Как Blender променя правилата на 3D моделирането? [интервю с Любомир Спиров]

В настоящата статия ще ви запознаем с Любомир Спиров – лектор на вече 4 обучения в Аула.

Един от последните му курсове е „Тайните на Blender“ – обучение за напълно начинаещи в 3D моделирането с най-популярната безплатна 3D програма Blender (прочетете повече за софтуера тук).

Нека преминем към интервюто с Любо, в което ще ни сподели неговия опит с програмата и някои важни неща, които е добре да знаете, преди да започнете да творите с нея:

Здравей, Любо! Разкажи ни накратко за себе си?

Любомир Спиров - лектор на курса "Тайните на Blender" в Аула

Казвам се Любомир Спиров и по образование, както и професия съм мултимедиен дизайнер. Работя с различни платформи и инструменти, като 3D моделирането е в центъра на моя живот. 🙂

Откога работиш с Blender и кое прави този софтуер специален?

Blender е програма, която следя от доста време, но последните две години започнах да работя по-активно с нея. Причината е, че развитието ѝ е толкова впечатляващо, че не само не отстъпва на платените си алтернативи, а дори в някои отношения ги задминава.

Имайки предвид, че Blender е напълно безплатен софтуер, който все повече се търси от студиата и рекламните агенции, няма по-добро време от сега човек да се потопи в света на 3D моделирането.

Кое те мотивира да споделиш своите знания и умения за работа с Blender ?

На пръв поглед работата с Blender и който и да е друг софтуер изглежда сложно, а може би и малко плашещо, особено през погледа на начинаещите.

Често това се дължи на липсата на структурирани обучения, които плавно да преведат и надградят степента на сложност при работа със софтуера.

Моята цел е да въведа курсистите в Blender плавно, представяйки най-основните инструменти и трикове, с които ще могат да осъществяват разнообразни проекти.

Кои са най-важните неща, които курсистите ще научат по време на курса “Тайните на Blender”?

Курсистите ще придобият практически знания в моделирането на различни обекти, които ще бъдат събрани в една сцена. Това, което ще допринесе за оживяването на сцената е поставяне на различни материали, добавяне на осветление и накрая рендериране на проекта.

Крайната цел е всеки преминал курса да разполага с проект, който съчетава всичко научено в рамките на осемте модула.

Кое е нещото, което ти се искаше да знаеш, преди да започнеш да работиш с Blender?

Не е толкова страшно или сложно да боравиш с Blender, колкото може би изглежда. Стига човек да си даде шанс и да започне да изучава програмата, с времето ще придобие увереност и пропорционално с това уменията му ще се разширят.

Важно е да не се прекалява с твърде много информация. По-добре кратка, но ежедневна практика, отколкото да отделяте 1 ден седмично, за да учите 8 часа (или повече).

Веднъж утвърди ли се навик за редовна практика с програмата, неусетно ще придобиете сериозен опит. По този начин проектите ви ще стават все по-сложни и мащабни.

Сподели ни поне 1 трик, който ще помогне на курсистите да работят по-уверено с програмта?

Едно от най-важните неща за ефективна работа с Blender е опознаването на клавишните комбинации. Това спестява доста време и усилия за постигане на резултати.

Примерно, ако искате да повторите последното действие, което сте извършили, то натискате SHIFT и R.

Колкото повече използвате тази клавишна комбинация, толкова повече повторения ще получите.

Пример:

Курс "Тайните на Blender" в Аула с лектор Любомир Спиров - клавишна комбинация shift + r
Курс "Тайните на Blender" в Аула с лектор Любомир Спиров - клавишна комбинация shift + r

Ако желаете да навлезете в света на 3D моделирането с напълно безплатната програма Blender, то ние можем да ви помогнем.

Влезте в профила си в Аула и активирайте 18 безплатни урока от курса „Тайните на Blender“:

Намерете обучението (или просто кликнете върху линка тук) и кликнете върху зеления бутон „Безплатни уроци“ 👇

онлайн курс за начинаещи "Тайните на Blender" - безплатни уроци в Аула

Инсталирайте безплатно програмата от тук: https://www.blender.org/download/ и навлезте в света на 3D моделирането с Blender.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *