Създаване на под

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се намират инструментите за създаване на скица, при стартиране на командата за под по скица?
В контекстуалното лентово меню
В раздела Архитектура (Architecture) от лентовото меню
В палета с настройки

Въпроси и отговори

 • Как се правят настилки?

  Ирина Русева:

  Здравейте! За да се получат в крайна сметка количествени сметки, би следвало да моделираме и самите настилки. Как се прави това? И в тази връзка - стените и подовете могат ли да се разбиват на материали в последствие в таблиците? Благодаря предварително!

  арх. Петър Пенчев:

  Както за стените така и за подовете можете да възприемете два различни подхода. Всеки слой да бъде отделен елемент- отделна стена или под. Тогава ще извадите колчиество на база елемнти или т.нар Schedules/Quantities - другия подход е да моделирате една стена или под с различние слоеве и да направите Material Takeoff , което ви дава количество на база материал. Избора е изцяло ваш. Това което имам аз като опит е, че наситина в определени случаи моделираме например топлозиолация като отделна стена, а за подове целият архитектурен под е един елемент под и конструктвиният е отделнен елемент под - но всяка ситуация трябва да бъде оценена предварително.

 • Как да създам плоча с правилно изображение на линиите?

  Kameliya Mauersberger:

  Здравейте, опитвам се да построя плочата на подземен паркинг. Искам да създам налкони в нея, но се полочават диагонали, които не желая. Как да избегна това?

  арх. Петър Пенчев:

  Щом се появяват тези линии значи координатите на точките са такива, че не може без тях. Прегледайте координатите на точките(височините), вероятно, ако разгледаме четерите точки в четерите ъгъла на произволен трапец в който сте маркирали диагонал, то те не лежат в една равнина за това и се създава диагнонал. Ако четери точки лежат в една равнина, то софтуера няма изкуствено да раздели площта на два триъгълника. Дори и най-малкото отклонение обаче би създало две равнини - два триъгълника вместо един трапец в една равнина.

 • Как се прави, под на следващ етаж?

  инж. Иван Иванов:

  Не знам дали е предвидено за следващ урок, но се опитах да направя под за етаж 2 от модела в уроците, по начина от видеото. Всичко се получи с изключение на изолацията на външната стена, която не покрива самата плоча а само стената.

  арх. Петър Пенчев:

  Без скрийншот на това което правите ми е трудно да дам отговор. Предполагам изчертавате контура на плочата по външния контур на стената(заедно с изолацията). За да имате изолация преминаваща пред плочата - просто изчертайте правилно контура на плочата, а именно да стига до основния материал на стената, без изолацията. Придържайте се към реалната ситуация и истинското изпълнение. Плочата стига до външняи ръб на тухлата например, а не до външняи ръб на изолацията. В този ред на мисли, можете да използвате отделни стени за тухлата и отделна за изолацията, а не една стена със слоеве.

  инж. Иван Иванов:

  Извинявам се, прикачам скрийншот. Следвах точно тази логика, контура да е по външната страна на основната стена. Но на тази стена не се получи.

  арх. Петър Пенчев:

  Проверете параметрите на тази стена. (до кое ниво стига, дали има Offset или друго) Вероятно се различава от останалите, за да има такъв резултат. Щом сте успели да постигнете желания резултат на другите места, ще се справите и с последната =) Спорна работа!