Може ли да се прави усредняване на РУ в плочата в зоната над колоните за гредова конструкция?

CAD чертане
BIM
PSCAD
Design Expert
Проектиране
Строителни конструкции по Еврокод

Трябва ли да се прави усредняване на РУ в плочата в зоната над колоните за този пример с гредова конструкция, така както е в примера за безгредова плоча?

Да, дори и при гредовите плочи си получава неравномерно разпределение на горната армировка, особено ако гредите са по-меки. Може да се осредни. При ръчните изчисления дори приемаме, че е равномерно разпределена за цялото поле.

Бихте ли обяснили по-подробно. Да осредняваме стойността, която се е получила в средата на колоната и съседната на нея или да игнорираме стойността в оста на колоната и да работим с първата до нея? Ще процедираме ли различно, когато от двете страни на съответната колона в разглежданото направление има греда или не?

Не може да игнорираме стойността. Математически вярно е да осредним площно.

В конкретния случай, при балкончетата причината за концентрацията е по-скоро друга. Забелязва се, че където свършват гредите, има голяма концентрация на армировката от конзолата срещу гредата. Това се дължи по-скоро на коравината на гредата.

Тук може да се използва един конструктивен трик. Тази концентрация може да се поеме, като горната армировка от гредата се продължи в плочата на конзолата. Останалото може да се поеме с разпределена горна армировка.

Много благодаря.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.