Каква е разликата между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF в Excel?

Каква е разликата между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF?

Това е въпрос, който получихме във форума на „Аула“ .

Както знаете, всеки понеделник избираме един въпрос, на който да отговорим с видео и блог публикация към него.

Даваме решения на проблеми, които Вие изпращате към нас.

В тази статия ще видим какво могат да правят тези функции, затова продължавайте да четете.

Базовите функции като сумиране вече ги познаваме, но има и допълнителни функции. Eдна от тях, която много често се използва, това е AVERAGE.

Вижте първо видео отговорът на въпроса: „Каква е разликата между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF в Excel?“ – в нашия YouTube канал:

 

Ако видеото Ви е харесало и е било полезно за Вас, може да дадете един палец нагоре за него.

Ако все още НЕ сте се абонирали за канала ни в YouTube, ще се радваме да го направите. 🙂

Всяка седмица публикуваме видео отговори на едни от най-популярните въпроси във форума на „Аула“, свързани с практически проблеми от ежедневната ни работа с програми като: Excel, PowerPoint, Word, Photoshop и др.

Функцията AVERAGE

Сега ще разгледаме какво представлява функцията AVERAGE. За целта на статията ще разгледаме примерна таблица със стойности.

Това са разходи за ток и искаме да сметнем за тези 5 месеца колко средно плащаме за ток като сметка. Може да използвате това пресмятане за много различни видове таблици. В тази статия ние ще дадем пример с такава таблица.

Ако тръгнем да пишем функцията AVERAGE и изберем диапазона, би трябвало да получим средно аритметичното на нашите сметки.

Това, което ще видим е, че ако съберем 76 + 54 + 42 и ги разделим на 3 – НЕ се получава 34. Това е така, защото в нашите данни имаме пропуски.

Много често се получава, когато имаме таблици, то да нямаме пълната информация. Тук например, има 2 месеца, в които нямаме данни за сметките.

Съответно функцията AVERAGE, която всички използват не ни върши работа, защото тя дори ни заблуждава.

Тя ни дава, че средното аритметично е по-ниско, отколкото най-ниската ни сметка.

Когато имаме такива пропуски в нашите данни, все още можем да направим средно аритметично. Тук таблицата е много малка заради примера, но когато имаме хиляди редове ще ни бъде от голяма полза да използваме тези функции.

Разлика между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF

Когато напишем AVERAGE – имаме опцията да изберем AVERAGEIF функцията и тя ще ни даде право да сложим условие. Отново ще изберем същия диапазон, но вече ще зададем критерий и този критерий е в кавичка „>0“. Това е най-често използваният критерий, когато използваме тази функция.


Натискаме затваряща скоба и това, което ще направи Excel – ще избере САМО тези клетки, които са над 0 и на тях ще им даде средно аритметично.

И вече с AVERAGEIF имаме коректната средна аритметична стойност на тези клетки.

Естествено, вече зависи от ситуацията, може вместо 0 да използваме над 10 (>10). Може да използваме под 0 (< 0). Това зависи от конкретния казус, който имаме.

 

Разликата между AVERAGE и AVERAGEIF е, че имате средно аритметична стойност на клетките, които отговарят на условието, тоест при функцията с IF, вече можем да зададем допълнително условие за кои клетки да се прави средно аритметично.

Това е отговорът на въпроса „Каква е разликата между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF в Excel?“

Ако искате да виждате такива дребни трикове, които правим всяка седмица, следете нашия блог и нашия YouTube канал. Всеки понеделник отговаряме на един въпрос с видео и блог статия.

 

Ако смятате, че тази статия Ви е била полезна и искате да научите още подобни малки трикове, които да направят ежедневната работа с Excel като детска игра, разгледайте нашият курс „Тайните на Excel“. Обучението е напълно подходящо както за начинаещи, така и за хора, които вече работят с програмата и имат солиден опит с нея.

Може да разгледате и други софтуери на aula.bg

Имаме над 40 обучения за различен софтуер.

 

Разбира се, имате възможността да започнете безплатно обучение по Excel и да гледате първите два модула от курса в рамките на 30 дни без да дължите такса.

Ако тази статия Ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели във Facebook 🙂

4 thoughts to “Каква е разликата между функцията AVERAGE и функцията AVERAGEIF в Excel?”

  1. Много благодаря. Както винаги, ни предлагате нова интересна информация.
    Приятен ден и успешна нова седмица.

  2. Благодаря.Спасявате ме от евентуална грешка при изчисляване на средеден успех за училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *