Може ли в търсачката на Word-a, вместо ДУМИ да се слагат и ЗНАЦИ (символи)?

MS Word Тайните на Word

Здравейте,

Подхванал съм една мащабна дигитализация на важните книги от библиотеката ни, което само по себе си не би било възможно, ако нямах насреща програми за четене и редакция като Word Цялата идея в това начинание е - да мога бързо и лесно да намирам специфична информация в която и да е от книгите. Тоест, "търсачката" ще се ползва постоянно! Но! Наскоро излезе един казус, или въпрос по-точно - как да се търсят думи, БЕЗ да се ангажира "вниманието" на Word-a с МЕЖДИННИ такива? Какво искам да кажа... ето пример:

Да приемем, че искам да открия всички места в книгата, където има сл. текст: "Химичен състав, алкалоиди, рибофлавини, хизопин, смоли" Но....не искам да бъда рестриктиран от Word-a, за точната подредба и търсене на думите в текста! Пояснявам... В книгата има близо 200 места, където е написано: "Химичен състав, минерали, флавоноиди, хизопин, соли" Но се търсят САМО онези места където на 100% присъстват думите: "Химичен състав" и "смоли", а останалите думи може да са други и/или въобще да липсват!

Или... въпроса ми придобива следния вид - ИМА ЛИ НЯКАКВА ОПЦИЯ В ТЪРСАЧКАТА, КЪДЕТО ВМЕСТО ДУМИ ДА СЕ СЛАГАТ ЗНАЦИ / СИМВОЛИ? (например знака за умножение *) ...така че софтуера да разбере, че се търсят САМО думите "Химичен състав" и "смоли" от цялия текст?

Аз си го представях като в търсачката на Win10, където човек може да напише *,jpg и да му излязат на екрана всички файлове с JPG разширение. Уви! Пробвах със знака * "Химичен състав, *, *, *, смоли" или пък така: "Химичен състав * смоли" ,но не стана!

Не става и с () "Химичен състав, (), (), (), смоли" или така: "Химичен състав (*) смоли" , въобще - не знам как би изглеждал един такъв текст в търсачката на Word-а, така че да мога да елиминирам всички ненужни думи от онова което търся.

Ако ме питате: "А защо ви е да търсите по този начин?", отговора е лесен - защото комбинацията на "смоли" с другите в-ва е описана в "Химичен състав" (както по-горе споменах) са близо 200 пъти в книгата, НО думата "смоли" се ползва и извън "Химичния състав" още няколко дузина пъти! Тоест - би било много удобно ако мога да намирам определените в-ва в комбинация С ДРУГИ ТАКИВА, направо в под-категориите "Химичен състав", навсякъде в книгата.

Всяка помощ (идея) би била от полза!

Здравейте,има ,ако правилно съм ви разбрала желаете да заместите думата "химичен състав", може да използвате опцията "Replace" oт раздела "Editing"

За да заместите "химичен състав" със знакът,които вие пожелаете.

Не! Не е това което искам. Търся начин в Търсачката на Word-а, където като напиша някакъв ЗНАК, той да замества някаква (не само химичен състав) ДУМА или ДУМИ.

Пак да поясня - в търсачката на Win10 има опция, човек да си търси файлове...например снимки. Как го правим това? Написваме *.jpg и звездичката (т.е. ЗНАКЪТ), замества всички Символи които стоят вместо звездата, нали така? Е, същото се търси и във Word-a.

не знам, не се сещам за някакъв вариант :)

:( Моля ви да попитате, ваши колеги, приятели и познати, защото НАИСТИНА ми е много важно! Моля ви!!!


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация