Замъгляване на фона с Photoshop: Лесно и бързо ръководство

Във фотографията, замъгляването на фона (т.нар. боке ефект) е популярен начин да се фокусира вниманието върху основния обект на снимката, като същевременно се придаде мек и професионален вид на изображението.

Въпреки че съвременните камери могат да постигнат този ефект директно при снимане, има случаи, когато е нужно да го създадем или усъвършенстваме с помощта на Photoshop.

В настоящата статия пост ще разгледаме един лесен и ефективен метод за замъгляване на фона, използвайки няколко от най-полезните инструменти в Photoshop.

Стъпка 1: Избор на обекта с Object Select Tool

Първата стъпка е да изберем обекта, който искаме да остане на фокус, докато фона се замъгли. За целта отворете изображението си в Photoshop и изберете Object Select Tool (Инструмент за избор на обект). Можете да го намерите в лентата с инструменти отляво или да го активирате чрез клавишната комбинация W (ако не е вече активен).

След като сте избрали инструмента, кликнете върху бутона Select Subject в горната лента на екрана. Photoshop автоматично ще направи груба селекция на основния обект на снимката (в този случай, това нашият пресичащ човек). Важно е да се отбележи, че автоматичната селекция може да не е перфектна, но тя предоставя добра начална точка за по-нататъшна работа.

Замъгляване на фон с Photoshop - select subject

Стъпка 2: Усъвършенстване на селекцията с Quick Selection Tool

За да подобрим селекцията и да добавим евентуално изпуснатите части от обекта, ще използваме Quick Selection Tool (Инструмент за бърза селекция). Изберете го от лентата с инструменти или натиснете клавиша W и задръжте Shift, за да добавяте към съществуващата селекция.

С помощта на този инструмент можете внимателно да преминете през обекта и да добавите всички части, които Photoshop може да е пропуснал при автоматичната селекция.

Замъгляване на фон с Photoshop - quick selection tool

Ако искате да извадите погрешно селектирана част, то задръжте ALT.

Стъпка 3: Копиране на селекцията в нов слой

След като сте доволни от селекцията, е време да копирате обекта в нов слой.

Това се постига с клавишната комбинация CTRL + J (или CMD + J на Mac). Този ход ще копира само избрания обект в нов слой, като същевременно запази оригиналното изображение непокътнато в основния слой.

Стъпка 4: Разширяване на селекцията

Следващата стъпка е да се подготви фонът за замъгляване. Върнете се на основния слой и скрийте слоя с копието на обекта (като кликнете върху иконата на окото в панела със слоевете). След това кликнете с десен бутон върху селекцията и изберете Select Pixels (Избор на пиксели).

За да избегнете ръбове около обекта при замъгляването на фона, е необходимо леко да разширите селекцията. Отидете в менюто Select -> Modify -> Expand и задайте разширение от 8 пиксела. Това ще разшири селекцията, като осигури по-плавен преход между обекта и фона.

Замъгляване на фон с Photoshop - expand selection
Замъгляване на фон с Photoshop - expand selection 8px

Стъпка 5: Запълване на селекцията с Content-Aware Fill

Сега идва време да запълните разширената селекция с помощта на опцията Content-Aware Fill. Докато сте на основния слой, натиснете Shift + Backspace (или Shift + Delete на Mac), за да отворите менюто за запълване.

Изберете Content-Aware (Интелигентно запълване) от падащото меню. Тази функция ще анализира околните пиксели и ще запълни селекцията така, че да изглежда като естествена част от изображението, преди да бъде замъглена.

Замъгляване на фон с Photoshop - Fill - content-aware
Замъгляване на фон с Photoshop - Fill - content-aware

Стъпка 6: Замъгляване на фона с Field Blur

Последната стъпка е да приложите ефекта на замъгляване.

Преди това премахнете селекцията с десен бутон и deselect. Направете слоя с основния обект видим.

Отидете в менюто Filter -> Blur Gallery -> Field Blur (Филтър – Галерия на замъгляване – Замъгляване на поле). Тук можете да регулирате степента на замъгляване по ваш вкус.

Преместете плъзгача, докато постигнете желания ефект. Замъгляването ще се прилага само върху фона, докато обектът остане остър и на фокус.

Замъгляване на фон с Photoshop - Field Blur

Натиснете OK, когато сте постигнали желания ефект.

Ето и резултата (преди и след):

Замъгляване на фон с Photoshop - преди
Замъгляване на фон с Photoshop - след

Кратка видео демонстрация

Заключение

Този метод за замъгляване на фона във Photoshop е лесен и ефективен начин да придадете професионален вид на вашите снимки.

Използвайки комбинация от мощни инструменти като Object Select Tool, Quick Selection Tool и Field Blur, можете бързо да създадете впечатляващи изображения, които да изпъкнат сред останалите.

Ако искате да усъвършенствате Photoshop уменията си, то запишете за пълния курс „Тайните на Photoshop„.

Онлайн курс в aula.bg - Тайните на Photoshop

А, ако сте по-напреднали с Photoshop, то може да наградите уменията си с обученията „Ретуш на продукти„, „Ретуш на модели“ и „Дигитално рисуване с Photoshop„.

Онлайн курс в aula.bg - Ретуш на продукти с Photoshop
Онлайн курс в aula.bg - Ретиш на модели с Photoshop
Онлайн курс в aula.bg - Дигитално рисуване с Photoshop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *