Често срещани въпроси

Учебен център „АУЛА“ е мястото, където можете да получите качествено компютърно обучение по удобен начин – изцяло онлайн. Поради това бихме искали максимално да улесним ползването на сайта и да отговорим на най-често задаваните въпроси. Можете да прочетете повече информация на тази страница, а за допълнителни въпроси, пишете ни на имейла maria@aula.bg.

СЪДЪРЖАНИЕ

РЕГИСТРАЦИЯ

Как да се регистрирам на сайта?

От главната страница на АУЛА изберете „Нова регистрация“: https://aula.bg/site/register

Въведете вашите две имена и актуален имейл адрес.

Получавате лична регистрация и достъп до сайта веднага.

На имейла си получавате съобщение с парола за достъп до сайта и директен линк към Аула.

Плаща ли се регистрацията?

Всеки може да се регистрира напълно безплатно и не дължи нищо за това. В АУЛА имате възможност да изпробвате безплатно курса преди да се запишете за пълното обучение.

Независимо дали ще се възползвате от платено обучение или не, винаги ще имате право на достъп до регистрацията си. Можете да продължавате да ползвате регистрацията си, за да следите форума и новините в АУЛА.

Как да се запиша за курс?

Може да се регистрирате за онлайн обучение, като въведете имейла си, името и телефон за обратна връзка от страницата за регистрация на самия курс. Съветваме ви да използвате имейл, който проверявате често, тъй като на имейла ще получавате и съобщения от нас с новини, съвети и друга полезна информация по време на обучението си.

Ако вече имате регистрация, можете да видите в профила си всеки един курс, да изберете синия бутон „Повече информация“, който ви препраща към страницата на курса. След това можете да изберете бутона „Вземи този курс“ и да попълните синята форма най-долу. На следващата стъпка можете да изберете метода на плащане и да получите необходимите данни за плащане.

Как да вляза в сайта, за да гледам урок?

От страницата ни за вход: https://aula.bg/site/register 

Трябва да изберете, че вече сте регистриран потребител в АУЛА като натиснете бутона „Имам регистрация“ и въведете имейла, с който сте се регистрирали и паролата, която сте получили в пощата си.

Можете да влезете в профила си и чрез някоя от социалните мрежи – Facebook и Google+.

Другият вариант е да кликнете върху директната връзка в имейла, която автоматично ви логва в профила ви, ако браузърът е запаметил паролата ви, откъдето може да стартирате урока, до който сте стигнали.

Аула Абонамент vs. PRO Абонамент

Аула Абонамент

Аула Абонаментът ви дава едногодишен достъп до над 45 обучения. Те са в няколко направления:

  • Офис софтуер: MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Outlook, VBA за Excel, MS Project, MS Access, Микроинвест Делта Про, Sharepoint, Excel формули и функции, MS Teams;
  • CAD Софтуер: AutoCAD Формула 2D, AutoCAD Civil 3D; Solidworks; Autodesk Inventor, BiM Revit, ArchiCAD;
  • 3D, Анимация и визуализации: 3D моделиране и рендериране с 3ds Max Mental Ray и Arnold, Cinema 4D, Maya, Zbrush;
  • Уеб дизайн: Създаване на сайтове с Wordpress, Photoshop за уеб дизайн, Adobe Illustrator, HTML & CSS, Javascript;
  • Графичен дизайн: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign & CorelDraw;
  • Аудио и видео: Adobe Audition, Adobe Premiere Pro, FL Studio, Ableton Live;
  • Web:  Javascript, HTML5 и CSS3.

За да се обучавате по тези курсове не е необходимо да сте имали какъвто и да е опит с избрания от вас софтуер. Обученията започват от самото начало и са подходящи за напълно начинаещи.

В Аула Абонамента са включени 2 удостоверение.

Цената на едногодишния Аула Абонамент е 1 лв./ден (359 лв.)

PRO Абонамент

PRO Абонаментът ви дава едногодишен достъп както до основните 45 курса, така и до 15+ допълнителни обучения, които са по-тясно специализирани. Те са в следните направления:

  • Excel: Анализи с Excel, Excel Pivot Tables, VBA за Excel, Бизнес анализи с Power BI, MS Project Формули;
  • CAD: AutoCAD Формула II, AutoCAD Формула 3D, AutoCAD Sheet Set; Solidworks за напреднали;
  • Photoshop: Photoshop PRO, Дигитално рисуване с Photoshop;
  • 3D и видео: V-RAY за 3ds Max; Композитинг с Fusion; Видео ефекти с After Effects.

За да се обучавате по избран от вас PRO курс е необходимо да имате базисно ниво на работа с дадения софтуер. Например, ако искате да преминете PRO обучението „Дигитално рисуване с Photoshop“, то трябва да сте преминали основния курс „Тайните на Photoshop“.

В PRO Абонаментът са включени 2 удостоверения.

Цената е 599 лв.

Мога ли да закупя единично обучение?

Да, всяко обучение може да бъде закупено отделно! Достъпът до тях е 6 месеца и ще имате право само на 1 удостоверение след завършване.

Цената на основните Аула курсове е 249 лв., а на PRO курсовете – 299 лв.

Може да разгледате абонаментните планове в Аула тук: https://aula.bg/aula-abonament

ПРОВЕЖДАНЕ НА УРОЦИТЕ

Пробен достъп [безплатни уроци]

В Аула ви даваме възможността, преди да закупите даден курс, да се уверите в това дали методът на обучение е подходящ за вас и дали курсът отговаря на очакванията и нуждите ви. Затова, след като се регистрирате в Аула, можете да изпробвате избрания от вас курс, като натиснете върху бутона „Пробен достъп“, за да активирате обучението.

В рамките на 30 дни можете да смените избрания от вас курс с друг, който желаете да изпробвате. Но с отварянето на нов курс, затваряте достъпа си до предишния. Тоест, не можете да гледате пробно два или повече курса едновременно!

Откога започва да тече достъпът ми до уроците?

След отразяване на плащането в системата ни, получавате автоматичен достъп до курса или абонамента. Ще получите имейл за отразеното плащане и активираният достъп. 

Как се провежда обучението?

Всеки курс се провежда изцяло онлайн на сайта aula.bg. Това, което ви трябва, за да се включите, е компютър с интернет достъп и софтуера за конкретния курс. Ако не разполагате със съответната програма, информация за това ще намерите в началните уроци на обучението.

Уроците са предварително заснети и монтирани, така че може да ги гледате, когато ви е удобно и многократно в рамките на достъпа.

Всеки закупен курс се появява в секцията „Моите курсове“. А всички останали обучения са в раздел „Други курсове“.

При Аула абонамент имате достъп до всички курсове и ще ги виждате без раздели.

Можете да изтеглите допълнителните файлове от раздела „Допълнения към урока“. В ляво на екрана, над менюто с имената на уроците, има качени файлове, които могат да се изтеглят. Пише „Свали“ и името на самия файл.

Когато имате въпрос, можете да го опишете подробно във формата за задаване на въпроси под урока от съответния курс. Има възможност за прикачване на скрийншот за улеснение. Как се прави това? Повече информация ето тук.

Във форума се получават доста по-бързо отговори, а информацията може да се сподели и с другите курсисти. Така не се налага експертът да отговаря на подобни въпроси многократно. Винаги можете да преглеждате форума и да откривате много полезна информация.

Има ли срок за преминаването на курса?

След плащане на единичен курс на обучение, достъпът до уроците е 6 месеца. Може да се възползвате и от по-дълъг период на достъп – за 1 или 2 години (Аула абонамент).

През този период можете да гледате неограничен брой пъти видео уроците и да завършите обучението си с изпит.

Важно! Трябва да се съобразите с датата, която сте избрали за преминаване на изпитите, ако сте избрали да се обучавате в режим МОН.

Мога ли да гледам  уроците в произволен ред?

Уроците се отключват последователно. Когато изгледате един урок, автоматично се отключва следващият. Ако има тест под урока, трябва да отговорите правилно, за да бъдете допуснати напред.

Червените катинари не означават, че нямате достъп до уроците, а че те ще се отключват последователно, като стигнете до тях.

Това е с цел да се избегне „препускането“ през уроците.

Няма фиксирани дни и часове за гледане. Сами разпределяте времето за учене. Можете да се възползвате максимално – 24/7!

Форум

Как да задам въпрос във форума?

Въпрос във форума на Аула се задава, като в полето под съответният урок „Нов въпрос (накратко)“ се изписва въпроса, започващ с въпросителна дума, а в полето „Подробно описание,…“ се попълва допълнителна информация.

След това по желание можете да прикачите екранна снимка и накрая натискате бутона „Изпрати“.

Подготвили сме кратки видео записи, с които да ви обясним как да ползвате удобните и много полезни инструменти в АУЛА. Те са създадени с цел улеснение.

Как се прикача изображение: тук.

Как се дава видео отговор: тук.

Често срещана грешка при публикуването на въпрос е пропускането на полето „Нов въпрос (накратко)“. Тогава излиза долното събобщение, което насочва как да напишете заглавието на своето запитване:

ПЛАЩАНЕ

Колко струва курсът?

Цените на курсовете са различни, защото всяко обучение е с индивидуална програма и структура.

За да видите конкретната цена на даден курс, кликнете на името му или го изберете от бутон „повече информация“. Ще ви се зареди страница с подробно описание какво представлява обучението, пълната програма за всички модули, а цената му се намира най-отдолу. Може да използвате бързия бутон „взземи този курс“.

Какви са начините на плащане?

Дебитна/Кредитна Карта (сигурна транзакция чрез Борика АД)

Сайтът ни ви прехвърля към разплащателната система на Борика. В нея въвеждате данните от картата си и кодовете за сигурност към нея (статична и динамична 3D парола и/или друго).

След това плащането ще се отчете веднага.При проблем с плащането, проверете валидността на картата си и дали има достатъчна наличност. Ако не помните своите кодове за сигурност, обърнете се към вашата банка.

ePay (за регистрирани в ePay)

Трябва да имате регистрация в ePay и наличност по сметката си там.

EasyPay (в някоя от касите на EasyPay)

При този избор на плащане ще получите 10-цифрен код, който е активен в рамките 3 работни дни, считано от момента, в който е генериран. Него трябва да предоставите на служител на касата на EasyPay. Ако предоставите неактивен код, то може да заплатите като кажете данните на фирмата, които сте получили на вашия имейл – име, IBAN, основание за плащане (номерът на проформата) и сумата.

Банков път (в най-близкия банков клон или онлайн банкиране)

При избор на този метод на плащане, на екрана се визуализират всички необходими данни за извършване на плащането чрез електронно банкиране или в клон на банка.

Важно! Основание за плащането – номер на проформа!

НЕ се приемат плащания в брой в офиса!

Издава ли се фактура за плащането?

За всяко плащане се издава фактура. Ако ви трябва фактура на фирма, при регистрация трябва да попълните данните в полето за юридическо лице и ще ви изпратим фактурата на имейла.

Фактурите се издават до 3 работни дни и се изпраща линк на вашия имейл адрес, от който може да ги изтеглите.

ЗАВЪРШВАНЕ НА КУРСА

Изпит по теория (тест)

Изпитът представлява съвкупност от междинните въпроси по време на самото обучение. Ако имате неизгледани уроци, изпитът няма да е достъпен.

Не сте ограничени във времето за решаването на теста. За да се счита за успешно решен, трябва да имате поне 80% успеваемост. Ако направите повече грешки, винаги може да започнете отначало.

Важно е да преминете финалния тест в рамките на периода на достъп до обучението, който имате. Сами преценявате кога се чувствате достатъчно подготвени за този изпит. Финалният изпит НЕ спира достъпа ви до уроците.

Ако държите страницата отворена цял ден, накрая може да не се зачетат отговорите и да трябва да го направите наново.

Изпитът е достъпен както в режим „свободен с Аула удостоверение“, така и в режим МОН. [Прочети повече за видовете удостоверения в секция „Удостоверения след завършване“]

Изпит по практика

За да разработите своя курсов проект, трябва да използвате тема по Ваш избор от обучението. Ако Ви липсват идеи, изберете нещо сходно на нещата, които са Ви показани в курса. Съобразете се с неговата специфика и създайте нещо, с помощта на вашите новопридобити знания.

Важно! Към завършената задача добавете кратко описание на това, което сте създали като посочите източници, инструменти и похвати, които сте използвали.

Максималният размер на един файл е 10MB, като могат да бъдат прикачени до 3 файла!

УДОСТОВЕРЕНИЯ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ

Да, по време на вашето обучение и не по-късно от 1 месец преди да приключи, трябва да изберете режима, по който искате да се обучавате – свободен с Аула удостоверение или в МОН режим. Това става след като кликнете върху даден курс и изберете от жълтата лента, най-отгоре, вашия режим.

Удостоверения

Режим „свободен с Аула удостоверение“

След като изгледате и последния урок от вашия курс, ще се появи червен бутон „Финал на курса“, който ще ви препрати към финалния онлайн тест. След успешно преминат финален тест се издава удостоверение за завършено обучение.

Режим МОН

След като изберете да се обучавате в режим „МОН“, то трябва да следвате следните стъпки:

1. Избор на дата, до която да подадете документи за допускане до изпити и дата, до която да преминете изпита.

2. Документите се подават на втора стъпка. След избора на дати, се появява бутон за подаване на документи, който отваря прозорец за попълване на необходимите данни, както и други бутони за прикачване на изискваните документи.

Необходимите документи са медицинско, удостоверяващо, че професията „Компютърен график“ или „Оператор на компютър“ не са противопоказни за вас. Подава се диплома за последно завършено образование и снимка паспортен формат.

3. След подаване на документите ще се визуализира броят на изгледаните уроци и ако всички са изгледани на 4-та и 5-та стъпка ще има бутони за изпити.

4. Изпитът по теория е тест, върху целия материал.

5. Изпитът по практика е задание от урок по избор.

6. Издаваме документите след преминаване на всички стъпки успешно и в срок – обикновено след 28-мо число на месеца, избран на 1-ва стъпка.

Технически въпроси

Защо не ми се зареждат видеата?

Причините може да са най-различни:

  1. Използвате браузър различен от препоръчвания от нас Google Chrome (приложният софтуер, с който влизате в Интернет). Проверете дали отваряте и други видеа в мрежата.
  2. Слаба Интернет връзка. В такъв случай трябва да се свържете с доставчика си. Ако сте с модем, пробвайте да рестартирате рутера.
  3. Видеото да е кеширало посредата. Натиснете CTRL +F5 за презареждане.
  4. Нямате или е изтекъл достъпът ви до уроците.

Винаги можете да пробвате да стартирате урока и от алтернативния плеър в сайта. Под видеото има бутон „Алтернативен видео плеър“.

Урокът прекъсва в началните минути?

Пробвайта да оправите настройките в браузъра си. Най-вероятно проблемът е от там.

Стъпките са следните:

  1. Отваряте Internet Explorer;
  2. Отивате в най-дясно и от иконката за настройки избирате Internet Option;
  3. Отваря се нов прозорец и в него избирате раздела Security, като настройвате с плъзгача да е на Medium-high.

Често срещани въпроси: Как да тествам различните плеъри в сайта?

Може да тествате и различните плеъри, които са на сайта, за да проверим с кой работи най-добре. В края на това url „?vt=0″ от 0 до 4  има различни варианти.

Например: http://aula.bg/Excel-osnovni-nasoki-za-kursa-versii-na-excel?vt=2 – като тук сменяте цифрите и изпробвате различните варианти.

ДРУГИ:

Често срещани въпроси: Как да сменя паролата си за сайта?

Може да смените паролата си от тук.

Другият вариант е да излезете от профила си и да натиснете върху бутона „Забравена парола“. На имейла ще получите инструкции как да смените паролата си.

Често срещани въпроси: Мога ли да изтегля видеата?

Уроците могат да се гледат само онлайн на сайта. Всички видеа са защитени с авторско право и не могат да се свалят.

Често срещани въпроси: Мога ли да гледам уроците от различни компютри?

Да, може да гледате уроците по всяко време и от няколко различни устройства, стига да имате Интернет достъп.

Често срещани въпроси: Връща ли се таксата за курса?

Ще върнем парите за курса на всеки, който прецени, че обучението НЕ е оправдало очакванията му. Можете да заявите връщане на сумата в рамките на 30 дни след заплащане на таксата само с уведомление на имейла ни.

20 thoughts to “Често срещани въпроси”

  1. Имам един въпрос : Как да разпечатвам антетката на всяка страница ?

  2. Как да се премахна регистрацията си в Аула?
    Работя с PTC – Creo 4, а Вие нямате курс за него.
    Плюс това, на мен ми е необходим курс за напреднали.
    С добри пожелания,
    Чавдар Червенков

  3. Здравейте, Интересува ме дали се предвижда курс за заснемане на YouTube персонално видео, тъй като предвиждав личен онлайн професионален курс за дистанционно обучение, но не ми е ясно как да го заснема, с какви инструменти да го обработя и как да го кача в Ютуб? Благодаря.

  4. Здравейте, чудя се дали да запиша и кога, един курс за AutoCad, обаче ме притеснява че нямам програмата, и едва ли ще я намеря някъде в пълен вариант. Предлагате ли такива опции като подсигуряване с програмен продукт по който предоставяте обучения или ще трябва да си го закупя?
    Благодаря 🙂

    1. Здравей, Маринела.

      Предлагаме само обучението, но не и софтуера.

      Определно разбирам колебанието ти. За да учиш нещо трябва да го пробваш да го тестваш и след това ако го прилагаш в ежедневната си работа следва да го надграждаш. Затова си трябва иснталация на програмата. Макар че с въведените упражнения, аз им казвам click-by-click (нещо като филма от едно време step-by-step 🙂 ), може да правиш упражненията след някой курсове, без да имаш дадената програма.Влез и тествай курса AutoCAD формула, там след уроците, не във всички, има упражненията за които говоря.

      Това което мога да ти препоръчам е да използваш учебната версия, може да си я изтеглиш от тук – https://www.autodesk.com/education/free-software/autocad и да я ползваш без проблем. В последно време от Autodesk намалиха в пъти ограниченията, които има учебната верисия. Може би водния знак при принтиране би бил проблем, НО за да свикнеш с работата в AutoCAD, тази учебна версия би ти свършила чудесна работа.

      Така че помисли, специално за AutoCAD курс в Aula има огромен избор.

  5. Здравейте.
    След като изгледах уроците по SolidWorks, си пуснах теста и отговарях на въпросите, под влианието на „външни дразнители“. Доста от грешните отговори, които дадох, не са от незнание, а от грешно натискане на отговора, следствие на „външните дразнителите“. Но отговорите бяха достатъчни за успешно преминаване, а аз мислех, че може да го изкарам отново на спокойствие и не си регистрирах данни за удостоверението. Та въпросът ми е : Как да си получа удостоверението, като не си попълних данните?

  6. Здравейте!
    Бях закупил курс С#, който не виждам в профилът си. Не го намирам и в листата с курсове. При закупуване на допълнителни курсове не се ли удължава срокът на достъп?

  7. Как да се отрегистрирам?
    С други думи Как да изтрия профила си?

  8. Записах се и платих курса, но не виждам това, което ме интересува. От една картина или снимка искам да направя пано, т.е. да я разбия на примерно 100 части с определени размери – 20/30 см … Може би не съм стигнал още до този раздел, но това ми е главната мотивация да се запиша. Всичко останало може да заинтересува на по късен етап и може би няма да успея да се вместя в шестте месеца. Освен това трябва да уча и английски заради термините, които не разбирам. Ако имате някакъв речник на термините съм готов да го купя

  9. Здравейте,
    Вашите уроци много ми допадат и са лесно разбираеми. Поздравления!
    Въпросът ми е: Ако реша да закупя пакета с всички уроци и достъп 12 месеца с цена 299лв., удостоверението , което ще получа за кой от всичките ще бъде?
    Лично аз съм заинтересована от уроците по Photoshop (Тайните на PS и Retouching with PS).
    Но всъщност използвам и други програми като Indesign, Corell Draw, Autocad.

    1. Привет, Елица!
      Пакетът от документи е само за един курс – ти самата избираш за кой.
      За всяко следващо явяване на изпит се заплаща допълнителна такса от 50лв. (явяване на изпит, обработка, печат и доставка на документите).

  10. Здравейте,
    При инсталиране на програма, вместо букви и думи виждам питанки и неразбираеми символи.
    На какво се дължи и може ли да се оправи това?

  11. Здравейте,
    Изгледах всички видеа и съм отговорила на въпроси, но не ми се зарежда бутонът за финалният тест.
    Какво мога да направя, за да се появи?
    Поздрави

  12. Здравейте! Курсовете в Аула са страхотни. Но бих искала да попитам дали обмисляте възможност да се качи курс за начинаещи по Sketchup?

  13. Здравейте, след случайно кликване върху два курса в профила ми показва, че съм записана за тях. Как мога да се отпиша от тези два курса – Компютърна грамотност и MS Project формули?

  14. Работил съм с AutoCAD от 1985 г. (под DOS) до 2023 г. Машинен инженер съм. Проектите ми са само под 2D, защото при изработката на машинни детайли само 2D се използва. Работниците не приемат 3D. От всички версии най удобна ми е AutoCAD 2000 за 2D чертане. Всички по нови версии са много претрупани и изискат по голям монитор, защото са претрупани с много икони, а следователно и по-малки и трудни за разглеждане. За съжаление след като беше преустановена поддръжката на Windows 7 (на който версията 2000 вървеше безпроблемно), в Windows 10 същата не се поддържа. Моля за информация има ли някакво решение AutoCAD 2000 да може да се инсталира и работи под Windows 10.
    Благодаря предварително за информацията.
    Поздрави: Христофор Михайлов, e-mail: lz2dw-1@dir.bg, или mihajlovhristofor@gmail.com,
    или тел. 0877403716.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.