Разрязване на страница

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Ангел Арънски:

  Това е интересен въпрос. Принципно силата на Интернет е в интерактивността на уеб страниците. Тоест в това да може потребителя да натисне на нещо и неговото изживяване да се промени. Ако искаме да направим изображение с един бутон който се натиска, то ще трябва да го изрежем във Photoshop и да му сложим връзка. 


  От друга страна може да използваме нарязването, за да автоматизираме създаването на множество дребни картинки, като иконки. Представи си един файл с 30 нарязани иконки. Когато сложиш един слой с цветова настройка върху тях и ги запишеш със "Save for Web", ще получиш 20 иконки с един цвят. Когато промениш настройката и запишеш пак, ще получиш още 20 с друг цвят и всичко това с 4 щраквания на мишката.

  От трета страна е хубаво да нарязваш картинките с цел оптимизация на големината на файловете. В някои части ще ти трябва да имаш много детайли, а в други можеш да ги намалиш като увеличиш компресията на файла

  Можеш също така да направиш един огромен файл с нарязани картинки които са част от цял сайт или документ. Тоест картинките и иконките идващи от всички страници на сайта, да са в един Photoshop файл. Така можеш да ги променяш както искаш и след това с едно щракване да ги записваш, те да се разрязват, наименуват и да обновят целия сайт за секунда. 
  Ангел Арънски:

  Когато превръщаме един PSD файл в уеб страница и искаме да се индексира от търсачките, то можем да използваме следния метод за нарязване:

  1) разрязваме файла, така че тъмните сиви карета да са единствено графични.
  2) зелените карета ще ги изрежем също, но те ще служат за фон върху който ще сложим динамичен текст в HTML, а не статичен във Photoshop.
  3) Поставяме текста върху картинките.

  Този метод и други подобни са описани подробно в следващите уроци от курса
  инж. Юлия Петрова Савова:

  Много благодаря за изчерпателния отговор!

  Diana:

  Здравейте!

  Бих искала да попитам как набързо изключвате като вече отрязан даден слайс?