Обединяване на повърхнини

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Обединението на повърхнини се осъществява чрез:
Създаване на нова повърхнина в която последователно добавяме точкови групи, свързваме отново брейклиниите и указваме границите на обединения модел
Добавяне в основната съществуваща повърхнина на нови точки, брейклинии и граници от другите
Създаване на нова повърхнина и добавяне чрез paste на отделните повърхнини, започвайки от основната

Въпроси и отговори

 • Как да намеря нулева линия между повърхнини?

  :

  Как да намеря нулева линия между две повърхнини, например теренна и изкопна(насипна) ?

  Илия Маринов:

  Здравей,
  1ви начин
  Правиш обемна повърхнина между теренната и изкопната (насипната). Пускаш хоризонталите на обемната повърхнина и там където ти е нулевия хоризонтал е линията която търсиш. С Label можеш да означаваш отделни "коти" от тази обемна повърхнина, които "коти" всъщност, не са нищо друго освен работните разлики за изкопи или насипи. Добър метод за картограми на земните работи.
  2ри начин
  Чрез Grading Objects- в бъдещия модул 8, можеш да пресичаш теренна повърхнина с проектна (дефинирана по наклон)- не точно това е въпросът ти, но все пак е добре да се има предвид.

  :

  Много благодаря, строителя за който меря с цел икономия понякога ми иска нулевата линия между проект и терен така, че да няма излишни разходи от изкоп или насип с GPS-a го правя по откоси, но при сложна повърхнина трудно :)

  Илия Маринов:

  Радвам се ако съм помогнал. Последното ти изречение ми напомня и възможността на някои GPSи и тотални станции да трасират директно проектни повърхнини. Нещо, което винаги ми е пестило много време и усилия. Не съм сигурен обаче , че е редно да споменавам конкретни марки и модели тук, а и темата се отдалечава от Civil.

  :

  Да моя е такъв, експортвам xml и след това минавам през програмата ........ и аз да не споменавам за да стане по лек файла и на монитора излиза с цветове и дава в реално време разликата между моментна и вкарана повърхнина. Супер е! 

  Ивилин:

  Нулевата линия я изчертава чрез функцията MINIMUMDISTBETWEENSURFACES. Пишете в командния ред първите няколко букви и програмата ще ви го предложи.

 • Nedko:

  Незнам, но мога да опитам!

  Nedko:

  Когато избера първо изкопа след това повъхнината от хоризонтали. а след това теренната при разреза изчезва изкопа?

  Nedko:

  Когато снимам на части и тези части ги обединя чрез Paste surface се получава. Но когато затворя и отворя отново чертежа някои от повархнините не се изобразяват. На второто или третото отваряне на чертежа се изобразяват.Снимам път, доста дълък работя на Civil3d 2014 ако използвам snapshots, за да запаметя овщата поваръхнина е същото ?

 • Как да копирам една обработена повърхнина от едно двг в друго?

  Borislav:

  Как да копирам една обработена повърхнина от едно двг в друго?

  Георги Табаков:

  Въпросът ви е много неопределен и отговорът ще бъде същия. Става с командата "COPY".....и в другия чертеж "Paste to original coordinates".