Криптография с публичен ключ

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое е вярното твърдение ?
Криптографията е лесна за разбиване с мощни компютри.
Най-големият проблем за потребителите е в несигурната математика на криптографския алгоритъм.
Могат да ме хакнат, ако знаят публичния ми ключ.
Никой друг на света не може да се подписва дигитално от мое име, понеже използвам хардуерен електронен подпис.
Частният ми ключ е напълно сигурен, понеже се намира в доказал се популярен софтуер.
Генерирах частен ключ в офлайн уеб броузър и го 
изпечатах на принтера в хартиен портфейл, след което затворих броузера и включих обратно Интернет. Моят частен ключ е сигурен.
Добра идея е да снимам частните си ключове в телефона, така ще ги съхраня най-добре.
Ако частният ми ключ от хардуерния портфейл попадне в компютъра ми дори за миг, то е време да преместя крипто валутата си на друг ключ, докато мога.
 
Koe от изброените e грешното?
Ако компютърът ми е напълно изключен от Интернет и не се включи отново, няма значение какъв софтуер използвам, генерираните ключове ще са сигурни.
Хардуерният портфейл съдържа частните ключове и те не влизат в компютъра.
При подписване се използва частният ключ, а при проверка на подписа се използва публичният.
Дори с 10 антивирусни програми , компютърът ми е също толкова сигурен, колкото сламената къща на Щушко от Трите прасенца.

Въпроси и отговори

 • Какъв е верния отговор в теста "Кое е вярно"?

  Румяна Русева:

  Здравейте, така и не открих верния отговор.

  Веселин:

  Бяхме пропуснали да маркираме верен отговор. Вярно е
  Ако частният ми ключ от хардуерния портфейл попадне в компютъра ми дори за миг, то е време да преместя всичката крипто валута на друг ключ, докато мога.

  Peter:

  Тъкмо щях да задам въпрос относно представяне на лектора, вижда се, че се казва Веселин, ако иска, може да разкаже малко за себе си. :) През 2015 година опитвах търговия с бинарни опциони и Форекс, понесох доста загуби и бях решил повече да не поглеждам такава тематика. С биткойн се сблъсках в буквален смисъл, когато през 2018 г. компютърът ми беше поразен от криптовирус, криптирани бяха всичките ми файлове. Получих указания как да се свържа с хакерите, за да декриптират. Свързах се, искаха да платя 3 биткойна, за да декриптират /тогава 1 биткойн беше 250$/. Поисках да ми декриптират 2 файла, направиха го, но ги именуваха с някакви странни поредици от букви и цифри. В крайна сметка преинсталирах компютъра. :)

  Веселин:

  Това е добра идея за урок - да се представя и да покажа с какво се занимавам. Приемам всякакви идеи за идващите уроци - все още не знам какво им е най-интересно на хората, а темите са безброй. Изнудващите вируси са една от лошите употреби на крипто валути, явно ще минем през много подобни, преди да стигнем до полезните свойства. А пък търгуването и аз не го препоръчвам, то си е за някой, който това работи по цял ден, прави много анализи и поема голямо количество малки рискове. Инвестирането е за нормалните хора без много време, купуват нещо, забравят го и го продават минимум след 1 или 2 години.