Как се настройва дебелина на обект "Point"?

AutoCAD Формула AutoCAD Формула II AutoCAD Формула 3D AutoCAD AutoCAD Civil 3D

Здравейте, Как се настройва дебелината на изчертаване на обекти тип "Point"? Колкото и да променям опцията Lineweight (фиг.) дебелината на точките не се променя, както в моделното пространство, така и на хартията.

Не съм много добър в АутоКад, но Point не е ли само спомагателна точка, която просто да ти залепя курсора на това място и не трябва и да се вижда на готовия чертеж? Според мен точки се правят със запълнен кръг или блок

Записваш командата "pdmode" и избираш вида на точката. След това изписваш командата "pdsize" ,за да изберешголемината (мащаба на точката). Преди това в меню "HELP" виж видовете точки и размерите им.

@ Марин Маринов. В AutoCAD има обект, който е точка.Тя обикновено играе ролята на подробна точка. Може да се ипозлва при направа на г.снимка, подробни точки при трасиране и т.н..Не бива да се бърка с точка за прилепване, двете неща са доста различни.Point e обект, към него също може да се прилепиш.

@Георги Табаков. Казуса по - скоро тук е как може да се зададе дебелина на на самата точка ( Point ).

По отношение на казуса така както разбирам Венета мога да дам следното предложение :

Може на точките да се зададе определен цвят ( може да е някой точно определен който рядко използваме да речем 10 е номер на един от червените цветове, обикновено използвайки червено обикновено избираме това по подразбиране - Red което е със стойност 1 ).

В случая точките ще са ми в Layer 1 ( снимка 1 позиция 1 ) и той ще е със цвят 10 ( снимка 1 позиция 2 ), като дебелината на линията я оставям да е тази по подразбиране ( снимка 1 позиция 3 ).

Снимка_1

След което ще си създам специален .ctb ( или ще променя настоящия ) в който ще задам точно определени настройки за дадения цвят 10.

Отивам на бутона за отваряне на прозореца с настройки на .ctb файла ( снимка 2 позиция 1). В случая .ctb файла се казва Test_krasi направените промени ще са само за него.

Какви промени правя там?

Първо избирам цвета който избрах за Layer 1 ( червено с номер 10 - снимка 2 позиция 2 ), след това променям Цвета на плотиране на този цвят ( снимка 1 позиция 3 ) т.к. не искам точките да се принтират червени, ами да се принтират в лилаво ( Magenta ), след това променям дебелината на принтиране на елементите, които са с цвят 10 ( снимка 2 позиция 4 ) избирам дебелината да е 2.00, след което запазва промените по настройките на цвят 10 за дадения .ctb файл за да запаметя промените ( снимка 2 позиция 5 ), след което кликвам на Preview ( снимка 2 позиция 6 ) за да видя как би изглеждала точката.

Снимка_2

На снимка 3 е резулата от направените промени.Съответно подробната точка се принтира с дебелина 2.00 и съответно е с цвят лилаво ( Magenta ).

Снимка_3

Нека обаче да направим едно сравнение спрямо точка, която е в слой layer2 ( снимка 4 позиция 1 ), за който слой са зададени следните характериститки : да бъде в цвят син ( blue (5) ) ( снимка 4 позиция 2 ) и съответно дебелините на линиите в него да са тези поподразбиране ( снимка 4 позиция 3 ).

Снимка_4

За този цвят няма да правя никакви промени ( снимка 5 ) т.е. ще запазя настройките така че дебелина цвят на обекта в този цвят да се взимат, не на база цвета, ами на база настройките в самия обект ( Use object color ).

Снимка_5

Нека си създадем една точка в layer 2 ( снимка 6 позиция 1 ) в близост до точката, която направихме по - горе в Layer1 ( снимка 6 позиция 2 ).Видимо тази на която е в Layer 1 е с по дебели линии.

Снимка_6

Нека задам на Layer2 дебелина ( Lineweight ) на линиите 2 ( снимка 7 позиция 1 ), да видим какво ще се случи.Би следвало и синята точка ( тази в layer 2 ) да стане със същата дебелина като тази от Layer 1.

Снимка_7

Да ама НЕ ! На снимка 8 се вижда че синята точка в layer 2 е с все така тънки линии.

Снимка_8

Нека я селектираме и ръчно да ѝ зададем стойност 2.00 за дебелина на линиите ( Lineweight ) ( снимка 9 позиция 1 ).

Снимка_9

Пак не се получи. На снимка 10 се вижда ясно че пак точката в layer 1 e с доста по - дебели линии.

Снимка_10

Така че идеята тук е да ползвате цвят и последваща настройка на цвета в .Ctb файла.

Препоръката ми е да използвате наистина цвят който не ползвате изобщо наприемр 211, и съотвтно без проблемно да си му задете който цвят искате и каквато дебелина искате.

Надявам се да съм бил полезен с отговора и да свърши работа тази техника за удебеляване на точките ( points ) в AutoCAD.

Благодаря Краси, отново си много изчерпателен. Отговорът е точно в целта!

Благодаря за разяснението Краси аз това не го знаех, отнастно дебелината знака point на подробната тачка като променя на дебелина или цвят в леара в който е изчертана се променя и дебелината и съорветно цвета. При мен така се случват нещата надявам се да съм полезен :)


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация