Как да настроя Viewport от 3ds max 2020 или 2023

3ds Max 3D Моделиране V-Ray V-Ray Рендери за 3ds Max 3DS MAX 2018

Здравейте, в момента работя на 3ds max 2014 и V-ray, но се налага да премина на 2020 или 2023. Защо обектите ми остават черни или частично черни във всички изгледи на viewport . При рендер имат приложените материали.

Здравейте! Проблемът, в който обектите ви остават черни или частично черни във Viewport-а на 3ds Max, най-вероятно не е свързан с версията на софтуера, който използвате (например, преминаването от 3ds Max 2014 към 2020 или 2023).

Този проблем може да бъде предизвикан от следните фактори:

  1. Настройки на Viewport: Проверете настройките на Viewport и се уверете, че "Realistic" или "Shaded" изгледите са активирани и че осветлението е включено.

Графична карта и драйвери: Актуализирайте графичните драйвери на компютъра си до най-новата версия, тъй като стари или несъвместими драйвери могат да причинят проблеми със заявените графични функции в 3ds Max.

Модел и материали: Уверете се, че моделите и материалите ви са настроени правилно. Проверете дали обектите имат правилни материали и текстури.

Осветление: Уверете се, че сте добавили източник на светлина към вашата сцена и че той е активен във Viewport-а.

Обновяване на софтуера: Ако все пак решите да преминете към по-новата версия на 3ds Max (2020 или 2023), този преход може да реши проблема, ако причината е свързана със съвместимост или бъгове в по-старата версия.

Надявам се да съм бил полезен.

Благодаря за отговора, Любомир. Да - полезен сте. Може би от въпроса не ми става ясно, че отварям в новата версия 2020 файл, който съм изработила в 3ds Max 2014. Там са приложени материалите, картирани обектите и всичко е наред и при рендер. Но в 2020 версия нямам избор "Shaded" а само "Default Shading" и то е отметнато. "Standard" също е отметнато, защото преди да го отметна имах едни сенки по стените в Perspective . Осветление има, материали и карти на "Diffuse" само, презаредени по няколко пъти. Относно това дали осветлението е активно във Viewport-a, бихте ли ми казали как! Имам v-ray plane в стаята и когато е селектирана най- долу в дясно меню на настройките има опция "Enable viewport shading", която при мен е отметната. За това ли става въпрос?

Последно за графичните карти и драйвери - с windows11 pro съм - ще потърся инфо.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация