3 изключителни софтуера за графичен дизайн и за какво се използват. Сравнение на Photoshop, Illustrator и InDesign

Хората, които се занимават с графичен дизайн, притежават художествени умения, образно, комбинативно и алтернативно мислене, визуално въображение и най-вече усет за красивото.

Графичен дизайн или „пътят на дигиталните художници“

Едно от нещата, което наистина може много да изнерви един професионален графичен дизайнер, е да получи файлове, разработени на неподходящ софтуер.

И какво имам предвид под „неподходящ“? Това обикновено е софтуер, който по принцип не се използва за целите на разработените файлове.

И докато професионалистите знаят тези неща, то начинаещи може изобщо да не подозират колко трудно е да избереш правилния софтуер за целите си.

Точно както един водопроводчик трябва да използва различни гаечни ключове в работата си, така и всяка програма има специфични цели, за които се използва.

По-долу ще намерите синтезирана информация за различните ситуации, в които трябва да предпочетете един софтуер пред друг.

Преди да предприемете каквито и да е действия, моят съвет е да си изясните какво точно ще правите, за да прецените кой софтуер ще работи най-ефикасно за Вас.

Помислете какви са целите Ви, както и какъв е крайният продукт, който искате да получите, като така ще улесните много работата си, още преди да сте започнали.

Все пак никой не иска да влага усилия и време в нещо, което накрая дори няма да може да използва.

Нека, обаче, преди да преминем към подробно описание на отделните програми, да си отговорим на следния въпрос – какво означава понятието „графичен дизайн“.

Това е термин, използван почти навсякъде – в изработката на рекламни материали, Интернет страници, архитектурни задачи и много други. Графичният дизайн е задача или идея, която искаме да визуализираме.

Първоизточникът на съвременния термин „графичен дизайн“ е скицирането. Въпреки че през последните години скицирането се е превърнало в първата стъпка към визуализирането на дадена идея, а графичният дизайн е реалното представяне на тази идея.

Графичният дизайн може да комбинира в себе си различни идеи, така че накрая да се получи уникален краен резултат.

И така… за да направите графичен дизайн на нещо, трябва да разполагате с подходящите софтуерни решения. Такива са най-популярните софтуери в тази област: CorelDRAW, Photoshop, InDesign или Illustrator.

Кога да използваме софтуера за графичен дизайн на Adobe Illustrator?

Illustrator, както предполага и неговото име, е за създаване и корекция на илюстрации, изградени с вектори. Това обикновено са лога или други графични елементи.

indesign5  indesign6

Векторните графики са мащабируеми изображения, на които можете да променяте размера според своите желания, без те да променят своята резолюция и качество.

Въпреки че имате възможност да създавате брошури, годишни отчети и всякакви документи с помощта на Illustrator, това далеч не го прави препоръчително. Тази програма има някои недостатъци при нейното използване за тези цели:

  • Master страниците не се поддържат по същия начин в Illustrator, както в InDesign. Това е изключително полезна функционалност, когато създавате документи, използващи шаблони.
  • Illustrator не позволява номериране на страниците. Това е друга функционалност, която се поддържа от InDesign, която е изключително необходима, ако работим с голям обем от страници.

indesign7

С Illustrator може да създавате перфектна фирмена идентичност, като лога и визитки.

Този софтуер е изключително полезен при преобразуване на растерно изображение във векторно или при обработка на картинки, анимационни графики и нереалистични фотоси.

Със сигурност обаче не е добра идея да коригирате растерни изображения с него, защото финалният продукт ще е голям по обем, а самият работен файл ще е тежък.

Кога да използваме софтуера за графичен дизайн на Adobe – Photoshop?

Кратко и ясно – Photoshop е предназначен за създаване и обработване на снимки, растерни изображения, материали за широкоформатен печат като пълноцветна визия за светещи табели, билбордове, пана, плакати и други.

ph1  ph2

В началото програмата била разработена, за да помага на фотографите, но с времето нещата са се променили и днес тя се използва за:

  • Дизайн на интерфейс;
  • Уеб страници;
  • Рекламни банери;
  • Видео графики;
  • Коригиране на изображения за печат;
  • Добавяне на разнообразни филтри и специални ефекти.

ph3

Само защото има толкова много материали и информация за Photoshop под формата на видеа, обучения и книги, хората остават с убежданието, че Photoshop е универсална програма, приложима за всякакви цели.

Тя е, както казват американците, „a one stop shop“, тоест малко магазинче, в което можеш да намериш абсолютно всичко.

Проблемът е, че има случаи, в които е по-добре да НЕ използваме Photoshop вместо InDesign и Illustrator.

  • Не създавайте лога с Photoshop. Това е доста лоша идея, която ще Ви коства пари и време. Photoshop е растерна програма. Ако създавате лога с нея, файловете няма да могат да променят размера си без да развалят качеството си. Същата задача може да бъде изпълнена с Illustrator, но резултатът ще е векторно изображение, което ще запазва резолюцията си при промяна на пропорциите му.
  • Не подготвяйте материали за предпечат с Photoshop. При принтиране най-добре изображението да е векторно, за да бъде резултатът хубава и ясна картина, а това няма да е възможно с Photoshop, защото той запазва файловете под формата на пиксели. Всъщност можете да запазите във Photoshop векторните файлове с разширение EPS, но това не е добра практика и моят съвет е да не я използвате.

Кога да използваме софтуера за графичен дизайн на Adobe – InDesign?

indesign3

Не трябва да имате ни най-малки колебания за ситуациите, в които трябва да използвате този софтуер.

Неговата област на действие се простира до подготвяне на материали за предпечат. Той е разработен от Adobe именно с тази цел.

Материалите могат да са толкова разнообразни – продуктови брошури, дипляни, флаери, визитни картички, книги, списания, билбордове, пликове, писма, каталози, бюлетини, вестници и много други. Всъщност всичко, което включва блокове от текст, изображения и други графични елементи.

indesign1  indesign2

Adobe InDesign служи за обединяване на отделни елементи, разработени на Photoshop и/или Illustrator. Ако файлът, върху който работим, съдържа в себе си по равно векторни и растерни елементи и има комплексна информация, разположена на повече от 2 страници, то със сигурност InDesign е точният софтуер.

Такива проекти са каталози, книги, бюлетини, списания, вестници.

indesign4

Всъщност ние може да подготвяме материали за предпечат и с Photoshop, и с Illustrator. Истината е, че много хора дори го правят.

Въпреки това финалният резултат обикновено е прекалено и ненужно големи или неоптимални за стандартните принтери файлове.

Целта на InDesign е да обединява файловете, които са направени с други програми, и да показва само preview на тези файлове, а всъщност те да се намират на Вашия компютър без промяна на файловото разширение.

Тези файлове може да обработвате със съответните за тях програми, а промените ще се отразяват в InDesign. Така се получава един доста лек файл.

Нека си представим, че файлът в InDesign съдържа реалните изображения, лога, картинки, графики и други. Тогава краен продукт, състоящ се дори само от 20 страници, щеше да е доста тежък и да затормози и най-бързия компютър.

Затова при обработка на отделните елементи извън InDesign, в съответните за тях програми, се поддържа опцията направените промени върху тях в другата програма да се отразят и в InDesign.

Ако направим една снимка във Photoshop от цветна черно-бяла. Тогава тази промяна ще се отрази и в preview-то в InDesign.

Всичко това е направено с цел да се спести време. Особено в случаите когато имаме много еднакви елементи в един каталог и искаме да напраивм корекция върху всички едновременно.

Вярно е, че InDesign е мощен софтуер, но и той има своите граници. Този софтуер не предлага опции за обработка на изображения. С него могат да се чертаят векторни графики като лога, но далеч не надхвърлят възможностите на Illustrator.

А сега, ако трябва да направим едно обобщение и да сравним четирите най-мощни и най-често използвани софтуера за графичен дизайн, то таблицата отдолу ще е много подходяща за това:

photoshop_illustrator_indesign_sravnenie

Ако се интересувате от графичен дизайн, то учебен център „Аула“ е мястото, където можете да откриете онлайн обучения за софтуерите на Adobe – Photoshop, Illustrator, InDesign.

Можете да се запишете за едногодишен Аула Абонамент и да гледате онлайн обучения неограничено. Прочетете повече за него и се регистрирайте от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *