Как да се избавя от червените вълнообразни линии в Word?

MS Word

Често при копиране и поставяне на текст от един в друг документ, добавеният текст се подчертава с червени вълнообразни линии. Как да не допускам появата им и/или как да ги премахвам, посъветвайте!

Здравейте,

това е така защото преди копиране на текста, настройката на spell checking - a, вградения редактор на текст в Word е настроен за език различен от копирания текст.

Какво имам предвид?

Копираме текст който е на български език, обаче предватително настройката на редактора е за английски език (снимка 1 позиция 1)

Снимка_1

Копирам текста (снимка 2 позиция 1, 2, 3) и целия текст следва да е подчертан.

Това е така защото ние предварително сме указали че този текст ще е на английски и редактора редактира (подчертава) всичко друго, което сметне за грешно.Нормално е да подчертае всичко което е написано на кирилица, защото няма никакво съвпадение с коя и да е дума изписана на английски :).

Снимка_2

За да избегнете това явление, имате вариант да изключите check spell -а.Това става като отиде на бутона File (снимка 3 позиция 1), отидете на Options, след това в отворилия се прозорец (снимка 3 позиция 2) да изберете Proofing (снимка 3 позиция 3) и там да махнете отметките на Check spelling as you type (снимка 3 позиция 4) и тази на Mark grammar with spelling (снимка 3 позиция 5). С ОК да потвърдите промените.

Снимка_3

Така следва да премахнете подчертаването генерално.


Другия Ви вариант още при самото копиране на текста, да нагласите редактора за текста който копирате.Отивате в долния ляв ъгъл кликвате върху лентата с езика (language bar -a) и кликвате върху нея (снимка 4 позиция 1) след което в новотворилия се прозорец (снимка 4 позциция 2 изберете езика на текста който копирате (снимка 4 позиция 3), след това с ОК потвърдете.

Снимка_4

Сега настройката е Bulgarian (снимка 5 позиция 1).Да обърна внимание че настройката е такава за мястото в което е курсора ни!

Снимка_5

Сега ако копираме текст в положението в което е курсора и настройката е Bulgarian, при включен редактор, няма да имаме цялостно подчертаване само там където имаме правописна (техническа) грешка (снимка 6 позиция 1) или пък дума на друг език (снимка 6 позиция 2 и 3)

Снимка_6


Има и трети вариант.

Ако вече текста е копиран и е подчертан, НО искате да ползвате check spell - a (редактора), ТО тогава маркирайте текста (снимка 7 позиция 1), след това кликнете на Language лентата (снимка 7 позиция 2) и в прозореца изберете езика отговарящ на дадения текст (снимка 7 позиция 3), с ОК (снимка 7 позиция 4) потвърдете настройките.

Снимка_7

Така ще означите че текста е български и check spell - a ще работи за този език. На снимка 8 се вижда че текста е подчертан само на местата с правописни/технически грешки и в случайте в който е изпозлван друг език.

Снимка_8


Надявам се да се е изяснил проблема с подчертаването.Защо и какво означава това подчертаване.Как може да го използваме или въобще да го изключим.


Надявам се да съм бил полезен с отговора.

Отговорът наистина ми хареса! Благодаря!

Благодаря много! Беше ми много полезна информацията и насоките!

Благодаря!


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация