Въвеждане на анализи от бази данни

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
По какво не може да се търси в базата данни от анализи в Project Estimator ?
По основание
По описание
По включени материали
По дата на въвеждане на анализа

Въпроси и отговори

 • Как се определят?

  Ивайло Иванов:

  Тъй като болшинството от заглавията на видовете работи в сметката са непълни, как, моля, са избрани точно тези анализни номера, а не подобни на тях? Например за Кофраж сутеренни стени. Откъде се разбира, че са с височина до 4 м (номер 031 102), а не до 3 м (номер 031 101), след като в текста на сметката пише само "Кофраж сутеренни стени" без да е посочена височината им. Ако имаме проекта при нас - добре - да речем, че ще видим от там. Ами, ако е правен от друг (както е в много от случаите) и не е при нас? Подобно е и с други позиции. Напр.: написано е "Кофраж колони" и - толкова - и е взет анализен номер 031 201 (периметър до 120 см). Защо не 031 202 (до 160 см)? Освен това как се разбира, че са с правоъгълна форма, а не кръгла? И т. н., и т. н. Едно време, когато се правеше всичко ръчно, в количествените сметки се пишеше всичко точно в заглавието. А сега, това да не се пише всичко точно, практика ли е станало или е само за примера в урока? Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Избора на анализи е въпрос на преценка на ценовика. Колкото са по - точно подбрани разходните норми, съответно толкова по - точна става сметката.

  Георги Генев:

  Идеята на Нормите е наименованията да са унифицирани. Детайлите се отразяват в ПКС и/или в забележка.

  Ангелина Стоянова:

  Здравейте, аз разполагам с книжно копие на "Допълнителни сметни норми към Водопровод и канал" книга 05 и там анализите за челна заварка на полиетиленови тръби са с различна разходна норма от тези в база данни АСН 05-04-021 до АСН 05-04-034. Моето копие ли е старо?

 • Защо не мога да добавя нов ред с анализ?

  Марияна Миланова:

  Стартирам база данни РНС, избирам позиция 031 014, кликвам върху "Добави нов ред с анализ". В новият файл не се добавя нов ред с анализ. Къде е проблема?

  Мартин Симеонов:

  Преди да добавите нов ред е необходимо да изберете къде да се добави. Най - добрият вариант е да изберете някой клон. Другият вариант е с десен бутон да изберете "Размаркирай таблицата" и тогава да вкарате новия ред.


  Ако работите по проекта от курса по всяка верятност ще ви трябва "Добави анлиз към избраман позиция", а не "Добави нов ред с анализ".
 • Как се работи с наша си база от данни

  Мирослав:

  Ако сме създали наша база данни, с коригирани позиции по УСН (каквото непременно ще се наложи да направим, поради големите несъвършенства на самите УСН към момента), къде ще се появи нашата база данни - При "Ресурси" или между УСН, РНС и пр. Предполагам, че има ясни инструкции в BaseCP как се прави собствена база данни и как се вгражда в Естиматора. Също предполагам, че има лесен начин ако сме променили някоя позиция по УСН в Естиматора, лесно да я прехвърлим в нашата база данни и след това да я ползваме на готово. Или трябва да търсим позиция от предишен обект, където вече сме правили промяната?

  Мартин Симеонов:

  Здравей,
  надявам се до 2 - 3 месеца новата версия да е излязла с ръководство. Иначе програмата ще има тези опции за, които питаш.

  Една от другите опции е, че като си направиш файл в PE ще можеш лесно да го импортираш в baseCP. За това ако почнеш да си правиш базата във файл, за пример база_данни.efo след това ще се качи в базата данни без никакви проблеми.

 • Мартин Симеонов:

  Здравейте, направихме сериозна актуализация на старите РНС и вече са РСН. На практика не зависи от версията на програмата, но новите версии се доставят с тези актуализации.

  Димитър Петков Николов:

  Благодаря за отговора.