Финализиране на проект със създаване на готов видео файл, чрез менюто Export

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква е функцията на менюто Export?
С него създаваме цели видео файлове изобразяващи финалния ни монтаж.
С него пресмятаме часи от таймлайна, коити не могат да се плейват в реално време.
С него се слагат графични елементи в монтажа. 

Въпроси и отговори

 • Какъв color space експортва премиер?

  Николай Кирков:

  Чудя се и дори не мога да открия в manual-a нищо, по темата, а мненията по форумите са малко странни. Проблемът е следния, за различен тип излъчване - интернет, телевизия и кино се използва различна "цветова наука" и тя е както следва: sRGB – използва се за почти всички компютърни монитори Rec. 709 – използва се за телевизори HDTV DCI P3 – използва се за дигитални кино проектори (DCI 4K и DCI 2K). Rec. 2020 – използва се при телевизори UHDTV (4K UHD и 8K UHD)

  Предвид, че с Media Encoder може да експортваме за телевизия би трябвало финалния експорт да е с Rec. 709, но никъде не откривам това? По форуми четох че премиер използва само rec. 709 което ми се струва доста глупаво, предвид че човек може да използва друг space в зависимост дали прави монтажа за кино телевизия и т.н.

  В DaVinci Resolve мога да задам LUT или самия проект да бъде на даден color space. Означава ли това, че е най-добре да се прави финален експорт от там? Друг е въпроса, че за някои наши телевизии в davinci няма необходимия енкодинг, който пък го има в Media Encoder? А и виждам лек shift в гамата, когато направя мастър експорт от давинчи и го заредя в премиер.

  Радослав Георгиев:

  В Premiere няма ръчни настройки за мениджмент на цвета входящия, изходяшия материал и на работната секвенция. Тя е чисто монтажна програма, за това много колеги избират да ползват за финишинг (извинявай за чуждиците, но често на български няма адекватен превод) друг софтуеър (Smoke, Resolve, After Effects...). Няма много информация за това в хелпа и в нета, но от лични наблюдения приемам, че на входа картинки и имидж секвенции третира като sRGB, SD видео - като rec601, HD видео - като rec709. На изхода експортва: HD видео - като rec709, SD видео - като rec601, предполагам същото важи и за UHD, но не съм тествал. Premiere оригинално (без плъгини) не поддържа екзотични колор мениджмънти. От друга страна българските тележизии са стриктно rec601, 709, което ти дава възможност с Media Encoder да покриеш спецификациите им без да имаш нужда да ползваш външни софтуери.

  Николай Кирков:

  Мерси много, аз съм напълно ок с чуждиците. Доста глупаво е да нямат читав color management или поне в manual-a да е описано какво влиза илиза и т.н. А честно казано After Effects също е малко объркано какво точо влиза илиза и т.н., макар че има някои настройки... Davinci пък не може да зареди mp3 файлове, надписи не се правят много лесно, както и да се добавят говтови графики, някои mp4 файлове не се зареждат в зависимост от кодека... абе всеки софтуер има някакъв косур... доста ме изнервя :D

  Радослав Георгиев:

  Няма нищо идеално :)

  пламен:

  Аз съм с Pr CS 5.5 .Примерните проекти не ми се отварят.Някои от проектите са за CS6,Вие работите с CC v9.0.Каква програма да си инсталирам CS6 , CC 9.0. или по-нова ?

  Радослав Георгиев:

  Ако имаш възможност, ползвай версията, която съм ползвал в уроците. Ако е по-нова - не е проблем, проектите ще се отворят. На по-стара версия от CS6 няма да се отворят, но имай предвид, че дори и за CS6 проектите са конвертирани с компромиси, тъй като там няма всички функции на по-новата версия. Успех!

  Калин Стефанов:

  Имам въпрос -защо при менюто export -media менюто не ми е активно?

  Радослав Георгиев:

  Може ли да направиш скриншот за да видя какво ти е селектирано. Иначе казано, за да ти е активен експорта, трябва да ти е активен прозореца на таймлайна, или да е селектиран в прозореца на проекта таймлайн или файл, който да се експортва.

  Калин Стефанов:

  OK благодаря, грешката е при мен!

  Калин Стефанов:

  Защо след като отрежа част от аудиото , и го изтрия , след като удължа аудиото (за атмосфера), ми се връща "отрязаното " парче?!?

  Радослав Георгиев:

  Само гадая, но ако режеш аудиото отпред или отзад и впоследствие удължаваш от същата страна ти просто връщаш дължината, която си отрязал. За да сложите атмосфера заредете аудиото в изходния монитор, намерете зона с подходяща атмосфера, селектирайте я и я поставете където има нужда. Поздрави

  Калин Стефанов:

  Кой формат при експортването, може да "смачка"като количество информация(половин час материал да излиза 200-300 МБ)Извинявам се за въпроса (все пак гоним качество,но ми е нужно) Благодаря предварително!

 • Защо Файла за теглене е 0 байта ?

  Деян Желев:

  Файла за теглене е 0 байта и с има name без разширение - само при мен ли е така ?

  Боряна Велева:

  Привет, Деян! Благодаря, че писа! Качихме нов файл, може да го свалиш спокойно. :)

 •   Защо се сменя зададен Preset след маркиране на Use Max Render Quality?

  Ради Ангелов:

  Здравейте, след като за Preset е зададен YouTube 720p, но впоследствие сложим отметка на Use Max. Render Quality, той автоматично става на Custom. В този случай, запазват ли се настройките за YouTube? Благодаря предварително!

  Стефан Дамянов:

  Да запазват се.