Стилове на обект проектна ос и стилове на етикети за надписи – част 1

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
По какъв начин можем да редактираме надписите за главните точки на геометрията на проектната ос- начало, среда, край кръгова и преходна криви ?
Посредством MTEXT или DTEXT (на ръка) за всяка една от проектните оси
Промяната на тези надписи става от чрез редакция на стила на проектната ос
Посредством Toolspace->Settings Tab->Drawing Settings -> Abbreviation Tab

Въпроси и отговори

 • От къде се управлява?

  Нели Василева:

  Здравейте! От къде се управлява начина по който се надписват километражите на главните точки на алаймънта и на тези през 20м, респ. начало и край. Искам да се изписва 0+000.00, 0+020.00,0+125.38,  а не например 0+00.00, 0+20.00,1+25.38.Как мога да удължа алаймънта отпред и отзад при вече решено трасе  по продължението на правата без да ползвам гриповете?

  Илия Маринов:

  Здравейте. Отговарям чрез едно кратко видео. Надявам се да се вижда и чува нормално :)
  http://aula.bg/u/MjY2MDM2ODI2MA

  Нели Василева:

  Благодаря, информацията за удължението на алайнмънта беше много полезна!

 • Как ако нишия alignment няма километраж и анотаци изобщо ,да му бъдат пуснати? 

  Иван Ланджев:

  От Markers->Alignment points, доби и да избера стил на меркерите, на чертежа нищо не се показва?Или трябва да създам наново alignment-a?

  Венелина Борисова:

  Ако нашата ос няма километраж, най-вероятно не са зададени етикети за километража. За да добавим етикетите, трябва да изберем оста и с десен клик от менюто да изберем Alignment Labels. Избираме си етикетите първо за главни точки и с бутона Add ги прибавяме, след което правим същото за второстепенните точки, точките от геометрията и други, ако са ни необходими. Избираме си стил, който е подходящ за чертежа, или създаваме нов, ако искаме стил, който не е наличен в списъка.

 • Как се създава Динамичен Label?

  Stanislav Gribachev:

  Здравейте колеги, бихте ли могли да ми помогнете с изготвянето на един Label, който обозначава напречния наклон на пътното плътно. Искaм да създам един Динамичен Блок, който да мога, независимо от това дали има повърхнина или не, да го използвам. Прикачам ви картинка от Блока, който искам така да изглежда. Бих искал долната линия да мога да променям и перпендикулярната и, както и стойнотостта винаги да бъде успоредна на горната линия.