Слоеве (Layers)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво прави 'Clipping Mask' ?
Дава възможност един слой да взаимодейства само със слоя под него, а не със цялото изображение
Може да пускаме ефекти въху селекция
Това е маска, върху която може да пускаме филтри
 
Каква е разликата между Fill и Opacity ?
Fill променя прозрачността на маската
Opacity не променя прозрачността на слоевете с 'Clipping Mask'
Opacity променя прозрачността на целия слой, а Fill променя прозрачността на съдържанието на слоя без прозрачността на ефектите (като сянка, вътрешно осветяване) върху него
 
Кое от изброените описва маска на слой най-добре ?
Маската е селекция помагаща при пускане на филтри
Маската контролира прозрачността на всякакъв вид слоеве
Маската е настройка на слоя, ползваща се за прозрачност на ефекти и слоеве за настройка
 
Как най-бързо се копира съдържанието на цялото платно, а не съдържанието само на един слой?
Edit / Copy
Layer / Flatten Image + Edit / Copy
Edit / Copy Merged
Edit / Cut
 
Настройка на кой елемент е блендата (blending mode)?
Маска
Селекция
Слой
Филтър
 
Кои клавиши държите, докато натискате върху слой, за да изберете няколко слоя?
ALT или SHIFT
CTRL или SHIFT
ALT и SHIFT
ALT и S

Въпроси и отговори

 • Маска/Клипинг маск

  Daniela:

  Правилно ли съм разбрала,че единственото значение на клипинг маск е да приложи ефект само на слоя под него без да засяга останалите слоеве, а маска на слой се прилага тогава когато искаме да допуснем прозрачност и на другите слоеве ? Това ли да основните приложения на тези две маски или има и други ? Аз съм ги ползвала само в тези два случая които изброих и които са дадени в урока. След средата на урока,когато се рисува формата на петното с lasso tool, не успях да чуя клавишната комбинация за запълване с черно на петното? ALT + ........ ?

  Daniela:

  Alt+backspace :)

  Angel Aranski:

  Правилно. Клипинг маската я слагаме с цел един или няколко слоя, да имат ефект единствено върху слоя над който са поставени. Което включва не само това, че те ще бъдат 'отрязани' от маската на този слой, а също така и когато са с различна бленда (например 'multiply' или 'overlay'). Тогава тази бленда на 'клипнатите слоеве' ще работи само над този слой върху който са и няма да е същото както когато е сложена с нормална маска и без клиппинг маск. Тогава блендата ще работи и на всичко отдолу.

  Нормалната маска, да, тя е по-лесна за разбиране и се ползва само за прозрачност на всякакъв тип слоеве. Основно се използва за изрязване, вместо да трием с гума, както и върху adjustment слой, така че да контролираме ефекта му на различни места от изображението.

  Daniela:

  Много благодаря ! :)

  Галина Кателиева:

  Здравейте! Бихте ли ми обяснили отново, тъй като не мога да направя - в новия файл, след като нарисувахме фигурка с lasso tool, как с ctrl направихме копие?

  Михаела Занева:

  С Ctrl маркираш върху самия слой и после издърпваш с мишката изображението, така те стават две, запълваш и второто с цвят с Alt + Backspace и можеш пак да маркираш слоя и да изтеглиш изображенията, така ще станат 4

  инж. Димитрина Янева:

  Аз не разбрах от видео урока точно как се получава втората фигура, благодаря за въпроса на Галина и отговора на Михаела. 

  Ива Стоянова:

  Здравейте, и аз като Димитрина не мога да получа втората фигура. Маркирам самия слой, натискам ctrl, но не мога да запълня с цвят чрез Alt + Backspace втората фигура. (http://upload.aula.bg/screenshot37e3dad-37d6f4a9.jpg) Също така имам проблеми с избирането на цвят http://i65.tinypic.com/29axwjk.png когато искам да изпробвам clipping mask. Избирам си така, давам ок, но след това четката продължава да е сива... Ако има значение - използвам CS 5 на Windows 10. Благодаря предварително за отговора :)

  :

  И при мен не се получава.

  Ели:

  Има още два варианта, за да се получи копие на фигурата: Маркира се слоя с фигурата и следва: Layer>New>Layer Via Copy ИЛИ CTRL+J

  Ели:

  И още един трети вариант: с CTRL се маркира слоя, НО при "издърпването" на втората фигура натискаш CTRL+ALT

  Стилияна:

  Може би е от значение версията на Photoshop, която се използва. При мен варианта във видеото също не се получи. Единствено сработи за мен CTRL+ALT комбинацията. Благодаря на Ели за което :)

  Margarita:

  Здравейте, стигнах до запълването на фигурката с черно, натискам Alt+Backspace но не се запълва в черно. Бихте ли ми помогнали с проблема!?

 • Как се разпада група на съставните си слоеве?

  инж. Юлия Петрова Савова:
           Здравейте,
  

  Бихте ли обяснили как се разпада група на съставните си слоеве. Имам Adobe Photoshop CS5(64bit) и CS6. Савова

  Иван Цукев:

  Защо просто с drag & drop не извадиш слоя от групата? Ако слоевете в групата не се виждат има едно триъгълниче вляво от името на групата, което трябва да се кликне.

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Много благодаря!

 • Как да разделим слети с Merge слоеве?

  инж. Юлия Петрова Савова:

  След като обединим слоевете чрез Merge Layers, как може да ги разпаднем на съставните си слоеве?

  Иван Цукев:

  AutoCAD за съжаление не помни съставните слоеве и това не е възможно. При обединяване на слоеве трябва да знаем, че няма връщане назад. Единствено undo, ако обединяването е направено наскоро.

  Иван Цукев:

  Извинявам се :) Отговора ми беше през форума и не видях, че става въпрос за Photoshop, но логиката е същата. Спасението е само undo, ако това е възможно.

  Йоана Христова:

  За да избегнете нуждата да се връщате назад обединявайте файловете в копие, т.е. запазвате оригиналите (например в група) и работите в обединения леър. Така ако ви се наложи да започнете отначало или искате да извадите селекция от някой леър, просто влизате в групата. Моля личен съвет е да пазите всичко и да работите с много слоеве, за да избегнете повторно селектиране или загуба на изображение. За да не се обърквате и да се ориентирате бързо, надписвайте всеки нов леър - например ако коригирате контраста, леъра би се казвал контраст, ако коригирате очите - очи и т.н. Това е много полезно, за да е ориентирате бързо в файл който не сте  редактирали скоро, или някой друг е обработвал. Дано съм ви била полезна!

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Много благодаря за полезния съвет.

 • Даниела Атанасова:

  към някои има

  Dev:

  Зависи от това дали трябват

  Станка:

  Уроците ми харесват, надграждат уменията ми да работя с фотошоп, за което благодаря! Имам само една молба към лектора - моля поставяйте правилно ударението на думите слОеве, слОевете (от слОй), а не слоевЕте и слоевЕ, както се изразявате! Ще разберете разликата, когато при изговор удължите изписаната с главна буква гласна. Грешните ударения правят лошо впечатление и затрудняват възприятието. И не по-малко зле е, че ще подведат недостатъчно грамотната или неориентирана част от аудиторията, въпреки че думата "слой" е славянска дума и според етимологичния речник е съществувала още в праславянския език.

  Антоанета Маркова:

  Какъвто и цвят да избера на четката - рисува в различни отенъци на сивото , откъде да коригирам това ?

  Живко Казаков:

  Вероятно рисуваш в слой-маска. Тогава само бяло и черно за възможните цветове.

 • Как да изрежа smart object?

  Ива  Иванова:

  Здравейте, ползвам Photoshop CS6, на видеоурока в 1.40 мин. използвате rectangular marquee tool с който отрязвате правоъгълник на избрания слой....на мен не ми се получава, какво да натисна или какво да направя?..
  Също ми прави впечатление че моите леъри, втори и трети като ги place-на, автоматично им се появява "smart object thumbnail" малка иконка в изображението на съответния леър, а на вашите няма...
  Та, какво трябва да направя? Имат ли значение версиите на PS, ако да, да ползвам друга.
  Благодаря предварително, ако не съм обяснила разбираемо, питайте. :)

  Ангел Арънски:

  Най-вероятно влизат като smart обекти понеже ги drag&drop-ваш във файла. Това е за удобство. Можеш да ги растеризираш и ще станат същите

  Ангел Арънски:

  Точно за това и не се получава. Когато имаш smart обект, пикселите на изображението се редактират само отвътре. Десен бутон върху слоя и 'Rasterize layer'. Ако проекцията им в главния ти файл е с по-малка резолюция от тази вътре в smart обекта, то растеризирайки ще загубиш качество.

  Ива  Иванова:

  Пoлучи се! :) Аз го разбрах в следващите няколко урока, има лека разлика във версиите на фотошоп, които леко ме объркват, но малко по малко започвам да се оправям, с всеки урок става по лесно. Благодаря Ви! :)))) Ива

  Десислава :

  След като отворя нов файл, той директно замества Background, как мога да го отворя като нов layer, а backgrounda да се запази, както е в началото на урока ( background + два layer-а) ?

  Ангел Арънски:

  @Десислава. Създадох нов въпрос относно това http://aula.bg/question#id-100544000001

  Десислава :

  Благодаря!

  Минка бергова:

  По повод първата част на въпроса - изображението в селектирания правоъгълник изчезва с backspace.

 • Защо при мен не се получава с това clipping mask

  Теодор Димитров:

  При мен не се получава използването на clipping mask каквото и да натисна цвета си остава се черен каква четка трябва да се избере може ли да е от версията ми ?

  Мария Балева:

  Здравей, провери дали си поставил слоя с маската над слоя върху, които искаш да има ефект. Избери произволна четка и провери да не си намалил Opacity-то и за това да няма промяна в цвета. Ако можеш направи принт скрийн, за да проверим къде е проблема.

  Desi Borisova:

  При мен също не се получава. Слоя е отгоре, Opacity е 100 %, но не ми рисува само по ръбовете... Ще се опитам да ви пратя снимка...

  Desi Borisova:

  Ето снимка

 • Каква е разликата между Merge Layers и Flatten Image?

  Деспина Кънева:

  Здравейте, 


  тъй като в урока става въпрос за Merge Layers, бих искала да попитам каква е разликата между Merge Layers и Flatten Image?
  Кое е по-добре да се използва, ако имаме голям брой слоеве и искаме да запазим файла в pdf например?

  Благодаря :) 
  Деспина
  Ангел Арънски:

  Merge Layers събира само слоевете които сте избрали.

  Flatten Image събира всички слоеве в изображението и премахва скритите слоеве
  Merge Visible събира всичко видимо, но оставя невидимите слоеве

  PDF да правиш от една страница няма особен смисъл, най-добре е да го запазиш като картинка.
  А пък ако ще правиш PDF от няколко страници, най-добре е да използваш Window/ Layer comps
  Това ще ти позволи да създадеш композиции от слоеве, така ще можеш да окажеш коя ти е първата страница, да скриеш останалите слоеве, след това да покажеш кои такива са за втора страница и тнт. Накрая с File/Scripts/Layer comps to PDF, ще можеш да създадеш PDF, като композициите ти ще са отделни страници в него
  Деспина Кънева:

  Много благодаря :) 

  Росица Хаджийска:

  А може ли малко разяснение по въпроса кои слоеве например могат да са скрити?

  Ангел Арънски:

  Всички слоеве могат да са скрити (с малката иконка око) освен 'background' слоя. Но той може да бъде превърнат в нормален слой с натискане два пъти с мишката върху него

  Росица Хаджийска:

  Явно не бях разбрала правилно какво се имаше предвид в случая под скрит слой, благодаря за разяснението :)

 • Как да копирам слой

  Валя Янчовска:

  Здравейте. Не мога да копирам слоя по начина, показан на 5'20'' от клипа. Версията ми е CS 3. Когато го маркирам с Ctrl + click върху слоя, после мога само да го местя, но не се копира. Какво не е наред?

  Ангел Арънски:

  Задържаш ли ALT преди да започнеш да влачиш слоя? Ако да, то би трябвало да се копира

  Валя Янчовска:

  Опа... съжалявам! Да, сега се копира. Благодаря!

 • Ангел Арънски:

  Слоя ти е 'smart object'. Трябва да натиснеш с десен бутон върху него и да избереш 'Rasterize'

 • Мая Арсова:

  така изглежда екрана ми 

  Методи Атанасов:

  Избери Move tool и премести изрязаната част.

 • Ангел Арънски:

  В уроците за рисуване се споменава отговора.

  Но все пак, най-вероятно проблема е в това, че имаш Opacity или Flow на четката намален на по-малко от 100%. Това се намира в лентата с настройки на инструмента.
  Другия вариант е Opacity и Fill на слоя да са намалени. Това се намира в панела със слоеве и трябва да пише 100%
  Svetla:

  И третият вариант е Color Mode на документа да е Grayscale. Трябва да го преобразуваш в RGB или CMYK, за да можеш да оцветяваш.

  Живко Казаков:

  ... или рисуваш в слоя - маска.

 • Ангел Арънски:

  Трябва да натиснеш десен бутон точно върху името на слоя (текста му) и не върху квадратчето с превю или окото. Също така слоя трябва да не е Background.

 • Какво да правя при запълнени 'scratch' дискове?

  Ivelina:

  Когато искам да създам нов слой от Layer/new получавам това съобщение:"Could not complete the Layer comand because the scratch disks are full" Какво да променя?

  Антон Иванов:

  Иве, пробвай да си поразчистиш малко диска от временни и други ненужни файлове. Ако имаш няколко диска на компютъра, в конфигурацията на Photoshop се задава къде да го създава този Scratch-диск - може да го пренасочиш към някой по-свободен. Ако си отваряла много файлове или имаш отворени много, когато ти дава това съобщение, пробвай да оставиш само този, с който работиш. Много полезна и безплатна програмка за разчистване от ненужни файлове е програмката CCleaner - може да си я свалиш, инсталираш и използваш от време на време.

  Антон Иванов:

  И пропуснах нещо важно - помни като слон тая програма ;-), ако  причината е многото отворени файлове, за да оставиш само файла, с който работиш и в същото време да ти намалее scratch-диска, трябва да я затвориш цялата програма (ако си с Mac дори с Quit) и да отвориш наново само работния файл. Иначе ако затвориш само излишните файлове,  файловете са затворени, но мястото в Scratch-диска не е освободено. 

  Ivelina:

  Много благодаря! Ползотворен ден!

  Ангел Арънски:
  Отиди в 
  Edit / Preferences / Performance
  Там ще видиш всичките си дискове. Можеш да избереш Photoshop да ползва и другите ти дискове (ако има такива), а не само 'C:' както е по подразбиране.
  Ivelina:

  С това се справих, но при следваща стъпка ми казва, че нямам достатъчно RAM макар че съм му дала приоритетно 6 GB вместо 1, както изисква системата. Може ли причината да е,че ползвам Windows 8 вместо 7 /макар да  не ми се вярва/ Практически не мога да мръдна и да направя каквото и да е :( 

 • Защо при вкарване в група на няколко слоя не мога да ги избирам от работния плот

  Ilia:

  при комбинация ctrl+десен clik ми избира групата,имали комбинация ,която е за слаевете в групата.

  Ilia:

  разгадах го, заставаш с мишката на изображението и натискаш десен бутон и си избираш от падащото меню желания   lear. Все пак ако има по лесна комбинация съм готов да я чуя.

 • Защо не мога да запълня и копирам слой

  Ваня Булева:

  Имам затруднения при запълване на слой след като съм го нарисувала с Lasso Tool и копирането на маркираната селекция също не ми се получава въпреки,че го правя по-урока,но явно нещо пропускам.

  Ангел Арънски:

  Ако клавишната ти комбинация не работи, то пробвай да изпълниш командата от менюто. Edit / Fill

  В първи модул има упражнение (в PDF) на такива операции, опитай се да го изпълниш. Там също има инструкции за това
  Генчо:

  Копирането на маркираната селекция  e е невъзможна, защото слоя ти е празен вижда се  на  тъмбнейла на слоя.


  Margarita:

  Къде точно се намира това упражнение?

 • Защо не мога да запълня селекцията?

  Yana Zannato:

  Когато взема селекцията, както е казано, премествам я, цъкам Alt + Backspace обаче не се запълва.. Издава "error" звука.

  Ангел Арънски:

  Това се получава когато сме избрали текущ слой, а той е заключен, невидим или не поддържа растерно запълване (например смарт обект, векторна маска). Направи си нов слой и пробвай пак

 • Може ли да получа допълнителни Материали

  Лора Ралева:

  Здравейте, бих искала да питам дали имате допълнителни помощни материали, от които да получа повече информация за слоевете, предназначения, ефекти и т.н? Благодаря!

  Ангел Арънски:

  Слоевете се ползват във всеки урок. След два урока ще намериш и упражнение в PDF формат.

 • Защо като задам клипинг маска, изображението изчезва?

  Виктория Въндева:

  Здравейте! Искам да попитам защо когато задам create clipping mask, черното рисувано нещо изчезва и не мога да правя нищо, защо става така? Със CS6 съм.

  Ангел Арънски:

  Най-вероятно правиш клипинг маска върху слой в който няма нищо. Така и (клипнатия слой) горния слой няма да се вижда.

 • Как да създам, два слоя с различни снимки,както е в урока?

  Иван:

  Как да направя два layers с различни снимки, както е в урока?Благодаря за вниманието.

  Грациела Георгиева:

  Здравей,
  Можеш да създадеш нов слой с помощта на този бутон: А след това с помощта на маркиране на даден слой и провлачване нагоре или надолу, може да го местиш между другите слоеве.

 • Теодора Симова:

  Здравейте :) Най - лесният начин е като просто натиснете снимката с левият бутон на мишката и го задържите ,след което приплъзнете картинката върху работният плот :) Мисля,че може с Ctrl + I също така :)

  Анна Орлова:

  Благодаря ти, Теодора!

 • Защо  функцията Edit -> Copy Merge не е активна?

  Цветелина Дойчева:

  Здравейте, При мен не се получава копирането на съдържанието от цялото платно. Дори при маркирани вскички слоеве, когато отида на Edit функцията за Copy Merge не е активна. Какво трябва да променя?

  Ангел Ангелов:

  Здравей! Copy Merged се нуждае от селекция. Селектирай всичко с клавишната комбинация CRT+A и ще ти стане активно.