Файлови операции - Част 1

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво трябва да направим преди да изпълним някоя файлова операция?
Трябва да се селектират съответните файлове и фолдери
Трябва да копираме файловете
Не трябва да правим нищо специално

Въпроси и отговори

 • Как да инсталирам програми?

  Руско Петров Кахърков:

  При опит да инсталирам програма свалена от Интернет, например PIcasa 3, с разширение .exe Маc-a прави опит да разархивира файла и естествено не успява. Под Windows .ехе фаиловете са изпълними, а тук може би има някаква настройка!?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Руско.

  Първо една препоръка която е спомената и самия курс, когато изтегляш файл гледай той да е от APP store на Mac. Другото което бих те посъветвал е, т.к. голяма част от програмите се пишат за Windows и съответно със съвсем друг код за macOS, така че нещо което си инсталирал на Win, не очаквай да проработи задължително на macOS, тааа идеята ми е следната винаги когато теглиш .exe то съблюдавай дали е за MAC - например на снимка 1 позиция 1 мога да изтегля дадената програма за MAC, но мога да я изтегля (снимка 1 позиция 2) за Windows.

  Снимка_1

  Ползвайки app store - a на macOS, си гарантираш поне на 90 % че програмата ще тръгне на mac операционната система.Така търси най-вече там програми, иначе може търсиш и в google, но те съветвам когато търсиш да пише след търсенето for mac за да намериш мац версията на програмката.

  Пробвай с този файл тук: Picasa_1

  Пробвай с тази Picasa_1

  Руско Петров Кахърков:

  Краси, благодаря ти! Безпроблемно се инсталира! По принцип това, което ме съветваш го знам, даже то е казано и в курса, но мен ме впечатли това, че Мак-а се оптва да разархивира .ехе файл. Вероятно съм избрал неподходящ саит.:)

  Краси Кръстев:

  Може, внимавай наистина с инсталирането от сайтове различни от, App Store или от проверени сайтове.