Заместване на цени за материали

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как се определя шифъра?

  Христо Бумбаров:

  Как се определя шифъра на материалите - ако трябва да се добави материал? И в случая на видеото шифъра на водата "20,13,20,50,02" е един и същ, а пак са различни позиции ???

  Мартин Симеонов:

  Това е интересен въпрос. Принципно има специална методика за определяне на шифрите на материалите.


  Разбира се методиката за шифрите на труда е съвсем различна. Една от книгите, които мислихме да издадем в АТС Прес беше за това, но в последствие я изместихме в полза на книгите с разходни норми.

  Ако те интересува можем да ти дадем едно печатно копие, но трябва да кажеш няколко дни по - рано. Пиши на bivanov1982@gmail.com и той ще ти каже, кога ще можеш да минеш през офиса да го вземеш.
  Мартин Симеонов:

  А по някой път шифрите се разминават поради технически грешки при въвеждането.

  Христо Георгиев:

  Да, в случаят с вадата, причината за двете позиции е разликата в изписването на мерната единица - веднъж с малка и веднъж с голяма буква. Пробвайте и ще го "поправите".

  Таня Хаджиева:

  За да се консолидират позициите и да се избегне дублирането на повече еднакви редове с труд, материали и тн, то трябва всичко да се следи, от малките и големи букви, до празните места и изписването да се унифицира.

 • Как се сменят цените "в движение" ?

  Христо Бумбаров:

  Във видеото, както и предходни се споменава за оферти. Това е важно, но как се води отчет КСС на обекта при различни цени? Ако заради различни доставчици или поради инфлация от продължителност на обекта е необходима промяна, как се отбелязва в актовете без да се променят старите?

  Мартин Симеонов:

  Ами целта на PE е да стане мощен редактор на сметки. Идеята за отчет на обекта, актуване и т.н. е малко по - различна и за сега не планирам да добавям функции в тази насока.


  Все пак, можеш да копираш сметката и да сменяш цените. Така можеш да си слагаш различни ревизии.

  Иначе актуването може да се симулира с промяна на количествата.
  Христо Георгиев:

  Според мен е възможно да се отчита динамиката на цените, като в копие на основния файл със сметката се добавя същата позиция, но с цената на която е закупен материала и разбира се, за количеството купено на тази цена. Така че може да се направи реална стойност на изпълненият обект. Проблемът е, ако може да се каже, че е проблем, че не е възможно да се получи средна стойност на закупуването на материала. Все пак, при прехвърляне на таблицата в Excel и това е постижимо.

 • Oткъде най-лесно се намират шифрите на видовете работа?

  Пламен Първанов:

  откъде най-лесно се намират шифрите на видовете работа? - от Progect Estimator

  Мартин Симеонов:

  Ами единствената опция при нас е от базата данни.