Селекция с инструмент за бързо селектиране

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Когато ползваме инструмента за бърза селекция 'Quick selection tool' кое е вярно?
Рисуваме с него върху частите, които искаме да селектираме без да минаваме през контура и докато държим ALT рисуваме върху тези които искаме да премахнем
Рисуваме точно върху контура на това, което искаме да селектираме. Докато държим ALT добавяме селекция
 
Добър ли е инструмента за бърза селекция 'Quick selection tool', когато имаме рошава коса, през която фона прозира ?
Добър е
Не е добър
 
Когато е 'назъбен' контура на нашата селекция, как да го поправим най-лесно ?
'Refine edge' на селекцията. Там променяме Smooth, Feather и Contrast
Blur на маската
Изваждаме маската в нов слой. Пускаме Filter / Noise / Median. Копираме слоя като селектираме всичко и дадем CTRL+C. Пускаме Quick Mask. Даваме Paste. Изпизаме от Quick Mask. Връщаме маската обратно в слоя с 'Refine Edge' като настроим 'Оutput' на 'Layer Mask'

Въпроси и отговори

 • Ангел Арънски:

  Единствената разлика е в 'duplicate layer' и това че той изважда диалог и можеш да дубликираш слоя в друг отворен photoshop документ.

  Йоана Христова:

  Разликата е и в това, че ако имате селекция и използвате layer via copy (ctrl+J), ще копирате селектирания обект в нов леър, но ще запазите оригинала, а ако използвате layer via cut (ctrl+shift+J)- ще изрежете селектираната част в нов леър, а в оригинала няма да я има. Т.е. копираш или изрязваш. Duplicate е нещо съвсем различно ... с него дублираш цял леър, а не селекция.

  Йоана Христова:

  И да допълня - използвайки layer via copy без селекция дублирате леъра на който се намирате. Т.е. ако нямате селекция функциите се препокриват, но ако имате селекция duplicate layer не може да замести layer via copy/cut.

  Дано да е ясно обяснението ми, ако не е, ще се опитам да направя няколко визуализации.

  Ангел Арънски:

  @Йоана това всъщност е доста добра команда :) Особено ако записваш 'actions' (macros). Принципно съм фен на използването на едни и същи основни бързи клавиши, защото така може да се прави всичко без да се замисляш. Като например в случая - Ctrl+C и Ctrl+V ще копира селекцията и ще я постави в нов слой, обаче се получава един много интересен проблем :) (показано е в картинката)


  Ако селектираме част от слой и има прозрачност в него, то CTRL+C и CTRL+V ще ни премести копието, докато CTRL+J ще го копира и няма да премести. Което ще е абсолютно задължително при записване на actions. Имах такъв проблем преди с един action който имаше за цел да коригира масово текстури на 3D обекти по един и същ UV map.

  Ако пък няма прозрачност, ще си го сложи на същото място. Това се получава защото photoshop не пази прозрачните пиксели в clipboard-a, а си ги crop-ва автоматично. Което ме навява на мисълта, че CTRL+J ще работи по-бързо при големи файлове.
 • Ангел Арънски:

  Ако си с много стара версия на Photoshop, може и да го няма.

  Ако не си, то най-вероятно е показан 'magic wand' инструмента вместо него.
  Отиди на 'магическата пръчица', тя е 4-въртия инструмент. Задръш левия бутон на мишката върху него и ще излезе меню с quick selection tool
  Цанко Дилов:

  Quick Selection Tool е перфектен инструмент за бързо селектиране на 3D строителни конструкции. И понеже изометриите не са в мрежов режим, трябва допълнително да се обработят. А строителните инженери не моделират, а по скоро скулптурират. Затова селекциите стават много бързо.

 • Как да направим Черен Background?

  Iva:

  Може ли да кажете как направихте Background-a в черен цвят? В прикачения файл той е самата картинка, а на видеото първо е бял, а после става черен? Използвам CS6 Благодаря предварително! 

  Миглена Михайлова:

  След Refine Edge/ клавиш "B" 

  Iva:

  Благодаря!

  Георги:

  Също Alt+Backspace,при избран цвят черно.

  Iva:

  Благодаря!

  Генчо:

  клавиш D ресетва фоновия и работния цвят, клавиш X ги обръща

  Теодор Димитров:

  И аз се чудех за същото