Как да направя формула за следене на срок

Microsoft Excel Тайните на Excel

Здравейте, Напоследък се въртя в кръг с определена формула за следене на срокове за разнородни проблеми. Проблемът е следния:В таблица включвам различни по вид проблеми, които трябва да се решат за определен срок. Срокът е различен за съответния вид проблем. Така например:Проблем 1 - се маркира в Червено -(направил съм го автоматично след като от съседна колона в drop-down list се избере категорията на проблема) - следва да се реши в срок от 7 дена от датата на въвеждане. Проблем 2 - се маркира в Жълто - и следва се реши в срок 21 дена.Проблем 3 - аналогично, но за 28 дена. Целта ми е датата да се изчислява автоматично след като проблемът се е маркирал в червено, жълто или зелено. Успявам да го докарам само до там да имам IF формула, но отделна за всеки проблем - например - IF(датата на въвеждане>датата на въвеждане +7; датата на въвеждане; датата на въвеждане+7). Но ми се ще формулата да отчита сама категорията проблем и автоматично да попълва датата. Опитвах if, sumif, с най-различни вариации + index и match, но явно нещо не става като хората :(Ще се радвам за насоки! Поздрави!

След като са оцветени според категорията на проблема - следи по цвят на клетката! Цветът да дава срока на изпълнение със съответстваща таблица.

За това нещо трябва да добавите колона до тази, която се използва за падащото меню и така ще имате таблица, която ще изглежда горе-долу така:

Категория на проблема Дни за разрешаване
Спешен 7
Бърз 21
Нормален 28

След това в колоната, в която искате да определите датата трябва да използвате формула, която ще има две съставни части: =Отправна дата + Срок

Отправната дата е датата, от която започвате да броите дните за разрешаване на проблема. Предполагам тя се намира в някаква колона в таблицата. Нека за примера да е в колона H

Срокът го извиквате с VLOOKUP от горната таблица. Може да видите как става тук

Ако предположим, че таблицата със списъка за падащото меню е в областта А1:В4, а категорията на проблема се въвежда в колона С, тогава формулата ще изглежда така: = H2+VLOOKUP(C2;$А$1:$В$4;FALSE)


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация