Будителите на нашето съвремие

Често думата “будител” я свързваме с личности от нашето минало, които са допринесли за възраждането на националния дух и за стремежа към образование и книжовност. 

Но какво всъщност означава да си будител?

Общото разбиране е, че това е личност, чийто мисли, стремежи и дела са свързани с реализирането на определена общозначима цел. И навярно всеки един от вас познава поне няколко души, които заслужават да бъдат наречени “будители”, защото мащабът на делата не е от толкова голямо значение, стига те да водят до положителна промяна у хората. А както знаем, великите неща започват винаги първо отвътре. Затова всеки може да бъде вдъхновител и пример за подражание на околните чрез своята работа, начин на живот, поведение или хоби. 

По повод днешния празник – Деня на народните будители, решихме да ви разкажем историите на 3-ма наши съвременници, които чрез делата си тласкат обществото ни към развитие и спомагат за сътворяването на утрешната ни история. Те несъмнено могат да се нарекат „будители на съвременна България“, защото благодарение на тях и хора като тях, нашето „утре“ ще бъде по-светло!

Първият съвременен Български будител, който ще ви представим е…

Теодосий Теодосиев

Познат още като “златния” учител на България или за по-близките просто Тео.

Той има зад гърба си 40 години стаж като учител в ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък, където постъпва на работа само 4 години след създаването на училището, а днес е главен учител по физика и астрономия в него.

Там Тео подготвя шампиони по приложна математика и физика, донесли множество международни отличия за България; развива своята методика за формиране на силов интелект, създава безплатна школа за ученици и учители, популярна като Школата на Тео, в която поддържа и развива теоретична и практическа база за обучение.

Теодосий има голям принос за развитието на науката и образованието у нас чрез своята активна обществена дейност. За целия свой принос и постижения той е удостоен с редица награди и отличия.

Различният подход на Тео към физиката е причината за големия интерес на учениците му към нея. Този подход след години се развива до “Методика за формиране на силов интелект”, която бързо се доказва като ефективна след като няколко души от първия му отбор са класирани на 10-ата международна олимпиада по физика в Храдец Кралове, Чехословакия, от където се завръща и златният медалист Петко Динев.

Първият отбор на Тео по физика

Но големите успехи на школата на Тео тепърва предстоят. Постиженията за България до този момен изглеждат така:

  • 13 абсолютни първенци на националните олимпиади по физика;
  • 11 златни медала от международни олимпиади по физика; 
  • Повече от 50 участници в международните олимпиади по физика само за последните 12 години;
  • Неизброими участия в международни състезания и олимпиади по физика.

Теодосий работи през цялата година за развитието на точните науки в България – ежеседмично провежда занятия, а през лятото организира летни лагер-школи по физика в базата на Община Казанлък. 

И това, което е най-впечатляващо и което малцина биха разбрали е, че той прави всичко това НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО! Теодосий се е посветил на мисията да създава таланти в областта на физиката и математиката без да иска и стотинка за това. 

Навярно ще си кажете, че той подбира внимателно своите ученици и работи само с тези от тях, в които вижда потенциал. Но това съвсем не е така. Теодосий вярва, че всеки има индивидуална крива на развитие и дава шанс на колкото се може повече хора, които искат да се учат. Той знае, че не всички от учениците му ще стигнат до олимпиада, но вярва, че ще станат големи професионалисти в други области.

Проф. Мартин Вечев

Мартин Вечев е основател на първия институт в Източна Европа за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кембридж, Мартин Вечев е един от водещите световни учени в областта на изкуствения интелект. Освен това, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбокотехнологични стартъпи. Той е и единственият българин, носител на два гранта на Европейския съвет за научни изследвания. Носител е на различни международни награди, сред които и „Джон Атанасов“, за постижения в областта на компютърните и информационните технологии.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT се фокусира върху научните постижения: провеждане на изследвания от световна класа, привличане на изключителни международни учени и обучение на следващото поколение студенти. Той е създаден в партньорство с два от водещите световни университети в тази област – швейцарските политехники ETH Zurich – университета на Алберт Айнщайн, и EPFL.

Изкуственият интелект (AI) намира приложение във всяка една сфера и затова изследванията в тази област са от ключово значение за конкурентността и просперитета на всяка страна. Затова и глобалните цели на института са свързани с подобряването на икономическия живот в България чрез задържане на млади български таланти в страната и връщане на онези от тях, които са я напуснали, за да могат да създават откритията, нови технологии и продукти с добавена стойност, които движат икономиката. В институти като INSAIT се създават следващите велики учени и инженери, които тласкат иконимиката и развитието на света напред.

Райчо Райчев

Основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat – една от най-бързоразвиващите се космически компании в Европа.

Преди повече от 10 години Райчо Райчев се връща в България с една мисия – да развие космически бизнес у нас. За целта той създава програмата Космически предизвикателства“ (Space Challenges), а само няколко години по-късно създава компанията EnduroSat, която разработва наносателити и споделени сателитни услуги. Те дават възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита. Това им позволява да събират ценни данни, свързани с бизнеса им или с различни проучвания. За целта EnduroSat си партнира cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция.

В компанията работят над 110 професионалисти от най-високо ниво –  инженери, учени и технолози, които обслужват над 155 клиента от целия свят. Голяма част от тях са частни космически компании, на които EnduroSat помага техните сензори да достигнат до орбита и да свалят данни, полезни за човечеството.

Данните, които получаваме от Космоса са една от основните причини за съществуването на модерната ни цивилизация. Тези данни са свързани основно с навигация и комуникация и са от съществено значение за всяка една индустрия. Ако няма в момента сензори в орбита, които летят на борда на различни типове сателити, човечеството ще се върне буквално в Средновековието. Дори телефоните ни средно на ден комуникират с 50-60 сателитни системи чрез различни източници, използва данни, навигация.

Това, което отличава EnduroSat, са иновациите, свързани със самите сателити, които позволяват на борда им да летят няколко сензора на няколко различни клиента. Обикновено в космическия сектор се създават космически кораби или сателити за конкретната нужда на конкретната мисия. Но това е доста неустойчиво решение. Решението на EnduroSat e „единичен сателит с множество мисии и множество клиенти“, вместо „единичен сателит – единична мисия“.

Всички сензори на сателитите генерират различни данни, достъпни в единен cloud. Така се създава и първият универсален data marketplace на Земята, като така Космосът става по-достъпен за много повече компании, които чрез космически данни могат да оптимизират своя бизнес, процеси и логистики.


Знанието е това, което тласка обществото ни към развитие и просперитет. То е добавената стойност, която хората притежават и която никой не може да им отнеме. Всеки човек, който работи в името на по-доброто утре, може да бъде наречен „будител“, независимо от това в коя сфера е неговия фокус – физиката, изкуствения интелект, Космоса, литературата, готварството и т.н.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.