Метод-лесен и бърз

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Daniela:

  Много интересен урок :) Сега да попитам естествено....Направили сме си заглавната страница,както в урока....И като цъкнем на контакти в случая нищо не ни излиза,защото няма какво.Но ако трябва да направим цялостен сайт,така че всичко да е активно и да излиза когато цъкнем на Контакти примерно, методиката същата ли е ? Т.е правим си нов дизайн на конретната страница(както в урока на заглавната страница на сайта)-в случая каквато страница трябва да се покаже когато цъкнем на Контакти....след това кропваме,нарязваме,сейфаме,после това с HTML-a и така всяка страница в нов фотошопски документ и цялата процедура се повтаря за всички отделни страници,за да бъдат активни ???Или начина е друг?Защото това в урока изглежда лесно,но не знам дали бих могла да се справя,ако искам примерно за себе си да си направя сайт сама с мой личен дизайн.............И това с тези URL адреси много не ми стана ясно кога какво пишем,да на Контакти - contact.html , но за цялостен сайт едва ли ще знам за все активен бутон какво да пиша. А за логото какво значи index.html когато го въвеждаме?

  Daniela:

  file:///D:/Documents/PS%20course/sait/photo.html

  Daniela:

  това се получи при мен. малко изрязано стои, при мен май не се налага това със смяната на цветовете ?

  Daniela:

  малко едрее цялата страница,но не мога да преценя с колко пункта да работя. Колко е допустимо на заглавните изречения и на основния текст ?

  Ангел Арънски:
  1. Принципно, ако искаш целия ти сайт да е направен с този метод, да, ще трябва всяка страница да я направиш по този начин. Което може и да не е толкова бавно колкото звучи, ако си подготвиш шаблон и елементи които да преизползваш.
  2. index.html е файла който уеб сървъра търси, когато адреса ти е без име на файл. Тоест, http://mysite.com е същото като http://mysite.com/index.html
  3. Когато слагаш връзки към някоя страница, ако тя е в същата директория където е и страницата в която искаш да сложиш връзката. То можеш да напишеш просто Страница и връзката ти ще работи. Не ти трябват 'абсолютни' пътища от сорта на този който си дала горе.
  4. Направи страницата си към 790 пиксела широка, след това размера на заглавията си ги избери на око. Няма как да ти кажа колко 'pt' да са, това зависи от DPI-а на файла ти. Можеш да видиш информация за размерните единици тук: http://photokie.com/kakwo-e-pt-px-i-em/
  Ангел Арънски:

  Както можеш да видиш малко информация за това колко голяма да е страницата ти тук: http://photokie.com/rezoluci/ Тоест ако си готова да преглътнеш 1% останали потребители на 800x600, можеш да направиш страницата си с дължина 950 пиксела например, която ще попадне в 1024x768

  Venko Stoev:

  Въведох корекциите за центриране и цвят точно като теб, но нещо не ми се получи и си остана същото (нецентрирано)

  Диляна Кънева:

  Venko Stoev, натисна ли "save" на notepad-a? И след запазването даваш "F5" и всичко трябва да се обнови. Открих и друг проблем, съвсем случайно. Когато въвеждаш корекциите трябва да добавиш и този знак " ; " иначе няма да ти отчете корекцията и ще си остане нецетрирано. Пробвах го, без него не се центрира

  Диляна Кънева:

  след...margine: auto; ......

  Дани:

  По въпроса с "едреенето" на страницата - и на мен не ми хареса как стои в браузъра, затова при Save for Web намалих Image Size на 75% и вече не се налага да превъртам 5 екрана, за да стигна до дъното на страницата :) 

 • Защо имам различни команди в текстовия файл?

  Маринела Тенева:

  Здравейте. Направих си всичко, както е описано във видеото, но когато стигнах момента за въвеждане на корекции по позицията, установих, че командите ми се различават от тези във видеото. Посочете ми, ако може къде е коректно да поставя командите за позиция. Благодаря!

  Веселин Аула:

  Погледни видеото 06:50. Показано е как се настройват опциите за записване на файл. Трябва да се избере опцията създаваща <DIV> елементи, а не стандартната таблица с <TR><TD>

  Маринела Тенева:

  Благодаря, много!

  Ivan Pukov:

  Ако ще се занимаваш с web или какво и да било друго програмиране ти препоръчвам да не използваш вградения в Windows Notepad - има много безплатни алтернативи ( atom , notepad++ , notepad 2 , sublime и т.н ) и платени - с тяхна помощ такива грешки ще виждаш много по-бързо и ще се ориентираш в кода по-добре :)

 • Как да махна бялата рамка (anti-aliasing) от GIF?

  Kaloyan:

  Здравейте,
  Когато изрязвам картинките ги задавам да са gif и задавам "No Transparecny Dither", за да не ми излизат с бял фон отзад. Но остава една бяла рамка около тях. Реших, че е от ефектите,които слагам и за това реших да направя една проста фигурка и да видя какво ще стане. Направих си HTML файл с избран фон и сложих фигурката, която изрязах. Пак се появи рамката.  Някой може ли да сподели как по - точно да ги изрязвам. 
  Благодаря.

  Ангел Арънски:

  Използвай PNG, там има различна степен на прозрачност в пикселите. GIF има единствено една степен - прозрачно или не. Така единствения начин да направиш anti-aliasing е с използването на 'matte' цвят. Той ще се използва в anti-aliasing-а. Ако държиш да ползваш GIF, то трябва да си сигурен във фоновия цвят върху който ще поставиш GIF-а и ще трябва да го зададеш като 'matte' от Save For Web панела. 

  За последно използвах GIF преди 6-7 години, сега вече няма особен смисъл и PNG се е наложил като стандарт. GIF-а единствено се използва в много специални случаи, например когато имаме анимация
  Kaloyan:

  Благодаря! Тази сутрин и аз се сетих, че по стандарт е най - добре да е PNG.

 • Как да направя Guide линии

  Даниела Филипова:

  Как да направя тези Guide линии? Къде натискате, за да се покажат хоризонталните и вертикалните линии, които са до лентата с инструментите и чрез които правим Guide линиите?

  Даниела Филипова:

  Разбрах от къде да изкарам рулера с CTRL+R при мен е бил скрит. Благодаря Ви все пак.

 • Как да изрязвам по детайлно със slice tool ?

  Александър:

  Искам да попитам, понеже направих бутоните на менюто под хедера в по различна форма (различна от правоъгълник), как мога да ги изрежа, така че да паснат идеално с формата на самия бутон...в случая да изрязвам по диагонал примерно....или ако реша бутона ми да е кръг примерно, по какъв метод става изрязването?

  Антон Иванов:

  Не мисля, че е нужно да усложняваш изрязването на отделните парчета, Сашо. Очертай си правоъгълник, вписан в бутона и това е напълно достатъчно за линк или скрипт. 


  Александър:

  Да, при следващите уроци ми се изясни как точно работи инструмента и по какъв начин мога да направя по разчупен ефект за ховър.... след което разбрах, че въпроса ми е бил излишен ;))) Благодаря за отговора ;))

 • Теодора Симова:

  както и в пада ми излиза това :/

  Теодора Симова:

  Оправих си всичко благодаря . Ще се радвам да ми дадете имейла Ви за да оцените моята работа

  Ангел Ангелов:

  Искам да ти кажа, че "това", което ти излиза е перфектна текстура! ;-)

 • Как да центрирам изображението?

  Simeon:

  Написал съм всичко както е във видеото, зададох му команда "save", след това на страницата F5 и пак не се получава.

  Валентин:

  Струва ми се, че си допуснал техническа грешка в бързината. Пробвай да промениш position:realtive с position:relative и мисля, че ще постигнеш желаният ефект.