Чертане

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
При чертане с инструменти Rectangle и Ellipse, ако задържим клавиш Shift,...
заключваме съотношението между страните
преместваме обектите, докато чертаем
изчертаваме обектите от центъра към периферията им

Въпроси и отговори

 • Как да начертая звезда със петолиние?

  Ангелия Пенкова:

  Извинявам се глупавия въпрос, но искам да направя звезда, но не само от 1 линия, а от 5. пробвах няколко варианта: 1) да копирам и с пропорционално намаляване да направя 5 звезди 1 в друга, (звездата е направена с полигон туул) но въпреки задържането на шифт не става абсолютно точно по всички линии на звездата. 2) начертавам тригълници като петолиние и копирам, обаче и това става с компромиси. 3) да направя строук и така да чертая, но линиите ги разбира като накъсване, а не по продължението на самата линия. Как да реша такъв тип задачи? Благодаря!

  Венета Желева:

  Здравейте, предполагам, че при Вас се получава нещо такова като при фиг.1 и 3, а целта е фиг.2: 5line-star За да няма накъсване и изместване, опитайте с Pattern brush. Ще се радвам после да споделите дали сте получили желания резултат.

  Ангелия Пенкова:

  Получих го, но в крайна сметка използвах копи и контролф, полсе със щифт за смаляване пропорционално и леко донаместване, благодаря :))

 • Защо се получава това?

  Rumen Gotsev:

  Ето какво се получи с инструмента звезда.....

  Венета Желева:

  Зависи как е извършено размножаването. За сравнение прилагам няколко примера с двата вида звезди: лява колона - последователно стандартно копиране и трансформиране с отправна точка центърът на обекта; средна колона - копиране по време на чертане (с клавишите от урока); дясна колона - прилагане на ефект Transform. star-copies