Базова работа с анализи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли да се копира само анализа от даден ред и да се вмъкне в друга позиция ?
Не, трябва да се копира целият ред и след това да се премести и да се преименува
Не, няма такива опции
Да, може с десен бутон и избор на реда "Копиране на анализ"

Въпроси и отговори

 • Как се получават?

  Ивайло Иванов:

  Моля за по-подробно разяснение как точно се реши поставянето:

  - в анализ 001 на броя работници (1 изкопчия в случая), часовата му ставка (2.8), цената (3.5), степента му (01);
  - в анализ 002 - подобно (само с друга часова ставка - 0.179 (откъде?);
  - в анализ 003 - броят багери (1?); вместимост на коша му (защо 0.41 - 0.5, а не друга)? Цената на машиносмените му и броят им (202? и 0,0065?). За булдозера - аналогично. Взимат ли се отнякъде тези данни, правят ли се някакви предварителни изчисления или всичко е произволно само за примера? Благодаря.
  Мартин Симеонов:

  Здраей Ивайло,
  въпросът ти е наистина принципен :) В интерес на истината съм заснел общо около 1 ч 40 мин видео разделено в клипчета по въпроса и скоро ще бъде във вид готов за качване.

  По въпроса ти, тези стойности се взимат от базата данни с разходни норми. На практика, това е тяхната идея. Цените не би трябвало да влизат в тях, но аз съм оставил усреднени такива с цел улеснение при обучението.

  Разбира се това се касае за разходните норми РСН, които ние разработваме. Останалите са без единични цени и се взимат от ценоразписи.

  Предпочитам да не влизам в още детайли тъй като елемнтите на ценообразуването са наистина широка тема и именно заради това ще разширим настоящият курс с още видеа.

 • Защо не мога да коригирам ресурса труд?

  Марияна Миланова:

  В създаденият анализ за изкоп за подравняване съм вмъкнала труд, на който има мярка, разходна норма, к-во, цена и общо. Когато се опитвам да коригирам разходната норма 2,80 и цената 3,50, но не се получава. Отново става единица. Какво трябва да направя?

  Мартин Симеонов:

  Има голяма вероятност да въвеждаш цената с "," а да имаш настроен дробен знак "." или обратното.

  Пиши дали това е бил проблема.

  Марияна Миланова:

  Да, това е проблема. При първият опит ползвах десетичната запетая, която е при табулатора с цифрите-най-отдолу в дясно-"," След това използвах точката, която е на първият ред на клавиатурата-".". Вторият вариант стана сполучлив. Данните в анализа се коригираха. Благодаря Ви!

  Анелия Апостолова:

  Здравейте, имам сходен проблем като Миланова, на поставеният в Ръчно подравняване изкопчия не ми позволява д аму променя данните, пробвах и с , и с . ...?


 • Може ли да създаваме собствени РНС. 

  :

  Дейността на фирмата ми е дървени конструкции и сглобяеми къщи. Има доста СМР, за които няма информация в предложените РНС, мога ли да си създавам собствени и да ги използвам в програмата.

  Мартин Симеонов:

  Може, но не с Project Estimator. Базите данни за него се правят с програмата baseCP:
  https://martinsimeonov.wordpress.com/apps/basecp/

  В момента работя по 3та версия.

 • Защо РН?

  Ивайло Иванов:

  За разликата м/у анализа и цената в съответната позиция, а именно: 1,78 лв./м3 с/у 1,96 лв./м3 за масовия изкоп; 0,69 лв./м2 с/у 0,76 лв./м2 за ръчното подравняване и 10,78 лв./м3 с/у 11,86 лв./м3 за ръчния изкоп може би разбрах (сигурно е от печалбата 10 %), но защо е написано РН (разходна норма), като това е НИ (норма изработка). Разходна норма е, примерно, ? м3 или ? кг цимент или ? л вода, или ? м3 пясък или чакъл отиват за 1 м3 бетон, марка еди коя си, ? м3 дървен материал отиват за 1 м2 дървен кофраж, ? бр. електроди отиват за 1 м' заварка еди какъв си вид и т.н. и т. н. Това е РН, а, примерно, от съставените анализи 2,8 ч. ч. е времето, необходимо за изкопаването на 1 м3 земна маса от 1 р-к (изкопчия), степен 01, т. е. това е НИ, а не РН. И т. н. и т. н.

  Мартин Симеонов:

  НИ към 1 час е 1/Нвр и съответно към 8 часа е 8/Нвр. Това е общият отговор.

  Това би трябвало да ти свърши работа. Иначе ако искаш да влезеш по - навътре в ценообразуването опитай се да почетеш старите норми УСН и ТНС. Аз лично съм преписвал няколко книжки в следствие на една задача, която бях поел, но ползата за мен беше изненадваща.

  Христо Георгиев:

  Разликата между анализната цена и цената в съответната позиция се дължи на начисляване на печалба, която не е "видима" в анализа. Би следвало и тя да е елемент от анализа, съответно от анализната цена, респ. видима.

 • Защо не може да се въведе цена на ресурс с точност до третия знак?

  Надежда Петрова Александрова:

  Примерно цената за даден материал в анализа е 0,005 лв, която програмата закръгля до 0,01 лв. Проблемът не е, че не виждам цифрата с точност до третия знак, а че в общо се изчислява по 0,01 вместо 0,005 и така крайната цена на позицията се различава с повече от 0,20 лв от желаната. Пробвах и с калибриране на единична цена, но пак не се получи. Има ли някаква друга настройка?

  Мартин Симеонов:

  Стандартните ограничения на програмата са, че РН са до 4ти знак, а всички останали до 2ри. Няма опции тези ограничения да бъдат променяни.

 • Мартин Симеонов:

  Здравейте, за съжаление няма такава опция. Програмата има много подробно текстово ръководство, което мога да ви го предложа, като алтернатива: http://projectestimator.codeplex.com/documentation

  Пишете ми на e-mail ако искате да ви изпратя печатна версия на горното ръководство.

  Все пак преимуществото на курса е, че разглежда създаването на една сметка от начало до край. Един вид това е работният поток за, който Project Estimator е оптимизиран.

  От друга страна горното ръководство разглежда абсолютно всички функции на програмата.