Обогатяване на монтираното видео с ефекти.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С контролите на кой ефект регулираме прозрачността и начина на смесване на дадено видео?
Opacity.
Motion.
Time remapping.
 
За какво служат он-скрин контролите?
С тяхна помощ можем визуално да манипулираме контролите на даден ефект.
С тях променяме настройките на активния екран.
С тях следим за качеството на видео изображението.

Въпроси и отговори

 • Може ли да се приложи ефект върху цялостния монтаж ?

  Мая Чанева:

  без да се налага да се маркират със задържан Shift всички отрязъци от монтажа? В случая видяхме как се прилагат ефекти върху определена част от монтажа.

  Радослав Георгиев:

  Може, просто над монтажа по цялата му дължина се слага Adjustment Layer (File>New>Adjustment Layer), върху който се слагат ефектите.

  Радослав Георгиев:

  Не обърнах внимание до кой урок сте стигнала, по нататък в обучението ще бъде разгледан начина на употреба на Adjustment Layer.

  Поздрави и успех с курса.
  Ivan Mirev:

  Можете ли да ми кажете къде се намира този Adjustment Layer в Premiere Pro CS3?

  Радослав Георгиев:

  Доколкото си спомням Adjustment Layer се появи от CS6 нататък. Ако искаш да приложиш ефект върху по голяма част от клиповете едновременно опитай този начин: - Селектирай поредицата от клипове в таймлайна - От менюто Clip избери Nest и те ще се затворят в отделен таймлайн - Приложи филтъра върху този таймлайн, който в монтажа изглежда и се държи като клип - ако искаш да промениш нещо от дължините и подредбата на тези клипове, с двойно натискане на мишката върху този таймлайн, можеш да го отвориш и да работиш в него.

  Ivan Mirev:

  Благодаря ви много за отговора! Всичко добро!

 • Как да извадя възможността за избор на маска в Ефекта Opacity.

  Evgeni:

  В моят ефект Opacity липсва възможността за избор на маска. Как да ги извадя, за да се получат?

  Радослав Георгиев:

  В CS 6 няма такава възможност - кратък отговор :)

  Evgeni:

  Аха :-)

 • Какво означава анимиран ефект?

  Владо Колев:

  Какво означава анимиран ефект?

  Antonio:

  Чрез помощта на keyframes или ключовеза анимация, се постига крайния резултат, който е анимиран обект или параметър в съответната програма. Препоръчвам After Effects за по-сложни анимации, тъй като Premiere не може да даде необходимите инструменти и ефекти за осъществяването на една добра анимация. А, иначе всеки ефект може да се анимира и в двете програми, но се изискват доста познания, за да може да се направи нещо подобно.

  Успех!

  Лъчезар Николов:

  Като добавим и факта, че After Effects върви със Cinema 4d и картинката е пълна! :)

 • Може ли да се махне един ефект от много видеа едновременно и защо Time remapping-a не е активен?

  Ангелия Пенкова:

  Здравейте! Имам 2 въпроса :) 1. Преди да започна този курс бях започнала един монтаж от 2-3 големи файла. За по-лесно (си мислех) реших да приложа малко ефект върху всичките 3. Монтажа сега е готов, обаче ефекта изобщо не ми харесва и искам да го махна, но парченцата са вече сигурно повече от 100. има ли начин да махна всичко наведнъж? 2. Виждам, че и във Вашето видео не е активен ефекта Time remapping. Защо не е активен и как мога най-чисто да забързвам и забавям кадрите? С ripple, time remapping или нещо друго? Благодаря предварително и се извинявам за лаишките въпроси :)

  Радослав Георгиев:

  Има начин да махнете един и същ ефект от много клипове. От падащото меню избирате Edit>Remove Attributes. Отваря се диалогов прозорец, който Ви позволява да селектирате ефекта, който искате да махнете. Деселектирайте всичко, освен ефекта, който ще махате (всичко, което остане селектирано ще бъде махнато, затова бъдете внимателна) и натиснете бутона за потвърждение.

  Радослав Георгиев:

  Начините за забързване и забавяне на видео са няколко и са разгледани от Модул 3 нататък. За Вашия проект можете да използвате най-праволинейния от тях. Натискате с десен бутон върху видеото в таймлайна, на което искате да промените скоростта. От отвореното меню избирате опцията Speed/Duration. В горната част на отворения прозорец в проценти задавате новата скорост. За пример 50% е два пъти по бавно, а 200% два пъти по-бързо. Когато натиснете ОК, клипа променя своята скорост. Надявам се това да Ви помогне.

  Ангелия Пенкова:

  Благодаря!