Работа със солиди - сфера, пирамида, призма и пръстен

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Допълнителна информация към видеотоЗапочнете с нов празен файл и повторете показаното на видеото.
SPHERE - Чертае сфера
[PYR] PYRAMID - Чертае пирамида
[WE] WEDGE - Чертае призма
[TOR] TORUS - Чертае пръстен

 

 

Въпроси и отговори

 • Откъде да настроим избор на многоъгълника на основата на пирамида, освен от "options" панела?

  Антон Петров Петров:

  Здравейте,
  При чертане на пирамида не се появяват опции за основа на пирамида, а по подразбиране е дадена 4ъгълна пирамида. От къде да настроим избор на многоъгълника на основата, освен от "options" панела ? А ако искаме да изчертаем тетраедър ? Или октаедър ?

  Иван Цукев:

  Антон,

  пускаш командата PYRAMID, преди да избереш център, избираш опцията Sides (страни) и там задаваш броя на страните -3,4,5 и т.н.

  Ivan:

   ''@'' за какво служи? или какво означава? :) и да ви питам за да въведа

   2,5 метра права линия - в units каква е настройката? и като се въвежда се изписва като 2.5 или?

  Альоша Исаев:

  Въпрос към Иван художник. Преминал ли си курса за AutoCAD 2D, понеже въпросите които задаваш са разгледани в него а напредвайки с 3D курса ще възникват подобни въпроси и за други свойства и функции.

  Константин Петров:

  @Ivan

  А иначе '@'' служи за въвеждане на относителни кординати (релативни) , а ако е с # това служи за въвеждане на абсолютни кординати. Но както казва Альоша ,ако не си преминал през курса AutoCAD формула тепърва ще изникват нови и нови въпроси за теб. Препоръчвам ти го курса е много добър.

 • Таня:

  Освен от командния ред,от къде другаде мога да си пускам команди,например в случая move?Къде са съответните икони,защото аз не знам всички команди на изуст?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Ribbon интерфейс - Home раздел - Modify панела - Move бутона (малко квадратче с четири стрелки насочени навън)

  Таня:

  Благодаря,Никола. Просто е трябвало да разгледам по-подробно екрана.Още не мога да свикна с този облик и си мисля,че всичко е много различно.А то не е чак толкова.

  Тихомир :

  Също move можеш да го стартираш след като натиснеш десен бутон на мишката и от менюто избереш basik modify tools или най лесния вариант е просто да напишеш move
  в реда за команди

  Таня:

  Благодаря Ви.Въпроса е принципен и се отнася за по-неизвестни команди,които не са изкарани на екрана,а не знам името им,защото в 2д ги използвам с картинките и не съм ги научила наизуст,но явно ще трябва да ги науча

  Й. Кюркчийски:

  За мен най-лесно е като натисна "М" от клавиатурата и след това спейсбара-интервала. Така командата "MOVE" е задействана.

  П. Чардакова:

  Таня, най-бързо се чертае с въвеждане на командите в командния ред. Така че моят съвет е да научиш най-използваните команди и да си ги пускаш от там. В курса AutoCAD Формула, инж. Цукев е публикувал един списък с кратките команди (най-често използваните). Мисля, че е в първи модул. Потърси го много е полезен. Намира се под урока за кратки команди като допълнение към урока. Успехи

 • Може ли да се чертаят неправилни пирамиди.

  Николинка Николаева  Николова:

  Здравейте,

  Възможно ли е чертането на неправилна пирамида. Например основата да е правоъгълник 5 на 10.
  Борислав Иванов:

  Правите правилна пирамида от солидите, която да е с основа примерно 5 на 5. След това с филтъра за селекция в раздела selection (в моя вариант иконката е до тази на gismo-то) избирате edge - ръбове. Можете да го изберете и с командата SUBOBJSELECTIONMODE и 2 - по този начин пак се избира селекцията да е на ръбове. След включването на тази настройка, избирате желания ръб, давате му MOVE в желаната посока с колкото искате (например с 5 единици) и готово. Ако искате пирамидата да е симетрична, трябва да преместите и върха й. Пак от филтъра за селекции избирате - този път vertex или чрез SUBOBJSELECTIONMODE и 1. Така се селектират върхове. Избирате върха на пирамидата и го местите с MOVE в същата посока, както и ръба преди това, само че този път с половината от разстоянието или в случая с 2.5 единици.

  Николай Кискинов:

  Как да преместя конуса нагоре?

 • Как работи Polisolid?

  Красимира Хронева:

  Здравейте, може ли да кажете как работи Polisolid?

  Красимира Хронева:

  По-точно ме интерисува опцията Justify

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  Идеята на Justify е спрямо коя страна (лява / дясна) или центъра ще се образува дебелината му спрямо изчертаването.

  Имам предвид че ако избереш Center (снимка 1 позиция 1), там където кликваш при изчертаваенто дебелината полисолида да се формира централно спрямо посочените точки. Т.е. ако дебелината е 2 см от ляво на клика ще имаш 1 см от дясно на клика ще имаш 1 см.

  АКО зададеш Left (снимка 1 позиция 2), там където кликваш при изчертаватнето, цялата дебелина ще се получи в ляво от клика, т.е. ако имаш дебелина 2 см... тези 2 см ще бъдат в ляво от клика.

  Снимка_1

  Красимира Хронева:

  Благодаря за бързия отговор