Как дигиталните умения трансформираха Агрополихим: Историята на успеха

Днес бизнесът е немислим без дигитализацията. Все повече компании осъзнават, че инвестициите в знания и умения не само се възвръщат, но и стават основа за стабилен растеж. Такъв е случаят с Агрополихим АД – една от водещите компании в България в производството на торове и други химически продукти. През последните години Агрополихим направи значителни стъпки в дигитализацията и обучението на своите служители, като избра да си партнира с Aula.bg.

Но какви предизвикателства доведоха компанията до това решение и какви резултати постигнаха след това? Десислава Иванова – специалист по подбор и обучение в Агрополихим АД ще ни разкаже за всичко това в интервюто си за Aula.bg.

Здравейте! Представете ни се накратко

Казвам се Десислава Иванова и вече 9 години отговарям за подбора, обучението и развитието на хората в Агрополихим АД и останалите компании в Дружеството ни – Римакем ЕООД, Афер България ЕООД, Зърнен терминал Варна запад АД и Алифос България ЕАД.

Дейността на изброените фирми е различна- от производство на разнообразни фосфорни и азотни торове, търговска дейност в България и на международни пазари, ремонтна дейност, химическо производство на добавки за храна за птици до зърно съхранение в едни от най-съвременните терминали в страната.

През 2024 г. Агрополихим АД отбелязва своя 50 годишен юбилей и сме щастливи, че компанията се разпознава като голям, стабилен работодател, който осигурява множество възможности за развитие на своите служители.

Агрополихим

Ценностите, които обединяват хората в Дружеството са доверие, сигурност, растеж, грижа.

2018 година беше знакова за една от основните ни корпоративни ценности – ГРИЖА, подчертавайки смисъла ѝ в различни аспекти. Едно от измеренията на това понятие е убеждението на компанията, че грижата за хората преминава през грижа за техните знания.

И до днес компанията не спира да инвестира в разнообразни обучения – професионални, дигитални, езикови, свързани с поведенчески умения, личностно развитие и баланс личен живот-работа.

Какви предизвикателства ви доведоха до необходимостта от обучение?

Дигитализацията навлиза все по-устойчиво във всички бизнес процеси в една компания – като се започне от автоматизация на производството, където можем да кажем, че сме внедрили едни от най-добрите световни автоматизирани системи за управление до всички останали дейности – счетоводство и финанси, човешки ресурси, логистика, търговска дейност, правни дейности, доставки, екология, инженеринг, инвестиции, техническа поддръжка, администрация.

Агрополихим

Мащабите на дейността ни, големите обеми на производство и търговия, участието ни в множество международни изложения и кариерни събития изискват високи дигитални компетенциибързо и точно изготвяне на разнообразни справки в Excel, създаване на документи в Word, подготовка на презентации, работа с Outlook и PowerPoint.

За инженерните ни и други специфични позиции е необходимо подобряването на уменията, свързани с AutoCad, Access, MS Project. Промените в сферата на дигитализацията през последните няколко години, както и ефективността и резултатите от приложението на различните инструменти бяха основните мотиви да инвестираме в разнообразни обучения за нашите служители.

Как и защо избрахте Aula.bg за обучение на вашите служители?

За Аула разбрах преди няколко години по препоръка на колега от компанията. Може би беше началото на 2020 година. До този момент провеждахме основно външни обучения по Ексел и вътрешни, свързани с работа с SharePoint. Всички те бяха организирани на място в завода, защото бяхме убедени, че курсовете на живо, в реално време, в които можеш на момента да направиш запитване към преподавателя и да научиш верния отговор са най-ефективни.

Ковид промени тези нагласи и след известни съпротиви дадохме шанс на онлайн обученията и срещите.

Веднъж изпробвали в малък екип онлайн обученията на Аула, много бързо се убедихме какво предимство са те.

  • Работиш сам и не се съобразяваш с графика на никого.
  • Можеш да се концентрираш без страничния шум на групата да ти влияе.
  • Избираш подходящите за теб време, място и продължителност на уроците, което ти дава възможност спокойно да се фокусираш върху процеса.
  • Разполагаш с достатъчно време, в което да се обучаваш.
  • Можеш да повтаряш различните уроци колкото пъти искаш.

Но най-важното е, че екипът на Аула разработва изключително интересни, лесни за възприемане, интерактивни, надграждащи предходните уроци, озвучени на разбираем език и добре онагледени обучения.

Има възможност за упражнение на наученото във файл в реално време. Отделните сесии не са дълги и няма опасност да бъдат отегчителни – „Кратко, точно и ясно“ са най-често даваните обратни връзки от колегите.

Има уроци за всички – начинаещи, средно напреднали и напреднали. На въпросите след всеки урок се отговаря много бързо. Екипът на Аула непрекъснато актуализира и разработва нови курсове.

През кои обучения преминаха служителите на Агрополихим в Aula.bg?

В началото стартирахме с отделни обучения по Excel, продължихме с AutoCAD, MS Project, Word, на по-късен етап се възползвахме от невероятно добрите промоции и пакети на Аула, които включват разнообразни курсове.

Колегите сами започнаха да търсят курсовете на Аула и се ориентираха все повече към пакетните оферти. От момента, в който открихме тази добра онлайн възможност за обучения до ден днешен не спираме да учим и надграждаме с Аула.

Агрополихим - служители

Кои са най-забележителните промени в уменията на служителите след тяхното обучение и как това повлия на продуктивността и качеството ви на работа?

Бързина, ефективност, работа без множество грешки, добри презентации, отлично оформени документи и най-вече увереност на хората, че ще се справят много добре самостоятелно.

Придобитите умения дават възможност колегите да отделят време за придобиването на нови знания и умения.

Какво ще посъветвате други иновативни компании като вас?

Инвестициите в знанието и развитието на хората в компанията се възвръщат многократно като повишени компетенции и експертиза, мотивация и ангажираност. Разнообразните курсове на Аула са отлично решение за придобиване на нови и подобряване на дигиталните компетенции.

Ще цитирам думите на Ричард Брансън, които много обичам и които се стремим да спазваме в компанията:

„Обучавайте служителите си достатъчно добре, така че да могат да напуснат, третирайте ги достатъчно добре, така че да не искат.“ (“Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to”.)

Отключете потенциала на екипа за ефективна работа като инвестирате в развитието на техните знания и умения.

Свържете се с нас на имейл radoev@aula.bg или на телефон (+359 884 906 067), за да ви помогнем да подобрите ефективността на Вашите служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *