Надписи и класически текстови стилове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

На този етап не създавайте свои текстови стилове, преди да сте гледали урок 2.

Команди за текстове


Text - Създаване на едноредов текст;

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как правим изчисленията за височина на текстовете?
Моделът е 1:1, а текстовете ги слагаме в мащаб
Текстовете са 1:1, а моделът е в мащаб
Моделът и текстовете винаги са в мащаб 1:1
 
Каква височина на текста се задава в текстов стил, когато не е кликната отметката за анотативен стил?
Височина, която сме изчислили спрямо мащаба и мерните единици, които сме избрали
Височина 0
Базовата височина (например 2,4)
 
Кога се създават стилове за текст?
Еднократно и след това ги ползваме за множество чертежи и проекти
За всеки проект на ново
За всеки чертеж на ново

Въпроси и отговори

 • Как да намерим символи (знаци) в AutoCAD?

  Doncho Donchev:

  Здравейте!
  От къде могат да се вземат символи (знаци) за посочване :
  - класа на грапавост на повърхнините
  - точност и разположение на повърхнините като: равнинност, концентричност, радиално биене и т.н.
  - базиране на повърхнините при закрепване за мех. обработка.

  Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  @Дончо Когато се кликне два пъти върху многоредов текст и сме вътре в редактора, може да натиснем десния бутон на мишката и от появилото се меню се избира Symbol. Появява се списък с най-често използваните символи. Ако този символ, който ви трябва не е там, се избира най-отдолу "other" и се появяват всички символи, поддържани от Windows.

  Альоша Исаев:

  Много полезно. Благодаря и аз.

  Антоанета Ангелова:

  Точно символите които търси Дончо ги няма там. До колкото разбрах, трябва да си ги направим на блокове. И да да ги вземаме от там.

  Петър Николаев:

  А как можем да обозначаваме грапавост на детайлите?

 • Nikolay Nikolaev:

  Ще може ли линк към таблицата с размерите, която ползваш :)

  Иван Цукев:

  Това е таблицата от Модул 3, която би трябвало всеки да си разпечата и да му е до бюрото :)

  http://edu.tsukev.com/kvideos/3ks7hf/AutoCAD-Text-Sizes.pdf

 • Росен:

  Здравейте, Има ли начин при много редов текст, разделен с долна или горна черта, да се вмъкне (пише) текст на нивото на чертата . Към момента ползвам втори текст позициониран на нивото на разделителната линия. При ползване на умните (анотативните) мащаби - при двата текста са размества позиционирането един спрямо друг. Благодаря

  Иван Цукев:

  @Росен ако правилно разбирам въпроса: Има хоризонтална черта и един текст под нея и текст над нея. Текстовете се разместват при промяна на мащаба.

  Това може да се контролира с подравняването на текста. Горният текст да е подравнен с опцията долу-център. Долният текст да е подравнен с опцията Горе-център. Така при промяна на мащаба текстът ще се увеличва/намалява пропорционално вместо да изглежда "отместен"

 • Росен:

  Не сам задал достатъчно ясно въпроса. Въпроса ми е има ли начин в един много редов текст да се има текст на ти нива - числител, в знаменател но и на ниво разделителна линия. 5W ------ 1,4m 10 t Такъв вид надпис да е в един текст.

  5W
  ------           1,4m 
   10 t
  

  Предполагам че ще стане с динамичен блок

  Иван Цукев:

  @Rosen Търсим нещо като equation editor в Word явно... За съжаление няма.

  Ако надписа е еднотипен, а не са различни формули например, може да се ползва наистина блок, няма нужда да е динамичен, а блок с атрибути - учим го седмица 7.

  Борис Матеев:

  Здравей Росене.
  Избираш многоредов текст и пишеш:
  5W/10t1,4m
  междувременно в рибън интерфейса ти се е активирал редактора за текст. С мишката маркираш символите които искаш да са над и под чертата, след това отваряш подменюто Formatting и от там избираш командата Stack.

 • Какво е голямото предимство на едноредовия текст?

  СВЕТЛА ТРИФОНОВА СТОИЦОВА:

  Искам да споделя едно много голямо предимство на многоредовият текст и дано да е от полза на колегите от курса. Използваме набран текс в Word, примерно обяснителна записка, етикет и др., които биха ми били полезни в даден чертеж, за да не губя време и в Auto cad същия текс да го набирам. Копираме с copy от Word текста, отиваме в Auto cad чертежа, стартираме Multiline text и го поставяме с команда paste. Може да се редактира. Ако, обаче искаме да вмъкнем текста без Multiline text, Auto cad го чете като OLE обект, и не може да се редактира.
  Приятна работа! Благодаря за чудесно поднесените уроци!

  Иван Цукев:

  @Светла

  Да, в общия случай, ако нямаме конкретна причина да използваме едноредов текст, е по-добре да се ползва многоредов.

  Красимир:

  Забелязвам, че много хора ползват едноредовия текст главно с цел при отваряне на друг компютър да не се разбърква и променя. Едноредовия няма грешка в това отношение. И на мен ми се е случвало да отворя файл и да ми избяга подравняването на текста(примерно от подравняване в ляво, да се измести в подравняване център). Много неприятен момент. Предполагам грешките стават именно от неправилното използване на стиловете. Дано в по-новите версии да са оправили този проблем. За мен многоредовия текст превъзхожда в пъти едноредовия, но точно поради такива проблеми хората все още използват едноредов текст.

  Краси Кръстев:

  @ Красимир.

  Определено ползването на многоредов текст е доста по-добрия вариант за текст в AutoCAD. Ред предисмства от това че позволява доста повече манипулации, няколко реда са едно цяло, което довежда до лесна промяна на свойствата на целия текст едновременно.

  И да определено трябва да се спазват определени правила когато иде реч за работа не само с текст, ами и като цяло с AutoCAD. И то правила по система която работи, т.е. напр. да се избягва форматирането на целият многоредовия текст вътре в самия текст, ами формата да се прави на ниво Properties за самият обект - multitext, да не се използват стилове Standard, т.к. използвайки ги тях следва отваряйки тези стилове с име Standard на друг компютър те да вземат стила Standard настроен на този друг компютър и още куп други неща които трябва да се съобразяват за да ни е по-леко когато работим със чертожения software.

 • Митко:

  Здравей Иване,

  как можем да прехвърлим създадените стилове в друг чертеж. Знам, че като се копира текста стила се появява в чертежа в който го вмъкнем, но има ли по лесен начин така че наведнъж да прехвърлим всички стилове които ни трябват. Рових се във Workspaces/Transfer но нищо не открих там. Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Митко,

  може да се прехвърли един стил по няколко начина: 1. Copy/Paste на текст - както ти си открил

  1. Чрез палетата с инструменти: http://aula.bg/lesson/1994

  2. Чрез design center http://aula.bg/lesson/2013

 • Димитър Михайлов Веселинов:

  Здравейте, искам да попитам защо когато натисна символа" / " ми прехвърля текста под долна черта. т.е. ми го превръща в дроби. И как евентуално може да се коригира това. Благодаря ви.

  Иван Цукев:

  Димитър,

  маркираш създадената дроб, кликваш с десния бутон на мишката и избираш опцията unstack. Ако исбереш stack properties може да контролираш поведението на AutoCAD като активираш или деактивираш AutoStack

  Иван Цукев:

  Ето още информация за дробите: http://blog.tsukev.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-autocad.html

 • Иван Пеев:

  Как да напиша текст успореден на линия , която е под някакъв ъгъл, например надписа "към заустване в канализация" от приложения към урока пример .

  Иван Цукев:

  Колкото искаш начини има :)

  1. Най-труден начин (по подразбиране, ако питаш Autodesk) Измерваш ъгъла на линията и задаваш този ъгъл на текста в палетата със свойствата или го завърташ с командата rotate.

  2. Най-лесен начин ползваш командата TORIENT Избираш обекта и след това две точки, за да дефинираш наклонената линия Командата изисква Express Tools

  3. Ако нямаш express tools Ипозлваш ALIGN, която е подобна на torient, но изисква повече точки.

  4. Ако си фен на Autolisp Си намираш безплатна лисп програмка в интернет, която може да е най-бързото решение. Избираш текста, избираш линията и текстът се подравнява.

 • Properties

  Виолета Иванова:

  Искам да попитам дали имате идея защо Properties при мен е абсолютно празно при селекция на каквото и да е - текст, линия и прочие. От време на време се запълва общaтa Properties палета (тази, която се появява при десен клик в/у чертожното пространство), като пише No selection. В момента, в който избера обект, полето за Selection става празно и палетата става абсолютно бяла. Просто не асоциира палетата със свойства за обекта. С AutoCAD 2014 съм и не съм пипала нищо по настройките, свързани с гореописаното.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  това се получава при развален Аутокад. На мен ми се е случвало подобно нещо след като ползвам програма за почистване на компютъра (програми които изтриват ненужни файлове и настройки). За съжаление някои от тези програми развалят registry на windows, където аутокад държи информация за настройките си.

  Вариантите са или възстановяване на registry от backup или преинсталация на AutoCAD

  Виолета Иванова:

  Оттеглям въпроса си. Оказа се, че uninstall-ването на Autodesk 360 за ACAD2014 се отразява по описания начин в/у Properties.

  Николай:

  Виолета как го оправи?

  мирослав маринов савов:

  Николай ,просто преинсталирай Аутокада си

 • Проблем при смяна на текстовия стил

  Мариян Михайлов Русев:

  Здравейте! Получавам файл с триизмерни точки с текст :номер на точката и надморската и височина..Маркирам всички текстове с select similar и ги променям с мой анотативен стил .Текстовите стилове станаха анотативни ,големината на текста се променя според мащабите , но шрифта не се промени, а си остана стария с който ми бяха изпратени.Когато маркирам текст ми показва моя стил, но шрифта е стария. Той се променя само с mtedit ,когато кликна в text на избрания стил.Как мога да сменя шрифта на всички получени текстове без да се налага да влизам в тях ,един по един,което не ме устройва.

  Иван Цукев:

  Бързият отговор е с лисп.

  Може да стане и без, имам няколко идеи, но нямам точно такъв файл. Прати ми файла или фрагмент от него на имейл ivan.tsukev@gmail.com за да тествам и ще публикувам решението.

  Иван Цукев:

  ОК,

  погледнах изпратения файл. Това е проблем, който често може да се получи, особено ако имаме подложка от друг софтуер, който е екпортнал файла към DWG.

  Има няколко решения.

  1. Ръчно Дефакто проблемът е, че на текста вътре в mtext е зададен шрифт. От картиката може да се види, че пред самия текст е написано \Ftxt.shx. Това означава, че е указано на Аутокад да ползва txt.shx независимо, кой стил е избрано.

  Тоест ръчно за всеки текст трябва да се кликне два пъти, което влиза в mtext редактора, избера се текста и се задава стила на ново или от менюто с десен клик се избира Remove Formatting.

  Това е ок за няколко текста, но когато са 300-400 си е цял ден работа.

  1. Пуска се команда Explode или Burst

  Excplode превръща mtext в single line text и за него винаги се възприема избрания стил. В този случай, ако няма някаква друга причина да се изисква мтекст, това е най-бързото решение.

  1. Почистват се всички mtext на куп. Това може да стане само с лисп. За щастие има един страхотно полезен и безплатен лисп тук: http://cadabyss.wordpress.com/2010/01/04/stripmtext-v5-0/
  Иван Цукев:

  Записах и видео урок по въпроса, защото това наистина е често срещан проблем и е хубаво повече хора да знаят как да си решат проблема бързо.

  http://www.youtube.com/watch?v=Avh-IwZjwAY

 • Spell checker за AutoCAD на български

  Иво Веселинов:

  Има ли някъде в мрежата речник за прверка на правописа на български език когато изписваме текст в AutoCAD. И ако няма можем ли да си създадем или по-скоро приспособим такъв.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Spell checker на Български няма вграден в AutoCAD, из интернет поне аз не съм намирал досега spell checker който да се import - не в AutoCAD.

  На снимка 1 съм показал при една основна инсталация кои езици са вкарани като база от данни с цел spell check..... Български няма

  Снимка_1

  Може обаче ако имаш база от данни от думи на български език, може да си създадеш - снимка 2 като custom dictionary

  Снимка_2

  или пък може да си подготвиш един .cus файл с база от думи, които ползваш често и да го import - неш ( снимка 3 )

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм дал насоки за справяне с проблема.

 • Как можем да завъртим Single Line Text?

  Илияна :

  Когато създаваме с една команда няколко едноредови текста на 90 градуса, защо всички тестове се завъртат спрямо точката на вмъкване на  първия текст. По този начин всеки път трябва да прекъсвам командата и с Shift да я стартирам отново

  Краси Кръстев:

  Здравей, когато завъртаме едноредови текстове има няколко случая:
  1.Когато вкарваме няколко едноредови текста с една команда и им преди това сме задали Rotation 90, то Autocad ще завърти всичките едноредови текстове спрямо точката на вмъкване на първия текст ( позиция 1 на снимката) и добре и прави защото ако завърташе спрямо всяка точка на вмъкване би се получило нещо подобно както на знимката позиция 2.
  2.Ако сме създали едноредови текстове и специално искаме всеки текст да се завърти около своята точка на вмъкване, то слектираме всички едноредови текстове отиваме в Properties и на Rotation задаваме например 90 ( позиция 3 на снимката ).
  3.Ако съответно искаме да завъртим спрямо определена наша точка винаги може да се използва директно командата Rotate.
  Надявам се съм рабрал въпроса и да съм помогнал.

  Илияна :

  Благодаря за отговора, тези случай са ми ясни. Но примерно, ако искам в кофражния план да надпиша гредите по У, тогава трябва да прекратявам командата и отново да я активирам. Питам защото преди съм го правила, но някоя настройка съм разбутала.

  Краси Кръстев:

  Мисля , че сега разбрах по - добре въпроса.Изписваш командата TEXTED в комадния ред (снимка 1 позиция 1) и задаваш стойност 1 ( снимка 1 позиция 2).След което задаваш командата за едноредов текст ( снимка 2 позиция 1 ) като Autocad те пита за височина и ъгъл на ротация задаваш ги ( в примера на снимка 2 е с ъгъл 90 ) след което пишеш Г1, след което директно показваш следващото място на следващия едноредов текст Г2, след което цъкаш мястото на 3-тия,4-тия .. n -тия за да прекратиш командата натискаш enter.Така ще поставиш текстовете завъртяни всеки спрямо неговата точка на подравняване и без да се налага да прекратяваш командата за едноредов текст и да я пускаш наново за всеки следващ текст.Надявам се това да е по - точния отговор.

  Илияна :

  Здравей, благодаря за упоритостта. Опитах по указанията, но не се получи. Може би е от версията( Autocad 2010).

  Илияна :

  Забравих да поясня- при въвеждане на TEXTED се изписва  непозната команда

  Краси Кръстев:

  Здравей, с TEXTED би направила точно това което искаш, но за съжаление си права тази команда е въведена от версия 2011.Моя съвет инсталация на AutoCAD версия минимум 2012 ( 2010 няма дори selectsimilar - която команда спестява доста работа ) 

  Альоша Исаев:

  Здравей Илияна, поддържам предложението на Краси. Спестява много време и нерви. Мерцедес с автоматична скоростна кутия се кара по лесно отколкото с ръчна.

 • Какъв е шрифта?

  Пантелей:

  Аз ползвам шрифта ISOCEPEUR. Нали трябва чертежите да се надписват с технически шрифт. Може и да бъркам.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това относно шрифта е интересна тема.Доколкото си спомням в университета ни се говореше за стандарт БДС ISO 3098-4:1998, който стандартизира шрифтовете в техническите чертежи, след което този стандарт бил заменен с БДС EN ISO 3098-6:2004, НО дали и в момента е действащ незнам... а и до колко се изпълнява е отделна тема.Ако някой е запознат повече със този тип стандартизация, ще се радвам да сподели.

  Пантелей:

  http://prntscr.com/331b7d  това открих. Само че как точно се изписва този шрифт? Това което изпращам е снимка.

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  Стандарта е действащ и е на разположение на български и на английски. Друг въпрос е колко се прилага. 

 • Как да си запазя въведените шрифтове?

  Димитър Радев:

  След като си въведа шрифтовете спазвайки указанията и затворя чертежа - отваряйки нов такъва новите шрифтове липсват. Какъв според вас е проблема? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, доколкото разбрах въпроса ти, след като си направил шрифтове в един определен чертеж save - нал си го и след това отварайки съвсем НОВ чертеж ( вътре само със слой 0 и Defpoint ) стиловете ги няма, ако това е случая е напълно нормално.Има няколко начина по който да се създадат  веднъж  шрифтове ( както и стилове за Multileaer - и и т.н.) и да се използват след това многократно: - http://aula.bg/autocad-sazdavane-na-sobstven-shablon-za-barza-rabota - това е модул 7 урок 13 Създаване на собствен шаблон за работа , когато стигнеш до него ще разбереш за какво иде реч. Друго възможно решение е показано в Модул 5 - Урок 9 - http://aula.bg/autocad-prehvarliane-na-stilove-i-paleta-s-instrumenti  - прехвърляне на стилове и палета с интрументи, това е друг вид начин за повторно ползване на веднъж създадени шрифтове, блокове, таблици и т.н. Съжалявам че те препращам през уроците, а не давам директен отговор, но най - синтезирано и разбираемо обяснение е дадено там.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Димитър Радев:

  Благодаря за отговора.

 • Как да подредя стиловете

  инж.М.Линдов:

  А като направя новите стилове ,как мога да ги подредя горе в менюто защото са ми разбъркани

  Борислав Иванов:

  Когато създавате нови стилове, AutoCAD ги подрежда по азбучен ред. Ако искате да са Ви най-отгоре, можете преди името да им слагате "_", за да са най-отпред

  Елисавета Иванова:

  Какво представлява тази тетрадка? От къде мога да сваля тези таблици за мерните единици? 

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Елисавета - вижте отговора с тази тема - http://aula.bg/question#id-109606400001  и ще си отговорите на въпроса.

  :

  Здравейте, имали команда, която да преобразува Dtext в Mtext имали такава възможност в уроците може да е споменато ако да явно съм пропуснал. Благодаря предварително.

 • Защо в AutoCAD го няма стила Arial Narrow?

  инж.М.Линдов:

  Много странно ,защо според вас не мога да намеря стилът Ariel Narow при мен,та да си направя и аз настройките ,като в урокът.Как мислите вие?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж на първо време дали тук Control Panel\Appearance and Personalization\Fonts\Arial имаш arial narrow , както виждаш при мен го няма ( снимка 1 )  и съответно както виждаш и в AutoCAD ( снимка 2 ) го няма този стил.Може да е от там проблема .... не гарантирам.Ако някои във форума има друга идея откъде идва проблема да сподели, казуса е интересен.

  Краси Кръстев:

  Само да отбележа ето тук ( снимка 1 ) на същото място на друг компютър обаче съответно в AutoCAD имам и тези стилове ( снимка 2 ).Така че има доста голяма вероятност от там да идва проблема.

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси, не мога  да намеря описаното от теб по горе защото при мен всичко в контролен панел е на  български

  Краси Кръстев:

  Здравей, слагам снимки надявам се да се ориетираш по иконките и местоположението.Мислех да дам видя как точно са преведени термините в windows -а на български, но мисля че така с тези снимки ще се ориентираш по - лесно.

  инж.М.Линдов:

  Да така намерих супер лесно директорията ,но се оказа прав , там го няма


  Краси Кръстев:

  Така пробвай да добавиш тези файлове https://drive.google.com/folderview?id=0B7q74PlX2UYed25pMTRDbG4zc3M&usp=sharing ( БЕЗ ФАЙЛА ARIALUNI ) в директорията която си показал на снимка 2 а именно  Контролен панел / Облик и персонализация / Шрифтове / Arial. A ФАЙЛА  ARIALUNI го добави в контролен панел  / Облик и персонализация / Шрифтове.

  На компюъра на който нямах тези шрифтове направих така и всичко сега е наред в AutoCAD мога да си ползвам Arial Narrow.
  Мен лично малко ме притеснява че ползваш windows на български, не разбирам чак толкова, но този български може да "омазва" доста неща.Освен това не знам дали си си сложил последни update - и на windows - a съответно driver - ите на самия компютър кога и как са инсталирани update - ти ли са - всичките тези неща които изброявам поне според моето скромно мнение може да предизвикат доста главоболия за пълноценното използване AutoCAD, а и не само.
  Надявам се да съм бил полезен и да успееш да оправиш нещата с шрифта ако наистина ти трябва много Arial Narrow.
  инж.М.Линдов:

  Ха ,страшен си браво, направих всички твои инструкции и стилът ми вече е на мястото си в AutoCad ,още веднъж ти благодаря за оказаната помощ.А що се отнася до компютъра ми ,да така е забележките са верни , но не разбирам чак до толкова от инсталации,направи ми ги друг човек и той наистина малко го пообърка,но нямах избор.Весели празници на теб,на целият екип и на всички в сайта

  Краси Кръстев:

  Благодаря за пожеланията, весели празници и на теб.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, 


  линка с файловете за шрифтовете на Arial е невалиден така че ползвайте този 

  линк : 

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeNTVESXNzdVY5dkE/view?usp=sharing

  като седвате инструкциите дадени по - горе.
  :

  Здравейте, колеги въпроса ми сигурно ще е странен, но ще попитам. Какъв цвят ползвате в Аcad за текстове на антетката например име на обекта? За пояснение на въпроса ще кажа аз използвам бял тъй като няма черен на фона който използвам и като копирам текста в Word той изчезва и с четката си го правя като другия в текста и затова питам за цвета за да избегна тези операции. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, в Word защо просто не поставяш ( Paste Special ) текста като използваш опцията за поставяне без форматиране следва текста да ти отиде в стил Normal..... мога ли да попитам за какво точно копираш текста от антетката ( ако е за съдържанието нач ертежите .... в курса има информация за това как ако нещата са организирани със sheetset manager следва бързо и лесно да си извадиш съдържание на чертежите ) 


  Само да помоля когато има въпрос които не е по - дадената тема, направете нова тема с този въпрос , не за друго ами за да е малко по подредено във форума :) 

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  :

  Благодаря! Да приемам забележката, аз по принцип така практикувам ама не се сетих към кой урок да го отнеса въпроса. Да си призная не съм се специализирал още със sheetset нещо не ми е много ясно. Тъй като записката я оставям за на края след изработването на чертежите и си копирам обекта и възложителя от антетката и като го пастна в word се получава по горе описаното :(. Пробвах го ама ( Paste Special ) го няма на десен бутон само горе на иконката имали вариант  да се добави там? Това е въпрос за Word -sorry :)


  Краси Кръстев:

  Би трябвало да го има ( минавайки през иконките може да видиш кое какво означава като paste... в случая съм избрал Keep Tex Only

  :

  В 2007 го няма той ми лицезен и карам с него. Благодаря!

 • Как едноредов текст да се преобразува в многоредов?

  D.Doncheva:

  Може ли едноредов текст да се преобразува в многоредов?

  Краси Кръстев:
  Здравей, може да чрез командата txt2mtxt.

  Маркираш едноредовия текст след което изписваш командата в комадния ред ( снимка 1 позиция 1 и 2 )  е готово вече имаш multiline text.
  D.Doncheva:

  Много благодаря! 

  D.Doncheva:

  Много благодаря - и за курса, и за учителя, и за екипа, и за организацията!

  Направили сте всичко на перфектно ниво!
  Възхитена съм от професионализма ви!
  Помагате в пътя на желаещите да напреднат и успеят!
  Оценям от много страни продукта, който сте създали - и методиката (като бивш учител) и перфекционизмът (като настоящ работещ в немско инженерно бюро ).
  И също така вашaта "запазена марка" - добронамереността и искреното желание да помогнете на всеки. 
  Пожелавам на всички от екипа и на колегите от форума много лично щастие и професионални успехи!
 • Как стои въпроса със shx fonts?

  Галина Виденова:

  Зная че шрифтовете с разширение shx си идват с инсталацията на аутокад. Но ако изберем такъв тип шрифт има ли вероятност да не се визуализира ако файла се отвори напр. с по-ниска версия на аутокад където този шрифт  го няма.

  Николай Николов:

  Във всички програми щом го няма шрифта, ще се отворят някакви ероглифи!

  Иван Цукев:

  Ако се ползват нестандартни шрифтове е хубаво като пращаме dwg файл да изпращаме и шрифта.
  Ако ползваме командата etransmit - има опция към файла да се добавят и нестандартни шрифтове и други външни файлове.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  За начало пробвай да смениш настройката в прозореца Options ( В командния ред изпиши OP ( Options ) показана на снимка 1 - сложи я да бъде Dark, както е показано на снимката.

  Надявам се да се получи, защото имам съмнение че този резултат, който показваш на снимката не се дължи точно на темата на самия AutoCAD, ами може би се дължи на темата която си задал на Windows 7

  Ако не се промени нищо, то вероятността да е от темата на Windows 7 е голяма. Тогава препоръкат ами е да отидеш и да си смениш темата на Windows - a и да я смениш с различна от тази която си в момента. Понякога AutoCAD прави проблем при настройка на някоя от темите за Windows в раздел Aero - снимка 2.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Yordan Dimitrov:

  Благодаря Краси, приятен ден.

  Yordan Dimitrov:

  Беше от Windows-a.

  Краси Кръстев:

  Да това с Windows - a е малко досаден проблем.

 • Как да направя активна тази команда от рибъна?

  Боряна Хаджова:

  Здравейте, при мене тези команди в рибъна не са активни и не мога да обърна малките букви в главни. Как да ги активирам? Как да поставя тази команда change case на десния бутон на мишката?

  Боряна Хаджова:

  Успях сама да си отговоря. Трябва първо да маркирам текста и тогава командата се активира. И в рибъна и на десния клавиш на мишката.

 • Може ли няколко мащаба в един чертеж?

  Hrisslav:

  Имам няколко чертежа на обекти с различна големина в един файл. Подредила съм ги в различни Layout-и. Мога ли на всеки един да задам различен мащаб на текстовете?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Hrisslav.

  Може да стане.

  Текстовете, трябва да са анотативни и в тях да бъдат записани съответните мащаби, така задавайки даден мащаб на viewport - a следва, ако в текста е записан този мащаб, тескта да се премащабира спрямо зададения мащаб.

  Hrisslav:

  Благодаря!