Видове крипто валути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от изброените по-долу е вярното твърдение за крипто валутите?
Работят като касичка - слагаш и вадиш пари от тях.
За стойността им няма никакъв риск, тъй като са криптографски защитени.
Трябва да се изкупят веднага, защото се изчерпват бързо.
Нито едно от посочените.

Въпроси и отговори

 • Може ли да разясните малко повече за стейбъл койн?

  Цветелин Павлов:

  Здравейте,

  Искам да попитам и за стейбъл койн и неговата употреба относно хора като мен които се интересуват само от дългосрочна инвестиция в биткойн и етериум. С други думи аз не желая да правя нищо друго освен да си купя биткойн и етериум и в даден момент да ги продам и евентуално когато цената пак е подходяща пак да си купя.

  Тогава, необходими ли са ми стейбъл койнс и като продавам коя опция е по-добра да продавам срещу левове/евро или срещу стейбъл койнс при положение че може да минат месеци/години докато отново реша да си купя с тях биткойни или етериум или някоя друга валута? Какво е приложението на стейбъл койн за хора с моите прости цели?

  Благодаря.

  Иван Цукев:

  Стейбълкоините са удобни, ако ползвате децентрализирани борси, като Uniswap. Там просто нямате опцията да си ги обърнете в долари.

  Ако се ползва централизирана борса като Coinbase, Кракен и т.н. може би е по-добре да си ги продадете в долари директно, защото все още има някакви съмнения дали стейбълкоините имат изцяло покритие.

  И в двата случая обаче е хубаво да се консултирате със счетоводител, защото продажбата може да се счете за данъчно събитие и съответно се дължи данък за този доход.

  Цветелин Павлов:

  Благодаря, тогава да разбирам ли, че ако ги заменя за стейбълкойни това не е събитие и не се дължат данъци за него?

  Иван Цукев:

  Без да съм специалист по въпроса, за съжаление информацията, която имам е такава, че дори да се заменят за друга крипто-валута или за стейбълкоин, пак се води данъчно събитие. Но това най-добре да се обсъди със счетоводител.

  Божидар Мучаков:

  Всяка покупка е данъчно събитие, ако сте физическо лице, но нямате данъчно задължение по ЗДДФЛ. Всяка последваща продажба е данъчно събитие. Дължите ЗДДФЛ , когато продажната цена е по-голяма от цената на придобиване на финансовия актив. Тази положителна разлика се облага с 10 % по ЗДДФЛ. Ако от борсата или платформата Ви подарят токени директно се облагат с 10 % върху цената им по ЗДДФЛ, защото са Ви дарение с цена на придобиване равна на нула.