Как да проверя дали определни стойности се повтаря едновременно в две колони в Excel?

Microsoft Excel Тайните на Excel

Здравейте, опитвам се да разбера как мога да праввя проверка за уникалност едновременно в две колони.

Например в колона А имам град, в колона B имам клиент, а в колона C имам номер на поръчка, в колона D имам артикул.

Искам да разбера определен номер на поръчка дали съществува повече от веднъж в колоната, но освен това дали съществува за един и същи град, защото има вариант тази поръчка да съществува за два града, аз искам да разгранича точно това: *дали я има два пъти за един град *дали е уникална или *дали я има като номер за различни градове.

Предварително благодаря.

Здравейте, Вероника, за да проверите дали даден номер на поръчка се повтаря в един и същ град, можете да използвате функцията COUNTIFS. Тази функция може да провери за множество условия в различни колони.

За да се извърши по-детайлна проверка за уникалността на номера на поръчки във връзка с конкретен град, може да се използва функцията COUNTIFS в Excel, която позволява преброяване с множество критерии.

Ето стъпките:

  1. Изберете нова празна колона, в която ще извършите проверката.
  2. В първата клетка от тази колона (например E2, ако започвате от втори ред), въведете следната функция: =COUNTIFS(A:A, A2, C:C, C2) Това означава, че Excel ще преброи колко пъти се среща стойността от клетка A2 (град) в колона A и колко пъти стойността от клетка C2 (номер на поръчка) се среща в колона C едновременно.
  3. Копирайте формулата надолу по колоната за всички редове, където има данни.
  4. Всеки път, когато в резултата от функцията се появи число, по-голямо от 1, това означава, че съществува повторение на номер на поръчка в същия град.

По този начин ще можете да идентифицирате дали дадена поръчка е уникална за определен град или се повтаря.

Здравейте - да, благодаря. Този метод работи, за да разбера колко пъти една поръчка се повтаря в определен град, но моята цел е по-скоро да отделя тези поръчки, които са минали през повече от един град по пътя си. Трябва да отделя тези, които са били за един град и тези, които са с един и същи номер, но са тръгнали да кажем от София, минали са през Пловдив и са стигнали накрая до Бургас например. Те фигурират в таблицата с един номер, но ги има на няколко реда срещу различните градове и за артикули.

с пивотка ще е най-лесно.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация