Съвършената профилна снимка в социалните мрежи: в търсене на формулата

Позиране пред камера и ретуширане с Photoshop или „Как да покажем себе си в най-добрата светлина, така че да имаме съвършената профилна снимка“ (или просто да ни оприличават с тестените изделия кифла или геврек).

Твърде често се натъкваме на изкушението за социално конкуриране, подклаждано от холивудската пропаганда за култа към външния вид и амбициите на егото да бъде по-по-най „яко“ спрямо другите хора. А най-лесно можем да изпъкнем, като имаме съвършената профилна снимка на профила си в някоя от популярните социални мрежи.

В стремежа си да изпъкнем над останалите, залагаме на прекомерното използване на свръх модерните графични софтуери и хардуер, които променят облика ни до неузнаваемост, заличавайки автентичното и уникалното. Но с изкусното боравене с една от най-добрите съвременни технологии като Photoshop може да сътворите истински шедьовър, запазвайки оригиналното излъчване и естественост.

Ще се плъзнем покрай пищно нашумелите напоследък дискусии на тема „Как да удължите и изваяте краката си и/или премоделирате носа и гърдите си“ – ретуш, на който разчитат филмовите звезди и заради който болшинството хора по света се чувстват недостатъчно красиви по отношение на визията си и изпитват ненавист към Photoshop ретуширането.profilna_snimka_psd

Вместо това се надявам да задържа вниманието Ви с някои идеи как да стоите пред камерата хем естествено, хем щедро разкривайки достойнствата си в двуизмерната статична репрезентация, а най-вече – как да се справяте с отстраняването на проблеми и дразнители чрез комбинация от елементарни фотографски похвати и безумно лесни за повтаряне Photoshop процедури.

Колкото и да ни се иска обаче, не на всяка снимка й е отредено да пресъздаде образа ни реалистично и не на всяка снимка е орисано да бъде почетена като „Съвършената профилна снимка във Facebook“.

Някои от основните предпоставки, които биха могли да предизвикат разочарованието ни, докато гледаме себе си върху снимка, обикновено се дължат на фактори, свързани с:

 • По-малък обхват на светлина (dynamic range) на фотоапарата спрямо тази на окото. Макар за очите ни сенките да не представляват особен проблем, за фотоапарата при повечето позиции на Слънцето те ще бъдат засилени до плътно черно. Този недостатък най-лесно може да се забележи, когато снимате в стая с прозорец. При силна светлина отвън, ще трябва да си изберете какво искате да се вижда. Или през прозореца да се вижда нещо и цялата стая да е черна или стаята да се вижда, а всичко през прозореца да е „изгоряло“ бяло.
 • Когато другите ни гледат, те, в повечето случаи, ни възприемат с двете си очи, което прави картината им триизмерна и обемна. В двуизмерна снимка с апарат сенките по лицето всъщност служат за обозначаване на обема.
 • Когато ни гледат директно, хората не ни виждат като статични и в един кадър, а ни възприемат в движение и под непрекъснато менящ се ъгъл. Това допълнително спомага за разпознаването на обема и формите на лицето.
 • За добра снимка на нормална светлина вкъщи (indoors) е необходим много скъп фотоапарат или студийно осветление. В противен случай снимките ще имат шум, който ще направи лицето петнисто, размазано и ще изглежда като обработено с много Photoshop, дори да не е използван никакъв.

Фотографска част за постигане на съвършената профилна снимка

tehnika_za_snimane

Така, след като сте стигнали до тук, най-вероятно искате да направите една забележително добра снимка, за да я качите в профила си в някоя социална мрежа. Преди да продължим обаче, нека отбележа, че това не е урок за фотографи, въпреки че и за тях би могло да се намери нещо ново и интересно. Целта ми е да е представя темата разбираемо, достъпно и забавно, за да може всеки, стига да иска, да успее да си направи хубави портретни снимки.

Ще ви разкрия някои принципи, които е препоръчително да спазвате, ако искате да бъдете доволни от качеството на снимките си , но имайте едно наум – правилата са създадени, за да бъдат пренебрегвани. Или както се казва – изучете добре нормите, за да знаете как безнаказано да ги нарушавате.

Устройството

Започнете с намирането на възможно най-доброто устройство, с което да се снимате. Дори да не разполагате лично с такова, твърде вероятно е Ваш приятел да има доста добра фотокамера, затова го помолете да Ви снима. Снимайте в RAW формат, а не в JPG. Така много по-лесно ще коригирате сенките и качеството ще е по-добро. RAW форматът съдържа информация за светлина и тъмнина, за която JPG дори не може да си мечтае.

Като краен вариант можете да прибегнете до камерата на мобилен телефон. iPhone-ите и някои варианти на Nokia Lumia са с най-добрата оптика.

Проблемът на мобилните устройства е, че обективът им е прекалено малък. Това води до няколко недостатъка при снимането на профилна снимка:

 • Трябва ви много, много повече светлина от тази, трябваща на DSLR, за да постигнете добро качество на снимката.
 • Ако се снимате директно в лицето така, че то да запълни кадъра, перспективата му ще е изкривена и ще изглеждате като извънземно.
 • Няма да има изолация на обекта на снимане. Ще се виждате и вие, и кофата за боклук на 300 метра в далечината зад вас с една и съща яснота.

За да избегнете тези проблеми на мобилните устройства, ще препоръчам следното. Снимайте се:

 • В цял ръст;
 • В много слънчев ден;
 • Ползвайте рефлектор/отражател, за да запълните сенките. Такива струват към 50лв. Може да намерите натурален заместител, като бяла стена, в която се отразява светлината, бял чадър, голямо парче хартия и т.н.

Място спрямо слънцето

Най-подходящото време за снимки е златният час (the golden hour), когато светлината е нежна и топла. Това е по времето на изгрев и залез. Светлината ще е оранжева, освен ако няма облаци или не сте в сянката на висока сграда. Ако имате тази възможност, не се колебайте да се снимате точно тогава. профилна снимка

Най-непрепоръчителното време за снимки е при положение на Слънцето точно над Вас, когато, ако все пак държите да се снимате, ще се наложи да се скриете под сянката на някое дърво. Мнозина вероятно са чували, че не трябва да се снима срещу Слънцето. Всъщност, обратното е по-добре – снимайте срещу Слънцето.профилна снимкаТака се избягват силните сенки по лицето и то ще бъде огряно от мека светлина, отразявана от всичко около обекта Ви. Освен това ще се сдобиете със загадъчно закачлив ореол, очертаващ силуета Ви. профилна снимкаЗа да направите такава снимка още по-добра, ще Ви трябва отражател или светкавица, с която да запълни сенките. Всички снимки показани дотук, са ползвали едно от двете, в противен случай лицата им щяха да са по-тъмни.

Ако Слънцето прекалено много осветява обектива, то скрийте фотоапарата в сянката на някоя клонка, чадър или шапка. Ако пък има прекалено много облаци и слаба директна светлина, то облаците ще свършат работата на ‘softbox’ и ще огреят обекта с нежна светлина, но пък снимката ще загуби остротата си и всичко ще е доста по-монотонно.

Място на снимка

Ако сте светлокожа блондинка, разположете се така, че фонът на снимката да е тъмен. Ако сте с по-тъмно лице, добре е да изберете светъл фон. Важното е да има контраст, за да се разделят лицето и косата от фона. Какво правите, ако сте с тъмна коса и светла кожа? Избирате си фон с цвят. Например ярко синьо или лилаво, както и всеки друг наситен цвят, който да не се слива със собствените Ви цветове. Също така, избягвайте прекалено топлите цветове, понеже тогава жълтият ореол около Вас няма да се забелязва. Разгледайте и осъзнайте добре обстановката наоколо. Това е може би най-трудното, внимавайте да не стърчат стълбове точно над главата Ви или да не сте в близост до кофа за боклук (последното аз лично съм го правил, докато снимах на една сватба). Може би най-показателният пример за липса на адекватна преценка на заобикалящата среда, са селфитата в тоалетната, като тази:

Може да мислите, че хората, уж най-разумната форма на живот на планетата, покорили дълбините на океаните и висотите на небесата, лесно забелязваме нещата, които ни обкръжават. В действителност не е съвсем така. Свикнали сме да генерализираме, да не затормозяваме мозъка си с излишни детайли и възприемаме обектите около нас, игнорирайки всичко, в което не се предполага да се блъснем или да ни удари. При правенето на снимки, обаче, добрият фотограф задължително гледа на всичко в обхвата на кадъра –  форми, цвят, детайли, символика, светлина, линии, перспектива и т.н.- стотици нещица, смислено и визуално свързани помежду си. Ако това Ви напряга, за успокоение ще добавя, че при портретната снимка влиянието на тези фактори може лесно да се намали с разфокусиране на фона.

Трик с позиция на главата

Издайте брадичката си 2-3 см напред. По този начин лицето винаги стои по-добре, а дори и да сте надарен/а с добре хранена шия, тя бъде „завоалирана“ от сянката по врата Ви. Снимайте се под лек ъгъл, а не директно обърнати към обектива.

Позиране

Ако сте от хората, които се сковават или изглеждат вдървени, когато позират, може да се снимате, докато правите нещо, което харесвате или пък се движите, говорите, жестикулирате.

профилна снимка

А защо да не опитате и да позирате? За да се отпуснете, представете си, че сте с приятна компания на топло пред камина. Или на брега на морето. При мен е зима и първият стоплящ образ бе за камина и чаша вино. За Вас може това да е горещ чай, разхлаждащ коктейл или каквото и да е радващо тялото и повдигащо духа Ви. Игнорирайте жегата, студа или брулещия вятър според особености на сезона и географските ширини и вероятността да наподобявате шизофреник, погълнат от разговор със себе си. Разчупете рамената и таза. Леко кръстосайте краката. Раздвижете ръцете и пръстите, за да не стоите като войник на пост пред Президентството. Мислете за тялото си като за лиана, изящно и плавно огъваща се, а не като за побит в земята кол. профилна снимка

Композиция

Снимките тип „паспортни“ са скучни, затова ги избягвайте .Заложете на повече динамика. Не снимайте от прекалено далеч, може спокойно да снимате просто някоя част от главата и да изрежете всичко над джоба на ризата и дори част от косата. Ако намерите нещо подходящо за фонова рамка, използвайте го. Например, малък прозорец, през който да проврете глава или летвите на пейка, през които да се виждат само очите Ви. Каквато и да е рамка, стига тя да може да побере Вашия образ.

профилна снимка

Facebook профилната Ви снимка не е част от каталог за модно ревю и не е нужно да сте в цял ръст на нея. Освен ако не държите (по понятни, но твърде натрапчиви причини) да се виждат дългите Ви крака и скъпите обувки с висок ток, то се снимайте от близо и изрежете голяма част от тялото. Така ще оставите нещо за въображението, а и профилните снимки във Facebook се показват в малък формат и надали бихте искали да сте 10-пикселова размазана пръчка, стърчаща от земята.

Реквизит

Ако не искате снимката Ви да е безжизнена, безлична и скучна, вмъкнете интригуващ елемент в нея. Ако гледате в друг обект, а не в камерата , акцентът ще се премести от образа Ви към това, което гледате. Например, в кадъра държите вилица с навъртени спагети и погледът Ви е насочен към тях. Така създавате перфектния чревоугоднически портрет. Други лесни за намиране реквизити са: чадър, шапка, гребен, цвете, балон, балонче от дъвка, сапунени мехурчета, близалка, плодове, очила, слушалки, телефон, фотоапарат, салфетка. Не съм съвсем убеден, че близалката и балончето от дъвка пасват на всеки. профилна снимкапрофилна снимка

Селфита

Селфитата са ОК, ако сте на ново и интересно място и няма жива или желаеща душа наоколо, за да Ви снима. Но въобще НЕ е ОК да публикувате селфита, направени в кревата или от тоалетната.

Photoshop част за постигане на съвършената профилна снимка

Премахване на пъпки и зачервявания

Може да не премахвате бенките си, но е добре да замаскирате скорошната пъпка или синина, които така или иначе не траят повече от седмица.

Брада

Ако искате да сте без брада на снимките си, вместо да триете косъм по косъм с Photoshop, по-лесно ще е да се обръснете. Ако все пак смятате, че брадата Ви има нужда да се дооформи, а не сте успели да го направите преди да Ви снимат, Photoshop ще Ви съдейства. Ако брадата Ви не изглежда достатъчно гъста, може да се дължи и на Слънцето. Коригира се чрез обработка с повече контраст в нея.

Коса

Посетете фризьор. Ако и след срещата с него имате няколко щръкнали косъмчета, загладете ги . Макар рядко да ги забелязваме в реалността, на снимките такива детайли изпъкват и дразнят прекалено много, така че е добре да се премахнат,освен ако не искате да изглеждате като след прекарана в купони, пот и танци нощ. Ако се намажете с бебешко олио, ще постигнете същия ефект.

профилна снимка

Сенки под очите

Наспете се добре, за да оставите сенките под очите при възглавницата вкъщи. Ако все пак си ги носите, на снимката може леко да ги заличите. Възможно е и Слънцето да ги подсили, така че е ОК да се ретушират.

Кожа

По време на снимки не напрягайте лицето в странни физиономии. Мислете си за това как Далай Лама играе на карти и какъв би бил покер-face му. Повечето имаме грапавини, пъпчици, неравен тен, сенки под очите. Дори и най-известните холивудските актриси като Натали Портман:профилна снимка

Натали след ретуширане. Трудно се намират приликите. профилна снимкаПри определена светлина (отгоре) тези грапавини по кожата ще бъдат още по-силно изразени и различими. Приемливо е да ги намалите. Не пускайте просто един ‘blur’ по кожата си, тъй като ще си личи от 100 километра, а използвайте по-културните начини чрез Photoshop.

Усмивка

Някои хора споделят, че не се харесват, когато се засмеят. профилна снимка

Дори и да не сте фен на усмивката си, снимката Ви ще е много по-приятна, ако сте засмян/а. Не ухилен/а, все едно си мислите „Олеле снимат ме, ами сега дали съм звезда ?“, а една блажено доволна усмивка тип „добре-наспан/а-нахранен/а-чист/а-и-красив/а-в-един-прекрасен-ден’, примерно.

Обем на лицето

Регулирането на обема чрез сенките и осветените части (shadow, highlights) е ОК , при положение че се постига естественост.

Ако сте се снимали с вградена във фотоапарата светкавица вкъщи, твърде вероятно лицето Ви ще изглежда плоско като на монголец, а кожата Ви на места лъскава и морка. профилна снимка

Промяна на фон

Може да правите каквото желаете с фона, както и с артикулите по себе си.

Симулиране на разфокусиран фон

Ако снимате с телефон, снимките с размазан фон ще Ви допаднат. Заради микро обективчето си телефоните не могат да постигат такъв ефект оптично и ако целите това, единственият начин е да го направите посредством програма. профилна снимкаТова се прилага и в случаите, когато има прекалено много нежелани детайли на снимката. За да постигнете по-реалистичен ефект, може да размазвате (blur) обектите в далечината малко повече спрямо тези в близост. Бъдете особено внимателни в зоната около косата, а на някои снимки това няма да е приложимо поради липса на контраст.

Размазани движещи се обекти

Ако има прекалено много хора там, където се снимате, Photoshop ще Ви позволи да ги размажете. (Освен ако не сте с достатъчно добър фотограф, който прави това директно чрез фотоапарата). За Photoshop варианта на този ефект ще Ви трябват няколко снимки „нащракани“ една след друга, като обектът не се движи прекалено много, а околните хора се движат нормално. профилна снимка

Детайли по кожата

Повече детайли по кожата подхождат добре на мъжете, затова ако вкарате повече контраст би дало интересен ефект. За целта направете обратното на всичко, което разказах за омекотяване на светлината.

профилна снимка

Забележете как всяка грапавинка по лицето и всяко косъмче се вижда. Такъв ефект е подсилен с Photoshop, като е добавен допълнителен контраст в детайлите.

Финал. Готови ли сте да направите съвършената профилна снимка?

И сега, след толкова приказки, настъпи моментът да се захванете за работа. Направете си списък, който обхваща основните насоки, с които досега Ви занимавах, например този:

 • Избиране на време и място (golden hour);
 • Организиране на техниката и лицето, което ще Ви снима;
 • Запознаване на снимащия със статията, за да разбере какво се очаква да направи;
 • Привеждане в чист, спретнат и естетически издържан външен вид;
 • Внимателно подбиране на реквизит и аксесоари;
 • Провеждане на фотосесията навън;
 • Обработване на снимките с Photoshop;
 • Качване във Facebook / Twitter / wherever.

Докато правите всичко това, забавлявайте се. Ако крайният резултат все пак не Ви удовлетворява напълно, опитайте отново.

Как да научим Photoshop?

tainite_na_photoshop

Може да гледате видеа с уроци в Youtube, но те няма да са структурирани, ще има липсващи уроци и ще бъдат силно объркващи.

За да се научите да работите с програмата, ви трябва план!

В Интернет най-вероятно може да намерите уроци за всичко, но първо ще ви трябва да научите как правилно да си зададете въпроса във Photoshop терминологията.

Както и ще ви трябват основните знания, за да може да разберете какво се показва и как да се повтори.

Научете как да използвате мощните оръжия на Adobe Photoshop, като се запишете за онлайн обученията „Tайните на Photoshop“„Photoshop FastWeb“ и „Photoshop Pro“.

2 thoughts to “Съвършената профилна снимка в социалните мрежи: в търсене на формулата”

 1. Има сайтове , които отказват да качват снимки от определен формат , например РНР.как да преформатирам снимка , за да я кача . Разбирате , че става дума за снимки от телефон.

  1. PHP не е формат на снимка, а да го кажем нещо като „програма“, която може да съдържа вируси, троянски коне и т.н. Никой сайт няма да разреши качването натакова нещо. Най-често използваните формати са JPG и PNG.
   Разгледай камерата на телефона и настройките. Най-вероятно имаш опция да изпратиш или качиш снимка директно от приложението, тогава няма да е PHP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *