Моделиране с 3D мешове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Команди


EDGESURF - Създава 3D меш между четири линии или криви, които оформят контура му.

Тест за преминаване към следващия урок

 
При промяна на нивото на заглаждане на един меш, променя ли се броя на лицата му?
Не
Да
Зависи от нивото на заглаждане

Въпроси и отговори

 • ЗАЩО не мога да използвам полилиния в 3D пространството?

  Daniel Donchev:

  защо аз немога да прихвана горната и долна точка за да свържа двете дъги, като на видеото, какво е необходимо да задам като настройка при условие, че са ми включени всички прилепвания и е необходимо да завърта кординатната система за да мога да начертая линиите за връзка между арките

  Daniel Donchev:

  интересното е че пробема го имам само с обикновенна линия както инж. Цукев го споменава във видеото, а ако начертаем линията като 3д поли няма проблем

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето каква е идеята:

  Ако изчертаваш линия, първта точка на която лежи в една равнина а втората ѝ точка лежи в друга равнина опциите са две - използваш или Line или 3dPoly.

  Защо с Line с обикновена полилиния - Polyline не става. Отговора се крие в начина, по който се вписва геометрията в самия AutoCAD обект.

  На снимка 1 позиция 1 съм селектирал една линия - Line. В Properties ( снимка 1 позиция 2 ), ясно се вижда в раздела Geometry (снимка 1 позиция 3 ), че за първата точка имаме Start X; Start Y; Start Z ( снимка 1 позиция 5) съответно същото се отнася за последната ѝ точка End X; End Y; End Z ( снимка 1 позиция 5 ).T.e. съставните ѝ точки не са фиксирани само в една равнина, на тях по Z може да им се зададе различна координата - Start Z End Z.

  Снимка_1

  И сега разликата полиния - Polyline ( снимка 2 позиция 3 ) НЯМА Vertex Z, тя има Elevation ( снимка 2 позиция 5 ), което означава че се подържа в рамките САМО на една равнина и тази равнина в Z е определена от Elevation ( снимка 2 позиция 5 ). Тук имаме само координати по в една равнина ( снимка 2 позиция 4).

  Снимка_2

  Що се касае до 3DPoly , тя вече е не е фиксирана за определена равнина, ами има Z координати за всяка нейна точка - снимка 3 позиция 1.

  Снимка_3

  П.С. Има един тънък момент обaче, в който да не можеш да се прилепиш към точка която е в друга равнiна спрямо първата избрана точка за една линия - Line или пък 3д полилиния - 3dpoly.Прoблема идва от настройката на променливата OsnapZ, ако настройката е = 1, следва да не може да се прилепиш към точката в другата равнина, ами ще се прилепиш в нейната ортогонална проекция, върху равнината в която е първата точка от линията - Line ( или 3D полилиния - 3D poly). Ако настройката е =0, е точно обратното.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и в най - общи линии съм изяснил откъде точно идва проблема и защо се получава.

  Daniel Donchev:

  СУПЕР Е ОТГОВОРА, МНОГО БЛАГОДАРЯ !!!

  Веселина:

  и аз проумях разликата, ще опитам отново