Слоеве за настройка (Adjusment layers)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как променяме цветовете и контраста на едно изображение ?
Със слоеве за настройка на изображението
С филтри върху изображението. Filter / Filter Gallery
 
Каква е разликата между използването на настройките в 'Image / Adjustments' и 'Layer / New Adjustment Layer' ?
'Layer / New Adjustment Layer' ни дава възможност да коригираме или премахнем ефекта по всяко време. Другият начин променя оригинала завинаги
'Image / Adjustments' дава по-качествен резултат без да променя оригинала завинаги
И двете правят едни и същи неща, така че няма значение коя от тях ползваме
 
С коя настройка обръщаме изображението, така че тъмното да стане светло и обратно ?
Invert
Hue & Saturation
Black & White
 
С коя настройка променяме контраста на едно изображение с най-голям контрол?
С 'Levels' или 'Curves'
Brightness & Contrast
Hue & Saturation. С опцията 'Lightness'
 
С коя настройка можем да променим цвета сенките в нашето изображение ?
Hue & Saturation (Нюанси и наситеност)
Color Balance (Цветови баланс)
Threshold (Праг)
 
Искаме да превърнем едно изображение в черно-бяло. Има ли разлика между настройките 'Black & White' и 'Hue Saturation' с наситеност на минимум ?
Black & White създава по-качествено черно-бяло изображение
Няма разлика
Hue Saturation има повече опции

Въпроси и отговори

 • Защо Gradient не ми работи?

  Venko Stoev:

  Натискам на инструмента, дава ми да начертая линията и посоката но след това не дава никакъв ефект. Опитах да сменя цвета или вида на преминаване от черно на бяло но отново не работи. 

  Venko Stoev:

  Е ли възможно и работното файлче да прикачим за да го разгледаме? :)

  Росица Хаджийска:

  Най-вероятно просто си в грешния слой, някой adjustment layer - там няма какво да се случи. Направи си нов обикновен слой и опитай в него, би трябвало да работи без проблем. :)

  Iveta Atanasova:

  Ако си на Adjustment layer ефекта на gradient-a ще е като маска и ще ти променя ефекта на adjustment-а. Ако например си изпрал Black and white и му сложиш gradient ще видиш разликата защото частта с gradient ще е цветна, а останалата част ще е черно бяла. Но ако си на някоя от по-фините настройки ще е по-трудно забележим ефекта. 

  Цвета Попова:

  Първо правиш правоъгълна селекция, след това даваш градиент.А за всяка следваща настройка избираш нов Layer,правоъгълна селекция ,и градиент.

 • Как да редактирам  Adjustment layer при по-ниска версия на Photoshop?

  Михаела:

  Здравейте! Искам да попитам, как мога да се върна да редактирам Adjustment layer при работа с по-ниска версия на PS, тъй като при мен не се появява меню при селектиране на layer-a.

  Kristina:

  Аз имах същия проблем и извадих прозорчето от меню Window и слагаш отметка на Аdjustment. Другия вариант е да избереш най - отдолу в лентата с Layer едно бутонче което представлява кръгче разделено на две в черно и бяло. Успех!

  Цвета Попова:

  Window,Ajustments-горе в панела се появява с картинки.При доближаване на мишката до всяка картинка ти дава настройката-Brightness/Contrast  , Levels и т.н.А долу в дясно 4 ят бутон преди кошчето е другият вариант ,който можеш да ползваш за настройки.

 • Мария Балева:

  Здравей, ако не дадеш отметка на use previous layer промените ще се отразят на всички леъри, които имаш. За това правиш слой, върху който добавяш adjustment layer и му даваш отметка, която създава клипинг маск и ефекта се прилага на конкретния слой, който искаш. Иначе от приложената снимка не виждам проблем и при мен се приложи ефекта. Ако искаш пиши допълнително с по-подробно описание на проблема :)

  Екатерина:

  Здравей, в случая аз бях направила точно това, което описваш като стъпки, като опитах и да видя дали се променя нещо, ако няма отметка - и в този случай промените се отразиха върху всички слоеве. Сега отворих друг мой файл, и този път всичко си е ок. Явно проблемът е бил в настройките ми за нов файл..., поне така мисля. Благодаря за отговора и отделеното време :)

  Илиан Кованджиев:

  Adjustment layer прави промените върху всички слоеве като е най отгоре ако искаш да действа само върху опеделен слой ами премести другите над него( adjustment layer ) и той ще си действа само върху слоят въху който е в стика. Нали затова е слой.

  Ангел Арънски:

  Може да си имала някаква селекция и тя да е направила грешна маска. Така не си видяла нищо при избиране на нов adjustment с clipping mask.

 • Как се слагат двете картинки една до друга във Photoshop?

  Александра:

  Здравейте, бихте ли обяснили как поставихте двете картинки една до друга и ги разделихте?

  7:

  Отваряте нов документ и поставяте картинките, които искате да съедините. Като тази, която искате да остане отдолу я слагате първа. Ractangular Maraquee Tool и горе под менютата има едно Feather, на което задайте 15px. След като сте готови, селектирайте частт-а, която искате да махнете, натиснете Delele Местете селекцията колкото и кадето е нужно и натискайте Delele за да се получи перфектна изгладена картинка