Врати и прозорци. Тънкости при поставяне и работа.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как контролираме ориентацията на врата след поставяне?
Чрез селектиране на вратата и натискане на бутона Space
Чрез селектиране на вратата и натискане на бутона Enter
Чрез клавишна комбинация D+R

Въпроси и отговори

 • Как се позиционира врата или прозорец по дебелина на стената.

  Румен Драганов:

  Как да покажем къде искаме да се разположи вратата или прозореца по отношение на дебелината на стената. Например някъде се препоръчва монтажът на прозорците да става във външния край на зидарията (ядрото) на стената или пък в средата на зида. Въпросът е разбира се за многопластови фасадни стени.

  арх. Петър Пенчев:

  Позицията на вратата или прозореца по отношение на стената се контролира чрез фамилията за врата или прозорец. За да е възможно това обаче, предварително такава опция трябва да бъде заложена във фамилията която се позлва. В различните фамилии параметъра който контролриа това поведение може да се казва по различен начин. Например тук в стандартен архитектурен темплейт който съм отворил има прозорец, който се конторлриа така:

  Наличието обаче на подобна опция зависи изцяло от фамилията която се ползва. Може и да не съществува опция за ткаъв тип контрол.

 • Как да направим прозорец по стена, която е като арка?

  модул97:

  Здравейте. Как да направя серия от прозорци по стената от снимката?

  арх. Петър Пенчев:

  Няма нещо специално при поставяне на прозорец в подобна стена. Прозците могат да бъдат поставяни по стаднартния начин :

  Ако под "серия прозорци" имате предвид изпозлването на командата - "Array" това също е възможно. Ако имате нужда от повече информация за това как може да го направите мога да дам допълнителни разяснения и по този въпрос.

  модул97:

  Здравейте. Поставяйки ги по този начин се образъват малки части от стената, които са видими. Как да избегна това? Благодаря предварително за отговора!

  арх. Петър Пенчев:

  Един вариант е да се създаде специална фамилия която да представлява четирикрилен извит прозорец. Друг по-лесен вариант е изпозлване на Curtain Wall.

 • Как да намеря библиотеки с фамилии?

  Георги Георгиев:

  След като натисна бутона Load family ми отваря директория, в която нямам никакви фамилии. Опитах да потърся в други папки, но нищо не намерих. Директорията е C: > ProgramData > Autodesk > RVT 2017 > Libraries > Generic. Нямам такава папка US Metric. Предполагам, че това е така защото съм със Student Version на програмата. Мога ли да намеря от някъде тези библиотеки, които по принцип се инсталират с програмата?

 • Защо при поставяне на врата, понякога временната дименсия не е между двете стени а между врата и стена?

  Иван Иванов:

  Знам, че това може да се промени след като се постави от временните контроли (синята точка), но има ли начин при врати винаги да е между две стени.

  арх. Петър Пенчев:

  По-скоро зависи от това къде стои елемента, който се опитвате да поставите спрямо околнитe елементи - т.е. къде екурсура на мишката. Що се отнася до насторйките на временните дименсии - можете да контролирате техните преференции от раздела Manage след това Additional Settings и накрая Temporary Dimensions