтърсиш разни lisp-ове (безплатни) по интернет, може да намериш аналог за multileader.

  инж.Йордан Маринов:

  Здравейте, искам да задам въпрос дали TCOUNT може да работи да номерира атрибут в блок. В моделното пространство има подредени блокове но в един атрибут на блок да се въведе примерно пореден номер. Благодаря.

 • Въпрос за мултилидер

  инж.Йордан Маринов:

  Здравей, изпробвах да направя мултилидер със блок SLOT, но дали е възможно да заобленият правоъгълник /Slot/ да се разтяга според дължината на текста.

  Маргарита Николова:

  Вграденият в AutoCAD Slot не може автоматично да се разтяга спрямо дължината на текста. Вариант е да се направи отделно динамичен блок като multileader със слот за текст. Може да се зададе параметър Linear с действие Strech на правоъгълника, който ще може да се разтяга по дължина.

  инж.Йордан Маринов:

  Благодаря за отговора

 • настройка на мултилидер

  Иво Веселинов:

  Здравейте, Има ли възможност да настроим мултилидер с кръг около текста (като посочения в клипа) но без "lendind distance", като 2-те точки от лидера и центъра на кръга да лежат на една права? Идеята ми е като го вмъкна веднъж мултилидера в чертежа и реша да поместа само кръга, правата(лидера) да не стои само отляво или отдясно на кръга.

  Иван Цукев:

  Като махнеш отметката на set landing distance не е ли точно това което търсиш?

  Иво Веселинов:

  Ами не точно, лидера и кръга имат една обща точка, тази точка е винаги или отляво на кръга(180 градуса) или отдясно(0 градуса). Идеята ми е дали има начин общата точка (на лидера и кръга) да може да е всяка една точка от обиколката на кръга. Аз съм направил такъв динамичен блок, но ме интересуваше дали може да се направи и с мултилидер.

  Иван Цукев:

  Имам една идея, която не съм пробвал, но може да пробваш.

  Сложи на блока параметър базова точка и той да се върти така както ти искаш. След това мултилидера ползва тази базова точка за мултилидера.

  Иво Веселинов:

  Не знам дали съм разбрал правилно, но се пробвах да направя мултилидер който да ползва динамичен блок с базова точка и някакво действие. Не знам дали правилно съм създал динамичния блок но останах с впечатление, че милтилидера не възприема по никакъв начин базовата точка на динамичния блок който ползва. Също така и какъвто и да е параметър и действие от блока. Все пак информацията ми беше доста полезна. Не се бях замисля за такава комбинация.

 • Елеонора:

  създадох си мултилидър такъв какъвто ме устройва, но не се разпечатва не го виждам и при preview също, на Autocad 2010 работя, куде се бъркам

  Иван Цукев:

  Здравей,

  провери дали не е в слой, който е нагласен да не се принтира.

 • Мултилидер

  Пламен:

  Здравей!Искам да попитам има ли възможност при вкарване в чертежа на multileader първо да изписваме текста или кръга?

  Евгений Камарашев:

  Стартирате multileader в командния ред избирате Options, content type , избирате текст или Мтекст. При всяко ново стариране на multileader първо AutoCAD ще изисква текст. Ако щелаете да върнете настройкта избирате в командния ред arrowHead. Това е за текст и за multileader с кръг или друга фигура.

  Пламен:

  Получи се!Благодаря!

 • Асен:

  Като дам командата ми започва от крайната точка и после ми дава да сложа стрелката

  Краси Кръстев:

  Здравей, 1 - Задал си командата MLEADER 2- В случая е зададено първо Autocad да те пита за мястото на текста ( specify first corner of text ) и след това да посочиш къде да сложиш стрелката, ако искаш първо да те зададедеш местоположението на стрелката след това на крайната точка и текста то в командия ред трябва след като си въвел командата MLEADER да избереш 3. leader arrowHead first това става като изпишеш H командния ред или ако си с по виско версия от 2012 да избереш с мишката leader arrowHead first, като опция и вече когато заповаш да вкъкваш multileader, то вмъкването ще започне първо с местоположението на стрелката. Надявам се да съм бил полезен.

 • Как да позиционирам блока над линията?

  Милена Дамянова:

  Здравейте. Когато надписвам обект с мултилидър с текст, то този текст мога да го позиционирам спрямо линията като искам - до нея, над нея и т.н. (с Right Attachment). Не можах да намеря подобно подравняване когато използвам блок в мултилидъра. Има ли начин кръгчето и номера да се поставят над линията?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,


  Най - лесния начин за решение на този казус е в следните няколко стъпки :

  1. Отидете на дадения стил за "мулитилидера" за който искате блока да стой над хоризонталната линия ( снимка 1 позиция 2)  на "мултилидера" и отидете в modify - снимка 1 позциия 3.

  * за целта аз директно изпозлвам "мултилидера" използван и за примерния файл във видео урока.

  2. След като ви се отвори прозореца за модификация ( снимка 2 позциия 1 )  отидете на Content раздела ( снимка 2 позиция 2 ) отидете на Attachment (снимка 2 позциция 3 ) и от падащото меню изберете Insertion point ( снимка 2 позиция 4 ) след което дайте ОК ( снимка 2 позиция 5 ). 

  Какво направихме с това ? Ами за този "мултилидер" задохме блока, който е прикрепен към него, да се позиоционира спрямо крайната точка на хоризонталната линия на "мултилидера" на база на точката на вмъкване на блока ( insertion point ).

  Т.е. точката на вмъкване на блока ще съвпада с крайната точка на хоризонталната линия на "мултилидера".

  3. Ще влезна в блока ( ще влезна във block editor -a  - снимка 3 позиция 2 )  който е закачен за този "мултилидер" след което ще направя така с блока че неговата точка на вмъкване - ( снимка 3 позция 2 ), да е под самите елементи на блока , т.е. в случая премествам елементите на блока над тази точка ( тук мога да сложа и отгоре и отдолу, по - вляво, по - вдясно .....) ВАЖНО е просто да спазвам принципа че точката на вмъкване реално след това ще е края на моята хоризонтална линия на мултилидера.

  4. Давам close block editor - снимка 4 позиция 1 и Save Changes ( снимка 4 позиция 2 ) 

  И готово  - на снимка 5 вече имаме постигнатия ефект ... въвеждайки "мултилидер" със стила за който нарпавихме промените, вече блока е над хоризонаталната линиика на "мултилидера".

  Ако има някакво недоразбиране пишете тук във форума ще доуточним нещата.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и темата да е полезна за повече потребители на форума.
  Милена Дамянова:

  Благодаря за помощта, получи се точно това което исках.

  Stoyanka Cholakova:

  Защо при преминаване от М 1:15 към М 1:25 в чертежа подравняването на надписите в колонката на ЛЕГЕНДА се променя за две от позициите?

  Stoyanka Cholakova:

  Разбрах откъде е. 1.Отивам на изходния мащаб 1:15 2.Избирам Мтекста и избирам реда,който не се променя при М 1:25 3.Проверявам на параграф и виждам, че "hanging" е 14.40

  Stoyanka Cholakova:

  И допълвам: за реда, който се мести променям стойността на "paragraph-hanging" от 0 на 14.40 и се оправи Краси, благодаря, ще ти изпратя файла. Малко съм зле със скрийн шотовете, дано ме разбра!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоянка.

  Напълно те разбрах, и се радвам че си го оправила и сподели и с другите къде е бил проблема, сега и те ще знаят как да се справят ако им изникне този проблем.

  Ще погледна файла, но щях именно да поразровичкам за да видя какво що се случва в Paragraph настройките :)

  Николай:

  Здравейте,

  Пробвах се и аз да направя настройките относно въпроса на Милена Дамянова, но не стигнах далече. Проблема е следния липсва ми раздела "Block Editor" (или аз не мога да го открия) И още нещо забелязах, че когато използвам командата "Multileader" (за номериране) ми се появява прозорец "Еdit Attributes" и в него въвеждам съответната номерация, а не директно в командния ред. Версията която ползвам е 2016 - (студентска).

  Николай:

  Успях да го намеря

  Краси Кръстев:

  Николай,

  попринцип трябва да си отворил блок в режим на редакция за да ти се появи контекстното меню - Block Editor - именно това което си посочил, може да те отведе до Block editor.

  Отивайки на Insert (снимка 1 позциия 1), кликвайки на Block Editor (снимка 1 позиция 2), следва да се отвори прозорец (снимка 1 позиция 3) от които да избереш блок (снимка 1 позиция 4) , и следд това избираш ОК (снимка 1 позиция 5), съответно този блок се отваря в Blog Editora (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_1

  Снимка_2

  Николай:

  Благодаря изпробвах го за конкретния въпрос.

 • Може ли да се използва multileader в този случай?

  инж. Венета Малчева:

  [1] е изчертано с помощта на текст и линия, a [2] чрез multileader. Има ли вариант, в който мога да сложа двете коти в червен цвят над чертата, а другата кота под чертата като използвам multileader? Ако не, съществува ли друга команда за целта (все още не работя с повърхнини)?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  може да стане ако си направиш един блок с атрибути - атрибутите ще са трите ти коти, след това как може да използваш този блок и да го позиционираш както си пожелаеш може да видиш тук в тази тема в която съм описал предимството да имаш един блок .

  Блок в Атрибут

  Мисля че темата ще ти помогне да постигнеш точно това което искаш. Ако изпитваш затруднения пиши.

  инж. Венета Малчева:

  Благодаря, но нещо не достигам до основния замисъл. Направих multileader-а който искам, но не мога да редактирам стойностите вътре. Има ли начин?

  Краси Кръстев:

  В блока 000,00 са атрибутна информация нали, ако са с атрибутна информация кликаш два пъти върху 000,00 слева да ти се отвори прозорец както този на снимка.

  инж. Венета Малчева:

  Краси, не мога да разбера какво имаш предвид "атрибутната информация", явно не мога да работя с блокове. Дали да не изчакам да стигна до модул 7, след което отново да се опитам да създам тези коти чрез multileader?

  Краси Кръстев:

  Ами това е вариант да, ако досега не си работила с атрибути в блоковете, изгледай модул 7 и ще видиш какво имам предвид.

  инж. Венета Малчева:

  Не знанието ме глождеше, затова се поразрових :) https://www.youtube.com/watch?v=hTiYSk-zkH8 Крайният резултат е налице Благодаря за помощта!

  Краси Кръстев:

  :) Не дочака 7 - ми модул. Точно за това използване на атрибути говорех :)

 • Защо в Layer-a не се виждат слоевете на Multileader и на оразмерителните линии?

  Пенка Софрониева:

  Здравейте, Работя на версия 2015. Като отворя свалените два файла към урок 5 "използване на Multileader", в моделното пространство се виждат оразмерителните линии, както и multileader, но в Layer-a не се виждат. Не съм сменяла слоевете, така че не са в слой Defpoints. Благодаря предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, не се виждат защото са анотативни. За да се виждат трябва мащаба на Viewport - a да бъде същия като мащаба на анотативния обект.

  На снимка 1 позиция 1 ясно се вижда че обекта multileader e анотативен на позиция 2 съм показал и единия от записаните анотативни мащаби на обекта - 1:25.

  Снимка_1

  Ако мащаба на viewport - a e 1:20 ( или просто прозиволен ) и този мащаб не е вписан в дадения анотативен обект следва обекта да не се вижда - снимка 2.

  Снимка_2

  Ако обаче за мащаб на viewport - a се избере 1:25 ( за него съ сигурност знаем че е вписан за анотативния обект, следва обекта да се вижда.

  Снимка_3

  Има и още една подробност, може обекта да няма вписан 1:20, но да се вижда в Layout - a, това при условие че е пуснат режима Annotative visibility : Show annotative object for all scales ( долу в дясно до зъбното колело има една иконка с лампичка, когато се кликне на нея тя светва и означава че сме включили този режим на работа и обратното кликайки още веднъж спираме този режим на работа.) .

  При така включен режим на работа на AutoCAD вие виждате във Layout - a абсолютно всички обекти независимо от избрания мащаб за viewport- a - снимка 4

  Не искам да навлизам в още подробности тъй като има цял модул за плотирането в AutoCAD, там ще видите всичко кеото е необходимо за да разберете как се работи с Layouts и viewport - тите в тях,

  *Каква е зависимостта между анотативните мащаби и мащаба на viewport - a. *Кой обект се вижда, но не се разпечатва, *Кога един обект не се вижда съответно не се и разпечатва.

  Така че съвета ми е изледайте внимателно модула за плотиране, като препоръката ми е да се върнете и на модул 3 Анотативни мащаби от настоящия курс, защото плотирането (ползването на Layout и Viewport ) са много тясно свързани с анотативните мащаби. Четете и темите под уроците там, защото има доста често срещани проблеми, които са коментирани и най - вероятно коментарите ще помогнат допълнително за осмислянето на анотативните мащаби и плотирането.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и на този етап съм дал само като идея от къде идва проблема, а вече в модула за който споменавам по - горе ще доизясни допълнително казуса.

  Пенка Софрониева:

  Много благодаря за изчерпателния отговор. Пробвах веднага с анотативния мащаб в Layout-a и се получи. Много е мотивиращо да научавам все повече за страхотните възможности на софтуера, с който само съм си мислела, че мога да работя..., а на практика съм го измъчвала :)

 • Защо чертежът изглежда така при смяна на мащабите?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, отварям чертежът към видеото и минавам през всички мащаби, за да видя как се променя. Оказва се, че чертежът изглежда добре в следните мащаби 1:1,1:15,1:20,1:25. В следните мащаби 1:5, 1:8 , 1:10, 1: 50 се получава така , че надписите са много големи и искат сериозно наместване.

  Краси Кръстев:

  Здравей, напълно нормално е това тъй като разликата между 1:1 и 1:50, като порядък е доста голяма съответно и разликата в анотативния текст при тези мащаби също да се различава осъзаемо.

  На снимка 1 позиция 1 - анотативния тескт при 1:1, и съответно при 1:50 - позиция 2.

  Снимка_1

  Препоръката ми е да се върнеш на уроците ( от модул 3 ) в които се дава разяснение за класически и анотативните мащаби и да сравниш например при чертеж в метри рализликата при 1:50 ( 1 paper към 0,05 drawing units ) и 1:5000 ( 1 paper към 5 drawing units ) в model text height _ при една и съща височина в _ paper text height.... разликата е 100 пъти. При височина на текста 2,4 при мащаб 1:50 следва височината в моделното да е 0,12, при 1:5000 следва да е 1,2 височината в моделното пространство.

  Снимка_2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора, ако има някакво недоразбиране пиши ще дообесня.

  Албена Стойкова:

  Az otvariam dwg-to kam uroka - s negovite si nastroiki i t.n ....i prosto klikam na mastabite. Poneje sa anotativni, ochkavah tekstovete da se promeniat spriamo justificationa, koito im e zadaden i da e nujno malko korigirane tuk i tam , a ne nanovo da se namestva vsichko.

  Божидар:

  Здравейте! В дадения файл е така понеже, някои от мащабите за променени, например 1:50 ( 1 paper към 5 drawing units), а други не - пр. 1:5 ( 1 paper към 5 drawing units). И така се получава, че мащаб 1:50 и 1:5 са еднакви, което в действителност не би трябвало де е така.

  Албена Стойкова:

  Благодаря !

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето един отговор който е дадена за ползване на стиловете със словете същото важи и за всякакъв вид стилове.

  Как да си направя шаблон със слоеве в AutoCAD?

  Има и цял модул по тази тема, в модул 7 на курса AutoCAD формула - Повторно използване на елементи, блокове, шаблони и количествени сметки има подобно обеснениепо отношение на най-удачното повторно използване на стилове.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Защо нямам раздел "Leaders" в рибъна!?

  Станимир Косев:

  Здравейте! Как да си изкарам този раздел да се вижда - С версия 2017 Архитектур съм. Нямам и малката странична стрелкичка на разделите за допълнителни настройки. Как да ги направя видими?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станимир.

  Това което препоръчвам е да използваш класическия вид на AutoCAD, за да може да преминаваш през уроците така, че да не се луташ из менютата.

  Ето тук има разяснение по отношение на това как е най-удачно да се практикува когато ползваме Architecture, Mechanical или кое да била друга разновидност на CAD.

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  Съответно превключвайки във Vannila profil съвета ми е да преинеш в workspace (работно пространство) Drafting and annotation и висчко ще изглежда на мястото си спрямо курса, който си започнал.

  Станимир Косев:

  Благодаря за разяснението! Така нещата изглеждат една идея по-лесно, като за човек, никога недокосвал се до тази програма :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че е станало по-ясно!

  Всичко е наред, курса е направен така, че бавно и постепенно да качва нивото на познание и ако гледаш внимателно, правиш упражненията - било тези от вида стъпка по стъпка било ти директно на компютъра ти, четеш форума който е пълен с полезна информация ... има наиснтина много полезна информация събрана през годините, питаш тук във форума за неясни неща .... сигурен съм че ще имаш едно много добро ниво на познание след приключване на курса, след това продължиш ли да преглеждаш форума, да поглеждаш пак към уроците ... знанията ще се затвърдят и ще станат на още по-добро ниво.

 • Как мога да изтрия съществуващ стил в multileader?

  Nikolai Pacovski:

  Създадох свой стил за кръг, подобно на това, което Вие показахте в урока. Оказа се, че в чертежа случайно има вече стил със същото име. Аз мога да променя името на съществуващия стил, но не мога да го изтрия. Как да го направя. Опциятa Delete не е активна. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Две са нещатата които трябва да се съобразят за да изтриеш даден стил Multilider.

  Първо всички създадени от теб Multileaders в този стил трябва да бъдат изтрити или да бъдат прехвърлени в друг стил - снимка 1 позиция 1, в случая на избрана селекция всички стилове са в стил Krasi_test (снимка 1 позиция 2), след това

  Снимка_1

  Мога както споменах по-горе или да ги изтрия ИЛИ да ги преместя в друг стил - снимка 2 позиция 1.

  Снимка_2

  На снимка 3 позиция 1 всички мултилидери вече са в друг стил - снимка 3 позиция 2.

  Снимка_3

  Въпреки че са в друг стил бутона Delete (снимка 4 позиция 1) e неактивен за стила който искам да изтрия - снимка 4 позиция 2.

  Снимка_4

  Тази невъзможност отново да се изтрие е във връзка с второто условие което трябва да бъде изпълнено.

  Второ условие:

  НЕ трябва, стила който искам да изтрия, да бъде като текущ стил. На снимка 5 позиция 1 в раздела Leaders, без да съм селектирал кой да е мултилидер, стои стила Krasi_test.

  Снимка_5

  Отивам на падащото меню (снимка 6 позиция 1) и го сменям със Standard например (снимка 6 позиция 2).

  Снимка_6

  Сега без да съм селектирал кой да било мултилидер горе стои Standard (снимка 7 позиция 1)

  Снимка_7

  Когато вече съм в менюто и избера стила, който искам да изтрия (снимка 8 позиция 1), бутона Delete вече е активен (снимка 8 позиция 2)

  Снимка_8

  Nikolai Pacovski:

  Благодаря много! Разбрах го и при първа възможност ще го използвам. За сега реших въпроса, като преименовах ненужния мултилидер и го модифицирах в такъв, какъвто ми беше необходим.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Да винаги има решение, но основния принцип е това което съм описал малко по-горе.Пести време в определени случай когато трябва да се трият стилове. Естествено ако говорим за повече стилове удачно е вече да се ползва и Purge.

 • Защо при преминаване от М 1:15 към М 1:25 в чертежа вертикалното подравняване на надписите в колонката на ЛЕГЕНДА се променя за две от позициите?

  Stoyanka Cholakova:

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоянка.

  Може ли да запазиш този файл така както се е получило това разместване и да го изпратиш на kr_krastev@abv.bg за да го погледна, какво точно се е случило.

  Изтеглих същия файл след урока и пробвах да симулирам грешката, но не се получи същия проблем. Най-вероятно е някаква настройка вътре в самия текст.

  Преди да ми изпратите файла, пробвйте да изтеглите отново файла - urok5-multileader-gotov.dwg и без да правите нищо пробвайте да смените мащаба да види какво ще се получи.

 • Как да зададем на всички мултилидери rotation angle 0?

  Веселина Димитрова:

  Здравейте, наложи ми се да прехвърля обекти от един чертеж в друг, но чертежите са ориентирани под различен ъгъл в чертожната област. Като прехвърля мултилидерите искам да ги селектирам всичките и в Properties да им дам Rotation 0, но няма такава опция. Тъй като не бяха много на един по един им давах командата Rotate, но това е доста трудоемко. Може ли да предложите друго решение?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веселина.

  Попринцип може да селектираш всичките мултилидери (снимка 1 позиции 1 и 2) и да ги завъртиш с Rotation (снимка 1 позиция 4) от Properties (снимка 1 позиция 3)

  Снимка_1

  Това завъртане обаче не е спрямо точката на вмъкване, ами спрямо точката "на пречупване" на мултилидера - снимка 2 позиции 1 и 2.

  Снимка_2

  Това ще изправи текста ти така че да стои така че в моделнто пространство при нормално ориентирана система X0Y те да се четат нормално.

  Виждам че самия ти текст е доста доста близо ад линията която свързва това което посочваш и самия текст, така че ако приложиш този метод съвета ми е да избереш Landing distance (снимка 3 позиция 1) да е малко по-голяма.

  Снимка_3

  Понякога този вариант върши доста добра работа.


  Другият ти вариант е да ползваш този лисп

  (defun c:rotmult ()
   (prompt "Select Entities to Rotate, <ENTER> for SSX.")
   (setq ss (ssget))
   (if (not ss) (setq ss (ssx)))
   (setq num (sslength ss))
   (setq x 0)
   (if ss 
    (if (setq ang (getreal "Enter Rotation Angle: "))
      (repeat num
        (setq ename (ssname ss x))
        (setq elist (entget ename))
        (setq pnt (cdr(assoc 10 elist)))
        (command "Rotate" ename "" pnt ang)
        (setq x (1+ x))
        )
      )
    )
   )
  
  

  и да завърташ N на брой мултилидери под определен ъгъл.

  Лиспа се стартира посртедством командата rotmult , ако не си ползвала лисп програмки в тази тема тук:

  Lisp_programmme

  има обяснение в тази насока.

  Идеята е селектираш 10 на брой мултилидера и казваш, след което стартираш програмта и тя съответно те пита на какъв ъгъл спрямо базовата точка искаш да ги завъртиш. Съответно задаваш ъгъла и готово, те са завъртяни.

  Тук малкия проблем е че не всички, както каза са завъртяни под един и същи ъгъл и ще трябва да ги завърташ на по отделно.

  Този лисп е добре приложим когато имаш даден Layouot, мултилидерите са поставени, така че да се четат лесно в моделното пространство, НО в layout-a дадения Viewport е така завъртян, че се налага и те да се завъртят. И тук лиспа работи перфектно - селектираш мултилидерите за дадения viewport, стартираш , след това избираш ъгъла и вече са завъртяни.


  Друг вариант за справяне с проблема е този липс по долу:

  ;;; ------------------------------------------------------------------------
  ;;; ZeroRotation.lsp v1.2
  ;;;
  ;;; Copyright© 03.09.09
  ;;; Alan J. Thompson (alanjt)
  ;;;
  ;;; Contact: alanjt @ TheSwamp.org, CADTutor.net
  ;;;
  ;;; Permission to use, copy, modify, and distribute this software
  ;;; for any purpose and without fee is hereby granted, provided
  ;;; that the above copyright notice appears in all copies and
  ;;; that both that copyright notice and the limited warranty and
  ;;; restricted rights notice below appear in all supporting
  ;;; documentation.
  ;;;
  ;;; The following program(s) are provided "as is" and with all faults.
  ;;; Alan J. Thompson DOES NOT warrant that the operation of the program(s)
  ;;; will be uninterrupted and/or error free.
  ;;;
  ;;; Set objects (Multileaders, Text, Mtext, Blocks) with a
  ;;; rotation of 0 (relative to current UCS).
  ;;;
  ;;; Revision History:
  ;;;
  ;;; v1.1 (10.23.09) 1. Minor rewrite for speed optimization.
  ;;; v1.2 (05.31.11) 1. Complete rewrite.
  ;;;
  ;;; ------------------------------------------------------------------------
  
  (defun c:zr () (c:ZeroRotation))
  (defun c:ZeroRotation (/ *error* AT:UCSAngle ang ss name)
  
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; SUBROUTINES ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  
  (defun *error* (msg)
  (and *AcadDoc* (vla-endundomark *AcadDoc*))
  (if (and msg (not (wcmatch (strcase msg) "*BREAK*,*CANCEL*,*QUIT*,")))
  (princ (strcat "\nError: " msg))
  )
  )
  
  (defun AT:UCSAngle (/)
  ;; Return current UCS angle
  ;; Alan J. Thompson, 04.06.10
  ((lambda (x) (atan (cadr x) (car x))) (trans (getvar &#039;UCSXDIR) 0 (trans &#039;(0. 0. 1.) 1 0 T) T))
  )
  
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; MAIN ROUTINE ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  
  (vl-load-com)
  
  (vla-startundomark
  (cond (*AcadDoc*)
  ((setq *AcadDoc* (vla-get-activedocument (vlax-get-acad-object))))
  )
  )
  
  (if (ssget "_:L" &#039;((0 . "INSERT,MTEXT,MULTILEADER,TEXT")))
  (progn
  (setq ang (AT:UCSAngle))
  (vlax-for x (setq ss (vla-get-activeselectionset *AcadDoc*))
  (cond ((vl-position (setq name (vla-get-objectname x)) &#039;("AcDbBlockReference" "AcDbText"))
  (vla-put-rotation x ang)
  )
  ((eq name "AcDbMText") (vla-put-rotation x 0.))
  ((and (eq name "AcDbMLeader") (eq (vla-get-contenttype x) 2))
  (vla-put-textrotation x 0.)
  )
  )
  )
  (vla-delete ss)
  )
  )
  (*error* nil)
  (princ)
  )
  (c:zr)
  
  

  С него може да направиш така, че да завъртиш селектираните мултилидери в тяхната нула, спрямо координатната система която е в момента, на твоята снимка виждам че е X0Y .


  Това са нещата, които мога да препоръчам.

  Веселина Димитрова:

  Мерси. Ще пробвам вариантите.

 • Защо не мога да изпиша номер в multileader-a за номерация, който създадох?

  Надя:

  Защо не мога да изпиша номер в multileader-a за номерация, който създадох?

  Дано да съм успяла да прикача изображението ( за първи път опитвам). Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Надя.

  Справила си се чудесно със вмъкването на снимката.

  Искам да те попитам, какво точно обаче се случва когато поискаш да въведеш стоиност в мултилидера, който си създала.

  След това да те попитам смъкнала ли си атрибутна информация в този блок (квадратчето), който използваш при този мултилидер?

  Ако горното е сигурно пробвай да вмъкнеп наново мултилидера и след това да кликнеш два пъти върху квадратчето и ми кажи какво точно ти излиза при двоен клик върху него.

  Надя:

  Като стигна до полето за попълване на стойност , изписвам цифрата, enter и после в квадратчето не излиза въведеното число. Във видеото с урока обаче забелязах, че полето за изписване на номера се появава в командния ред, а при мен се отваря прозорче. Относно атрибутната информация - не разбирам добре въпроса , просто избрах блока с кръгчето. Моля да ме извините, ако не задавам въпроса правилно!

  Надя:

  Излиза този прозорец и номерът се изписва в синьото поле , нали?

  Краси Кръстев:

  Напишете в командния ред ATTSYNC и след това кликнете на квадратчето в което трябва да е числото.

  След стигнете до прозореца показан на снимката по горе от вас, след което запишете стойността която искате и след това не натиксайте Enter ами изберете ОК, за да видим какво ще се получи.

  Ако не се получи изпратете ми файла на kr_krastev@abv.bg, стига да не е твърде конфиденциална информацията, която е на него.

  Надя:

  Може би аз не правя нещо, както трябва, но не стана. Изпратих Ви файл-а.

  Краси Кръстев:

  Да погледнах го проблема беше в блока използван в самият мултилидер, реших го като изтрих всички връзки към този блок ( квадратчето) и след това го поставих наново. Сега вече работи нормално. Изпратих го по пощата препоръката ми е да работите върху файла, които ви изратих.

  Надя:

  Благодаря! Получи се.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че мултилидера работи вече коректно.

 • Как мога да назова или къде да намеря специални символи?

  Dimitur Todorov:

  Здравейте! Въпрос на малко по странична тема от урока, извинявам се за което. Понеже съм начинаещ и не знам как мога да назова чрез команда или да намеря в някой раздел символи като фи, означаване повърхността на грапавост, отклонения, знак за квадрат и т.н., за да мога да ги посоча чрез multileader там където е необходимо.

  Антони Радованов:

  Когато започнеш да въвеждаш текста на мултилидера горе в лентата ще ти се появи бутон с картинка на маймунско "а" @. Оттам се извикват най-честите символи а най-отдолу е достъпът до пълния списък на символите и шрифтовете. Това контекстуално меню се появява само за комадните MTEXT и MLEADER, така че не се опитвай да го тъсиш ако ползваш едноредов текст. В момента не мога да прикача снимка, но не е трудно да го намериш.

  Dimitur Todorov:

  Благодаря за отговора, намерих го.

 • Как може тескта да е на два реда и хоризонталната стрелка да го разделя?

  Ивайло Иванов:

  Може ли, моля, по някакъв друг начин, освен чрез разпадане на блока, който начин на мен ми идва на ум, текстът "Бетонов бордюр", примерно, да се позиционира с едната си половина ("Бетонов") отгоре над хоризонталната част на стрелката, а с другата си половина ("бордюр") - от долната й страна (на хоризонталната част от стрелката) и съответно удължаването на хоризонталната част до побирането на текста, т. е. както беше преди въвеждането на стила за стрелкичките? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Ако имаш multileader с многоредов текст, то може да направиш показано на снимка 1.

  Дадения двуредов текст го правиш на два реда - на единия ред е Бетонов на другият бордюр.

  Селектираш мултилидера (снимка 1 позиция 1), след това в палетата Properties (снимка 1 позиция 2) избираш за полето (снимка 1 позиция 3) Left Attachment съответно отпцията MIddle of text (снимка 1 позиция 4) .... AKO многоредовият ти текст е с дясно подравнение то тогава съответно избираш Right Attached.

  Снимка_1

 • Как става? Multileader с текст

  Спаска Василева:

  Здравейте, аз не разбрах как се надписва от примера "циментов разтвор" и "кота пътно легло". Като използвам Multipeader текст - текста ми излиза от страни/в продължение на линията, а как да се пише върху линията?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Спаска.

  Може да постигнеш искания резултат, като промениш настройката Left / Right Attachment в Properties, както е показано на снимка 1 или като смениш генерално опцията в настройките за дадения стил Multileader.

  Снимка_1

 • Защо не се изтриват?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, никой от мащабите не може да бъде изтрит (Delete (стрелка 1) е затъмнено), независимо че не са избрани с изключение на 1:15 (стрелка 2)? Искам да изтрия някои от тях, понеже не са им зададени правилно една единица от моделното пространство на колко единици от хартиеното отговаря, например за 1:8 е записано, че 1 мод. ед. = 8 харт. (стрелка 3) вместо 1=0.8 (1 = 8, ако мащабът е 1:80, а не 1:8 както е записано). Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Един мащаб не може да се изтрие ако той е 1. моментно нагласения (текущия) ИЛИ е зададен на някой от обектите в чертеж ( някой обект съдържа дадения мащаб).

  Препоръката ми е да прегледаш анотативните си обекти дали съдържат в себе си този мащаб , т.к. виждам че текушия в момента е 1:15 т.е. първото условие за проблем не е на лице.

  Ивайло Иванов:

  Добре, това ми се изясни, за което благодаря сърдечно (задействах една от иконките като вентилатор, а именно add/delete scales и изтрих всички мащаби от всички обекти като оставих само 1:25). Но 1:1 упорито не ще да ми се изтрива (може би понеже се има за основен ли, какво ли?), а тъкмо този мащаб и мащабът 1:10 ми се струва, че не са правилно зададени, понеже не може, напр., при мащаб 1:50 1 мод. един.= 5 харт. ед., при 1:25 1=2.5 и т. н. (при 1:15 1=1.5) и изведнъж при 1:10 1 мод. ед = 10 харт. ед. вместо 1=1, защото 1 мод. ед. = 10 х. ед. при 1:100 и не би могло същото да е и за 1:10. Също и за мащаба 1:1. Там пък 1 мод. ед. = 1 х. ед., вместо 1=0.1.

  Краси Кръстев:

  Моля, Иво!

  1:1 обиквновенно е мащаб който се съдържа по подразбиране в доста обекти иии ако не си изчистил с Purge обектите си няма как да ги премахнеш.

  Колкото до неправилно зададени ... винаги може да промениш мащаба с Edit ... освен това неправилно зададени е доста относително казано 1:10 е 1:1 ако е сантиметри, НО ако е милиметри си е 1:10 ... така че ако в момента е 1:10 е 1:1 може да промениш името на 1:10_см и вече мащаба е правилен ако го разглеждаме като мащаб, който ще се позлва за сантиметри.