8 изненадващо полезни нововъведения в Windows 10

Windows 10 е не просто ново име на стара операционна система.windows_10_logo

С Windows 10 Microsoft взимат всичко полезно, с което сте свикнали в предишните версии и добавят няколко нови възможности, с които успяха да създадат най-добрият Windows до сега.

Не е тайна за никого … Windows 8 беше тотален провал.

За това много потребители си останаха на Windows 7, който определяха като „железен“.

Но Windows 7 значително остаря и изглеждаше доста ретро, особено ако го сложиш до операционната система на Apple.

Почти звучи като реклама: „хей, Майкрософт, обадете се да ви кажем къде да пратите комисионната“ :), но наистина Windows 10 взима всичко работещо от Windows 7, оправя недоразуменията от Windows 8 и добавя един много по-свеж, модерен и лесен за използване интерфейс.

Windows 10 не е само операционна система за настолни компютри. Тя се използва и при Windows телефоните, както и на таблети, защото 6-инчовите телефон и 7-инчовите таблети не са много по-различни устройства.

Microsoft очаква потребителите да инсталират Windows 10 на поне 1 милиард устройства, което ще накара разработчиците на приложения поне да хвърлят един поглед при разработка на техните продукти и за Windows телефони и таблети.

windows10-featured

 

От „Аула“ избрахме 8 нововъведения, които да ви представим:

1. Учудващо добър превод на български дори за хората, които предпочитат менюта на английски език

windows 10 на български

Ако сте пробвали предишни версии на Windows или примерно Word или Excel на български език, то най-вероятно бързо сте избрали обратно английската версия.

Не можеш да си намериш менютата, бутоните, всичко е толкова неестествено преведено, че става неизползваемо.

Не и в Windows 10.

Едно от съществените подобрения в Windows 10 е именно сполучливият превод на цялата операционна система от английски на български език.

Много потребители изпитваха големи затруднения при работа с интерфейса на предходните версии на Windows на български.

Всичко това се дължеше на неточните и неправилни изрази, които бяха използвани при опита за преминаване от един език на друг.

За наше щастие, това беше поправено в Windows 10, като тук нещата са много по-смислени.

2. Много по-удобно старт меню в Windows 10

windows-start

Изключително голямо попадение на Microsoft е решението да запазят една част от визията на старт менюто от Windows 8, но слава богу не цялото 🙂

Началният екран, използван в Windows 8, е интегриран като старт меню в Windows 10. Комбинацията, получена от двете версии, съчетава най-доброто от тях.

Менюто е разположено в една колона, има и изкачащи списъци и подменюта за допълнителни опции, разделени на често използвани и наскоро инсталирани програми.

Има и възможност за преминаване към стария изглед, при които се виждат всички приложения, наредени по азбучен ред.

Потребителите могат да добавят в старт менюто „плочици“, които имат 3D анимация, подобно на опцията в Windows 8.

3. Умно прилепване подрежда прозорците по екрана

windows 10 прилепвания

В Windows 10 вече не може с провлачване на приложения или програма към ъглите на екрана да избираме кое от тях да мине на преден план и кое да остане на заден план или как да се разпредели работния плот между тях.

Вместо това потребителите могат с провлачване на прозорците към ъглите на екрана да управляват изгледа.

Като каква част от работния плот да заема дадено приложение – дали да е четвърт, половина, дали да са два прозореца един до друг… и много други опции.

4. Подобрения във файловия мениджър – Windows Explorer

windows 10 файлов мениджър

Новият изглед във файловеия мениджър предоставя лента за бърз достъп (Quick Access) до полезни пътища и папки, които често използваме и посещаваме, като включва и списък с последно отваряните файлове.

Освен, че ръчно можем да контролираме какво има в лентата, Windows автоматично добавя най-често използваните пътища, за да не трява вие ръчно да го правите.

Всичко това е много по-бързо.

5. Новият Edge браузър вместо стария Internet Explorer

windows10-edge-fb

Internet Explorer беше една от големите „издънки“ на Майрософт.

Първо завладяха параза с него.

После така го съсипаха, че стана неизползваем.

Накрая го оправиха, но толкова късно, че никой не искаше да го погледне.

В Windows 10 Майкрософт предоставиха Edge – изцяло пренаписан и учудващо добре работещ броузър, който има потенциала да открадне потребители от Chrome и Firefox.

Едно от дребните, но полезни нововъведния е бутона, с който взимате „скрийншот“ на страница и може да добавяте коментари и да си рисувате върху нея.

windows10-edge

6. Използване на няколко работни плота

windows10-raboten-plot

Най-накрая адекватно направено и в Windows!

Ако се нуждаете от много екрани, но нямате няколко монитора, то може да изпозвате новата опция на Windows 10 за поддържане на множество от виртуални работни плотове.

За да преминете между отделните приложения, може да изпозвате Alt+Tab, а за преход през различните работни плотове служи комбинацията от Windows+Ctrl и стрелките за наляво и надясно.

Тази опция е много удобна, ако работите по няколко проекта и не искате да смесвате нещата, или ако провеждате конферентен разговор и трябва да споделите екрана си, но не искате да затваряте дадени приложения.

7. Новото приложение за настройки и контрол панел

windows-10-nastroikiКонтролният панел имаше един сериозен проблем. С времето стана претрупан и беше доста трудно да се ориентира човек.

Контролният панел не е изчезнал. Има го, но сега има приложение наречено „настройки“ (settings app).

То е доста добре организирано, интуитивно и горещо го препоръчвам за масовия потребител.

Естествено напредналите, които искат да се задълбаят в най-детайлните настройки отново ще трябва да минат през познатия контрол панел.

Настройките служат и като един добър филтър за неоптините потребители – в него може да настройкваш доста неща, но не можеш да промениш нищо, което би „счупило“ windows-a.

8. Добре измислен „режим таблет“ (особено полезно за хибридни лаптопи)

windows-hibridМоже да промените визията на компютър с тъчскрийн, като включите режима таблет.

Тази опция премахва стандартния таскбар, като го заменя с такъв, на който има Windows бутон, бутон за връщане назад, Кортана, бутон за преход между прозорците.

Windows бутонът отваря старт меню на цял екран, което показва „плочици“ и премахва списъка с всички програми.

При този режим всички прозорци преминават към цял екран, но отново може да ги провлачваме с цел поставяне на няколко прозореца един до друг.

Ще имате същия интерфейс, когато включите монитор и клавиатура в телефон с ОС Windows 10.

Все повече навлизат „хибридните“ лаптопи, които от лаптоп се превръщат в таблет и собствениците на тези компютри ще оценят режима „таблет“.

Все пак, дори да нямате такъв лаптоп, си заслужава да замените старата операционна система с Windows 10.

9. (Бонус) При всяко пускане, Windows ви изненадва с изключително красиви и разнообразни изображения

Уж щяхме да изброим 8, но станаха 9 :).

Последното нововъведение в списъка е началният екран, който винаги е бил изключително статичен.

В Windows 10 той се сменя непрекъснато, като от Майкрософт са си поиграли доста да изберат учудващо красиви и приятни изображения.

Понякога човек чак няма търпение да си пусне компютъра сутрин, за да види с каква снимка ще го изнена Windows.

windows-10-pozdav

Ето как да научите триковете и тънкостите при работа с Windows 10

windows_10Колкото и да е интуитивна работата с компютъра, винаги е по-ефективно някой да ви покаже как се работи с него вместо да се лутате с години на принципа „проба-грешка“.

Поради това подготвяме и курс по Windows, който ще е с фокус към новия Windows 10. (нов, нов, колко да е нов? вече мина доста време от пускането му).

В този курс ще научите как да преодолявате трудностите при работа с компютъра и как да работите много по-ефективно и продуктивно с Windows. Ето от тук можете да се запишете за онлайн обучението: „Трикове и тънкости с Windows 10“.

Ако статията Ви е била от полза, споделете я с приятелите си във Facebook! 🙂

14 thoughts to “8 изненадващо полезни нововъведения в Windows 10”

 1. Много полезна информация: систематизирана, логически подредена и много достъпна; отваря очите и на непрофесионалисти, като им дава допълнителни инструменти за организиране на работата с PC.

 2. Много добра статия с представяне на Windows 10, адмирации за което! Описани са конкретните му предимства. Първият ми допир до Windows 10 беше пълно фиаско, чувствах се като в чужда къща и все още съм несигурна, защото ми се налага да го ползвам от време на време и определено имам нужда от курс, обмислям го. Ще дам заявка да ми бъде инсталиран и на служебния ми компютър.

  1. Много често се случва при първи допир с нов софтуер или операционна система да се получи „пълно фиаско“.

   Понякога новата версия е просто лошо изпълнена, но често просто ние не отделяме достатъчно време, за да се запознаем с нея.

   Опитът ни показва, че много от нещата, които потребителите масово отхвърлят в началото после стават ключови възможности, без които не могат да работят.

   Просто трябва да дадем шанс и малко повече време на новите неща.

 3. Първо, не намирам старт менюто за по-удобно, поне за компютри и второ напишете за прехваленият Edge, къде точно са Internet options, както имаше Explorer и в частност как точно се инсталират сертификати примерно, а не как можело да си рисуваш

 4. Намирам статията за полезна, поднесена на достъпен език за потребителя, изчита се на един дъх без да обременява със специфична терминология.
  Благодаря на екипа при Аула за списването на този сайт !

 5. Всичко това отдавна го има в Linux. Безплатно. Безгрешно. Защо да се преминава към W10?

  1. Линукс има своите придимства и място. Аула сървърите са на линукс. Вкъщи старият ми лаптоп е на Линукс и за ползване на Интернет си върши идеална работа.

   Аз лично съм голям фен на Линукс, но визията на Windows 10 и удобството са несравними.

   Най-големият проблем за масовия потребител си остава липсата на ключови приложения – AutoCAD, Excel, Photoshop и всички подобни ги няма на Linux и всички алтернативни варианти за пускането им са компромисни решения.

  2. Точно!На първо четене – компилация от cinnamon и gnome.Не знам колко са платили за тази статия, но не си струва.

   1. Ако намериш някой да ни плаща за статиите, прати го 🙂 Шегата на страна, няма проблем да не ти харесва, но за повечето хора, това е най-доброто решение в момента.
    Колкото до Linux, аз съм фен. Сървърите ни са на Linux, вкъщи съм на Linux и няма нужда да ме обеждаваш, но … за повечето хора не е най-доброто решение и предпочитат Windows…
    Да неговорим, че като става въпрос за специализиран софтуер като AutoCAD, Photoshop, 3ds Max … linux-а може само да ти скъса нервите.

 6. Статията е доста добре написана и полезна за обикновения потребител, който не знае фукционалностите на новия windows 10

 7. А може ли да задам въпрос за конкретен проблем в 10-ката. Как да се зададе приоритет коя клавиатура на български да се появява по подразбиране.Аз искам да традиционна фонетична, а тя се явява втора и трябва при всяко пускане на компютъра да се променя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *