Калибриране на единични цени

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи калибрирането на цена  ?
Проверка на закръгленията
Лека корекция на крайната цена за сметка на някоя позиция от анaлиза

Въпроси и отговори

 • Какво е значението?

  Ивайло Иванов:

  Какво е значението на базата на кой работник се извършва калибрирането (в случая 2-рия работник - КОФРАЖИСТ - СТЕПЕН 02)? Защото когато реших да извърша калибрирането на базата 1-вия работник (КОФРАЖИСТ - СТЕПЕН 01) - се получи същото (17.80), но когато извърших калибрирането на базата на 3-тия работник (КОФРАЖИСТ - СТЕПЕН 03), независимо, че бях заменил 17.17 със 17.80, ми се получи  (след 'Калибрирай" и "Приеми") 17.81. Повторих, потретих и т. н. калибрирането на базата на 3-тия р-к - все 17.81 (при зададено 17.80). Чак след 7-то или 8-то калибриране се получи 17.80 както на базата на 2-рия р-к (според урока) или на 1-вия. Какви са, моля, тези неща и какво е значението на избора на работник за калибрирането на ед. ц.? Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Здравей Ивайло,

  Калибрирането е добре да се извършва на няколко позиции, тъй като това на практика е нагласяване и когато е само в един ред то става много очевидно.

  Иначе този метод работи с точност до 1 ст. В 70 - 80% от случите цената се нагласява точно, но има и случаи като сам си открил с разлика от 1 ст от желаното. Можеш да опиташ ръчно с промяна по разходните норми да занулиш тази разлика, но това не винаги помага.

  Това е специфика, която идва от закръгленията на стойностите, които се извършват на няколко нива при пресмятането на анализ. На практика под това ниво на точност не може да се падне.