Adobe Lightroom. Какво е и за какво се използва?

Допреди няколко години фотографите нямаха много алтернативи що се отнася до постродукция на снимки. Години наред Photoshop бе доминиращият софтуер на пазара за редакция на изображения. Но проблемът е, че тази програма не е специално предназначена за нуждите на фотографите. Photoshop има много функции, които те не използват в процеса на обработка на своите снимки и това представлява предизвикателство за тях.

Lightroom значително улеснява този процес, като предоставя на потребителите удобен за употреба интерфейс и оптимизирани функционалности, насочени конкретно към нуждите на фотографите. Не всяка снимка се нуждае от задълбочена редакция – повечето от тях се нуждаят от прости настройки на експозицията и управление на цветовете.

Какво е Adobe Lightroom?

Lightroom е професионален инструмент за фотографи. Софтуерът съдържа всичко необходимо за редакция на изображения на едно място. Но освен от професионалисти, Lightroom се използва и от любители на фотографията.

Въпреки множеството функции, които Lightroom поддържа и предлага, той е доста интуитивен. Първоначално интерфейсът може да ви се стори леко смущаващ, поради това, че съдържа много елементи, но когато свикнете с тяхната локация, ще откриете колко лесно е да се използва. В сравнение с Photoshop, научаването на основните функции на Lightroom е значително по-бързо и лесно.

Инструментите в Lightroom са организирани в модули. Всеки един от тях е фокусиран върху определена част от фотографския работен процес и включва панели, които съдържат опции и контроли за работа върху вашите снимки.

Library модулът е за импортиране, организиране, сравняване и избор на снимки. Модулът Develop е за регулиране на цвят и тон или творческа обработка на снимки, а модулите Slideshow, Print и Web са за представяне на вашите снимки.

Нека разгледаме как изглежда интерфейсът на Lightroom, когато сме на модул Library:

Adobe Lightroom Workspace

A. Library Filter Bar;

B. Image display area (мястото, на което се визуализират изображенията);

C. Identity plate;

D. Панели за работа с външни файлове;

E. Филмова лента;

F. Лента с различните модули;

G. Панели за работа с метаданни, ключови думи и коригиране на изображения;

H. Лента с инструменти.

Lightroom vs. Photoshop – кое да избера?

Въпреки че Lightroom и Photoshop са програми за редактиране на цифрова фотография, чиито функции до голяма степен се препокриват, те са проектирани да посрещат различни нужди и да постигат различни цели.

Lightroom е по-подходящият инструмент за управление и обработка на хиляди снимки, които „живеят“ на вашите устройства. Ако искате да добавите филтри и да промените настройките за експозиция и цвят, тогава Lightroom е по-удачният избор. Всички инструменти, от които се нуждаете за тази цел, ще бъдат на едно място.

Photoshop, от своя страна, се представя отлично, когато е нужно да приложите някоя по-сложна техника за редактиране. Това може да е всичко – от почистване на петна до премахване на фон на снимка. Разбира се, Photoshop също може да коригира цвета и експонацията. Но използването му за тези цели не е много удобно, като се имат предвид многото параметри и инструменти, които притежава.

Понякога обаче не става въпрос кой инструмент да използвате, а кога да използвате всеки или и двата в процеса на постпродукция.

Ако сте професионален фотограф, който трябва да обработи снимки от професионална фотосесия, най-добрият вариант е да използвате и двете програми и да извлечете максимума от тях. Може да започенете с основните цветови корекции и организация на снимките в Lightroom, след което да отворите файла във Photoshop и да започнете ретуширане с по-специфичните инструменти във Photoshop (премахване на отблясъци, петна, трансформиране на обект и т.н.).

Използвайки предимствата на двете програми, крайният резултат от редакцията ще бъде най-добър!

В следното видео ще откриеш повече информация относно разликите между Photoshop и Lightroom:

Lightroom vs. Lightroom Classic

Когато разглеждате сайта на Adobe, ще видите, че има 2 версии на програмата – Lightroom и Lightroom Classic. Много хора са объркани в началото и не знаят коя програма да инсталират. Lightroom или както е официалното наименование на програмата – Adobe Photoshop Lightroom е по-новата и по-модерна версия. Тя излиза с появата на Adobe Creative Cloud. Основният и замисъл е да бъде по-лека и по-интуитивна за работа, както за професионални фотографи, така и за начинаещи.

Откъм функционалности двете версии са почти идентични, като основната разлика е, че при Lightroom Classic менютата са разположени на различни места и има някои функции, които все по-рядко се използват. Най-общо казано разликите между двете версии са предимно интерфейсни.

Предимство на новата версия е, че визията на интерфейса е идентична, независимо от какво устройство се използва – от компютър, телефон или браузър. Също така тя е оптимизирана за по-бързи манипулации на единични снимки.

Ето и обобщено какви са основните разлики:

Колко струва Adobe Lightroom?

Mоже да изпробвате програмата за 7 дни, след което се преминава към платен месечен абонамент на стойност $9.99.

Линк към страницата на Adobe Lightroom: https://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html

Има и възможност да закупите абонамент за двете програми – Lightroom и Photoshop, на стойност $19.99.

Ако се занимавате професионално с фотография или имате такива намерения, то вторият вариант е много по-изгоден. Ако закупите отделно програмите ще ви излезе много по-скъпо, тъй като само Photoshop, закупен самостоятелно, е на стойност $20.99 (към момента на създаването на статията).

Как да науча Adobe Photoshop и Lightroom?

В Аула имаме 4 обучения за Photoshop, които ще ти помогнат да поставиш основите си на работа с програмата и постепенно да ги надградиш. Курсът „Тайните на Photoshop“ е подходящ за напълно начинаещи, а другите 3 обучения – „Photoshop за Web дизайн“, „Photoshop PRO“ и „Дигитално рисуване с Photoshop“ ще ти помогнат да задълбочиш познанията си и да се превърнеш в истински професионалист.

А, съвсем скоро можеш да очакваш и обучение по Adobe Lightroom:

One thought to “Adobe Lightroom. Какво е и за какво се използва?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.