Как се прави списък на номера от 1 до 20?

MS Excel
Тайните на Excel

Не мога да си направя списък на номерата от 1 до 20 примерно. С дните от седмицата става, с месеци става, а стова - не. Къде може да бъркам?

Здравей, в следащите уроци от курса е показано многократно, но понеже е търсена тема направихме и безплатно видео в YouTube, за да може повече хора да видят отговора:

YouTubeYouTube видео

Информацията е поднесена подредено и прегледно. Доволна съм.

До тук всичко е ясно

Валентина, относно номерирането:

1. номерирай първите три реда
2.маркирай ги т.е. избери ги заедно 
3.копирай така избраните  три реда заедно надолу в колоната за номерацията и ще се оформи списък от 1 до колкото желаеш...

Не е необходимо да се попълва повече от една клетка ако се постъпи така : Попълвате дадено число в дадена клетка , натискате клавиша ''ctrl'' при което се появява  допълнително плюсче до курсора, и после прихващате по стандарния начин клетка и изтегляте в желаната посока ( като не пускате бутона ''ctrl'')  

Fghj, благодаря! Това с клавиша "ctrl" не го знаех.Веднага проверих. Работи.

И за мен тов а с "ctrl" беше новост ,благодаря

 Благодаря! Това с клавиша "ctrl" не го знаех...

Blagodaria za klavisha "ctrl"

няма нужда да правите списък. номерата можете да въведете автоматично като попълните първите 2 клетки, маркирате ги и като поставите курсора в долния десен ъгъл на маркираните клетки (курсор във вид на "+") натискате ляв бутон и влачите (ЛВ)

наистина това за ctrl е добро :)


Това с ctrl очевидно беше откритие за доста хора. Аз съм една от тях и съм удовлетворена от този факт :)


Мдааа, аз също досега ползвах изписването само на едно число, десен бутон, хващам кръстчето, което се появява в долния десен ъгъл на клетката и тегля дотам, докъдето искам да се попълнят поредните цифри, после от падащото меню избирам Fill Series и готово...

И за мен това беше неразбираемо (автоматично попълване на числата 1,2,3,...). По-късно открих, че трябва да напиша освен 1 и 2, след което макрирам и влача. Благодаря за Ctrl!

Ако в двете клетки се въведат например 1 и 3 или 0 и 10, след маркиране и провлачване на съответната комбинация ще получите автоматично попълване само на нечетните числа или само на десетиците

Кратко. Ясно. Много полезно. Това е клавиш Ctrl. Благодаря за урока.

Това, последното, е още един интересен факт, който не знаех и не ми беше хрумвало да пробвам; благодаря, Мери!

Здравейте, къде е бутонът scrollock  на версия 2007 ?

Има още един начин за получаване на поредни номера и аз го използвам повече защото ми позволява лесна корекция когато изтривам и добавям нови редове и колони. В първото квадратче се пише 1( или друга цифра), а в следващото се вкарва формула "предишното" +1". Копира се формулата във всички следващи квадратчета, а когато се въведе нов ред или колона с копиране на формулата в новото квадратче и следващото след него, става автоматична корекция на цялата поредица.

Галина това с автоматичната корекция беше прекрасно приложение на елементарна формула, много практично, благодаря ти, само да знаеш колко ми помогна. Бъди щастлива и все така отзивчива !

Бихте ли ми казали защо не виждам тест за решаване след всеки урок?

Как мога да пиша повече неща в една клетка? Като започна да пиша и ми излиза от клетката.


с бутона ctrl stawa dosta byrzo

За по къси списъци ползвам ctrl и "влачене". За по дълги - ползвам формулата "= предходната клетка +1" и влачене тъй като често се налага да се премахват или добавят нови редове. В първия случай номерацията автоматично се генерира, а във втория - дръпваме само клетката над вмъкнатия ред и получаваме корегирана поредица. Надявам се да съм бил полезен.

Въвеждат се два последователни елементи от списъка, за да изчисли Ексел какво е нарастването и получаването на следващите елементи от списъка. А когато нарастването е 1, тогава може и само един елемент от списъка и при натиснат Ctrl и копиране получаваме следващите елементи.

Благодаря за номера с ctrl, а това с формулата е незаменимо. 

Освен само с числови стойности да са списъците, може преди или след числото да има постоянен текст или символ. Например Задача 1 Задача 2 .... Нарастването разбира се може да бъде каквото си искаме, не само с !.

Благодаря на Галина Андреева за формулата! Това е едно от най- полезните за мен приложения в практиката. И на Райна  благодаря за допълнението...Супер сте!!! 

Благодаря!Повече хора,повече споделен опит и ценни знания!


най-лесто и бързо става по начина на Милена Йосифова, но няма значение как ще се направи важното е да стане.

Благодаря за клавиша ctrl.

на версия 2007 няма custom list.коя опция да използвам за последователни месеци

благодаря.направено

Благодаря! Всичко е ясно. Да видим по-нататък

Благодаря. За мен ново и определено полезно беше да науча въвеждането на необходими собствени настройки - като месеците на български език например....

И аз съм впечатлена от комбинацията ctrl & enter

Благодаря за приложението на клавиша Ctrl  при номерацията. Наистина е полезно да го знаеш!!

Благодаря на Галина Ангелова за формулата при номериране! 

Полезна информация, благодаря!

ясно и точно обяснено! - благодаря!

Когато нанесох данни за TV например и исках да го повторя в следващите клетки ми се получи увеличение, Например написах 10 и исках да се повтори за всеки месец, но се получи 11, 12, 13...и т.н.  Защо?

Мисля, че си използвала клавиша Ctrl и вачене

С Това е клавиш Ctrl като придърпвам числото то се увеличава с една еденица във всяка следваща клетка.

Здравейте,табличката с месеците и разходите съм я направила,но във microsoft ofis 2007 не открих control lists

Благодаря за клавиша  Ctrl, и за мен беше новост

Здравей,Галина! Това с формулата "предишно+1" за номерация на  клетки много ми хареса. Аз често вмъквам или трия редове. Ще го използвам. Благодаря!

Много се радвам, че Ви открих. Имах безкрайна нужда от тази помощ.Много е късно вечерта, но се надявам, че ще имам възможност и с най-голямо внимание да науча това което предлагате.

Благодаря Ви за полезните трикове!

Здравейте,искам да попитам защо когато нанеса числото 12, в клетка , в последствие излиза -декември?

Здравейте , опитах да оправя проблема, в който числата излизат като месеци. Сега обаче след нписаното число излиза някаква друга цифра?

Здравей, Пиасрева- Георгиев, може ли да поставиш снимка на това което се е получило след написаното число за по - лесна ориентация тук във форума.


Относно числата и месеците ... може да видиш тази тема тук :

https://aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data

Сърдечно благодаря за подробната информация! Да ви кажа честно след всички опити да изписвам числата с точка бяха неуспешни, просто започнах въвеждането им със запетая и сега всичко върви добре.

@ Велка,


Здравей, Велка

 aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data

Виж тази статия в триковете и мисля че от там би хванала идеята :)

Благодаря за интересно и достъпно поднесената информация!

Блдгодаря за полезния урок !

За да сте в топ с модата (компютър) моля зарибете се по игрите които изискват инсталация на компютър или лаптоп. Така ще се запознаете със всички контроли и възможни проблеми които възникнат в средата за боравене с компютърно подобна техника. Проблемите и контролите се срещат навсякъде, така ще сте предварително подготвени и Ctrl бутон няма да е НЛО за вас. Напишете в google леки игри за компютър или лаптоп или нещо друго. Ще се научите и на малко английски. Скорост на писане, развитие на качества нужни при различни видове програми за работа. Игри като Шах, логически, за рефлекси и точност и тн. Извинете ме за многото редове, дано да е полезно на някой това което исках да "кажа".

Благодаря за урока. И аз научих нещо ново - този трик с ctrl и много полезно за мен.

За сайт на софтуерни специалисти мисля, че можеше да вкарате функция като във фейсбук: ако си започнал коментар, но не си го публикувал и тръгнеш да излизаш от страницата, да те предупреждава и да те пита дали искаш да го направиш... Изписах роман по темата с датите и числата, пейстнах една стойност, копирана от ексел и системата ме изкара от коментара ми и всичко се изтри :Х

Обаче понеже се ядосах и сега не ми дава мира, пак ще напиша каквото исках, но ще е в съкратен вариант – извинявам се на всички, за които това, което ще напиша, ще е полезно!

Съвет преди да започна: ако някога някъде в интернет ви се наложи да пишете по-дълъг коментар или да попълвате онлайн формуляр – напишете си нещата някъде на друго място и ги копи-пейст-нете когато са завършени в полето в сайта... Уърд, Стики-ноут, Гугъл Докс, Gmail… Последните 3 сейфат автоматично. Така няма да се ядосвате като мен след полунощ за изгубена информация...

И така:

Първо: прочетете статията (спомената по-горе) за регионалните настройки, за да разберете защо настройките на Уиндоус и на Ексел са важни и защо Ексел се държи по различен начин на различни компютри.

Второ: Внимавайте какъв е символът за десетична запетая според горните настройки – запетая или точка. Да приемем, че е запетая „ , “. Ако неволно копи-пейстнете някаква стойност отнякъде и тя е с точка, Ексел няма да го приеме за число и НЯМА да го сметне, ако участва във формула. За да сте сигурни, че няма да стане грешка при такъв копи-пейст, може да ползвате Find & Replace и да замените всички точки в съответната колона или диапазон със запетаи.

Трето: Настройте си какъв тип данни ще въвеждате в дадена колона/клетка преди да въведете данните (число, текст, дата, сума, процент...), за да кажете на Ексел какво да очаква, колко знака да има след запетаята, да сложи ли „лв.“, да му кажете да не маха нулата в началото на телефонния номер и т.н. Така няма да ви се случва когато напишете число Ексел да го превърне в дата.

Защо предварително? Датата е най-добрият пример. Ако напишем 01.04 и Ексел го превърне в 1.април и след това отидем във Format cells (десен бутон - > Format cells) и му зададем да е число, Ексел ще ни върне 42461. Това е така, защото компютърът не знае какво е дата. Програмистите са избрали 1 дата за отправна точка (леко несъществуващата) 00.01.1900 г. Така за компютъра 1ви януари 1900 г. е числото 1, 15ти януари 1900 г. е числото 15, 1 февруари 1900 г. е числото 32 и т.н., докато стигнем до 01.04.2016 г., което е числото 42461, защото е 42461-вия ден след базисната дата. Затова първо казвате на Ексел, че ще въвеждате число и после го въвеждате ;)

Друг пример. Аз често въвеждам списъци в Ексел. Например: 1. Планиране 1.1. Разпределяне на задачи 1.2. Подготвяне на проектобюджет 1.3. Списък с материали 2. Изпълнение (...) и т.н. Така – ако съм задала форматиране като цяло число на колоната и изпиша подточките със запетая, Ексел ще ми ги закръгли. Ако ги изпиша с точка, Ексел ще ми върне числото, равнозначно на съответната дата: 1.1=42370; 1.2=42371 и т.н. В случая тези подточки е добре да се форматират като текст. Това може да стане или с избиране на този тип данни от Format cells или с изписване на апостроф (този при кавичките) преди изписването на 1.1 -> апострофът няма да се изпише в клетката, а само ще укаже на Ексел, че в нея се съдържа текст.

Четвърто: Колко е досадно когато напиша телефонен номер и нулата отпред изчезне! Това може да се оправи по 2 начина: 1) като форматирате клетката/колоната като текст 2) като форматирате чрез Custom. Там можете да зададете от колко знака да ви бъде числото, чрез въвеждане на съответния брой нули. Например за телефонен номер (мобилен телефон) ще зададете десет нули. Може да го ползвате и за номер на фактура и за други случаи. За телефона например можете да го зададете така: „0000000000“, а може и така: „0000 000 000“ – с интервали за по-добра четимост. По този начин можете да слагате интервал за разделител между хилядите и стотиците, например: „2 000“, вместо „2000“. Възможностите са много – разцъкайте, опитайте... Може даже и с тирета: ако имам числото 5 и поради някаква причина ми трябва да имам единица и тире, след което 4 знака, то ще изпиша персоналното форматиране така: „1-0000“ и в клетката, където е стояла моята петица, автоматично ще се изпише „1-0005“.

Пето: По въпроса с изтеглянето на долния десен ъгъл на клетката и защо ако изпишем 1 и го изтеглим в новите клетки ще се изпише 1 (в случаите, когато не държим ctrl), вместо 2, пък с датите става... ами така са си решили програмистите. Ето и какво са решили: Дърпане надолу на черното квадратче долу вдясно на клетката: - при 1 час ми дава следващия час автоматично - при дата ми дава следващата дата автоматично - при понедленик ми дава понеделник - при понеделник вторник ми дава сряда - при понедлелник сряда ми дава понеделник сряда - при 1 ми дава 1 - при 1 2 ми дава 3 - при 10 9 ми дава 8 - при 1 2 2 ми изчислява прогресия 2,66666666666667 - при стока1 дава стока2 - при дата и час (в 1 и съща клетка -> възможно с Custom форматирането) продължава часовете докато стигне 23:59 ч. и след 00:00 ч. ми дава следващата дата - при формула се копира формулата, но за новите колона и ред (освен ако не сложим доларчета $, но това е друга тема) - Дърпайки така формула се появява едно контекстуално поп-ъпче с опции – да копира само форматирането, да копира само стойностите без форматирането, да копира и двете

Ами това беше по тази тема от мен... Дано да е било полезно!

Благодаря - много полезни неща научих за номериране започващо с 0 и за номерирането изобщо

Важно е да се следва алгоритъма-тогава се получава!

Бихте ли обяснили подробно отново как се прави номера в първото квадратче 1 а второто квадратче "предишното" + 1 аз работя на ексел 2003 не успявам да се справя

@Станислава, изписвате цифра 1 в клетката (да речем в клетка А1), натискате Enter. В долната клетка (в този пример А2) изписвате знак = и кликвате върху клетка А1, пишете знак + и цифрата 1. Натискате Enter. Честито! Вече имате въведена простичка формула, която по обяснения във видеото начин можете да копирате/ разнесете надолу по колона А. Формулата в клетка А2 ще изглежда така: =А1+1 В клетка А3 ще изглежда така: =А2+1 и т.н.

Добро попадение! Доволна съм, че избрах и тази програма. Успех на всички, на които е интересно и полезно това занимание!

Както е написала Галина, в клетка, примерно В2, пишем 1 и натискаме Enter. От клетката, в която се премества курсорът, изтегляме диапазона, до който искаме да запълним (по колона или ред) и пишем формулата =В2+1 и НАТИСКАМЕ клавишната комбинация Ctrl +Enter .Диапазонът се запълва.

Ако нарастването е с 1, достатъчно е да се въведе първото число и при натиснат Ctrl клавиш, изтегляме до където ни е нужно за получим останалите елементи.

Здравейте! Много е полезен този урок! Това с контрол и аз не го знаех. А пък това с въвеждането на месеците ни спестява доста време, а и можем да добавяме и имена, марки автомобили и най-различни неща, който биха ни улеснили наистина! Поздрави на всички от мене и бъдете здрави!!!!!

да живее ctrl!!!!

Здравейте,пиша 1 ,примерно в клетка А6,натискам ентер,в клетка А7 пиша А6+1,маркирам няколко клетки надолу по колоната,във всяка една клетка се получава +1,+2 и т.н. но след Ctrl+enter нищо не се променя,остава си формулата.Какво не правя както трябва?

В клетка А7 трябва да напишете показаното, т.е. =A6+1, след като сте маркирала диапазона. След изписването на формулата, натискаме Ctrl+Enter и получаваме резултата. Знакът за равенство указва, че следва изчисление, а не просто въвеждане на данни. Дано е станало ясно. Лек ден и успехи!

Здравейте, в лентата с опции нямам FILE.Започва от HOME,INSERT... как бих могла да изкарам FILE? Благодаря!

Като се инсталира версия 2013. От 2013 е включена.

Excel 2010 Лек ден и успехи!

сигурно от 2010 е включено менюто File, а навярно Димитрина е с предната версия

Райна, права сте, това е 2007.(дано не е със по-предна версия!) Лек ден и успехи!

От 2007 започна с рибън интерфейс, а в предишните версии с падащите менюта имаше меню File

Имате таблица, в която добавяте редове информация, в колона А искате да въведете поредност (1,2,3... n). Маркирате първите 3-4 клетки (1, 2, 3) правите двоен клик с левия бутон на мишката върху "+" в долния десен ъгъл на маркираното поле и тогава ви се попълва поредността до последния ред на колоната вдясно, в която има въведени данни.

Имам следното питане: При въвеждане на формулата 1+ предишното в случая А1+1 и когато да кажем стигна до 15 и вмъкна 2 нови реда, как да стане така, че формулата автоматично да дописва липсващите числа?

Благодаря предварително. Ето и видео на това, което питам, че не знам как се слгат снимки все още :)

https://aula.bg/u/MjEwMzc3MjE3Nw

Здравей, Венета.

За мен лично най-удачно би било използването на VBA код.

Ето един примерен.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
'Updateby Extendoffice 20160612
  Dim I As Integer
  I = 1
  Application.EnableEvents = False
  For I = 1 To 150
    Range("A" & I).Value = I
  Next
  Range("A151").Value = ""
  Application.EnableEvents = True
End Sub

Тук в тази тема има разяснение за това как да се работи в VBA код.

Как да направя така, че целия текст да бъде само с главни букви, при положение, че вече е въведен в Excel ?

Но може и с формула. направи така че първата ти клетка която носи информация за поредния номер да има запис =ROW(A1) , така ще е полуавтоматично, когато вмъкнеш нов ред няма да имаш проблем с номерация, но ще трябва да разтеглиш само формулата отгоре която вече е направила своя запис.

Снимка_1

Благодаря за отговора. А има ли въобще начин при който да не се налага да дърпаш формула и клетка надолу, а сам да си слага Ексел номерацията на новите вмъкнати клетки?

Ами аз в момента се сещам само за VBA код, сигурен съм че ще излезне и някое друго предложение във форума.

Лек ден и успехи!

Формулата от видеото: =AGGREGATE(3,5,$A$1:A1). При изтриване на редове номерацията се променя сама.

Камелия, има проблем с написаното в клетка А1- не се вижда какво сте написала и не се чува звука! Лек ден и успехи!

Здравейте. Формулата от видеото в клетка "A1" е : =AGGREGATE(3,5,$A$1:A1)

Извинявайте. В клетка A1 е изписано № по ред. Формулата е в клетка A2.

Благодаря! Лек ден и успехи!

Камелия, ето едно малко неочаквано, но интересно приложение на предложената формула: Лек ден и успехи!

Здравейте. Моята версия е 2019 и нямам FILE в лентата. Къде мога да го намеря? Също така, не съм сигурна дали мога да си изтегля по-ранна безплатна версия на EXCEL, тъй като съм с Macbook. Съпругът ми изгледа доста неща и само тази версия тръгваше на компа.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   
  love


  © 2022 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.