Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Връзки


Търсене в Google за програми. (Препоръчвам да се добави и ключова дума специфична за програмата, която търсите)

Тест за преминаване към следващия урок

 
Трябва ли да знаем Autolisp, за да си сваляме и използваме autolisp скриптове от Интернет?
Не, мога да си ги сваля и да си ги пусна
Да, без разбиране на кода не може да се пусне програмата

Въпроси и отговори

 • А как се работи с XREF подложка?

  Veselina Vasileva:

  А как се работи с XREF подложка?

  Иван Цукев:

  @Veselina Тази тема се разглежда в бонус модула

 • Александър Борисов:

  Забелязах,че програмата работи когато текста е едноредов,иначе не се получава :)

  Martin Antonov:

  При мен (версия 2014) се получава и при двата вида текстове, но ми променя прецизността. Прибавям цяло към цяло число и то ми добавя .000 след числото. Някой знае ли какво мога да направя по този случай?

 • Защо не мога да въведа десети ( стотни )  в едноредов текст ?

  Александър Борисов:

  Направих едноредов текст, но или ми маха числата след десетичната запетая или ми слага на всички едни и същи стойности след десетичната запетая.(имам 103.45;105.18....., и искам да прибавя 0.42, задействам програмата и ги превръща в 103.42,105.42 и т.н.)Пробвах да правя корекции по текстовете от вашия пример във видеото и се получава без грешка. Къде може да е причината? :)

  Иван Цукев:

  @Александър

  Да, по принцип си е и по-добре да се ползват едноредови текстове за единични числа. Многоредов текст ползваме само като имаме по-дълъг текст.

  Проблемът ми прилича на проблем с десетичната запетая. Примерно ако текстовете са със запетая вместо точка и програмата игнорира цифрите след запетаята.

  Аз бих пробвал да сменя знака на десетичната точка (какъвто и да е - "," или "." ) с другото и да видя дали проблема не е от там.

 • Как да сваля файловете под видеото?

  Надежда Пламенова Пейчева:

  Здравейте
  Имам един въпрос - как свалихте файла така, че като отворите AutoCAD и започнете да правите упражнението от урока да го направите без проблем. На мен не ми дава да го сваля файла (Свали Urok-12-AddN.LSP ) какво трябва да направя?
  Благодаря предварително

  Иван Цукев:

  Надежда,

  Пробвай да свалиш файла с клинк на десния бутон на мишката и опцията save as

  Slavtscho Slavev:

  След като си свалил файла не винаги се разчита разширението - "LSP". За това препоръчвам - отиваш на сваления файл и го преименуваш - изтриваш "Urok-12-"  и след "AddN" слагаш точка и разширението ".LSP". Елементарно е (да ме простят колегите), но практиката ми показва, че доста хора не го правят. ;-).

  Надежда Пламенова Пейчева:

  Много Благодаря за отговорите .


 • Деница Янева Стефанова:

  При мен не се получава да извикам командата. Вписвам ADDN в командния ред и не я разпознава, а съм я заредила вече. Какъв може да е проблема? Благодаря

  Деница Янева Стефанова:

  Всъщност впоследствие се получи :)

 • Иван Пеев:

  Не мога да сваля програмата , от там не се получава Load и т.н. Моля по -подробно за свалянето на програмата .

  Иван Цукев:

  Не можеш да свалиш LSP файла, който е към урока ли?

  Ако е така, просто кликни с десния бутон на мишката върху файла под менюто и му дай опцията "запази като" или "save as", ако си на английски.

 • ADDN за МАС

  Милен Вълчев:

  За съжаление не става за Аутокад за МАС...

  Иван Цукев:

  AutoCAD за Mac е доста ограничен от към възможности, а и е чисто нов софтуер. Излезна миналата година, ако не се лъжа.

  Лисповете обаче не са от орязаните функции и по принцип работят на Мак

  Милен Вълчев:

  Да, така е. Съвсем малко от бързите команди ги няма. Но, като функционалност уроците се препокриват до 99 % с възможностите на МАС.

  Иван Цукев:

  Да си призная и аз съм фен на Apple. Ползвам техни телефони вече пета година и вкъщи всички се бият за iPad-а при наличието на още два андроид таблета...

  Но единствената причина, поради която не съм на Мак е ограничената функционалност на Аутокад. Това е програмата, която ползвам ежедневно и искам да е с пълните възможности. Разглеждах варианта с parallels, но реших, че не е за мен.

  Милен Вълчев:

  Дотук, според мен разликите във функционалността на Аутокад за Мас и РС не са големи и съществени. По скоро липса на някоя бърза команда. Но, от изключително удобство за мен е работата без мишка и възможността да отворя много прозорци без притеснения....Просто стабилна работа...

  Христо Спасов:

  Инж. Цукев, AutoCAD за мак го има от версия 2010 насам, за по-ранни не съм сигурен. И като функционалност на практика може да се прави всичко от показаното от уроците тук. Проблем е по-скоро смененият интерфейс, силно повлиян от Adobe. И ако мога да вметна една агитация - в къщи използвам само мак от 18 години и не съм имал нито един повод за съжаление до момента. Всички програми които ми трябват - било за работа или за удоволствие, ги има и във версия за мак. И мога да добавя че например страхотните продукти на Adobe са с напълно еднакъв интерфейс и за двете платформи, тъй че за който и да било, няма да е никакво затруднение да се прехвърли от мак на win и/или обратно. Моля да ме извините за отклонението, не се сдържах...

 • Лисп и LT

  Рени Иванова:

  LISP програмите може ли да ги ползваме и в LT версиите на AutoCAD и ако да може ли да дадете пояснение как да си кача лисп файла,понеже Manage менюто е доста орязано и различно от показаното във видеото.

  Иван Цукев:

  AutoCAD LT е с орязани функции и не позволява да се пускат лисп програми или други външни програми.

  Рени Иванова:

  Благодаря за отговора!:)

 • Какво е решението според вас при това съобщение за Trusted Location?

  инж.М.Линдов:

  Някой може ли да ми каже ,защо след като я сваля програмката и я отворя за упражнението ,ми изписва тази грешка .

  Краси Кръстев:
  Здравей, не бива да те притеснява чак толкова много това съобщение ( просто дай Load ).

  Реално то те предопреждава че директорията в която се намира външния файл ( в случай lisp - a ) е в директория,която не е включена в Trust location ( най - простичко казано директории от които е позволено да се вкарват странични файлове като lisp, script и други ).

  Може да си я добавиш, като изпишеш в командния ред options след което в прозореца на options отидеш на Files там
  избираш Trusted locations и въвеждаш директорията в която попринцип си държиш lisp - овете - става с бутона ADD.

  ИЛИ другия по - лесен вариант е да видиш служебната такава директория пак в раздела Trusted locations в Files на Options и просто да си преместиш lisp файла там в тази директория така няма да ти изкача това съобщение.

  И най - лесни вариант изпиши във командния ред SECURELOAD и му задай стойност 0 така няма да ти изписва съобщението ( с него реално премахваш съобщенията за използване на външни "програмки" файлове, които не са в обозначени папки в Trusted Locations.

  Вземи решение кое да избереш, аз лично препоръчвам първото или второто.
 • Може ли с AddN да се коригират блокове с атрибути?

  Martin Antonov:

  Опитах, но явно не може да се коригират атрибути в блокове, например кота (като този от Урок 3 на същия модул). Ако някой има решение на този проблем бих се радвал да го сподели :) Ако не, корекцията ще е ръчна :D

  Николай Николов:

  Командата е ATTSYNC за актуализиране на блок след допълнително вкаран атрибут. Изгледай още един път Урок 3 на трети модул, ако за това ти е въпроса.

  Иван Цукев:

  Отваряш блок редактора и можеш да добавяш блокове с ATTDEF и да ги редактираш с BATMAN.

  Както Николай Николов е споделил - много е важно след корекция да пуснеш ATTSYNC, за да се актуализират атрибутите.

  Martin Antonov:

  Не написах въпроса си добре. Имам котата на площад, кота за борда на водната площ и кота водно ниво/ дъно. Да кажем че вертикалното решение се промени с някаква стойност нагоре или надолу. Показаните коти са в същото положение една спрямо друга и ако не бяха блокове бих могъл да ги коригирам едновременно с AddN командата. Но не успявам да направя това докато са блокове. Според мен нещо ми убягва или се надявах някой друг .lsp, но не успях да го намеря. Благодаря за отговорите.

  Николай Николов:

  На картинката виждам три различни блока!? Един динамичен блок ли е това или са три различни. Опиши ги в кой какви атрибути си вкарал и какво искаш да правиш.

  Martin Antonov:

  Това са три различни блока (и трите динамични, за да мога да ги обръщам наляво или надясно). Атрибута е същият като от урок 3 с изключение на блока с втори атрибут. И трите атрибута са за КОТА.
  Командата AddN не може да добави/извади стойност към/от зададените коти ( ; error: ActiveX Server returned the error: unknown name: TextString).
  В конкретния пример имам кота за повърхността на площада, кота за борда на водната площ и кота за нивото на водата и дъното. Тъй като тези коти са в постоянна зависимост (борда е 50 см по висок от площада, нивото на водата е 20 см под борда, а водата е дълбока 50 см - разбира се в съгласно дизайна водната площ), то ако нещо се промени във вертикалното планиране, аз трябва да променя четирите коти с една и съща стойност.
  AddN е прекрасна команда, но поне до колкото пробвах не може да ми помогне в този случай. Чудех се дали някой ,може да знае как бих могъл да избегна коригирането на стойностите на атрибутите поотделно и да го направя наведнъж (както AddN прави с текст).

  Николай Николов:

  Разбрах че кота площад ти е основна. Искаш като я промениш да се променят и останалите две коти. Ако е така решението е следното. За останалите две коти ще трябва да създаеш път към основната кота. Това става по следния начин. Когато променяш атрибута на втората кота ще изтриеш атрибута  и с Insert Field ще създадеш формула, в която ще включиш атрибута на кота площад  и прибавиш /+/ фиксираната промяна /+0,5 м./ Така като се коригира атрибута на първата кота автоматично се променя атрибута на втората. По същият начин и за третата. Това е в резюме начина. Ако не се справиш ще ти създам и картинки но с тях нещо не ме бива!!!

  Martin Antonov:

  Благодаря много за този съвет. Порових се малко как функционират формулите и след десетия опит успях да се справя :) Изобщо не ми беше хрумвало да проверя за insert field във value полето. Но като цяло от скоро ползвам командите. Отново благодаря за съвета. Идеално решение на задачата.

  Martin Antonov:

  Бих добавил само, че с командата Regen се обновяват стойностите, а не с ATTSYNC. И също така колкото нива (nested) формули в един блок толкова пъти трябва да се въведе Regen. В третия блок направих да взима стойност от втория а той от първият, а в самия трети долния взима стойността от горния атрибут. Това разбира се може да се избегне ако се взима само стойността от първата кота за формулите.

  Николай Николов:

  С Regen се актуализират промените в атрибутите,   а с ATTSYNC когато промениш нещо в блока, добавиш атрибут или  параметър. Трябва да имаш в предвид  че връзките които си създал , ако вкарваш блоковете от палета или с инсърд не се запазват. Трябва да ги копираш. Може и от един файл в друг.
  Също можеш да вкараш и атрибут с колко искаш да промениш съответната кота. Става малко по сложно но по експертно!!!

 • Как Lisp програмката да се зарежда всеки път автоматично?

  Боряна Хаджова:

  Как да постъпя в този случай? Hаправих упражнението за лисп-а, свалих и заредих лисп-а, дадох ADDN и след въвеждане на стойността, нищо не се промени в редичката, а ми се появи следното съобщение: Работя на Architectural desktop 2015.

  Краси Кръстев:

  Здравей, отиди в инсталационната директория най - вероятно е нещо такова C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2015 и там в папката Welding

  замести файла който споделям тук :

  Подмени с този лисп

  с оригиналния файл. Файла ( и този който споделям и този който е в папката ) е с име AecDetailsWeldCMD.lsp

  След като замениш ( подчертавам замениш стария не бива да остава ) този файл, реално ще го Update - неш с по - нова версия и следва да нямаш този проблем.

  Николай Николов:

  Здравейте! Ако може да задам един въпрос по темата. Създал съм иконка, инсталирал съм LSP програмата, но трябва с всяко включване с APPLOAD да посочвам пътя към програмката. На стария компютър се зарежда автоматично, но на новия лаптоп не става. На стария го направих по някъкъв начин с проби и грешки но с лаптопа не се получава. Може ли нещо да помогнете.

  Краси Кръстев:

  Здравей, идеята е да ги сложиш в Contents ( снимка 1 позиция 1 ) в appload менюто, така няма да се налага всеки път да ги зареждаш, при отваряне на нов чертеж следва да ти се зареждат лисп файловете които си прибавил ( Add - нал ) в Contents, нали това търсиш да не ги зареждаш всеки път когато ти потрябват ?

  Николай Николов:

  Блогодаря! Получи се макар от втория път. Ако нещо не върви ще питам пак. Въпреки че на настолния бях го направил не по този начин! За съжаление не разбрах как!!!

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, ето една тема :

  Какво е решението според вас при това съобщение за Trusted Location?

  Идеята е че трябва посочената директория ( Location: C:\ Program......) да бъде включена в Trusted Location. Повече за това как се прави това, ще намерите в темата към която Ви препратих.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Методи Иванов:

  Благодаря.

  Методи Иванов:

  С една дума нищо нестана отново излиза същата грешка.

  Краси Кръстев:

  Сигурен сте че добавихте директорията и след това запазихте промените.Т.е. ако влезнете в Files и след това в Trusted location - директорията е там - снимка 1

  Другият вариант е просто да сложиш отметка на Always load this application, когато ти излезне съобщенеито.

  Снимка_1

  Методи Иванов:

  След като натистнах SECURELOAD и задатох 0 се появи тази грешка. Нея как да я оправя. Благодаря ти предварително.

  Краси Кръстев:

  Пробвай с End и след това си върни старата настройка.

  Методи Иванов:

  Да но как да я върна

  Краси Кръстев:

  С настройка 1 и следва пак да получаваш съобщение че даден файл, който AutoCAD ползва не е в Trusted директорията.