Изглаждане на криви (Filter Medain)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво прави Filter / Noise / Median
Заобля контурите на изображението в слоя
Размива като Filter / Blur, но малко по различно
Заобля контурите на селекцията
Обратното на Filter / Noise / Add noise

Въпроси и отговори

 • Оцветяване на layer

  Христина Проданова:

  Привет! Опитах се да упражня урока, но не успях. Не можах да оцветя леърите в черно и бяло, както е показано. След като изключих долния слой леърите си останаха на бели и сиви квадрати, а маската с кривата изчезна от прозореца.Не знам дали може да има връзка, но работя на CS6.

  Мария Балева:

  Здравейте,

  предполагам, че разминаването се получава защото не сте избрали правилния слой, които да се отцвети в черно.Ще се опитам да обясня стъпките от урока: Първо рисувате черната вълна. След това трябва да я копирате ctrl+A след това натискате ctrl+C и натискате бутона за quick mask/под двете квадратчета за цвета/ и линията става черевна, натискате ctrl+V, за да пейстнете и отново натискате на quick mask. Не натискате нищо друго докато не създате нов слой и отивате на Layer-Layer Mask-Hide Selection. Сега ако обърнете внимание на горния слой ще видите, че изглежда по-различно от първия слой, които създадохме. Той сякаш е разделен на два слоя-единия е прозрачен/със сиви и черни квадрати/, а другияе черен и се вижда линията, която нарисувахме. За да оцветите слоя в в черно трябва да изключите долния слой и върху втория слой с клик на мишката да изберете първото квадратче/прозрачното/ и да натиснете едновременно бутона ALT+ backspace/ стрелката за изтриване/ и така ще имате вече цвят върху него. Версията на програмата в този случаи не е от значение.

  Христина Проданова:

  Благодаря, Мария! Очевидно проблемът е бил в оцветяването. Направих го отново и се получи :)

  Елица Максимова:

  Здравейте, на 2:05 от видеото, поставяне на бял фон върху Layer 2, изчезва ми черната линия, правя (поне така изглежда) всичко, както е на клипа. Идеи защо така се случва?

  Ивелина:

  Здравейте! на мен също не ми се получава слагането на бял фон върху Слой 2. Някой ще обясни ли как се слага?

  Габриела Панайотова:
  1. правиш слоя
  2. променяш Foreground Color да е бял
  3. натискаш и задържаш alt+Backspace
  Росица Хаджийска:

  Да не би когато сте създавали новия слой (този, който трябва да направим на бял фон), сте били в слоя с вълната и маската и както тр да стане по default, ви е сложило новия слой отгоре; вие запълвате с бяло и естествено вълната се скрива, защото е била отдолу. 

  Цветомила Василева:

  И при мен се получи същото, проблема е че трябва да се разменят слоевете, този, който е Слой 1 с черният фон трябва да е над Слой 2, който е с бял фон, просто ги приплъзнете, за да ги размените. :) Поне при мен така се оправи.

 • Ilka:

  Здравейте! Работя с версия CS6 и може би затова не откривам панела Masks в Window. Някакви предположения къде мога да го откия?

  Мария Балева:

  Здравейте, Веднъж когато имате слой с маска, трябва да натиснете на properties и ще видите пълните функционалности на mask panel. Properties panel се пуска от мнюто Window.

  Габриела Панайотова:

  при мен стана като кликна 2 пъти на маската и Properties менюто излиза някъде на екрана

  Росица Хаджийска:

  Дам, единия вариант е да се кликне 2 пъти и после на "Mask Edge". Този, който аз иползвах е десен бутон на маската--> "Refine Mask" директно.

  Светла Димитрова:

  А за CS2 имате ли идеи къде е ?

  Цвета Попова:

  Аз също съм с CS6,но го направих от Select ,Refine Mask или Alt+Ctrl+R,понеже също не видях в Window  Masks,  но от коментарите на Мария го намерих в Propertis

 • Как може да се подобри anti-aliasing?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте, по какъв начин може да се подобри anti-aliasing на по-детайлни изображения, напр:

  Ангел Арънски:

  Показал съм го в уроците в които се ползва Refine Edge. Давам ти процедура която работи на всички PS версии.

  • Копирай съдържанието на този слой
  • Направи си плътно черен слой
  • Сложи му растерна маска
  • Отвори маската с ALT + Click върху нея
  • Paste
  • Затвори маската с ALT + Click пак върху нея
  • От менюто gore избери Refine Edge
  • Сложи малко feather и след това contrast
 • Как да намеря опцията Refine Masks Edge

  Стилияна:

  Във версията, която използвам менюто за маски е доста по-различно и имам затруднения да намеря опцията Refine Masks Edge. Прикачвам файлове на това как изглежда менюто от урока и моето. Помислих, че евентуално ще го открия в Select and Masks... но не го намерих и там и поради някаква причина целият ми работен лист стана черен.

  Мария Балева:

  Здравей, в Photoshop CS6 инструмента който се използва за този тип фина селекция е Refine Edge, докато в Photoshop CC инструмента е Select and Mask (от менюто Select). В урока се използва по-стара верия на Photoshop и затова не виждате същото, както на вашият Photoshop, който е по-нова версия. Принципа на работа е същият, независмо от версията на програмата. След като направите някаква основна селекция с някой от другите инструменти за селектиране (например Magic Wand Tool), докато е активна селекцията стартирайте командата Select and Mask. Ще се отвори прозорец, който има всички функционалности на Refine Edge. Относно това как да използваме Refine Edge, може да погледнете тази тема. и тази тема