Дефиниране на параметри

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Допълнителните разходи се въвеждат от менюто "Обект > Допълнителни разходи". Възможно ли е за някои позиции да се въведат различни от общите за цялата сметка ?
Не
Да
Може, но само на клонове

Въпроси и отговори

 • Защо има неясноти за печалбата?

  Ивайло Иванов:

  Явно няма да има урок без мои въпроси и като гледам до момента са само мои, но няма как да не ги задавам след непрекъснато излизащи неясноти. Как се реши печалбата от 10% да стане 8 (защо не 7 или 12 примерно, а непременно 8)? Подобно и за стойностите на допълнителните разходи: От там ясно стана само, защо материалите са 0, но пък после в анализа се спомена за някакво "много лесно" зануляване, което обаче изобщо не се разбра как става (зануляването) и защо е толкова "лесно". Моля за по-подробни разяснения. Ако се налага да се заплати и допълнителна такса за курса. В противен случай се изпада в положението на участник в не-онлайн курс, а класически, където преподавателят казва нещо, което не се разбира напълно от обучаващите се (визирам себе си в случая, но навярно не съм само аз) и по-нататък курсът става безсмислен. Благодаря.

  Иван Цукев:

  Здравей,


  ако правилно разбирам, въпросът е "Как да определя точния процент на печалба, който да заложа?".

  Това е решение, което всяка една строителна фирма взима за себе си на база на своя опит и на база желанието да се спечели даден търг.

  Например, бихме сложили по-ниска печалба, ако искаме да спечелим търг на всяка цена и причините за това може да са дори външни - например политически, желание да се работи в този район, престиж, референции, липса на работа в момента.

  Преди много години работих с чуждестранна фирма, която залагаше -5% (минус пет) печалба на всеки проект, т.е. работи теоритично на загуба, но си избиваше парите с анекси и допълнителна работа.

  Така че в определянето на печалбата има много политика, която е далеч от рамките на един курс, в който показваме по-скоро как да се изчисли печалбата, след като сме взели решение каква да е тя.
  Мартин Симеонов:

  Здравей и от мене,
  както Цукев спомена избора на печалба е въпрос на решение и на ценова политика. Видеото цели по - скоро да покаже как става смяната на процента, а не защо решаваме, че ще е толкова.

  Що се отнася до допълнителните разходи ситуацията е абсолютно същата. Има стандартни диапазони на допълнителните разходи, като например:
  - за Труд: 60 - 120%
  - за Материали: 20 - 40%
  - за механизация: 20 - 60%

  Коефициентите, които подлежат на зануляване са втори метод за слагане на допълнителни разходи, който касае само материалите ( т.е. това е ДСР или Доставно складови разходи ).

  Ако се ползва този подход глобалните допълнителните разходи се слагат 0. Ако не се ползва съответно всички, коефициенти за материали (К) трябва да са 1.00. Именно автоматичното превръщане на тези коефициенти се нарича зануляване. За обществените поръчки не се препоръчва да се залагат ДСР, като коефициенти, а само като глобален процент.

  Респективно тези, коефициенти са изчислени и заложени в базата данни. Също така могат да бъдат ползвани от базата данни за ресурси ResDB.

  Искам само да вметна, че коефициентите, които се слагат за труд или механизация в анализите имат съвсем различен характер и предназначение и съответно не се допуска вкарването на допълнителни разходи по този начин. Тяхната цел е да се заложат утежнени условия на труд или работа и съответно те варират между 1.00 и 1.20. Използването им за кандидатстване по обществени поръчки отново не е допустимо.

  Единственият вариант да бъдат признат коефициент на обществен търг е той да е сложен върху труда и в обяснителната записка да бъде изрично указано от, коя книга е взет този коефициент и за какви обстоятелства важи. Подобни основания има единствено в УСН и ТНС. В СЕК и РСН вече не са добавени такива.

  Надявам се този кратък мемоар да бъде от полза ( : А с добавянето на новите теоретични модули към курса се надявам, както по този въпрос, така и на още много да бъде отговорено.

  Мартин Симеонов:

  След, като прочетох коментара не съм сигурен дали обясних практическата страна на ползването на коефициентите за материали.

  В най - общ план, когато се зададе глобален процент, това оскъпява сметката. Това е препоръчително да се прави при офериране.

  Респективно допълнителните разходи зададени с коефициент за ДСР намаляват общия разход за материал и го правят по - реалистичен. Съответно този вариант е по - добрия, когато става въпрос за изготвяне на бюджет.

  Гергана Димитрова:

      Доколкото разбирам идеята на курса е да ни научат да боравим с въпросния софтуер, с което да си помагаме в работата. А не да ни направят обучение за строителни инженери :) 

      Всяка строителна фирма има своя политика относно процент печалба, часова ставка на работници и т.н. Тези неща няма как да бъдат обяснени в курс, защото ще са различни за различните случаи. От тук просто ще разберем как да ги въвеждаме и след това как да ги променяме.
      В този смисъл, курсът според мен е доста изчерпателен. Всичко останало идва с опита в работата, който трябва да натрупаме. :)
  Николай Дъбов:

  Съгласен! Учим се да работим с програмата и колкото и чудно да е -засега се справям сравнително добре.Хубавото е,че можеш да се връщаш колкото си искаш!

  Ивайло Иванов:

  Можеш да се връщаш колкото си искаш, ако не си маркирал урока като научен. Маркираш ли го - край на връщането колкото си искаш.

  Лилия Ласкова:

  Това дали урокът е маркиран като научен или не, няма никакво значение относно връщането назад. То е за улеснение на потребителите, за да отбелязват уроците, които знаят добре, а останалите да са само прегледани, за да се сещат да ги отварят отново при нужда. Докато имаш достъп до курса, винаги можеш да се връщаш назад към изгледаните уроци :) Ограничение има, но за уроците напред - не може да се прескачат и трябва се гледат последователно, да се решават тестовете и да се отключват катинарчетата. :)

  Ивайло Иванов:

  Може и така да е, но при мен не е така, макар че си имам достъп. А маркирам някой урок като научен, а край с отварянето му. Добре, че си ги записах (свалих) преди това всичките за да не се налага да съм в интернет и да ги отварям чрез Аула защото кой знае и на мен кога ще спре достъпът.

 • Как се занулява?

  Ивайло Иванов:

  Зануляването на коефициентите за материали (ДСР) от кол. К на анализа как може (и може ли) да стане едновременно за всички материали и за всички анализи от сметката за да се постави след това в Доп. р-ди от Обект някакъв общ коефициент или трябва да пишем поотделно за всеки материал 1,00; 1,00...? Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Има такава опция от менюто проверки. Едната е проверка на коефициенти, а другата опция за зануляване.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря. Скрито беше, затова и питах.

 • Как се връща?

  Ивайло Иванов:

  След като получих отговор относно начина на зануляване на коефициентите от кол. К на анализите (благодаря още веднъж), сега пък възникна въпросът как става (ако изобщо може) едновременното връщане на коефициентите, занулени, примерно, по погрешка, в предишното им положение? Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  Процеса за съжаление е едно посочен. След зануляване няма да можеш да ги възстановиш.

 • Къде се намира бутона преизчисли ?

  Пламен:

  Здравейте ! С версия 3.00 съм и не мога да намеря бутона преизчисли . Може ли да се покаже по някакъв начин или в тази версия интерфейсът е представен по този начин ? Поздрави .

  Мартин Симеонов:

  Здравейте, Опитайте от менюто Изчисления.