DaVinci Resolve. Какво е и за какво се използва?

Вечният спор в средите на видео съдържанието е кой е най-добрият софтуер – Premiere Pro, Final Cut, Sony Vegas или DaVinci Resolve? Този върпос става все по-актуален поради все по-нарастващата значимост на видеото като съдържание за ангажиране. Предимството на DaVinci пред останалите софтуери е, че има безплатна версия с огромен набор от фукнционалности, което я прави привлекателна, както за аматьори, така и за професионалисти. Други безспорни преимущества на програмата са множеството инструменти за редактиране, позволяващи прецизен контрол; чистият и добре проектиран интерфейс; включените графики за движение и инструментите за редактиране на аудио, които са достъпни като отделни приложения в другите професионални редактори.

Нека разгледаме по-подробно софтуерa за видео редакция DaVinci Resolve:

Какво е DaVinci Resolve?

Вече стана ясно, че това е програма за редактиране на видео съдържание. Но, това не е всичко!

DaVinci представлява комплексно решение, обединяващо всички необходими инструменти за създаването и редактирането на професионални видеа. Освен това можете да създавате професионални анимационни графики и кинематографични визуални ефекти. Може да правите професионална настройка на цветовете, аудио постпродукция, да използвате многобройни 2D и 3D инструменти за създаването на усъвършенствани анимации, да импортирате и експортирате всякакви файлови формати, дори и от „по-ексзотичните“.

DaVinci Resolve е разделен на „страници“, всяка от които ви предоставя специално работно пространство и инструменти за конкретна задача. Редактирането се извършва на страниците „Cut“ и „Edit“, визуалните ефекти и анимационните графики на страницата „Fusion“, корекцията на цветовете на страницата „Color“, аудиото на страницата „Fairlight“ и медийната организация, заедно с импортирането и експортирането на стрниците „Media“ и „Deliver“. Само с едно кликване може да превключвате от задача на задача!

Страница „Edit“

Множеството инструменти и функции в страницата за редактиране, пряват софтуера подходящ за големи проекти като игрални филми, телевизионни предавания, стрийминг, реклами, документални филми и др. Чрез модела на работа drag-and-drop, инструментите за автоматично изрязване, персонализираните клавишни комбинации, библиотека със стотици заглавия, преходи и ефекти, които може да добавяте и анимирате, ще работите изключително бързо и качествено!

Страница „Cut“

Страницата за изрязване е идеална за проекти с кратки срокове, които трябва да се приключат бързо. Тя има модернизиран интерфейс, който е бърз за научаване и е проектиран за скорост. Функции като изходна лента, двойна времева линия, бърз преглед и интелигентни инструменти за редактиране ще ускорят вашия работен процес.

Страница „Color“

Страницата за цветове е основната причина професионалистите от Hollywood да предпочитат DaVinci за оцветяването и завършването на голяма част от игралните филми и телевизионни предавания! Това обаче не означава, че той не е достъпен за напълно начинаещи в тази сфера. В нея ще намерите множество опции за регулиране на цветовете, контраста, сенките и т.н.

Ето кои са някои от основните функции в страницата „Color“:

Fusion

В страницата „Fusion“ може да създавате кинематографични визуални ефекти, както и реалистични анимационни графики на високо ниво направо в програмата! Всичко това е възможно благодарение на стотиците 2D и 3D инструменти, както и на работния процес, базиран на възли, който прави по-бързо и по-лесно създаването на сложни ефекти и анимации.

Страница „Fairlight“

В страницата „Fairlight“ ще намерите стотици професионални инструменти за аудио постпродукция. Това е като да имате професионална цифрова аудио работна станция, вградена във вашата система за редактиране и оцветяване! Може да използвате вградените клавишни комбинации за редактиране, което ще ви позволи да работите по-бързо и ефективно.

Media & Delivery

Страниците „Media & Delivery“ имат всичко необходимо за импортиране, управление и изпращане на готови проекти. Медийната страница представлява специално работно пространство на цял екран, което позволява да подготвите своите кадри, да синхронизирате клипове, да организирате медиите в различни папки и да добавите метаданни, преди да започнете да редактирате.

Страницата Delivery ви дава пълен контрол върху всички опции и формати за кодиране. Можете да извеждате и качвате файлове в YouTube, Vimeo и Twitter от всяка страница с помощта на инструмента за бързо експортиране.

За какво се използва DaVinci Resolve?

DaVinci представлява решение за видео редакция от типа „all-in-one“. Това означава, че използвайки само този софтуер, можете да създадете един завършен проект от началото до края. Това е защото програмата съчетава в себе си редакция на видео, цветови корекции, специални ефекти, редактиране на аудио, анимационни графики и др. И не случайно DaVinci Resolve е предпочитан софтуер от много филмови продукции, най-голямата от които е Hollywood.

Холивудските професионалисти признават качеството на DaVinci Resolve и използват програмата за редактиране на филми, телевизионни предавания, реклами и др. Много наградени филми като Avatar, Deadpool, Jason Bourne, Star Wars: The Last Jedi, Bohemian Rhapsody и X-men са създадени с помощта на софтуера.

Jurassic World: Fallen Kingdom
Deadpool 2

Списък с филмите, създадени с DaVinci Resolve.

DaVinci Resolve се използва и в много телевизионни продукции, от Game of Thrones до Modern Family, The Big Bang Theory и American Horror Story.

Ето и някои филми направени изцяло с DaVinci:

Ето как може да научите видео редакция и видео ефекти

Разгледайте курсовете в Аула за видеомонтаж и видео ефекти.

Разгледай кои са следващите обучения, които да очакваш в Аула до края на годината тук.

2 thoughts to “DaVinci Resolve. Какво е и за какво се използва?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.